Okolo Slovenska: V šprinte okresaného pelotónu zvíťazil Nico Denz, Steimle naďalej žltý

17.9.2020, 16:00 | Preteky vo svete | Hlubek, Timko, Grežďová
os2020 lista 560x100 new
2. 17.9. rovinata etapa ciel rovina Žilina > Banská Bystrica 207 km Denz
Etapy 64. ročníka pretekov:
1a1b234
 
etapa 2
profil etapy, 3137 nastúpaných metrov (© okoloslovenska.com)
 
 
Cyklistický sviatok na Slovensku dnes pokračoval druhou, kráľovskou etapou. Desať horských prémií ponúkalo dosť bodov pre záujemcov o vrchársky dres. Na štart sa už nepostavil Slovinec Aljaž Omrzel (Adria Mobil). Počasie bolo oproti včerajšku chladnejšie, teploty sa blížili k dvadsiatim stupňoch Celzia. V žltom drese sa po úspešnej časovke prezentoval Jannik Steimle (Deceuninck).
 
Prvé pokusy o únik prišli už v prvých šiestich kilometroch, no zatiaľ sa nikomu nepodarilo dostať pred hlavnú skupinu. Defekt musel riešiť Charles Planet (Novo Nordisk). Francúz v minuloročnej tretej etape prišiel do cieľa na ôsmom mieste. Po výmene kolesa sa bez problémov vrátil do pelotónu. Pred balík sa dostal Julius Johansen (Uno-X).
 
 
- reklama -
os2020 banner 560x300 new update
- reklama -
 
 
S defektom sa musel popasovať aj Ludovic Robeet (Bingoal - Wallonie Bruxelles). Johansen sa po chvíli vrátil späť. S nastoleným tempom mal od začiatku problém Pawel Bernas (Mazowsze Serce Polski), ktorého limitovali zdravotné problémy po verajšom páde v dopoludňajšej etape. Po chvíli to Poliak zabalil a jeho tím tak pokračuje už len v pätici.
 
Na prvú horskú prémiu Manínska Tiesňava (4,4 km, 5,2%) prišiel balík pohromade a päť bodov vzal Robert Power (Sunweb). Nasledoval zjazd na rýchlostnú prémiu v Považskej Bystrici. Zelený dres dnes nosil Martin Laas (Bora). V prvom kopci za hlavná skupina rozdelila a vpredu ostalo zhruba dvadsaťpäť ľudí. Ani po tridsiatich kilometroch sme nepoznali únik.
 
 
maninska tiesnava steimle melicher
Manínska tiesňava (© Ján Melicher)
 
 
Prvá skupina si ihneď vypracovala k dobru štyridsať sekúnd a jej náskok narastal. Boli tam napríklad Jannik Steimle (Deceuninck - Quick-Step), Jasha Sütterlin, Ilan Van Wilder (2x Sunweb), Emmanuel Morin (Cofidis), Marcel Meisen, Ľubomír Petruš (2x Alpecin - Fenix), Vjačeslav Kuznetcov, Yauheni Karaliok (2x Gazprom RusVelo) alebo Jakub Otruba (Elkov).
 
Ďalším nešťastníkom, ktorý musel svoje účinkovanie v pretekoch predčasne zabaliť, bol Štefan Michalička (Slovensko). Meniť bicykel musel Laase Norman Hansen (Alpecin - Fenix). Z prvej skupiny sa snažili nastúpiť Pieter Serry (Deceuninck - Quick-Step) a už spomínaný Sütterlin. Na zemi skončil jeden zo včerajších hrdinov časovky Jonathan Milan (Cycling Team Friuli).
 
 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
 
 
Rýchlostnú prémiu vyhral Nico Denz (Sunweb), druhý muž včerajšej časovky. Serry a Sütterlin so svojim pokusom neuspeli. Rozdiel medzi prvou skupinou a pelotóm sa blížil k dvom minútam. Milan sa pridal k zoznamu odstupujúcich pretekárov. Vpredu bolo celkovo 38 cyklistov, zo Slovákov tam bol Martin Haring (Dukla). Nasledovala horská prémia Pružina (2,3 km, 3,8%).
 
Vo vedúcej skupine však nikto nechcel ťahať a tak ich zozadu dobehol početnejší pelotón. Následne sa dopredu dostalo kvarteto Guillaume Boivin (Israel - Start-Up Nation), Kenny Molly, Joel Suter (2x Bingoal - Wallonie Bruxelles) a Martin Haring (Dukla). Druhú HP dnešného dňa vyhral Molly, ktorý tak bránil bodkovaný dres svojho kolegu Paasschensa. Táto partia si vybudovala dve minúty k dobru.
 
 
02 3
Obhajca z minulého ročníka, Yves Lampaert (© Igor Stančík, Cycling-Info.sk)
 
 
Medzi vedúcou skupinou a balíkom jazdil osamote Michael Kukrle (Elkov). Tretiu HP Chmelisko (1 km, 7,6%) vyhral opäť Molly a ten istý jazdec sa presadil aj na nasledujúcej HP Mojtín (5,5 km, 5,2%). Vedúca skupina naďalej zvyšovala svoj náskok, po sedemdesiatich kilometroch mali k dobru dva a pol minúty.
 
Po osemdesiatich kilometroch jazdy sa Kukrle pridal do prvej skupiny a na čele tak jazdila pätica cyklistov. Michael Kukrle prežíva úspešnú sezónu, v lete dominoval na poľských etapových pretekoch Dookola Mazowsza. Spoločnosť mu vo vedúcej skupina robila dvojica zástupcov prokontinentálneho Bingoalu. Kenny Molly bol na Okolo Slovenska aj minulý rok a v súťaži o bodkovaný dres skončil druhý. Jeho kolega Joel Suter skončil v tejto sezóne druhý na švajčiarskej ITT do 23 rokov. Guillaume Boivin túto sezónu nezaznamenal žiadny výraznejší úspech, no pred desiatimi rokmi skončil na MS v Austálií tretí v pretekoch do 23 rokov. Skupinu dopĺňal Martin Haring, tohtoročný víťaz Okolo Srbska.
 
 
banner kolekciaOS 2020
 
 
V pelotóne odvádzal najväčšie penzum práce kolektív Deceunincku, ktorý zároveň bránil žltý dres. Jannik Steimle nepatril medzi dnešných favoritov, no napriek tomu nebol bez šancí udržal dres lídra aj do ďalšej etapy. Na všetkých zúčastnených čakala najdhšia horská prémia dnešného dňa Čičmany (22 km, 3,4%), kde panoval silný vietor. Polovicu etapy mali cyklisti za sebou.
 
Piatu HP ovládol opäť Molly a na konte mu tak svietilo pekných devätnásť bodov. Potom opustil rady vedúcej skupiny Martin Haring. V Čičmanoch pripravili aj rýchlostnú prémiu, prvýkrát sa dnes presadil Boivin. Duklák strácal 45 sekúnd, hlavná skupina zaostávala o dve minúty. Nasledovala ďalšia horská prémia Fačkov (4 km, 5,9%).
 
 mel unik haring
 (© Ján Melicher)
 
 
78 kilometrov pred páskou sa Haring vrátil späť do pelotónu. Tieto kilometre boli doposiaľ najpokojnejšie. Nevideli sme žiadne kolízie a cyklisti sa nemuseli trápiť s technickými problémami. Po HP v Čičmanoch únik zrýclil a k dobru mal slušné štyri minúty. Zaujímavosťou je, že Kukrle vpredu jazdil bez mechanického doprovodu. Aj vo Fačkove bol narýchlejší Molly. Z pelotónu si po bod vybehol jeho kolega Mathijs Paasschens a obidvaja borci teraz mali 29 bodov.
 
Kenny Molly vzal desať bodov aj na prémii Vyšehradské (6,7 km, 3,6%) a po etape ho čakali pódiové povinnosti. Za občerstvovaciou zónou bola pripravená horská prémia druhej kategórie Čremošné (2,7 km, 7%). Náskok vedúcej skupiny začal klesať, 62 kilometrov pred cieľom mal hodnotu tri a pol minúty. Predposledná horská prémia dňa bola zároveň najvyšším bodom dnešnej etapy - Šturec (6,4km, 4%).
 
 
mel strme stupanie
 (© Ján Melicher)
 
 
Po dlhom čase, bohužiaľ, prišlo ku kolízií. V balíku sa na zemi ocitol Marek Čanecký (Dukla), ľudia z Gazprom RusVela či Izrael Start-Upu. HP vo Vyšehradskom vyhral Molly. V pelotóne sa zrýchlilo a únik mal k dobru už len dve minúty a pätnásť sekúnd. Čoraz viac pretekárov opúšťalo pelotón. Z pelotónu chcel ujsť Robert Power (Sunweb). Pridal sa k nemu jeho kolega Thymen Arensman. V hlavnej skupine ostalo priblížne 55 ľudí. Únik mal k dobru už len 75 sekúnd. Z pretekov odstúpil aj Pavol Rovder (Dukla). Za pelotónom sa ocitol aj Juraj Sagan (Bora).
 
Molly bol úspešný aj na Šturci. Nasledoval zjazd na rýchlostnú prémiu v Banskej Bystrici. Z balíka odpadol aj víťaz prvej etapy Martin Laas. Power a Arensman sa vrátili do pelotónu. Zo Slovákov ostal v pelotóne už len Lukáš Kubiš (Dukla) a bolo tak jasné, že si aj po dnešku udrží dres najlepšieho Slováka. Power a Arensman dvadsapäť kilometrov pred cielom opäť zaútočili.
 
 06 7
 (© Igor Stančík, Cycling-Info.sk)
 
 
Power a Arensman úspešne dorazili do vedúcej skupiny, no pred pelotónom mali len drobný náskok. Pred prémiou bol únik minulosťou a v Banskej Bystrici brali bonifikácie Shane Archbold, Jannik Steimle (2x Deceuninck) a Nico Denz (Sunweb). Za najbojovnejšieho pretekára bol vyhlásený Guillaume Boivin (Israel Start-Up Nation). Pred nami bola posledná horská prémia Sásová (2 km, 5,1%).
 
Z pelotónu nastúpil majster Európy v ITT do 23 rokov Andreas Leknessund (Uno-X). Nór vzal päť bodov aj za poslednú prémiu. V najnevhodnejšej chvíli musel meniť bicykel Alexis Renard (Israel Start-Up). Posledný kopec sa stal osudným pre Lukáša Kubiša a Slováci tak v záverečnom šprinte nemali zastúpenie. V ňom sa presadil Nico Denz (Sunweb) pred Jannikom Steimlem (Deceuninck - Quick Step), tretí skončil Jean Pierre Drucker (Bora). V žltom drese aj naďalej ostáva Jannik Steimle.
 
 06 9
(© Igor Stančík, Cycling-Info.sk)
 
 
Videli sme nádhernú etapu plnú horských prémií. Poriadnu paseku urobilo najmä stúpanie na Šturec, po ktorom sa udržalo v balíku len päťdesiat jazdcov. Ďalší pretekári odpadli pred poslednou horskou prémiou a o víťazstvo tak špurtovalo len 36 pretekárov. Spomedzi nich sa radoval Nico Denz, ktorý tak po včerajšom druhom mieste vystúpil na najvyšší stupienok. Pre Nemca ide len o druhé kariérne víťazstvo, prvýkrát dvíhal ruky nad hlavu pred dvoma rokmi na jednorázovke Tour de Vendée ešte ako pretekár AG2R La Mondiale. Po pretekoch sa Slovensku sa presúva na Apenínsky poloostrov, kde bude štartovať na Gire.
 
Spokojný môže byť aj Jannik Steimle, ktorému dnešná ponuka kopcov nerobila problémy a vďaka bonifikáciam si oblečie žltý dres aj v zajtrajšej etape. Pravda, len o lepší súčet umiestnení pred dnešným víťazom. Na treťom mieste dnes finišoval Jean Pierre Drucker. Tento Luxemburčan sa pôvodne na Slovensko nechystal, no choroba Erika Bašku a odpadnutie Martina Laasa z neho urobilo lídra na dnešný dojazd a kvalitný klasikár rozhodne nesklamal.
 
 07 4
 (© Igor Stančík, Cycling-Info.sk)
 
 
V úniku sa v pozitívnom svetle prezentoval Kenny Molly, ktorý pozbieral množstvo bodov a na pódiu si prevzal bodkovaný dres od svojho kolegu Mathijsa Paasschensa. V celkovom poradí sa za Steimleho a Denza zaradil na tretie miesto Shane Archbold, ktorý prišiel do cieľa na piatej priečke a ako jediný zatiaľ ani v jednej etape nechýbal v Top 10. Tento predovšetkým domestik pre Sama Bennetta dnes ukázal, že ani kopce mu nie sú cudzie.
 
V závere sa opäť zviditeľnil Andreas Leknessund, ktorý sa pokúsil prekaziť šprintérsky dojazd. Tento úmysel mu nevyšiel, no po dnešku sa vyhrieva na štvrtom mieste a naďalej si drží biely dres s desaťsekundovým náskokom na kolegu Mortena Hulgaarda. V súťaži o slovenský dres sa nič nezmenilo. Lukáš Kubiš vydržal spomedzi našich chlapcov najdlhšie, stopku mu vystavilo až posledné stúpanie dňa. Zajtra sa pelotón presúva do Žiaru nad Hronom, kde by sme mali vidieť ďalší hromadný dojazd.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo rozhovor s víťazom etapy
 
 
audio ikonkaAudiovyjadrenie lídra pretekov
- k rozhovoru sme sa pripojili v priebehu, pretože sme spovedali iného pretekára...
 
 
audio ikonkaAudiovyjadrenie najlepšieho Slováka
 
 
audio ikonkaAudiovyjadrenie športového riaditeľa Dukly BB
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jakuba Vanča (športový riaditeľ reprezentácie)
"Od štartu sme sa snažili odísť. Oros bol v niekoľkých skupinách, ale Bora všetko chytala a po vetre to bolo neskutočne rýchle. Následne po Manínskej odišlo 36 ľudí a nikoho sme tam nemali. Našťastie sa to spojilo a etapa pokračovala v klasickom scenári. Boli tam pred nami pády a kadečo iné, dalo by sa vyhovoriť... ale dnes sme proste nemali na to byť v predu. Je to škoda. Štoček za normálnych okolností nemá problém s takýmto tempom  a traťou. Tvrdým pretekaním v prvej hodine sme prišli o Michaličku, ale s tým som viac-menej rátal pri jeho stave. Je po dvoch ťažkých pádoch a ledva chodí.
Zajtra uvidíme. Prvých dvoch v GC delia stotiny čo by mohlo znepríjemniť prvých 50 km. Určite sa pokúsime byť vpredu a aj v závere. My tu veru preteky netvoríme. Prispôsobujeme sa tomu čo určujú najsilnejší a budeme sa snažiť reagovať na vývoj pretekov čo najlepšie."
 
 
video v clanku ikonka ciernaVýber z GoPro záberov
 
 
Výsledky etapy
1. DENZ Nico Team Sunweb link ikonka 5:01:41 14
2. STEIMLE Jannik Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00 5
3. DRUCKER Jempy BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 3
4. RÄIM Mihkel Israel Start-Up Nation 00:01  
5. ARCHBOLD Shane Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:01  
6. MORIN Emmanuel Cofidis, Solutions Crédits 00:01  
7. BIERMANS Jenthe Israel Start-Up Nation 00:01  
8. KUZNECOV Vjačeslav Gazprom - RusVelo 00:01  
9. PLANET Charles Team Novo Nordisk 00:01  
10. ŤOUPALÍK Adam Elkov - Kasper 00:01  
55. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 03:33  
62. MALOVEC Ľuboš Slovensko 08:55  
63. BELLAN Juraj Dukla Banská Bystrica 08:55  
65. CULLY Ján Andrej Dukla Banská Bystrica 08:55  
78. ŠTOČEK Matúš Slovensko 08:55  
90. BLAŠKO Matej Slovensko 16:47  
94. GAJDULA Marek Slovensko 16:47  
96. NAGY Simon Slovensko 16:47  
97. SAGAN Juraj BORA - hansgrohe link ikonka 16:47  
98. OROS Samuel Slovensko 16:47  
101. ČANECKÝ Marek Dukla Banská Bystrica 16:47  
102. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 16:47  
110. TYBOR Patrik Dukla Banská Bystrica 16:47  
DNF ROVDER Pavol Dukla Banská Bystrica odstúpil  
DNF MICHALIČKA Štefan Slovensko odstúpil  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


vysledky 1
Priebežné poradie pretekov po etape
1. STEIMLE Jannik Deceuninck - Quick-Step link ikonka 7:40:07 3
2. DENZ Nico Team Sunweb link ikonka 00:00  
3. ARCHBOLD Shane Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:16  
4. LEKNESSUND Andreas Uno-X Pro Cycling Team 00:17  
5. SÜTTERLIN Jasha Team Sunweb link ikonka 00:19  
6. HAGA Chad Team Sunweb link ikonka 00:22  
7. LAMPAERT Yves Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:22  
8. DRUCKER Jempy BORA - hansgrohe link ikonka 00:23  
9. HULGAARD Morten Uno-X Pro Cycling Team 00:27  
10. OTRUBA Jakub Elkov - Kasper 00:28  
52. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 04:27  
67. CULLY Ján Andrej Dukla Banská Bystrica 10:00  
68. ŠTOČEK Matúš Slovensko 10:13  
73. BELLAN Juraj Dukla Banská Bystrica 11:09  
79. MALOVEC Ľuboš Slovensko 13:27  
92. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 17:48  
96. GAJDULA Marek Slovensko 17:55  
97. TYBOR Patrik Dukla Banská Bystrica 17:56  
98. NAGY Simon Slovensko 18:00  
102. ČANECKÝ Marek Dukla Banská Bystrica 18:08  
108. OROS Samuel Slovensko 19:05  
113. BLAŠKO Matej Slovensko 22:43  
115. SAGAN Juraj BORA - hansgrohe link ikonka 27:57  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
vysledky 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. DENZ Nico Team Sunweb link ikonka 33
2. ARCHBOLD Shane Deceuninck - Quick-Step link ikonka 31
3. STEIMLE Jannik Deceuninck - Quick-Step link ikonka 23
4. LAAS Martin BORA - hansgrohe link ikonka 20
5. DRUCKER Jempy BORA - hansgrohe link ikonka 16
6. DE BIE Sean Bingoal - Wallonie Bruxelles 12
20. BELLAN Juraj Dukla Banská Bystrica 3
30. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 1
 
 
vysledky 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. MOLLY Kenny Bingoal - Wallonie Bruxelles 55
2. PAASSCHENS Mathijs Bingoal - Wallonie Bruxelles 32
3. BOIVIN Guillaume Israel Start-Up Nation 27
4. SUTER Joel Bingoal - Wallonie Bruxelles 23
5. RAPP Jonas Hrinkow Advarics Cycleang 21
6. KUKRLE Michael Elkov - Kasper 15
7. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 15
9. BELLAN Juraj Dukla Banská Bystrica 11
20. ŠTOČEK Matúš Slovensko 1
22. SAGAN Juraj BORA - hansgrohe link ikonka 1
 
 
vysledky 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. LEKNESSUND Andreas Uno-X Pro Cycling Team 7:40:24
2. HULGAARD Morten Uno-X Pro Cycling Team 00:10
3. OTRUBA Jakub Elkov - Kasper 00:11
4. RENARD Alexis Israel Start-Up Nation 00:17
5. SUTER Joel Bingoal - Wallonie Bruxelles 00:31
6. VANSEVENANT Mauri Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:54
12. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 04:10
15. ŠTOČEK Matúš Slovensko 09:56
21. GAJDULA Marek Slovensko 17:38
22. NAGY Simon Slovensko 17:43
24. OROS Samuel Slovensko 18:48
27. BLAŠKO Matej Slovensko 22:26
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria z druhej etapy Okolo Slovenska (© Igor Stančík pre Cycling-Info.sk)
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
 
 

 
 
Prémie a kopce na trase etapy:
2 20 183,1 km - Manínska Tiesňava: dĺžka 4,4 km; sklon 5,2 % (6-4-2-1)
sprint-20 171,9 km - Považská Bystrica (8-5-3-2-1)
3 20 153,6 km - Pružina: dĺžka 2,3 km; sklon 3,8 % (3-2-1)
3 20 148,4 km - Chmelisko: dĺžka 1 km; sklon 7,6 % (3-2-1)
3 20 141,8 km - Mojtín: dĺžka 5,5 km; sklon 5,2 % (3-2-1)
1 20 101,1 km - Čičmany: dĺžka 22 km; sklon 3,4 % (10-7-5-3-2-1)
sprint-20 96,8 km - Čičmany (8-5-3-2-1)
1 20 85,3 km - Fačkov: dĺžka 4 km; sklon 5,9 % (10-7-5-3-2-1)
1 20 66,2 km - Vyšehradné: dĺžka 6,7 km; sklon 3,6 % (10-7-5-3-2-1)
2 20 45,3 km - Čremošné: dĺžka 2,7 km; sklon 7 % (6-4-2-1)
1 20 36,9 km - Šturec: dĺžka 6,4 km; sklon 4 % (10-7-5-3-2-1)
sprint-20 14,9 km - Banská Bystrica (8-5-3-2-1)
3 20 10,1 km - Sásová: dĺžka 2 km; sklon 5,1 % (3-2-1)
ciel Cieľ - Banská Bystrica (20-15-12-10-8-6-4-3-2-1)
 
 
Krátky opis trasy etapy:
Vo štvrtok pokračuje podujatie najdlhšou etapou, ktorá bude mať prívlastok kráľovská. Pretekári vyštartujú v obedňajších hodinách zo Žiliny a vydajú sa na vyše dvesto kilometrov dlhú trasu, počas ktorej prekonajú až desať hodnotených stúpaní. Z toho budú štyri prémie prvej, dve druhej a štyri tretej kategórie. Ako prvá sa im do cesty postaví Manínska Tiesňava, odkiaľ nasleduje zjazd do Považskej Bystrice. Tam sa pretekári pobijú o šprintérsku prémiu. Nasledujú ďalšie tri prémie tretej kategórie - Pružina, Chmelisko a Mojtín, nachádzajúce sa všetky vo svojej bezprostrednej blízkosti. Po dlhšom zjazde a krátkej falošnej rovine sa pretekári vyšplhajú na najdlhšie stúpanie dňa s vrcholom v Čičmanoch, kde sa uskutoční aj šprintérska prémia. Nasledujú dve stúpania prvej kategórie - Fačkov a Vyšehradné, odkiaľ cyklisti sklesajú do kúpeľných Turčianskych Teplíc. Nasleduje kopec Čermošné a krátko na to posledná jednotka dňa Šturec, odkiaľ pretekári sklesajú až do cieľovej destinácie, ktorou bude Banská Bystrica. Tam si najprv zmerajú sily na šprintérskej prémií a hneď nato sa vydajú ešte na krátky okruh v okolí mesta. Desať kilometrov pred cieľom sa im postaví do cesty posledné hodnotené stúpanie dňa Sásová. Samotný dojazd je mimoriadne technický. Kilometer pred cieľom sa nachádza prudká zákruta, na ktorej sa cyklisti otočia o takmer 180 stupňov. Hneď za ňou nasleduje kruhový objazd a potom sa ešte výrazne zúži vozovka. Pretekári uvažujúci o etapovom víťazstve sa v týchto momentoch už budú musieť nachádzať úplne vpredu. Finiš je situovaný na Námestí SNP v miernom stúpaní.
 
 
05
mapa etapy (© okoloslovenska.com / © Mapbox)
 
 
posledne km 2 etapa
mapa dojazdu etapy (© okoloslovenska.com)
 
 
itinerar 2 novy
 
 
kratka sprava ikonkaNaše spravodajstvo z Okolo Slovenska 2020
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop