Reakcie: Quintana už nechce stratiť ružovú, rozdelenie balíka bola Dumoulinova chyba

26.5.2017, 18:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Giro vrcholí parádnym spôsobom a nikto z favoritov si nemôže byť istý, čo sa stane na druhý deň. Všetci sú už vyčerpaní a v devätnástej etape ukázal najväčšie známky únavy Tom Dumoulin. To perfektne využili jeho hlavní súperi.
 
Cieľovú pásku konečne preťal na prvom mieste Mikel Landa, ktorý sa poriadne nadrel na etapový triumf na Gire. Ale na Piancavallo ho dosiahol demonštratívnym spôsobom, keď všetkým ukázal, že patrí medzi najlepších lezcov v štartovom poli. "Posledné tri-štyri dni sme bojovali so spolujazdcami, aby sme uspeli, a nakoniec sa nám to podarilo. Na Gire sme prežili náročné momenty. Všetko začalo dobre, ale potom nás zastavil pád. Ale teraz sa cítim veľmi šťastný a plný emócii, a to aj preto, že tu mám svoju rodinu. V úniku sa všetci pozerali na mňa, ale mal som pri sebe Sebastiana, ktorý mi v závere veľmi pomohol. Som hrdý, že som vybojoval etapu, aj keď to nie je to, kvôli čomu sme prišli na tieto preteky."
 
 
landa 2017 giro triumf slaba rcsf
Mikel Landa s triumfom (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Tretíkrát sa dostal na striebornú pozícii Rui Costa. Portugalský jazdec je veľmi aktívny na talianskych cestách a vždy mal na dosah vytúžený triumf, ale Fraile, Rolland a Landa mu zakaždým prekazili víťaznú radosť. "Túto etapy som si vybral už pred pretekmi. Prvá časť prebehla podľa plánu, ale potom rozbehli akciu favoriti na titul a dobehli nás. A následne sme si museli znovu vybudovať náskok na čele pretekov. Na cieľovom kopci som sa snažil útočiť, a potom aj zostať pri Landovi, ale španielsky cyklista bol silnejší. Stále máme pred sebou jednu etapu, ktorá je vhodná na útok, ale dnes som minul veľa energie. Ale aj tak nechám na trati úplne všetko."
 
Jedným z úspešných útočníkov bol Thibaut Pinot, ktorý druhý raz po sebe získal čas na svojich protivníkov. A po menšom výkonnostnom záseku sa predvádza v plnej sile. "Útočil som, lebo som chcel. Škoda, že som zostal vpredu sám, lebo finále bolo zvlnené a zišiel by sa mi tu nejaký partner. Ale išiel som naplno až do cieľa. Moja situácia sa zlepšuje. Na konci minulého týždňa má trápilo menšie prechladnutie a chvíľu trvalo, kým som to prekonal, ale už sa cítim lepšie. Balík sa rozdelil v tom momente, keď bol Dumoulin príliš vzadu. Som presvedčený, že ak by neprišiel do cesty ten kopec sto kilometrov pred páskou, ktorý im pomohol, druhá skupina by dopadla veľmi zle."   
 
Už v polovici etapy sa dostal do problémov Tom Dumoulin, keď mu v zjazde ušli hlavní konkurenti z Bahrajnu a Movistaru. Najskôr nikto nevedel, ako vzniklo toto rozdelenie, ale opakované televízne zábery ukázali, že v čase, keď sa Dumoulin ocitol za pelotónom, udávali tempo jeho kolegovia. To len potvrdzuje povedané, že sa vôbec necítil dobre, a útočiace zoskupenia to len šikovne využili. "Od začiatku etapy som mal zlé nohy, a potom som urobil školácku chybu, keď som sa pohyboval na konci balíka, keď sa klesalo. Pelotón sa rozdelil a my sme museli vynaložiť veľké úsilie, aby sme sa vrátili, ale ja som mal naozaj zlé nohy. Minul som tu energiu a musím povedať, že to bolo zbytočné. Na cieľovom kopci som musel minimalizovať svoje straty a išlo mi to celkom dobre. Musím poďakovať mojim kolegom, ktorí ma niekoľkokrát zachránili. Inak by to dopadlo oveľa horšie. Dúfam, že v nasledujúcej etape sa budem cítiť lepšie."
 
 
dumoulin 2017 giro ruzovy dojazd cdtf
Tom Dumoulin dorazil do cieľa až s odstupom (© Slipstream Sports)
 
 
Aj Vincenzo Nibali potvrdil, že v inkriminovanom klesaní pri rozdelení pelotónu najskôr nasadili vysoké tempo jazdci zo Sunwebu. Taliansky pretekár síce predviedol dobrý výkon a finišoval v spoločnosti ostatných favoritov, ale niektorí súperi mu predsa len ušli a priblížili sa k jeho pozícii v Top 3. "Aj keď už všetci strácajú zvyšky energie, nevzdávame sa a Giro ešte neskončilo. Na cieľovom kopci to bol tvrdý súboj a išlo sa mimoriadne vysoké tempo. Jediný, kto dokázal odísť, bol Pinot. Má za to moje uznanie. Keď sa rozdelil pelotón, najskôr jazdil vpredu Sunweb. Potom zrýchlil Movistar a my sme sa k nim pridali. Bolo to hektické, ale Dumoulin našiel niekoľko jazdcov, ktorí s ním spolupracovali a spoločne zatvorili medzeru. Myslím si, že v nasledujúcej etape uvidíme súboj muža proti mužovi, pretože každý bude chcieť získať čas na svojich súperov. To je dôsledok súčasnej situácie, keď sú rozdiely veľmi malé."      
 
Enrico Gasparotto z tímu Bahrajn - Merida v cieli jednoducho a stručne komentoval situáciu ohľadom rozdelenia pelotónu v polovici etapy: "Ďakujem Tomovi za jeho predchádzajúce vyjadrenia. Vďaka tomu sme mali peknú etapu."
 
Na cieľovom kopci sme nevideli príliš útočnú jazdu v skupine favoritov, po hektickom priebehu etapy a celého podujatia boli všetci vyčerpaní, ale z tejto pozície vyťažil ružový dres Nairo Quintana. Hoci sa nemusel postaviť zo sedla. "Bol to veľmi, veľmi ťažký deň, v ktorom sa spočítalo úsilie aj z predchádzajúcej etapy. Po našej snahe z uplynulých dní máme ružový dres, čo nás veľmi teší a chcem ho udržať až do Milána. Aj tentoraz sme boli aktívni. Útočili sme v zjazde v polovici etapy, a potom sme nastavili vysoké tempo na začiatku cieľového kopca. Musím poďakovať celému tímu, naša práca sa vyplatila, pretože sme dostali do problémov lídra pretekov a  ustrážili sme si aj ostatných súperov. Vždy je ťažké rozhodnúť sa, koho máte sledovať na konci etapy. Ja som si vybral Nibaliho, ale je tu dostatok silných cyklistov, ktorí dokážu vytvoriť medzeru. Ale na druhej strane, na konci takejto etapy a celého podujatia musíte jazdiť ekonomicky, pretože aj zbytočné šliapnutie vás môže pripraviť o cenné sekundy. Verím, že aj v poslednej horskej previerke predvedieme takýto kolektívny výkon."
 
 
quintana 2017 giro podium palec rcsf
Nairo Quintana mal konečne dôvod na radosť (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Po malých kúskoch sa približuje k stupňom víťazov Ilnur Zakarin, ruský jazdec patril medzi najagilnejších borcov v závere ťažkej etapy. Podľa športového riaditeľa Kaťuša - Alpecin Dmitrija Koniševa to bolo dobré znamenie, pretože favoriti už majú toho dosť. "S Ilnurovým výkonom sme znovu spokojní. Bol veľmi silný, ale niekedy si neverí, že má dobré nohy. Niekedy sa bojí útočiť, ale tentoraz predviedol niekoľko zrýchlení. Ale vždy sa ho niekto chytil, preto mu chýbala dôvera, že dokáže urobiť selekciu. V nasledujúcej etape bude tiež bojovať a vidíme, čo sa stane, pretože v balíku sú už veľmi unavení jazdci."        
 
Posledný týždeň zatiaľ nezlomil Domenica Pozzoviva, domáci pretekár môže stále myslieť na vylepšenie svojej pozície v klasifikácii. A podľa zástupcu tímu Ag2r Didiera Jannela to bude jeho úlohou v poslednej horskej etape. "Bol to pre nás dobrý deň, aj keď sme sa neposunuli v poradí. Rozostupy medzi favoritmi sa zmenšili, preto všetko skončí až v záverečnej časovke. Je to šialené, veď máme za sebou tri týždne tvrdej jazdy. Máme pred sebou ešte jednu horskú etapu, kde budeme chcieť využiť obidve stúpania, aby sme si polepšili v GC. Videli sme, že na Gire je všetko možné, ale nemáme strach. Naopak, Domenico jazdí na konci pretekov veľmi dobre a chce vybojovať čo najlepší výsledok." 
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo sumár etapy
 
 
 
V priebehu etapy sa zapotil Adam Yates. Britský pretekár najskôr prežil delenie pelotónu na zlej strane, a potom ho musel prekvapiť výborný výkon Boba Jungelsa na cieľovom kopci. Takže má už len jednu šancu, aby si polepšil v súťaži mladých jazdcov. "Bol to solídny deň, na kopcoch som sa cítil dobre. Žiaľbohu, aj Bob vyzeral byť veľmi silný, takže som nedokázal získať na neho nejaký čas. Keďže je časovkárskym špecialistom, v nedeľu bude lepší, preto musím niečo vymyslieť v nasledujúcej etape. Pri tom rozdelení balíka sme neboli potrestaní za zlú pozičnú jazdu, ale niektorí borci nechali pred sebou medzeru. Akonáhle sme sa to dozvedeli, išli sme dopredu, ale už sme mali stratu tridsať sekúnd. Našťastie, bolo nás tam viac, preto sme dobre spolupracovali, aby sme sa vrátili späť."  
 
 
Výsledky 19. etapy
1. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 4:53:00 100
2. COSTA Rui link ikonka UAE Team Emirates 01:49 40
3. ROLLAND Pierre Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 01:54 20
4. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 02:12 12
5. HENAO Sebastián Team Sky link ikonka 03:06 4
6. ŠALUNOV Jevgenij Gazprom-RusVelo 03:51  
7. SÁNCHEZ Luis Leon Astana Pro Team link ikonka 03:51  
8. BUSATO Matteo Wilier Triestina - Selle Italia 05:05  
9. ROTA Lorenzo Bardiani - CSF 05:05  
10. KOŠEVOJ Ilja Wilier Triestina - Selle Italia 06:44  
11. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 08:09  
12. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 08:15  
13. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 08:15  
14. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 08:21  
15. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 08:21  
16. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 08:21  
17. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 08:23  
18. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 08:23  
19. HIRT Jan CCC Sprandi Polkowice 08:23  
20. HERRADA José Movistar Team link ikonka 08:58  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
movistar
Priebežné poradie pretekov po etape
1. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 85:02:40 20
2. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 00:38  
3. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:43  
4. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 00:53  
5. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 01:21  
6. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 01:30  
7. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 02:48  
8. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 06:35  
9. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 07:03  
10. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 07:37  
11. FORMOLO Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 08:37  
12. POLANČ Jan UAE Team Emirates 14:13  
13. MONFORT Maxime Lotto Soudal link ikonka 14:32  
14. HIRT Jan CCC Sprandi Polkowice 17:38  
15. CATALDO Dario Astana Pro Team link ikonka 19:15  
16. REICHENBACH Sebastien FDJ link ikonka 26:04  
17. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 31:44  
18. KONRAD Patrick Bora - Hansgrohe link ikonka 32:39  
19. DUPONT Hubert Ag2r La Mondiale link ikonka 33:22  
20. AMADOR Andrej Movistar Team link ikonka 33:37  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zgiro sutaz body
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors link ikonka 325
2. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 192
3. BENNETT Sam Bora - Hansgrohe link ikonka 117
4. TEKLEHAIMANOT Daniel Dimension Data for Qhubeka link ikonka 100
5. PÖSTLBERGER Lukas Bora - Hansgrohe link ikonka 98
6. BRUTT Pavel Gazprom-RusVelo 76
 
 
 
zgiro sutaz vrchy
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 224
2. SÁNCHEZ Luis Leon Astana Pro Team link ikonka 118
3. FRAILE Omar Dimension Data for Qhubeka link ikonka 104
4. ROLLAND Pierre Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 70
5. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 64
6. ANTON Igor Dimension Data for Qhubeka link ikonka 56
 
 
 
zgiro sutaz u25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 85:09:15
2. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 00:28
3. FORMOLO Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 02:02
4. POLANČ Jan UAE Team Emirates 07:38
5. DE PLUS Laurens Quick-Step Floors link ikonka 1:03:24
6. PETILLI Simone UAE Team Emirates 1:13:42
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop