Koniec Sagana a Cavendisha "je stratou, stratou", legendy sa zastali Slováka

5.7.2017, 07:30 | Aktuality zo sveta | Rastislav Boris
Štvrtá etapa mala nezvyčajne pokojný priebeh. Ako ticho pred búrkou, ktorú vyvolala kolízia Petra Sagana s Markom Cavendishom. Rozhodcovia dve hodiny analyzovali vinu a nevinu aktérov. Novinári obliehali hotel tímu Bora - Hansgrohe na okraji mesta Vittel do neskorých nočných hodín.    
 
"Bola to dlhá diskusia a neľahké rozhodnutie, nie preto, že ide o Petra Sagana, ale pre skutok, ktorý jazdec spravil. Sme na začiatku Tour a pred ňou sme šprintérov varovali, že budeme ich súboje pozorne sledovať. A to sme dnes urobili. Je to moment, keď sme stanovili hranice," vyhlásil šéf rozhodcov Philippe Marien podľa CyclingWeekly.
 
"Diskvalifikovali sme ho kvôli veľmi vážnemu manévru v šprinte. Je to závažné porušenie pravidiel, nezáleží na tom, že je to Sagan, táto diskvalifikácia je kvalifikovaná a oprávnená. V každom šprinte sa niečo stane, ale v tomto prípade to vyzeralo úmyselne. Incident medzi Démarem a Bouhannim vyzeral oveľa menej závažne," dodal Marien
 
Tím Bora - Hansgrohe podal protest proti rozhodnutiu rozhodcov, hoci oficiálne sa podľa pravidiel Starej dámy odvolať nemôže. Svetoznámy slovenský športovec odmietol úmysel. "Peter zostal v jeho línii a nevidel Cavendisha na pravej strane," píše sa vo vyhlásení. V stredu okolo 11:00 sa začali objavovať informácie, že na protest rozhodcovia nereagovali a Peter už z pretekov odcestoval.
 
 
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo štúdia pádu
 
 
Diskvalifikácie v dôsledku nevhodného správania na trati sú na Tour de France zriedkavé. Tom Steels bol vylúčený za hodenie bidonu do súpera (1997), Jeroen Blijlevens síce dokončil TdF 2000, ale následne bol diskvalifikovaný za údere päsťou do Bobbyho Julicha. V roku 2010 Mark Renshaw skončil svoje účinkovanie po úderoch hlavou do Juliana Deana, no a v roku 2015 Eduardo Sepúlveda opustil podujatie, pretože ho kúsok odviezlo auto. Saganov prípad je možno odlišný v tom, že jeho prípadný úmysel sa prakticky nedá dokázať.
 
Mark Cavendish z podujatia odstúpil, hoci po páde sa posadil na bicykel a prešiel zostávajúce desiatky metrov. Počiatočné röntgenové vyšetrenie neodhalilo zlomeniny, ale vyšetrenie magnetickou rezonanciou zobrazilo zlomeninu lopatky. Našťastie, nedošlo k poškodeniu nervu a operácia nie je potrebná. "Samozrejme, som veľmi sklamaný z tejto správy o zlomenine. Cítil som sa na víťazstvo, ale prehral som a dokonca musím opustiť Tour, preteky, na ktorých som si vybudoval vlastnú kariéru. Je to smutné," vyhlásil Brit.
 
Rodák z ostrova Man tak minimálne tento rok nevyrovná rekord Eddyho Merckxa, keď mu s 30 etapovými vavrínmi chýbajú štyri ďalšie na belgickú legendu. Francúzsku Grand Tour dopozerá Cavendish v televízii. Podobne Peter Sagan  nevyrovná rekordných šesť víťazstiev Erika Zabela v bodovacej súťaži a jeho séria skončila na čísle päť (2012 - 2016).
 
Športový riaditeľ  Cavendishovho tímu Dimension Data, Rolf Aldag, žiadal aj na Twitteri diskvalifikáciu Sagana. A použil príklad: "Lakeť do tváre = násilie = vylúčenie = správne rozhodnutie. Hlavičkovanie Renshawa 2010 = násilie = vylúčenie = správne rozhodnutie."
Po opadnutí emócií reagoval na incident na Facebooku: :"Určite som zaujatý, priznávam to a rešpektujem, že ostatní to môžu vidieť inak. Každý má na to právo."
 
Kolíziu rozobral takmer až filozoficky: "Kto spravil chybu? Peter? Cav? Obaja? Pravdepodobne majú na tom svoj podiel všetci aktéri, nielen Mark a Peter. Ale nerozumiem tomu lakťu. Peter je majstrom sveta a musí byť vzorom. Chceme, aby sa to stalo bežným javom v pelotóne, prípadne chceme to vidieť v detských a juniorských pretekoch? Ako vysvetlíme, že sa to nesmie, keď to urobia najlepší jazdci na svete? Preto si myslím, že to musí mať dôsledky."
 
Svet cyklistiky sa podľa Aldaga rozdelil na tých, ktorí nenávidia Marka a tých, ktorí nenávidia Petra, hoci oni to medzi sebou zvládnu. "Je to strata, strata, stratová situácia pre všetkých. Je to zlé pre Marka, je to zlé pre Petra, pre Tour aj cyklistiku," dodal bývalý cyklista Aldag, kedysi blízky spolupracovník rekordného šesťnásobného víťaza bodovacej súťaže na TdF Erika Zabela.
 
Kritický tón voči Saganovi mal aj manažér tímu BMC, Jim Ochowicz: "Treba si uvedomiť, že skúsení profesionálni šprintéri vedia v každej sekunde, kde sa nachádzajú v týchto tesných momentoch. Vedia, kto je k nim blízko a kto nie. A dobre vedia, že majú povinnosť šprintovať v priamke a vyvarovať sa takéhoto druhu problémov, pretože to má vplyv na veľa ľudí. Cavendish by neišiel do toho priestoru, keby si nemyslel, že to dokáže. Ale pohyb Saganovho tela bol trochu extrémny."
 
 
sagan 2017 tdf ciernobiely bohf
Maciej Bbodnar s Petrom Saganom (© BORA - hansgrohe / VeloImages)
 
 
Naopak, Žilinčana sa zastali na sociálnych sieťach mnohé cyklistické legendy. Napríklad rekordný sedemnásťnásobný účastník Tour de France Jens Voigt: "Nájdite si čas a pozrite si slowmotion. Zabudnite na Cava a Petra. Zamerajte sa na Démareho. On prvý zmenil trajektóriu. Takže ak trestáme ľudí, možno najprv posúďme jeho. Takmer zhodil Bouhanniho, ktorý sa snažil zachrániť a posunul Sagana."
 
Nemec Voigt súhlasil s pôvodným trestom pre Sagana, teda s odpočítaním bodov, ale diskvalifikáciu odmietol. Podobne reagovali trojnásobný víťaz bodovacej súťaže, Austrálčan Robbie McEwen, i víťaz zeleného dresu z roku 2010, Talian Alessandro Petacchi. Najlepší v "zelenej súťaži" z roku 2003, Austrálčan Baden Cooke, použil slovné spojenie "zlé rozhodnutie a Saganovo konanie vníma ako "neúmyselné". 
 
Nejednoznačnosť situácie najlepšie dokumentujú vyjadrenia šprintérskeho konkurenta Andrého Greipela (Lotto - Soudal). Bezprostredne po etape povedal v nemčine niečo v zmysle, že jazdec v dúhovom drese by si nemal dovoliť všetko. Keď si Greipel pozrel video, tak sa Saganovi ospravedlnil a diskvalifikáciu označil za príliš tvrdý trest.
 
Nespokojne reagoval tiež bývalý cyklista Phil Gaimon: "Je to tak cyklistické - vyhodiť jazdca, ktorého tento šport potrebuje najviac." Internet zaplavili vyhrážky fanúšikov, že končia so sledovaním Tour de France. Objavili sa aj preškrtnuté logá Starej dámy ako profilové obrázky.
 
V tieni za incidentom zostal Guillaume van Keirsbulck z tímu Wanty - Groupe, ktorý predviedol famózny 190 kilometrov dlhý sólový únik. Podobne víťazstvo Arnauda Démareho (FDJ) je výnimočné, veď ho v šprinte dosiahol ako prvý Francúz od úspechu Jimmyho Caspera v roku 2006. Dokonca vo francúzskej trikolóre ako úradujúci národný šampión.
 
Démare i ďalší jazdci očakávali po pokojnom priebehu nervózny záver, ale na kontroverznom dni našiel aspoň nejaké pozitívum: "Bol to dobrý deň pre zranených a chorých jazdcov." Démare sa obliekol do zeleného dresu, ktorý vyhral ako posledný Francúz ešte Laurent Jalabert v roku 1995.
 
Líder tímu FDJ priznal, že sa nebojí viac riskovať, v porovnaní s minulosťou: "Je to jednoduché. Keď ste na limite, strácate prehľad. Neviete, kam idete. Na prvej GT som sa snažil držať za kolesami. Ale teraz som oveľa silnejší a robím v šprinte rozhodnutia. Sviežosť a prehľad mi umožňujú podstúpiť určité riziko. Dokážem si tak vybudovať lepšiu pozíciu."
 
Doplňme, že ďalší účastníci nervóznych pádov v závere Geraint Thomas a Ben Swift by mali byť v pohode, i keď sú doudieraní. John Degenkolb tiež nemá zlomeninu, hoci ho trápi bolestivé rameno. V tieni zostala aj blížiaca sa prvá vážnejšia bitka vrchárov v piatej etape. Cieľový dojazd na La Planche des Belles Filles má priemerný sklon 8,5 % na 5,9 kilometra, ale maximá až 20 %. 
 
V roku 2012 na ňom Chris Froome získal prvý triumf na Starej dáme. Útoky sa ale očakávajú od iných, napríklad Richiemu Portemu vraj stredajší dojazd veľmi sedí. "Ako tím máme skutočne dobrú pozíciu. Geraint vedie, ja som druhý, Kwiatko je v top desiatke. Myslím si, že budeme jazdiť viac defenzívne a strážit si naše pozície. Je to na ostatných, aby ukázali ofenzívu," predpovedal Chris Froome. Brit očakáva minimálne časové straty či zisky, približne 20 - 30 sekúnd. 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop