Kalendár WT sa revolučne zmenil. Na chaos a neúctu k Tour de France? (prehľad zmien)

7.1.2017, 08:00 | Aktuality zo sveta | Rastislav Boris
Elitné cyklistické preteky spájal do konca roku 2004 systém Svetového pohára a do konca roku 2010 štítok ProTour. V aktuálnom desaťročí ich nahradil kalendár World Tour, ktorý si pred sezónou 2017 prešiel dosiaľ najväčšími, revolučnými a kritizovanými zmenami.
 
Rozšíril sa z 27 na 37 podujatí, pričom všetky dostali trojročnú licenciu. Medzinárodná cyklistická únia (UCI) ho predstavila v auguste ako silnejší a stabilnejší, podľa nej šíri cyklistiku do sveta. Elitný kalendár teraz spája 15 krajín a štyri kontinenty. Pomer je 17 etapových pretekov a 20 jednodňových.
 
Pôvodne sa medzi smotánku dostalo aj podujatie Okolo Kataru, ale paradoxne dva mesiace po zorganizovaní MS v cyklistike v tejto krajine a necelé dva mesiace pred štartom oznámili zánik podujatia pre finančné problémy. Patrilo pod krídla ASO. Ponúkalo prevažne komickú púštnu cyklistiku bez fanúšikov. Na druhej strane, stalo sa dôležitou prípravou najmä pre šprintérov a prinášalo zaujímavé taktické i fyzické súboje s vetrom. 
 
Prvou novinkou v elitnom kalendári bude Cadel Evans Great Ocean Road Race (29.1.), týždeň po Tour Down Under. Jediným zástupcom Blízkeho Východu sa napokon stal februárový etapák Abu Dhabi Tour, ktorý vznikol len v roku 2015, teda je mladší, ale zrejme finančne zabezpečenejší ako kolegovia Okolo Ománu alebo Dubaj Tour. 
 
 
kittel 2016 dubaj podium eqsf
Marcel Kittel v Dubaji (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Jarný program WT obohatili aj tradičné a špecifické európske klasiky Omloop Het NieuwsbladStrade Bianche a Dward Door Vlaanderen. Top licenciu získali tiež preteky Okolo Turecka, ktoré sa jazdia súbežne s ardénskymi klasikami a Saganova obľúbená akcia Okolo Kalifornie, ktorá sa koná počas Giro d´Italia. Svoje prvé podujatia pretlačili do WT cyklistické veľmoci Nemecko a Anglicko, konkrétne klasiky vo Frankfurte na Sviatok práce a v Londýne, týždeň po Tour de France.
 
Celú sezónu ukončí úplná novinka, čínska Tour of Guangxi (19-24.10.), ktorá natiahne WT sezónu znova až na koniec októbra. Dúfame, že nebude mať až také muchy ako zaniknuté podujatie Okolo Pekingu (2011 - 2014) plné smogu a organizačných chýb. Dá sa však očakávať unavené pretekanie nižšej kvality zamerané hlavne na záchranarské práce ohrozených tímov. Po skončení etapáku sa v Číne uskutoční galavečer UCI.
 
 
Z PYRAMÍDY HRANOL?
 
Ešte počas sezóny 2016 sa na UCI valila kritika za rozširovanie World Tour, a to z rôznych dôvodov. Pôvodne UCI plánovala povinnú účasť všetkých WT tímov na desiatich nových WT podujatiach, potom iba pre určitý počet tímov. Proti diktátu UCI sa ostro ohradil šéf tímu FDJ a Národnej cyklistickej ligy (LNC) hájiacej záujmy francúzskej cyklistiky, Marc Madiot. Označil nový kalendár za "neakceptovateľný". Vyjadril obavy, že rozšírenie zvýši náklady tímov na cestovanie, obmedzí ich účasť na menších podujatiach kľúčových pre sponzorov, a zároveň je súpiska s maximálne 30 cyklistami príliš malá na toľko podujatí. Zvažoval, že ako LNC dajú podnet proti UCI na Športový arbitrážny súd (CAS). Kritizoval tiež, že UCI nedostatočne komunikovala s tímami a nenašla s nimi zhodu.
 
Ani organizátori pretekov presne nevedli, čo majú očakávať. Riaditeľ Giro del Trentino (2.HC) Maurizio Evangelista sa rozhodol, že zostanú v nižšej kategórii: "Potrebujeme mať istoty a vedieť, ako bude kalendár zorganizovaný, kto bude na štarte. Teraz je to totálny chaos. UCI na začiatku roka poslala email pre kandidátov. Mala veľa požiadaviek, ale žiadne záruky. Potrebovali by sme navýšenie rozpočtu o 120-tisíc eur. Ale mohli sme minúť viac ako 200-tisíc bez toho, aby sme vedeli, čo nám to prinesie?," skonštatoval pre Cyclingweekly. Riaditeľ Dubai Tour (2.HC), ktorá patrí pod RCS Sport, vo finančne nákladnom postupe do WT tiež nevidel zmysel. Najlepšie tímy a hviezdy dokážu prilákať aj lacnejšie.
 
 
degenkolb dubaj giant alpecin 2015
John Degenkolb v Dubaji (© CorVos / Team Giant-Alpecin)
 
 
Nepriamo skritizoval masové rozšírenie elity aj riaditeľ Tour de France Christian Prudhomme, i keď skupine ASO pribudli do portfólia k Starej dáme, monumentu Paríž - Roubaix a iným, nové elitné preteky ako klasika vo Frankfurte. Populárny britský etapák Tour de Yorkshire (2.1) však nechceli tlačiť vyššie a vtedy povedal: "Cyklistika je pyramída. Každé podujatie nemôže byť vo World Tour, inak by tá značka nič neznamenala. Tour de France je na vrchole pyramídy, ale každá pyramída potrebuje veľkú základňu. Tour de Yorkshire nepotrebujeme posunúť vyššie, ale skôr chceme tvoriť nezabudnuteľné preteky s úžasným súťažením a vášnivými fanúšikmi.
  
ASO odkúpila klasiku vo Frankfurte od nemeckých organizátorov a v pláne majú obnovu etapáku Okolo Nemecka. Ešte predtým jeden z organizátorov klasiky vo finančnom srdci Európy, Michael Labs, vysvetlil snahu o získanie top licencie: "Pre nás je to o imidži, o zlákaní lepších tímov, o širšej publicite a rozšírení televízneho vysielania, o získaní ďalších partnerov, celkovo je to udalosť na inej úrovni." Dúfal, že prilákajú viac top tímov, i keď súhlasil, že UCI ich nemôže nútiť k štartu pri takom masovom rozšírení kalendára. 
 
 
TOTÁLNY CHAOS?
 
UCI napokon stanovila WT tímom dobrovoľný štart na nových WT podujatiach a vyvolala ďalšiu vlnu kritiky. Organizátori nových WT pretekov nevedia, koľko divokých kariet môžu rozdať a kontinentálne tímy zase nevedia, či ich pozvú. WT tímy môžu získať dôležité body aj na podujatiach s mnohonásobne nižšou konkurenciou (účasťou WT tímov) pri zachovaní vysokých bodových hodnôt. 
 
Bývalý funkcionár UCI Alain Rumpf to vníma ako totálny chaos. "Snažím sa pochopiť, čo znamená značka Wolrd Tour. Ak máte iba niekoľko WT tímov na štarte, čo to znamená? Aký je rozdiel medzi takýmito WT podujatiami a podujatiami kategórie HC? Nerozumiem tomu a nemyslím si, že touto cestou by sa mala uberať cyklistika." Dodajme, že svojim spôsobom sa ešte neexistujúca Tour of Guangxi prakticky za pár dní dostala na úroveň Tour de France. Ak by sme to nadnesene prirovnali k tenisu, tak za pár dní vznikol grandslam alebo minimálne turnaj série Masters.
 
Richard Plugge, šéf tímu LottoNL - Jumbo a jeden zo zástupcov Asociácie profesionálnych cyklistických tímov (AIGCP), zdôraznil komplikovanosť pretekovej reformy UCI. "Teraz nie je úplne jasné, čo je WorldTour, ktoré preteky sú dôležité a ktoré nie. Cyklistika by mala byť čo najzrozumitelnejšia pre publikum. Treba veľa vysvetľovania, aby sme fanúšikov udržali pri trati." Plugge tiež poukázal na to, že UCI rozhodla pred skončením vyjednávania s tímami. 
 
Doplňme, že v ženskej verzii WT nastali menej radikálne zmeny, keď sa ich kalendár rozšíril o Amstel Gold Race, Liége - Bastogne - Liége, Okolo Nórska a Holland Ladies Tour na 19 pretekov.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo
 

Až pretekárska prax ukáže, či bude rozšírenie WT skôr pozitívnou alebo negatívnou zmenou. Určite je ťažké hľadať kompromis medzi všetkými skupinami pôsobiacimi v cyklistike, tiež kompromis medzi globalizáciou cyklistiky a zachovaním tradičných pretekov organizovaných desaťročia. Na druhej strane, nový kalendár osvieži program pretekárov a možno vnesie do pelotónu väčšie taktizovanie z pohľadu štartov. Ísť Giro alebo Kaliforniu? Ktoré jarné klasiky vynechať? Začať sezónu európskymi alebo arabskými pretekmi?   
 
 
ZANIKLI AJ PRETEKY PRESLÁVENÉ KOŇOM 
 
Zaujímavé zmeny sa udiali aj v nižších kategóriách, teda v HC (hors catégorie), prvej i druhej kategórii. Po desiatich rokoch existencie zanikli z finančných dôvodov januárové argentínske etapové preteky Tour de San Luis (2.1), ktoré vyhrali aj Vincenzo Nibali, Nairo Quintana a naposledy jeho brat Dayer.
 
Organizátori oznámili, že do sezóny 2018 sa pokúsia nahradiť verejné financie privátnymi sponzormi a obnoviť podujatie, ktoré mnohým cyklistom sedelo ako štart sezóny. Minimálne v aktuálnom roku ich nahradí iný argentínsky etapák Vuelta a San Juan (2.1). Od roku 1982 sa jazdil na amatérskej úrovni, teraz privíta aj elitných cyklistov, vrátane Boonena či Gaviriu.
 
Z februárového programu vypadol spomínaný event Okolo Kataru, čo rozbilo tradičnú prípravu šprintérov medzi Okolo Dubaja a Okolo Ománu. Navyše, ropným podujatiam pribudla konkurencia v podobe európskej prípravy po posune portugalsko-španielskej dvojice Volta ao Algarve a Vuelta a Andalucia do 2.HC kategórie a vzniku portugalského etapáku Volta ao Alentejo (2.1). Bude to znamenať kvalitný prísun februárových bodov do rebríčkov.
 
Marec obohatí návrat Vuelta Mexico (2.1), Tri dni v Západnom Flámsku sa zmenili na jednorazovku Dwaard Door West Vlaanderen (1.1), no a talianska GP Industria & Artigianato poskočila do 1.HC kategórie. Žiaľ, po 85 edíciach zaniklo Critérium International (2.HC) organizované A.S.O., oficiálne pre prehustený kalendár. Pôvodne sa jazdilo ako francúzsky šampionát, od roku 1979 s medzinárodnou účasťou. Zvíťazili tu aj legendy ako Bobet, Anquetil, Poulidor, Zoetemelk, Hinault, Fignon, Seán Kelly, Stephen Roche, Induráin, Jalabert, Voigt, Basso, Evans či Froome. 
 
V posledných rokoch sa konalo na Korzike v špeciálnom formáte, v jeden deň krátka kopcovitá etapa a časovka, v druhý deň horská etapa. Naposledy ho absolvovalo päť WT tímov. Critérium International sa preslávilo i kurióznym zapojením koňa do pretekov v roku 1997, čo sa objavilo aj vo filme Amélie z Montmartru.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo
 
 
Mesiac máj "navždy opustili" francúzska Tour de Picardie (2.1) spoluorganizovaná ASO a portugalská Volta Cova da Beira (2.1). Zaujímavé je, že ASO prakticky nechala zaniknúť až tri známe podujatia, i keď odkúpila klasiku vo Frankfurte. Májovou novinkou bude holandská New Energy Tour (1.1) s kultúrnymi, charitatívnymi a zelenými "podtónmi". Do mája sa z konca leta preradila scenériami úchvatná Tour des Fjords (2.1). Naopak Okolo Dánska (2.1) sa posunulo až na koniec leta.
 
V júni je pre nás najdôležitejšou zmenou posun pretekov Okolo Slovenska do kategórie 2.1. Termín sa nezmenil, no šesťdňový formát sa scvrkol na päť dní - prológ a štyri etapy z Levoče do Trnavy. Z najslávnejších tímov na Slovensko takmer určite zavítajú Quick-Step či CCC Sprandi.
 
Najviac podujatí Europe Tour pribudlo v letnom a skorom jesennom termíne. Konkrétne vracajúci sa poľský etapák Szlakiem Majora Hubala (2.1), belgické jednohubky (1.1) Ride Bruges, Jean-Pierre Monseré, Memorial Rik Van Steenbergen, Omloop van het Houtland Lichtervelde a Omloop Eurometropool, tiež talianska jednorazovka Giro della Campania (1.1). Susedia Rakúšania odštartujú jednorazovku Ötztal Pro Classic (1.1) a tešia sa z návratu Okolo Rakúska do 2.HC kategórie.
 
 
de haes 2016 picardia vitazstvo bruno bade
Víťazstvo Kennyho DeHaesa na Tour de Picardie (© Bruno Bade)
 
 
Okrem toho, zoskupenie desiatich (Bora a Bahrain sa vraj chcú pridať) WT tímov Velon plánuje spolu s partnerom, marketingovým gigantom Infront, organizáciu vlastných pretekov v Holandsku (2. - 4. jún), Švajčiarsku a Juhoafrickej republike. Prostredníctvom nich by vyskúšali model "vlastného zarobenia peňazí" z televíznych práv a predviedli by inovácie ako kamery na bicykloch, dáta cyklistov v priamom prenose či víťazstvo podľa bodovania za desať prechodov legendárneho kopca Cauberg.
 
Infront zabezpečoval vysielanie z MS vo futbale 2002, a potom vysielacie práva z mnohých iných športových podujatí, v roku 2015 ho odkúpila Wanda Group jedného z najbohatších Číňanov Wanga Jianlina. Počas roka 2016 sa hovorilo, že skupina chce odkúpiť Tour de France alebo Giro d Italia, no možno išlo iba o vydarený marketing.
 
Skupine už patria World Triathlon Corporation a značka Ironman, 20 percent futbalového klubu Atlético Madrid či cyklistické WT preteky Tour of GuangxiTour de Suisse a Hamburg Cyclassics. S UCI uzavreli dohodu o postavení cyklocentra s dráhou. Wanda Group a Infront sú teda ďalším vplyvným hráčom v cyklistickom svete, ktorý zrejme aj v ďalších sezónach zažije citeľné reformy pretekov. Ideálne, ak by sa našla zhoda medzi všetkými aktérmi, teda UCI, tímami, cyklistami, sponzormi, organizátormi, médiami i fanúšikmi.  
 
 
Posun:
albansko Cadel Evans Ocean Race 1.HC sipka z WT
vlajka Abu Dhabi Tour 2.HC sipka z WT
albansko Omloop Het Nieuwsblad 1.HC sipka z WT
vlajka Strade Bianche 1.HC sipka z WT
albansko Dwars Door Vlaanderen 1.HC sipka z WT
vlajka Presidental Tour of Turkey 2.HC sipka z WT
vlajka Rund Eschborn-Frankfurt 1.HC sipka z WT
vlajka Tour of California 2.HC sipka z WT
vlajka Prudential RideLondon 1.HC sipka z WT
vlajka Volta ao Algarve 2.1 sipka z 2.HC
vlajka Vuelta a Andalucia 2.1 sipka z 2.HC
vlajka GP Industria & Artigianato 1.1 sipka z 1.HC
vlajka Okolo Slovenska 2.2 sipka z 2.1
vlajka Okolo Rakúska 2.1 sipka z 2.HC (návrat)
vlajka KOGA Slag om Norg 1.2 sipka z 1.1
albansko Omloop Mandel-Leie-Schelde Meulebeke 1.2 sipka z 1.1
 
Vznik:
vlajka Tour of Guangxi WT
albansko Vuelta de San Juan 2.1
vlajka Volta ao Alentejo 2.1
vlajka Szlakiem Majora Hubala 2.1 (návrat po ročnej absencii a bol 2.2)
vlajka New Energy Tour 1.1
vlajka Giro della Campania 1.1
albansko Ride Bruges 1.1
albansko GP Jean-Pierre Monseré 1.1
vlajka Ötztal Pro Classic 1.1
albansko Memorial Rik Van Steenbergen 1.1
albansko Omloop van het Houtland Lichtervelde 1.1
albansko Omloop Eurometropool 1.1
 
Zánik:
albansko Tour de San Luis 2.1
vlajka Okolo Kataru 2.HC
vlajka Criterium International 2.HC
vlajka Tour de Picardie 2.1
vlajka Volta Cova da Beira 2.1
 
Iná zmena:
albansko Tri dni v Západnom Flámsku 2.1 sipka s 1.1 (z etapáku na jednorazovku)
vlajka Giro del Trentino 2.HC (zo štyroch na päť etáp)
vlajka Tour des Fjords 2.1 (zmena termínu zo septembra na máj)
vlajka Okolo Dánska 2.HC (zmena termínu z júla na september)
 
 
SÚVISIACI ČLÁNOK:
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop