Peter Sagan vyrazí na Strade Bianche, čaká ho mimoriadna konkurencia

29.7.2020, 22:00 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
Taliansku časť sezóny počas pandémie odštartuje jedinečná klasika Strade Bianche. Spoločnosť RCS Sport sa jej nechcela vzdať v obnovenom kalendári a organizátori môžu byť spokojní, že na biele nespevnené cesty dorazí silná konkurencia. Nebudú chýbať poslední víťazi Alaphilippe, Benoot, Kwiatkowski a na obľúbenom teréne sa vráti do súťažného rytmu aj Peter Sagan.
 
Nádherné prostredie Toskánska sa ukáže v tomto ročníku v plnej kráse. Zvlnený terén s krátkymi, ale miestami prudkými kopcami, a najmä štrkové úseky sľubujú výnimočnú, augustové edíciu, v ktorej bude dôležité vysporiadať sa aj s vysokými teplotami. Maximá môžu dosiahnuť až 34 stupňov, preto je pre cyklistov dobrou správou, že na Piazza del Campo sa bude finišovať až pred devätnástou hodinou. Podujatie sa uskutoční za prítomnosti početných hygienických reštrikcii a bude potrebnou skúškou, ako dokážu talianski fanúšikovia akceptovať tieto obmedzenia.
 
 
strade 19 podium rcsf
Vlaňajšie pódium Strade Bianche (© LaPresse/Marco Alpozzi)

 
Trasa sa nemení, môže sa útočiť
 
Trasa sa nemenila ani počas krízy spôsobenej vírusom COVID-19 a na pelotón znovu čaká jedenásť úsekov po nespevnených cestách v celkovej dĺžke 63 kilometrov. Prvý sektor sa vynorí už po sedemnástich kilometroch, potom bude nasledovať druhý úsek, ktorý prebehne v miernom stúpaní. Jazdcov dostanú do tempa aj ďalšie dva pobyty na bielom štrku a prvú tretinu pretekov zakončí asfaltový kopec Montalcino (4 km; 5 %).
 
Situácia sa rozbehne na piatom a šiestom sektore, ktoré dokopy merajú dvadsať kilometrov a medzi ktorými je len minimálna prestávka. Po tejto pasáži zostáva do cieľa 86 kilometrov, čo je ešte veľmi skoro, aby sa tu ukázali hlavní favoriti, ale najsilnejšie celky môžu zvýšiť tempo v balíku, aby unavili svojich konkurentov. Zaujímavejšia príležitosť striehne na siedmom úseku, ktorý je dlhý a v miernom kopci, čo môže motivovať k akcelerácii. Ak aj nevyrazia dopredu kandidáti na titul, zo strany menej sledovaných cyklistov uvidíme snahu zdramatizovať podujatie.
 
Rozhodujúce súboje vždy odštartuje ôsmy sektor (pomenovaný podľa Fabiana Cancellaru), ktorý je zo všetkých najťažší a začína 54 kilometrov pred cieľom. Favoriti tu dostanú k dispozícii niekoľko krátkych, ale prudkých stúpaní, čo prirodzene oslabí hlavnú skupinu, a do útoku môžu vyraziť aj kandidáti na titul. Po tomto úseku nasleduje dvadsať kilometrov po asfaltovej ceste, ale môže sa tu odohrať prekvapujúci pohyb, lebo sa pôjde po zvlnenej trase.
 
 
video v clanku ikonka ciernaJedinečná talianska jednorazovka

 
Každý z posledných troch sektorov obsahuje krátke stúpanie a na týchto kopčekoch sa bude bojovať o titul. Deviaty úsek meria len osemsto metrov, ale dosahuje dvojciferné sklony. Predposledná pasáž na bielom štrku prebehne v 4-percentom stúpaní, ale hneď na začiatku ponúkne aj desať percent. O štyri kilometre neskôr sa dostanú jazdci na finálny úsek, kde sa objaví päťsto metrov s priemerom cez jedenásť percent.
 
Po týchto pekných príležitostiach na víťazný atak zostáva do cieľa dvanásť kilometrov na vlnitom teréne, kde sa prejaví únava po celodennom výkone, ale na cyklistov bude čakať ešte jedna zaberačka. Cieľová čiara sa nachádza na Piazza del Campo, kam vedie ostrý kopec. Po miernom začiatku sa objaví päťsto metrov s priemerným sklonom cez dvanásť percent a na konci sa vyšvihne cesta až na šestnásť percent. Mnohokrát sa stalo, že celé preteky sa rozhodli práve na tomto stúpaní.
 
strade bianche 20 profil
profil pretekov, 3073 nastúpaných metrov (© strade-bianche.it)
 
 
Veľký počet favoritov nemôže vyčkávať až do konca
 
V prašnej edícii sa postaví na štart množstvo elitných klasikárov. Pre všetkých to bude prvý ostrý súťažný test po niekoľkých mesiacoch a to len umocní dramatickosť a nepredvídateľnosť toho, čo sa môže v priebehu pretekov odohrať. Výhodu budú mať tie celky, ktoré sa budú opierať o viacerých lídrov. V tomto smere znovu vyniká Deceuninck - Quick-Step. V jeho radoch nesmie absentovať obhajca titulu a ideálny typ jazdca na toskánsky terén Julian Alaphilippe, na klasikách vždy útočne naladení Bob Jungels s Kasperom Asgreenom a zostavu dopĺňa Zdeněk Štybar, ktorému sa na tomto podujatí zvyčajne darí. Belgický celok tak musí vytiahnuť ofenzívne zbrane a zapájať sa do všetkých útokov, pretože ktorýkoľvek z menovaných jazdcov je schopný vytvoriť rozhodujúci nástup. Ak sa bude rozhodovať len v samotnom finále medzi najsilnejšími pretekármi, Alaphilippe bude veľmi nebezpečný na strmých stúpaniach.
 
Budeme zvedaví, či nás čaká pokračovanie minuloročných súbojov medzi Alaphilippom a Jakobom Fuglsangom. Keď sa dánsky cyklista opäť predstaví vo svojej najlepšej forme, dokáže súperov eliminovať svojou húževnatosťou a silou v kopcoch, a ani to nemusia byť dlhé stúpania. Astana vytiahne do boja aj Lutsenka a Iona Izagirreho, čo je dostatočný potenciál, aby aj kazašský celok vyrazil do skorých útokov. Na kvalitnú dvojicu sa bude spoliehať EF Pro Cycling. Alberto Bettiol a Michael Woods už mnohokrát presvedčili, že sú najsilnejší na klasikách s krátkymi, ale intenzívnymi kopcami. Najmä Woods si môže veriť, že v prípadnom záverečnom súboji favoritov na posledných stúpaniach sa môže so svojím zrýchlením vyrovnať takmer každému.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
doprava zdarma 560x300
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Ponuke atraktívnej talianskej jednorazovky neodolali ani najvýraznejšie osobnosti severských klasík. Greg van Avermaet má už síce 35 rokov, ale stále chuť vyrovnať sa dravejším súperom. Vzhľadom k tomu to bude mať na trati čoraz ťažšie, musí podať takticky správny výkon a zaútočiť v pravom momente. Líderskú pozíciu v drese Sunwebu si vyskúša Tiesj Benoot, ktorý je už dostatočne skúseným jazdcom, aby využil tímovú podporu a svoju vytrvalosť na dosiahnutie dobrého výsledku. Nemá mať takú akceleráciu v kopci ako niektorí ostatní favoriti, takže bude potrebovať jazdiť ofenzívnejšie. Motivácia nemôže chýbať Oliverovi Naesenovi, ktorý sa dostáva do najlepšieho veku a už potrebuje víťazstvá. Počas jarnej kampane patrí ku klasikárom s najväčšou odolnosťou a kvalitným zrýchlením v kopcoch. Ak sa dokázal dostať do formy, mal by patriť k najsilnejším jazdcom.
 
Môžeme sa tešiť na Mathieu van der Poela, ktorého čaká premiéra na podujatí a nikto nepochybuje, že profil Strade Bianche je mu šitý na mieru. Holandský borec sa vyžíva jazdou na nespevnených cestách a výbušných kopcoch, preto bude len otázkou času a jeho vôle, kedy zaútočí. Van der Poel nemá v povahe vyčkávať a pre vývoj pretekov bude len žiaduce, aby sa akcia rozprúdila čo najskôr. Útočnú výzvu prijme aj Wout van Aert, ktorý sa počas dlhej prestávky naplno zotavil zo zranenia z uplynulej TdF a bude hladný po pretekoch. A môže sa otestovať práve útočnou jazdou. Philippe Gilbert v najbližšom čase všetko stavia na Miláno - San Remo, takže ak chce byť úspešný na tomto monumente, jeho výkonnosť už musí mať vysokú hodnotu. V celku Bahrajn - McLaren sa môže ukázať Dylan Teuns, ktorý môže reagovať na pohyby jazdcov ako Alaphilippe, Fuglsang, Woods. Prekvapiť bude chcieť jeho kolega Iván Cortina a nesmieme zabúdať ani na pretekárov ako Pogačar, Ulissi, Kwiatkowski, Moscon, od ktorých sa dajú očakávať takisto kvalitné predstavenia, čo len umocní otvorenosť tohtoročnej edície.
 
 
benoot 18 strade dojazd spina rcsf
Tiesj Benoot v roku 2018 (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)

 
Pred MSR sa musí ukázať kvalita
 
Peter Sagan sa rozhodol na začiatku obnovenej sezóny pre taliansky týždeň. Jeho hlavným cieľom je výhra na Miláno - San Remo a pred dôležitým monumentom si vyskúša svoju výkonnosť na Strade Bianche a Milano - Turín. Toskánske podujatie pozná dôverne a takmer pri každej účasti patril ku kľúčovým pretekárom. Majstrovsky ovláda jazdu po štrkovom teréne, stále patrí k najsilnejším cyklistom na výbušných kopcoch, preto jeho prítomnosť osvieži podujatie a ešte viac umocní ich tohtoročnú vysokú úroveň.
 
V silnej a početnej konkurencii, keď mnohí jazdci budú doslova nažhavení na cyklistiku, sa nikto z favoritov nemôže spoliehať na konzervatívny prístup. Slovenský jazdec v minulosti viackrát útočil a delil favoritov na rozhodujúcich úsekoch a táto znalosť terénu bude jeho výhodou, čo si môže na trati dovoliť. Neobľubuje vyčkávaciu taktiku konkurentov a radšej bude bojovať o výhru v menšej skupine cyklistov, ale tá sa musí vytvoriť po aktívnom prístupe. Nepochybujeme, že v kľúčových momentoch dostane priestor na útok, a potom bude dôležité urobiť to správne rozhodnutie.  Keďže sa chystá na MSR a tam je nevyhnutným benefitom zrýchlenie na Poggio, Saganova akcelerácia v kopci už musí byť na vysokej úrovni, čo sa môže zísť vo finále na Piazza del Campo. Pomôže mu, že v zostave Bory sa predstaví aj Max Schachmann, takže na slovenskom pretekárovi nebude ležať príliš veľký výsledkový tlak.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop