Reakcie: 17. deň priniesol pre zelených veľké víťazstvo po dlhej dobe a malé zmeny v GC

24.5.2017, 20:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Talianske Giro vrcholí a dnes bola na programe sedemnásta etapa. Po včerajšej kráľovskej prišiel pre všetkých o niečo ľahší deň celkom vhod. V boji o ružový dres nenastali žiadne zmeny, no pre víťaza Piera Rollanda priniesla víťazstvo na trojtýždňovom podujatí po dlhých piatich rokoch. Všetky vyjadrenia sú na stránkach projektov.
 
 
Skvelá správa pre tím a satisfakcia k tomu
 
Počas dnešného dňa bol vo výraznej permanencii únik, ktorému sa aj podarilo vyhrať. Hneď v úvode, teda počas najťažších častí dnešnej epizódy, sa doň dostal aj francúzsky cyklista Piere Rolland.  Ten už ale Toma Dumoulina neohrozuje, a tak spolu s ďalšou dvojicou mohli pokojne zviesť minisúboj o etapové víťazstvo. GC zastupuje v Cannondale Davide Formolo. A práve Talian svojho kolegu pochválil. "Naozaj si to zaslúži. Je to skvelý spolujazdec, vždy tvrdo pracuje pre celý tím. Viackrát bol už druhý, tretí, potom zase druhý, takže toto jeho víťazstvo je dôležité nie len preňho, ale tiež pre všetkých okolo neho. Je to satisfakcia za všetko, čo obetoval," povedal na adresu Rollanda trinásty muž celkového poradia. To, že je tento vavrín dôležitý si ale uvedomuje aj samotný 30-ročný pretekár. "Vlani som sa pripravil na Tour de France na sto percent. Bol to môj prvý rok s novým tímom, ale označil by som ho za čierny. Tento rok som sa rozhodol zaujať iný postoj. Pripravil som sa na Giro s tým, že chcem vyhrať etapu. Snažil som sa o to niekoľkokrát, ale práve dnes som tušil, že je to správna etapa," zamýšľa sa držiteľ desiatich profesionálnych víťazstiev. "Vedel som, že dnes je ten deň! Bolo to ale náročné, na stúpaniach sme si vybudovali pekný náskok. Potom sa ale čosi pohlo aj v balíku a športový riaditeľ mi poradil, aby som počkal na väčšiu skupinu. Snažil som sa tak chrániť moje nohy na finále. Úniky sú vždy ťažké, ale skrátka som vedel, že ak nie dnes, tak potom už nikdy. Zajtra to už možné nebude, GC je stále otvorené a viem, že nebudem schopný súperiť s Quintanom či Nibalim," ukončil svoje myšlienkové pochody Francúz, ktorý dlhé roky jazdil za Europcar.
 
 
rolland 2017 giro bicykel cdtf
Pierre Rolland v cieli etapy takto "pochválil" svoj bicykel (© Slipstream Sports)
 
 
Celkom spokojní musia byť po dnešnom dni aj v tíme UAE. Počas celého dňa museli mať v sprievodných vozidlách veselo. Začalo to už tým, že Rollandovi robil spoločnosť v úniku Matej Mohorič. A mladý Slovinec si nepočínal vôbec zle. Priznal sa ale, že jeho osobné ambície neboli tým najpodstatnejším. "Od pelotónu som sa odtrhol už na začiatku. Snažil som sa pomôcť Polančovi, aby sa o čosi posunul v GC a tiež som sa snažil pomôcť Costovi, aby vyhral etapu. Nanešťastie pre nás ju ale vyhral Rolland. Sme silný tím a nepochybujem o tom, že ešte budeme útočiť," zastrájal sa. Mohorič v každom prípade splnil aspoň 50 % zo zadaných domácich úloh. Jeho krajan Jan Polanč sa vyšvihol z trinásteho na desiate miesto priebežného boja o ružový dres. "Cítim sa úplne vyčerpane. Moje nohy sú totálne unavené. Pridal som sa do úniku, čo ale nebolo jednoduché. Po včerajšku sa dnes mnohí snažili čosi predviesť. Pevne verím, že som to dnes neprehnal. Samozrejme sa musím poďakovať spolujazdcom, že ma priviedli do najlepšej desiatky podujatia," poďakoval sa pre zmenu 25-ročný Slovinec. No a do tretice Rui Alberto Faria da Costa. Portugalčan chcel dnes vyhrať, ale aj napriek tomu je spokojný. "Už po druhý raz mi uniklo víťazstvo. Je to škoda, pretože som sa dnes naozaj cítil dobre. Som však hrdý na impozantný výkon nášho tímu. Ku koncu pretekov dochádzalo k množstvu útokom a nebol som schopný pokryť všetky. Celkovo som ale s výsledkom spokojný," dodáva druhý muž etapy a bývalý majster sveta, posledný pred slovanskou dominanciou.
 
 
polanc 2017 giro ilustrak rcsf
Jan Polanč si pekne polepšil celkovo i v súťaži do 25 rokov (© LaPresse/Spada)
 
 
Dve miesta v Top 5 a nespokojnosť k tomu
 
Tretie a štvrté miesto sú síce pekné, ale chýba to prvé. V Movistare sa už ale chystajú na zajtrajšok. Hlavne Gorke Izagirre. "Som aj nie som rád. Dnes nebolo cieľom dostať sa do úniku, ale odišlo veľmi veľa ľudí, a tak sme tam museli mať zastúpenie aj my. Bolo to ťažké, ako hovorím, bolo tam veľa ľudí, niektoré tímy tam mali dokonca viacerých zástupcov. My sme tam boli len s Royom, čo bolo o to náročnejšie. Chceli sme zachytiť čo najviac útokov, ale nešlo to. Je pravdou, že tomto Gire sa tak trochu hľadám. Nič to. Zajtra bude kľúčový deň, uvidíme, ako sa kto bude cítiť. Ja sa cítim výborne a verím, že dokážem Nairovi pomôcť," povedal po dojazde Španiel so šiestimi víťazstvami v kariére. Hovoril, že boli v úniku spoločne s Rorym Sutherlandom. Austrálsky veterán je tak trochu nešťastný. "Bola to ťažká etapa, zvlášť po včerajšej. Chceli sme byť v úniku a mať pod kontrolou čo najviac vecí. Napokon sme chceli zabojovať aj o víťazstvo, no nepodarilo sa to. Bolo veľa útokov, ktoré sa nedali odraziť. Je to trochu frustrujúce, ale to je cyklistika. Napriek tomu som hrdý na náš tím! Zajtra sa už vrátime ku svojej práci a budeme pomáhať nášmu lídrovi. Dúfame, že vybojujeme ružový dres," dopĺňa Izagirreho Sutherland.
 
Svoju chvíľku slávy chcel počas 219 kilometrov dlhej etapy zažiť aj Tejay Van Garderen. U Američana v drese BMC je GC už pasé, 26. miesto nemôže byť preňho zaujímavé, a tak chcel vyhrať etapu. "Nepovedal by som, že som chcel vyhrať práve túto etapu. Každá deň beriem ako príležitosť, takže to tak bolo aj počas tejto. Na chvíľu to vyzeralo tak, že som urobil chybu keď som sa nedostal do úniku hneď na začiatku, no potom potiahli jazdci Bahrajnu a preteky sa opäť otvorili. Prišiel únik, ktorý bol veľmi početný. Vždy keď je takýto veľký, nefunguje to tam tak dobre. Preto sa tam nastupovalo. Skutočne tam spolupráca nefungovala tak dobre ako by som chcel," povedal smutný Garderen.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo sumár etapy
 
 
Možno smutní, no určite s racionálnymi myšlienkami budú zaspávať v celku Orica - Scott. Ich jazdca Adama Yatesa vytlačil z desiatej priečky Jan Polanč. "Pre nás išlo dnes o úsporu energie. Tím do dnešného dňa pracoval tvrdo s ambíciami na GC, a tak dnešný deň mierneho oddychu padol vhod. Zajtra to bude brutálne. Etapa meria len 137 kilometrov, ale to prevýšenie všetko vynahradí," zamýšľa sa športový riaditeľ "klokanov" Matt White. Adam Yates podobne ako všetci veľkí favoriti finišovali v skupine, ktorá na víťaza stratila bez mála osem minút. Akoby všetci šetrili energiu na zajtrajší deň. Bude to posledný deň, kedy sa bude bojovať o zaujímavé sekundy.
 
A vedia to aj v tíme Bahrajn - Merida. "Už len tu sa môžete pokúsiť získať nejaké sekundy na Toma Dumoulina či Naira Quintanu. Bude sa pretekať po cestách, ktoré poznáme a jazdili sme po nich mnohokrát. Počas nášho tréningového kempu. Chlapci to tu poznajú, čo môže byť ich výhodou," premýšľa športový riaditeľ tímu, ktorý pôjde na Vincenza Nibaliho Paolo Slongo. To, či to bude skutočne ich výhodou, sa dozvieme už zajtra počas osemnástej etapy finišujúceho Gira.
 
Na záver ešte krátky pohľad do kuchyne našich severných susedov. Jasne oranžové dresy, ktoré sú v pelotóne vidieť snáď najjasnejšie, aj dnes ukázali, prečo je poľský tím CCC na Grand Tour. Do hromadného úniku sa dostal Rakúšan Felix Grosschartner. Jazdec z neho vydoloval siedme miesto. "Ráno som sa cítil po včerajšej etape unavený. Keď som sa dostal do úniku pomyslel som si, že to bude dva dni po sebe ťažké. Ale na prekvapenie som sa cítil v dobrej forme. Skončil som tak ako som skončil. Mohlo to byť lepšie, cítil som, že nohy na to skutočne mám. S výkonom som ale spokojný. Hlavne ak sa obzriem na predchádzajúce dni. Bol som chorý a nebolo to ono. Takže je to naozaj dobré zlepšenie. Dúfam, že si túto formu udržím až do Milána," pochválil sa debutant na Grand Tour. Poliaci sú ale šťastnejší z Jana Hirta. Taktiež debutant na Grand Tour je vďaka konzistentným výkonom z posledných dní už šestnásty v GC. Pre českého cyklistu môže byť toto Giro naozaj pekné.
 
 
Výsledky 17. etapy
1. ROLLAND Pierre Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 5:42:56 100
2. COSTA Rui link ikonka UAE Team Emirates 00:24 40
3. IZAGIRRE Gorka Movistar Team link ikonka 00:24 20
4. SUTHERLAND Rory Movistar Team link ikonka 00:24 12
5. BUSATO Matteo Wilier Triestina - Selle Italia 00:24 4
6. DEVENYNS Dries Quick-Step Floors link ikonka 00:24  
7. GROSSSCHARTNER Felix CCC Sprandi Polkowice 00:24  
8. FRAILE Omar Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:24  
9. WOODS Michael Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:24  
10. BERNARD Julien Trek - Segafredo link ikonka 00:24  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sunweb
Priebežné poradie pretekov po etape
1. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 76:05:38 20
2. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:31  
3. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:12  
4. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 02:38  
5. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 02:40  
6. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 03:05  
7. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 03:49  
8. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 04:35  
9. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 06:20  
10. POLANČ Jan UAE Team Emirates 06:33  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zgiro sutaz body
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors link ikonka 325
2. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 192
3. BENNETT Sam Bora - Hansgrohe link ikonka 117
4. PÖSTLBERGER Lukas Bora - Hansgrohe link ikonka 98
5. TEKLEHAIMANOT Daniel Dimension Data for Qhubeka link ikonka 96
6. BRUTT Pavel Gazprom-RusVelo 76
 
 
 
zgiro sutaz vrchy
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 124
2. SÁNCHEZ Luis Leon Astana Pro Team link ikonka 108
3. FRAILE Omar Dimension Data for Qhubeka link ikonka 89
4. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 62
5. ROLLAND Pierre Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 56
6. ANTON Igor Dimension Data for Qhubeka link ikonka 56
 
 
 
zgiro sutaz u25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 76:10:13
2. POLANČ Jan UAE Team Emirates 01:58
3. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 02:25
4. FORMOLO Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 02:42
5. PETILLI Simone UAE Team Emirates 24:32
6. DE PLUS Laurens Quick-Step Floors link ikonka 30:38
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop