Vuelta bude kratšia a mimoriadne kopcovitá, veľké mená prinášajú Jumbo s Ineosom

18.10.2020, 05:00 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
Majstrovstvá sveta vrchárov trvajúce osemnásť etáp? Na španielskej Grand Tour sa bude bojovať na kopcoch od začiatku až do samého konca a len výnimočne sa objavia jednoduché dni. V horskej ponuke vyčnievajú Tourmalet, Farrapona, Anglíru a zaujímavou bude aj jediná časovka jednotlivcov. Z favoritov pútajú pozornosť Primož Roglič s Tomom Dumoulinom a do hry sa vracia Chris Froome.
 
 
roglic 19 vuelta ciel radost asofv
Primož Roglič pri vlaňajšom triumfe (©PHOTOGOMEZSPORT2019)

 
Preteky ponúknu jedinečný itinerár a cyklisti musia doraziť na štart v potrebnej forme. Nedostanú žiadny priestor na aklimatizáciu a ihneď sa vyrazí do ostrých vrchárskych súbojov. Prvý deň okorení najslávnejší baskický kopec Alto de Arrate, na konci tretej etapy sa bude finišovať na stúpaní Laguna Negra a šiesty deň budeme sledovať parádne horské predstavenie s vyvrcholením na Col du Tourmalet. V druhom týždni preverí favoritov cieľové stúpanie Alto de Moncalvillo a následne mimoriadne náročný víkend s ťažkou horskou etapou zakončenou na Alto Farrapona a následne brutálnym finále na kopci Alto de l'Angliru.
 
Potom sa zatrasie klasifikácia počas ITT s prudkým stúpaním Mirador Ézaro a na konci predposledného dňa sa všetko uzatvorí až počas výstupu na Alto de Covatilla. Ak pandémia koronavírusu s poveternostnými podmienkami umožnia uskutočniť kompletný program, môžeme sa tešiť na intenzívnu a vrchársky útočnú Grand Tour, kde sa môže v priebehu pretekov odohrať niekoľko zvratov v poradí. Favoriti na titul musia mať presný plán, ako udržať formu počas celých pretekov, lebo klasifikácia sa môže stratiť tak na začiatku podujatia, ako aj v posledných etapách.
 
 
fotogaleria ikonkaProfily etáp (© lavuelta.com)
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
 
Znovu Jumbo - Visma proti Ineosu?
         
Tím Jumbo - Visma nevyhral TdF a na španielsku GT prináša veľmi odhodlanú zostavu, ktorej budú veliť Tom Dumoulin a Primož Roglič, aby získali titul. Obaja sa budú spoliehať na časovku, že v nej dokážu získať dôležitý čas na všetkých súperov, ale na mimoriadnej kopcovitej trase to nebude stačiť. Slovinský jazdec patrí medzi najlepších vrchárov na svete a po výhre na Vuelte v minulom roku mu mimoriadne sedia španielske stúpania, ktoré sa vyznačujú aj tvrdými sklonmi, čo bude jeho výhoda najmä na Anglíru. Tom Dumoulin urobil v poslednom čase dôležitý krok, aby sa znovu dostal na svoju najvyššiu lezeckú úroveň. V tomto smere by mal byť silnejší ako na Tour, no ako bývalý svetový šampión v časovke má radšej tempárske kopce a také prudké steny ako Anglíru môžu byť nad jeho možnosti, aby sa vyrovnal tým úplne najlepším vrchárom. Obaja kapitáni tímu Jumbo - Visma budú tvoriť silnú dvojicu, podporenú výbornou tímovou podporou, a nepochybujeme, že bude medzi nimi fungovať potrebná chémia, aby vsadili na lídra s tou najlepšou formou. Otázkou však zostáva, ako dokázali zregenerovať po TdF, či dokážu absolvovať v krátkom čase druhú Grand Tour v plnom výkone počas celých osemnástich dní.
   
Aj v celku Ineos sa nachádzajú dvaja lídri s ambíciami presadiť sa v klasifikácii. Chris Froome má pred sebou jednu z najväčších výziev kariéry, aby sa presvedčil, že ešte dokáže vyhrať GT. Po zdravotnej stránke je stopercentne v poriadku, ale jeho výkonnosť vzbudzuje obavy. Na Tirrene nič nenasvedčovalo tomu, že jeho forma má stúpajúcu tendenciu, a po mesiaci sme nezbadali napredovanie ani na LBL, takže len priamo na trati zbadáme jeho skutočné možnosti. Chris Froome v plnej sile využije vo svoj prospech časovku jednotlivcov a ťažké horské dojazdy ako Tourmalet, Farrapona a Anglíru. V britskom celku sa spoliehajú na Richarda Carapaza, že využil účasť na TdF ako dobrý základ pre úspech na Vuelte. Ekvádorský jazdec je správnym typom na trojtýždňové podujatia, keď jeho forma v priebehu pretekov stúpa, ale tentoraz musí zabrať od začiatku naplno a zostať na najvyššej úrovni minimálne po jazdu proti chronometru. Minulý rok na Gire a v treťom týždni na Starej dáme ukázal svoje vrchárske kvality, preto so skúsenosťami Chrisa Frooma a veľmi dobrou tímovou podporu bude patriť medzi favoritov na titul. V prípade želanej formy dokáže podať dobrý výkon aj v časovke, no počas pretekov musí kalkulovať s tým, že Roglič s Dumoulinom v nej budú silnejší.
 
 
video v clanku ikonka ciernaAlto Farrapona v roku 2014
 
 
Na španielskej Grand Tour vždy podávajú svoje najlepšie výkony borci z Movistaru a tentoraz im budú veliť Alejandro Valverde a Enric Mas. Obidvaja domáci jazdci prichádzajú na preteky po úspešnej Tour a aj oni patria do skupiny tých favoritov, ktorí budú vystavení prípadnej vyčerpanosti po absolvovaní francúzskych trojtýždňových pretekov. Valverde je vždy silný na domácich profiloch, dôverne pozná terén a vie, ako sa má správať na kľúčových kopcoch. Mas zase chytil sebadôveru piatym miestom na Tour a spoločne môžu patriť medzi dôležité faktory pretekov. Mladšiemu z nich budú svedčať útoky, kým Valverde môže šetriť svoju stále dobrú koncovku. V časovke budú strácať, preto potrebujú jazdiť ofenzívne.
 
V tíme FDJ sa znovu predstavia po sklamaní na TdF Thibaut Pinot a Davide Gaudu. Ako vynikajúci vrchári nájdu dostatok priestoru na realizáciu a nechajme sa prekvapiť, akým spôsobom pristúpia k pretekom. Či sa pokúsia zlomiť prekliatie úspechu v GC, alebo sa vydajú za etapovými výhrami. Mladší z dvojice by si mohol otestovať svoju odolnosť počas celých pretekov a Pinot nechať zažiariť svoje vrchárske schopnosti vo vybraných etapách. V minulom roku dobyl Tourmalet na Tour a určite bude mať motiváciu, aby to dokázal aj na Vuelte. Ešte jednu Grand Tour si vyskúša Daniel Martin a je veľký predpoklad, že na španielskej GT predvedie lepšie výkony ako na TdF. Skúsený vrchár obľubuje práve výbušnejšie horské koncovky, ale postupom času sa vypracoval na odolného cyklistu, ktorý zvláda aj najťažšie vrchárske maratóny a to bude počas pretekov jeho hlavný benefit, spoločne so stále silným šprintom do kopca.
 
V súťažnom rytme zostáva Daniel Martínez, víťaz horskej etapy na Tour, a minimálne za etapovým triumfom bude smerovať aj na Vuelte. Jeho schopnosti ho predurčujú na klasifikáciu, no kolumbijský jazdec má za sebou náročný program. V celku Bahrajn - McLaren bude hlavnou postavou Wout Poels, ktorý veľmi dobre pozná miestne podmienky a bude mať motiváciu získať úspešný výsledok, či už v poradí alebo z hľadiska etapového triumfu. Na etapy sa zamerajú Guillaume Martin, Esteban Cháves, Mikel Nieve alebo Davide Formolo, ktorého však môže limitovať liečenie zlomeniny kľúčnej kosti po páde na Tour, a po zranení sa vracia späť do hry aj Ion Izagirre. Jeho časovka a vrchárske kvality sa môžu presadiť v klasifikácii, ale musí byť stopercentne vyliečený.
 
 
fotogaleria ikonkaCelková mapa Vuelta a Espaňa 2020 (© lavuelta.com)
vuelta 19 celkova mapa
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop