Selektívnej trase na MS dominujú prudké stúpania, vrchári budú musieť útočiť

26.9.2020, 11:00 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
ms imola cofidis banner 560x100
 
 
Majstrovstvá sveta aj po zmene dejiska zostávajú doménou pre vrchárov. Na trase s dvomi prudkými kopcami bude potrebné disponovať odolnosťou, útočnými kvalitami a najmä dobrým šprintom na konci ťažkých pretekov. To sú presne schopnosti, ktoré sa vyžadovali aj na TdF, a na motoristickom okruhu v Imole budú patriť medzi sledovaných favoritov Pogačar, Alaphilippe, Van Aert alebo Hirschi.
 
 
UCIroad88
Pódium z Innsbrucku (© Igor Stančík pre Cycling-Info.sk)
 
 
Prudké kopce, ale dôležitý môže byť aj šprint
 
Pôvodne mala byť dejiskom šampionátu kopcovitá trasa v okolí mestečka Aigle. Keď pandemická situácia vo Švajčiarsku nedovolila na konci septembra zorganizovať takýto cyklistický kolos, UCI urobila všetko preto, aby po presunutí MS do inej krajiny zachovala vrchársku podobu podujatia. V okolí známeho motoristického okruhu v Imole objavili talianski usporiadatelia dve strmé stúpania, ktoré si vychutnajú predovšetkým vrchári, a okrem toho izolovaná poloha motoristického komplexu vytvára výborný priestor na dodržiavanie prísnych hygienických opatrení.
 
Trasa je veľmi dlhá, ako sa patrí na svetový šampionát, poskytuje 4650 výškových metrov a pelotón sa bude výlučne pohybovať po 28-kilometrovom okruhu, ktorý je typický aj technickými úsekmi s úzkymi cestami. Oproti predchádzajúcim ročníkom profil neobsahuje na začiatku dlhší nájazdová pasáž, ktorá zavedie cyklistov na rozhodujúci okruh, a tentoraz sa očakáva ostrá cyklistika hneď od štartu. Okruh okamžite obsahuje nehodnotné stúpanie (2,2 km; 3,2 %) a aj takáto prekážka bude na konci ťažkých pretekov oberať cyklistov o energiu.
 
 
ms 2020 profil pretekov
profil pretekov, 4650 nastúpaných metrov (©uci.org)
 
 
Po jeho prekonaní a veľmi krátkom klesaní sa pôjde na kopec Mazzolano (2,7 km; 6,1 %), kde bude vynikať úvodný kilometer s priemerom takmer desať percent a maximami trinásť percent. Po tomto náročnom úseku bude nasledovať ďalších päťsto metrov s prevýšením cez sedem percent a na vrchole už bude stúpanie oveľa miernejšie. Na druhý kopec sa bude čakať len 5500 metrov a Cima Galisterna (2,7 km; 6,4 %) v ničom nezaobchádza za svojím predchodcom. Úvodný kilometer vyskočí na štyri percentá, ale potom nasleduje nepríjemných 1400 metrov s priemerom necelých jedenásť percent a maximami štrnásť percent. Následne cesta povolí, ale tesne pred vrcholom sa pôjde okolo tristo metrov s prevýšením takmer päť percent. Z vrcholu zostáva do cieľa dvanásť kilometrov a z toho len posledných 4000 metrov sa pôjde po rovine.
 
Na strmých úsekoch budeme najskôr sledovať prirodzenú selekciu a vo finále očakávať útoky na najťažších sklonoch. Na pripravených kopcoch dokážu na konci zaútočiť a zbaviť sa súperov len pretekári vo výbornej forme, ale keďže posledné stúpanie sa nachádza pomerne ďaleko pred cieľom, medailový úspech bude záležať aj od rýchlosti na páske. Niektorí favoriti tak môžu na konci taktizovať a spoliehať sa na svoj šprint, kým pre ostatných nebude iná možnosť, ako nasadiť rozhodujúci úder na stúpaniach, a to vytvára priestor pre napínavú koncovku šampionátu.
 
 
kopce na okruhu
profil kopcov na okruhu (©uci.org)
 
 
TdF ako najlepšia príprava na MS?
 
Na majstrovstvách sveta sa predstaví mnoho cyklistov, ktorých sme sledovali na Tour de France, a budeme zvedaví, komu z nich sa podarilo udržať si vysokú výkonnosť aj po intenzívnej trojtýždňovej zaberačke. Medzi hlavných favoritov bude patriť slovinská reprezentácia. Tadej Pogačar a Primož Roglič boli na Starej dáme nedostihnuteľní a teraz môžu spoločnými silami zabojovať o dúhový dres. Obaja sú silní na krátkych kopcoch a súperi budú musieť vynaložiť obrovské úsilie, aby ich dostali do problémov na pripravených stúpaniach. Navyše, Pogačar s Rogličom patria medzi vrchárov s najlepším šprintom, preto ak sa ocitnú vo finále na čele pretekov v malej skupine, bude ťažké ich pokoriť. Na trati budú mať plnú podporu kolegov a výhodu dvoch lídrov môžu využiť na to, že jeden z nich zaútočí skôr a ten druhý bude čakať na reakciu konkurencie, čo bude pre súperov nepríjemné.
 
Na Tour sa neukázal úplne v stopercentnej forme Julian Alaphilippe, ale po krátkom odpočinku sa maximálne prejaví jeho veľká motivácia vyhrať dúhový dres. Francúzskeho cyklistu preverí na trati najmä výškové prevýšenie, no krátke stúpania s výbušným charakterom a prakticky rovinatý finiš sú pre neho ako stvorené. Počas pretekov nemusí nič vymýšľať. Spolu s kolegami potrebuje nájsť ďalšie reprezentácie, ktoré budú chcieť kontrolovať priebeh, aby sa rozhodovalo len v poslednom kole, a tam potom musí zostať na čele pretekov až na pásku a presadiť sa v šprinte. Podobne sa môže správať na trati Marc Hirschi, ktorý v prípade dobrého dňa môže patriť medzi prekvapenie šampionátu. Švajčiarsky pretekár je dostatočne odolný, aby ho nezlomil pripravený profil a na cieľovej čiare ukázal svoju rýchlosť. Otázkou zostáva, ako sa vysporiada s hektickým priebehom a aký dopad na neho zanechal nepríjemný pád z osemnástej etapy na TdF.   
 
 
UCIroad88
Julian Alaphilippe na MS (© Igor Stančík pre Cycling-Info.sk)
 
 
Belgická zostava sa bude spoliehať na vrodené klasikárske schopnosti svojich cyklistov a na okruhu s technickými pasážami vytvoriť bojovnú edíciu. Takí borci ako Van Avermaet, Benoot alebo Wellens nemusia stačiť na hlavných favoritov v priamom súboji na prudkých kopcoch, ale ak sa dostanú do zaujímavé úniku, na čele pretekov budú vo finále pre každého nebezpeční. Hlavnou zbraňou však bude Wout van Aert a jeho úloha bude jednoduchá. Ešte raz vytiahnuť svoju odolnosť, vydržať v hlavnej skupine až do samého konca a potom na páske šprintovať. Všetci súperi budú cítiť z jeho strany nebezpečenstvo a zamerajú sa na to, aby na trati prežil krušné momenty.
 
V kolumbijskom tíme sa objavia výborní vrchári, ktorí musia na takomto teréne útočiť. Na reprezentačných akciách však zvyčajne neukazujú plnú koncentráciu a navyše len niektorí z nich majú danosti na jednorazové podujatia. V tomto smere budú nepríjemní najmä Urán a aj Martínez, ktorí vedia zvládať kritické momenty, a uvidíme, či predvedie niektorú zo svojich skvelých akcelerácii López. Ten však nemá potrebný šprint na páske. V španielskom celku bude znovu lídrom Valverde a skúsený matador nemusí nič meniť na svojej osvedčenej taktike. Na krátkych kopcoch nechať vyniknúť svoju vytrvalosť, požiadať kolegov, aby chytali útoky v kľúčovej časti pretekov a potom sa spoľahnúť, že medzi najodolnejšími jazdcami bude mať stále kvalitný šprint. Zvedaví budeme na výkon Landu, ktorý si nemôže nechať ujsť útočný pokus, pretože ak chce uspieť, na pásku nemôže prísť v spoločnosti rýchlejších súperov a musí im ujsť na niektorom stúpaní.
 
 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
 
 
Na domácej trati sa bude chcieť vytiahnuť Nibali, ktorého forma pred Girom musí byť na vysokej úrovni. Vyhovuje mu vrchárska náročnosť pretekov, ale kopce sú príliš krátke a navyše nie je natoľko výbušný ako niektorí jeho súperi, preto potrebuje veľmi selektívny vývoj pretekov (talianska reprezentácia má na to dispozície), aby vo finále mala šancu bojovať o výhru len úzka skupinka favoritov a potom mohol predviesť svoj klasikársky inštinkt. V rovnakej pozícii sa postaví na štart Fuglsang. Aj dánsky pretekár potrebuje nájsť spôsob, ako sa zbaviť výbušnejších alebo rýchlejších jazdcov.
 
Na krátkych kopcoch je stále silný Porte, ale jeho slabinou je koncovka, a medzi najviac motivovaných pretekárov bude patriť Woods. Výbušné stúpania sú jeho špecialitou, takisto má dobrý šprint a po bronzovej medaile v Innsbrucku bude chcieť získať najcennejší kov. Preteky môžu osviežiť útočným výpadom Schachmann, Kwiatkowski alebo Carapaz a prví dvaja menovaní sa nemusia zľaknúť ani rozhodujúceho šprintu malej skupinky.
 
 
- reklama -
ms imola cofidis banner 560x300
- reklama -
 
 
Slovenskú reprezentáciu budú zastupovať pretekári z Dukly Banská Bystrica Čanecký, Tybor, Haring, Cully a Bellan, ktorí nemajú pred sebou jednoduchú úlohu postaviť sa silnej konkurencii na mimoriadne náročnom okruhu. Naň nemáme výkonnostne silné typy pretekárov. Snáď sa niekomu podarí dostať do úniku a niekto druhý zasa príde do cieľa. Odstúpení bude určite veľmi veľa. Pôvodne mal štartovať aj majster SR Juraj Sagan, ale Bora-hansgrohe ho neuvoľnila, pretože má tímu pomáhať na Valónskom šípe. SZC adresovalo UCI aj otázku, či neudelí výnimku jazdcom U23 a skúsil by to Lukáš Kubiš. Odpoveď prišla v tom, že budúci rok by mohol na MS štartovať ako U23, ale bežne počas sezóny už nie. Pre 20-ročných pretekárov to ale trať nie je.
 
Podľa našej partnerskej stávkovej kancelárie Niké je najväčším favoritom Wout Van Aert s kurzom 4.00. Šance bookmakeri dávajú šancu aj Julianovi Alaphilippovi (7.00) a pomyselný bronz by mohol dosiahnuť Jakob Fuglsang (10.00). Všetko sú to pretekári, ktorí ešte z MS medailu nezískali. Veria aj trojici Hirschi - Roglič - Woods s kurzom 12.00. Víťaz Tour Pogačar má 14.00. Prehľad všetkých kurzov nájdete tu.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVrchársky šampionát v Innsbrucku
         
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop