Reakcie na G-W: Sagan podľa Boonena zlyhal, ale Lefevere priznal chybu

26.3.2017, 22:30 | Aktuality zo sveta | Rastislav Boris
Greg Van Avermaet (BMC) sa zo smoliara transformoval na šampióna. V roku 2015 skončil na klasikách sedemkrát v top desiatke, ale ani raz nevyhral. Psychicky sa znovuzrodil triumfom v trinástej etape Tour de France 2015, keď porazil Petra Sagana. Odvtedy si viac verí, lepšie sa rozhoduje. Víťazným trojlístkom Omloop Het Nieuwsblad, E3 Harelbeke a Gent - Wevelgem si minimálne na najbližšie dni sadol na pomyselný klasikársky trón. Tieto tri podujatia vyhral počas sezóny iba jeden iný cyklista, Holanďan Jan Raas v roku 1981. Takže Van Avermaet oprávnene hovorí o "najlepšom štarte do sezóny, aký kedy mal". 
 
 
gent 2017 skupina favoritov 2 sunf
Skupina favoritov, ktorá sa pobila o víťazstvo (© Cor Vos | Team Sunweb)
 
 
Vo Wevelgeme si najvyšší stupienok zaslúžil. Belgičan sa vlastnou odvahou a silou postaral o kľúčové pohyby na trati. "Nie je ľahké vyhrať túto klasiku a zvyčajne mi až tak veľmi nesedí. Snažil som sa tu vyhrať toľkokrát a teraz som to vyhral už ako tretiu klasiku v sezóne. Je to nádherný pocit a dodáva mi to extra sebadôveru pre Okolo Flámska," povedal šťastný líder celku BMC.
 
Nešpekuľoval, ale išiel si stále vlastnou cestou. "Kemmelberg je vždy miesto, kde každý chce ísť a cítil som sa tam silný. Dúfal som, že sa ku mne pridá dobrá skupina, čo sa stalo. Pokračoval som až do konca naozaj tvrdo, pretože niekedy pri ťahaní stratíte menej energie ako keď musíte zatvárať medzery," opísal priebeh víťaz
 
"Greg chcel náročné preteky, tak sme sa pohybovali, útočili a spájali medzery. Bolo to perfektné. Plánovali sme agresívnu jazdu, aby sme znížili šance na šprintérsky dojazd. Greg je supersilný a nie je veľa jazdcov, ktorí dokážu predviesť to, čo predvádza on," vyhlásil hrdý športový riaditeľ tímu BMC Fabio Baldato.
 
 
van avermaet podpisuje sa rcsf
Greg Van Avermaet sa podpisuje (© LaPresse/GM D'Alberto)
 
 
Prekvapením je obsadenie druhej priečky. Belgičan Jens Keukeleire (Orica-Scott) sa až vo veku 29 rokov prvýkrát dostal na pódium na jarných klasikách, hoci v minulosti viackrát okúsil top desiatku. "Mám trochu zmiešané pocity. Keď ste tak blízko, chcete vyhrať. Išiel som naplno a neobzeral som sa. S Gregom sa dobre spolupracovalo. V posledných 20 kilometroch sme sa už nerozprávali, nevládal som s dychom. Ale nie som pomalý jazdec, takže s trochou šťastia som mohol v šprinte vyhrať. V tíme cítim dôveru. V posledných rokoch som sa cítil na klasikách dobre, i keď som nedosahoval najlepšie výsledky. Som rád, že som ukázal, že môžem uspieť na jarných klasikách."
 
Peter Sagan (Bora - Hansgrohe) obsadil tretiu priečku, keď 16 kilometrov pred páskou zrejme prišiel o lepší výsledok, a zároveň ukázal, že nebude konkurentov ťahať do cieľa. 
"Neviem, čo chcel Terpstra robiť. Šiel do úniku, ale tam nechcel spolupracovať. V jeho prípade to bol jeden z príkladov ako prehráte preteky, keď jazdíte proti mne. Ja nie som jeho tímový kolega, aby som mu odtiahol niekoľko kilometrov a potom ma porazí v šprinte? Znova som tak rozhodol o tom, kto vyhral. Pre mňa je to ďalšia motivácia. Ak vyhrávate stále, môžete motiváciu ľahšie stratiť, ako keď ste blízko, ale nevyhrávate, takže som veľmi motivovaný do ďalších pretekov a pokúsim sa bojovať o víťazstvo. Ale nechcem už hrať takéto lacné hry, ktoré nepatria do športu," vyhlásil Žilinčan.
 
 
sagan 2017 gent dojazd 2 bohfst
Peter Sagan v cieli (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Sagana podporilo aj vedenie tímu. Rozhodujúci moment komentoval športový riaditeľ Jens Zemke: "Začať hrať hry 15 kilometrov pred cieľom, to nie je spôsob ako vyhrať. Vyzeralo to, že niektorí sa viac zaujímajú o porazenie Petra ako o víťazstvo, ale taká je cyklistika. Peter bol znova silný a až do tohto momentu to mal pod kontrolou, čo je dobrá správa. Tiež tím bol silný, mali sme tam stále štyroch jazdcov na podporu Petra do finále."
 
Tím Quick-Step mal ešte 25 kilometrov pred cieľom troch ľudí vo vedúcej štrnásťčlennej skupine, ale nevyťažil z toho ani pódium. Terpstra skončil štvrtý, Boonen šiesty a Gaviria deviaty. Najskúsenejší cyklista tímu Tom Boonen to komentoval pre Cyclingnews: "Niki nezlyhal, Sagan zlyhal. Ak ste Sagan a ste v takejto situácii, tak vždy musíte reagovať. On je jediný, kto dnes stratil preteky. Niki ich nestratil. Bol tam a snažil sa vyhrať. Záležalo len na Saganovej reakcii v tom momente, ak ste najsilnejší a majster sveta."
 
 
boonen 2017 rozhovor qstf
Tom Boonen medzi novinármi (© Quick-Step Floors Cycling Team / Tim de Waele)
 
 
Boonen išiel klasiku v okolí Gentu poslednýkrát v kariére. Potvrdil, že pred záverečnou dvojicou monumentov má dobrú formu. Rozdal desiatky autogramov a od organizátorov dostal ako darček deň v pretekárskom aute na motoristickom okruhu Spa. Skúsený "Tomeke" chápe, že Sagan sa nachádza v náročnej situácii: "Myslím, že má toho dosť. Veľa sa sťažuje a je to normálne. Je to najrušnejšie obdobie jeho života a v istom momente toho máte dosť. Občas sa rozčúli, ale nie je viac nervózny. Viac váha, a to je kľúčové v takýchto momentoch na klasikách. Nemôžete pochybovať, ale musíte urobiť to, čo máte práve na mysli. Ale stále je supersilný. Sagan a Greg sú o level nad ostatnými."  
 
A ako vnímal "mečbal" 16 kilometrov pred cieľom Niki Terpstra (Quick-Step)? "Nastal okamih pochýb. Aj Sagan váhal, obaja sme nechali medzeru otvorenú. Andersen neurobil takmer nič, a to bola najväčšia frustrácia pre mňa i Sagana. Sagan je majster sveta a v skupine sme mali šprintérov Gaviriu a Boonena, takže nebolo to na mne - zaceliť medzeru. Samozrejme, je to premárnená príležitosť. Vyšlo to zle pre mňa i tím. Ale som rád, že forma je dobrá, nespadol som a tím je v poriadku."
 
Záverečné kilometre opísal Holanďan básnicky ako "súboj piatich psov bojujúcich o kosť, s ktorou dvaja odišli preč". Pre tímový web upresnil argument, prečo neprenasledoval rozhodujúci útok: "Myslel som, že Sagan zacelí medzeru, pretože bol najrýchlejší v skupine." Pravdou je, že Terpstra i Soren Kragh Andersen (Team Sunweb) mali na rozdiel od Sagana v hlavnom balíku svojich lídrov - šprintérov. V takých prípadoch členovia úniku niekedy neťahajú, využíva sa to najmä v etapákoch.
 
 
terpstra 2017 akcia brakethroughmedia
Niki Terpstra pred sezónou (© Quick-Step Floors Cycling Team / Tim de Waele)
 
 
Šéf tímu Quick-Step Patrick Lefevere mal na rozhodujúci moment iný názor ako jeho jazdci: "Zmeškali vhodný čas, keď im dvojica unikla. Niekedy rozhodujú detaily a dnes sme možno spravili malú chybu. Som si istý, že ak by sa išli záverečné kilometre znova, tak by zvolili iný prístup." V závere sa Saganova trojica predsalen dostala k vedúcej dvojici na dostrel ôsmich sekúnd, ale v prvej skupine panovala citeľne prajnejšia a odhodlanejšia atmosféra. Dánsky novinár dokonca uviedol, že Terpstra údajne opľul Andersenovu hlavu.  
 
Dvadsaťdvaročný mladík incident priamo vo vyhlásení nespomenul a mal zmiešané pocity: "Som nespokojný, pretože sme sa nedostali do pozície, po ktorú sme si tvrdo išli. Ale je to veľká skúsenosť v mojom vývoji. Klasika mi priniesla ďalší krok v poznaní, čo robiť v takomto finiši."
 
Špecialitou tohtoročnej klasiky Gent - Wevelgem bolo aj približne päť kilometrov úsekov po prašných cestách. Síce výrazne neprehovorili do vývoja, ale spestrili dianie. Boli spomienkou na tunajšie boje prvej svetovej vojny a ponúkli fotografom mystické zábery cyklistov zahalených v prašnej hmle.
 
 
gent 2017 prach 2 cdtf
Plugstreet znepríjemnil pretekárom už aj tak náročný deň (© Slipstream Sports)
 
 
Nedeľňajšia oslava cyklistiky sa niesla aj v znamení spomienky na minuloročnú obeť Antoina Demoitiého z tímu Wanty-Groupe Gobert, ktorý zomrel na následky zranení v nemocnici, keď ho po bežnom cyklistickom páde vážne zasiahla sprievodná motorka. Jeho pamiatku si uctili minútou ticha a štartovné číslo 192 nikomu neudelili, respektíve ho preskočili. Aj tento rok sa udiali vážnejšie pády. Tom Leezer (LottoNL - Jumbo) si zlomil panvu a pomocník Kristoffa Erik Bystrom (Kaťuša) ruku.
 
Aby sme skončili pozitívne, tak pripomíname, že Juraj Sagan zaznamenal v nedeľu životný výsledok, štrnáste miesto na WT klasike. Zdá sa, že aj jeho posúva dôvera a atmosféra v tíme výrazne vpred. Tesne pred dlažobnými monumentmi je to veľmi dobrá správa.
 
 
sagan j 2017 gent kocky bohfst
Juraj Sagan na Kemmelbergu (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop