Vuelta bude postupne gradovať, na konci rýchla ITT a dva brutálne horské dojazdy

16.8.2017, 13:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Na španielsku Grand Tour prichádzajú s radosťou najmä vrchári. V tohtoročnej edícii je pripravených až päťdesiat stúpaní a niektoré z nich budú predstavovať skutočnú cyklistickú lahôdku. Na podujatí však začína zvyšovať svoj vplyv individuálna časovka.
 
 
Do kopcov sa začleňuje rýchla časovka 
 
Hlavnou témou Vuelty sú vždy kopce, inak tomu nebude ani tentoraz. Trasa obsahuje deväť cieľových stúpaní (vrátane Xorret de Catí), v minulom roku sa finišovalo na horskom dojazde desaťkrát. V tomto smere bude novinkou, že ponuka obsahuje dlhé finálne previerky ako Sierra de la Pandera, Sierra Nevada alebo Anglíru, ktoré dopĺňajú tradičné dojazdy na prudkých, ale krátkych kopcoch, čo ocenia najmä lezeckí vytrvalci.
 
Podujatie je tradične chudobné na šprintérske etapy. Najrýchlejší jazdci budú veľmi spokojní, ak v úvodnom týždni k dvom očakávaným hromadným dojazdom dokážu uchmatnúť ešte jednu príležitosť. V druhom súťažnom bloku bude na nich čakať len jedna ponuka a rovnaký počet šprintov sa dá predpokladať aj v záverečnom týždni. A to je skutočne malá perspektíva, aby na Vueltu prichádzali proti sebe súperiť elitní šprintéri.
 
Špeciálnou kapitolou budú zvlnené a kopcovité etapy, ktoré by nemali zasahovať do celkovej klasifikácie. Útočníci do kopcov a zberači etapových triumfov na žiadnej Grand Tour nemajú podobný priestor na realizáciu, preto sa od nich očakávajú dramatické súboje na konci etáp. V programe nemôže chýbať ani TTT, ale oveľa zaujímavejšie pôsobí časovka jednotlivcov, kde sa môže výrazným spôsobom zatriasť celková klasifikácia.
 
 
fotogaleria ikonkaProfily etáp (© lavuelta.com)
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
 
Na začiatku sú svieže etapy, ale nemusia vytvárať rozdiely
 
Len dva razy štartovala Vuelta mimo španielskeho územia, po Lisabone (1997) a Assene (2009) túto poctu dostalo francúzske mesto Nimes. V jeho historickom centre strávi pelotón dva dni. Najskôr otvorí podujatie tímovou časovkou, ktorá bude nevšedne technická, ale nie veľmi dlhá, a potom vyprevadí cyklistov na ceste do ďalšieho francúzskeho mestečka Gruissan, kde bude pripravená šprintérska koncovka.
 
Výlet po okolitých krajinách bude pokračovať aj v tretej etape. Pelotón navštívi Andorru a to znamená prvé zaujímavé kopce. Organizátori nemajú problém zaradiť horskú etapu takto skoro na začiatku pretekov, ale už nemali odvahu, aby využili Andorru na vyzývavý horský dojazd. V tomto prípade sa pretekári zapotia na posledných dvoch kopcoch, ale favoriti by sa mali vzájomne strážiť. 
 
Príchod na domovské územie oslávi ďalšie šprintérske finále a štvrtý deň si musia najrýchlejší jazdci dokonale užiť, lebo na nasledujúcu ponuku môžu čakať veľmi dlho. Španielsku GT si nevieme predstaviť bez výbušných cieľových stúpaní, Ermita de Santa Lucia ukáže, ako sú na tom favoriti na titul po dynamickej stránke. Koncovka v meste Sagunt môže byť ťažké pre najrýchlejších jazdcov v balíku, hoci posledné stúpanie sa nachádza štyridsať pred cieľom. A to isté platí aj pre nasledujúci finiš v meste Cuenca, kde by malo prekaziť hromadný špurt stúpanie Alto del Castillo. Opäť bude na trati položená otázka, či uspeje únik, alebo sa bude špurtovať v okresanom balíku. Ale nebezpečný bude aj útok na spomínanom kopci. 
 
 
video v clanku ikonka ciernaFinále na Cumbre del Sol v roku 2015
 
 
Úvodný súťažný blok bude zakončený dvomi krátkymi cieľovými stúpaniami. Xorret de Catí a Cumbre del Sol merajú len štyri kilometre, ale tieto previerky obsahujú tvrdé gradienty. V tomto smere je náročnejší Xorret de Catí, no ôsma etapa nie je zakončená priamo na záverečnom kopci. Ani jedno z uvedených stúpaní nevytvorí veľké rozdiely medzi favoritmi, no počas celého prvého týždňa prebehne bitka o sekundy. V celkovom meradle to vytvorí zaujímavé napätie a možno aj zaváhanie niektorého z dôležitých cyklistov.
 
       
Počas predposledného víkendu andalúzske kopce a horúčava
 
V druhom týždni sa už objavia v programe náročné kopce, výnimku bude tvoriť len trinásty deň končiaci v meste Tomares, ktorý na chvíľu utíši šprintérov. Po voľnom dni preverí pretekárov stúpanie Collado Bermejo, ale finále desiatej etapy ešte nebude zaujímať kandidátov na titul. Najlepší vrchári však musia prehovoriť v tej nasledujúcej previerke, ktorá ich prevedie cez Alto de Velefique až k observatóriu na stúpaní Calar Alto. Cieľový kopec je nepravidelný a na podujatí nájdeme aj náročnejšie výzvy, no v jedenástej etape dostaneme dôležité indície, ako sa favoriti cítia na dlhých kopcoch. Dvanástu etapu osviežuje na konci Puerto del Torcal a organizátori tajne dúfajú, že po tomto kopci a následnom zjazde vyskočia po sebe aj favoriti.
 
Jazdci na celkové poradie však budú šetriť energiu na koncovku druhého týždňa a dve andalúzske horské etapy, ktoré určite prehovoria do klasifikácie. Najskôr uvidíme vrchársku bitku na 12-kilometrovom javisku Sierra de la Pandera, kde pretekárov preverí nielen značná dĺžka, ale aj prudké momenty. Ešte krajšia a pompéznejšia bitka je pripravená v pätnástej etape. Na krátkej vzdialenosti sa objavia na trati Alto de Hazallanas, Alto del Purche a Alto Hoya de la Mora, čo je najvyšší bod celých pretekov. Ťažká, útočná, vytrvalostná, dynamická previerka vo vysokej nadmorskej výške nemôže sklamať žiadneho fanúšika. Po tomto predstavení budeme vedieť, ktorí favoriti zostanú v bitke o najvyššie pozície v GC.
 
 
box vuelta 2016 vyborna sceneria cptfw
Scenéria Vuelty (© Courtesy Slipstream Sports / Graham Watson 2016)
 
 
Anglíru je vždy referenčným bodom pretekov
         
Posledný týždeň bude poriadne napínavý, pretože po náročnom lezeckom víkende v Andalúzii máme pred sebou dva najťažšie horské dojazdy tohtoročnej edície, ale aj veľmi rýchlu a dlhú časovku jednotlivcov. A práve jazda proti chronometru preverí cyklistov po druhom voľnom dni, čo nemusí každému z favoritov vyhovovať. Ešte prednedávnom bývala časovka na Vuelte povinnou jazdou zo strany organizátorov, ktorí do nej neváhali zaradiť aj kopce. Lenže doba sa zmenila a z ITT sa stáva záležitosť pre špecialistov, a tým aj pre jazdcov na celkové poradie, ktorí s touto disciplínou nemajú najmenšie ťažkosti. Trasa, ktorá zavedie jazdcov do mesta Logroňo, je takmer úplne rovinatá a priamočiara, čo bude obrovská výzva pre útlych a čistokrvných vrchárov. Veľmi ľahko sa môže stať, že ITT dokáže jedným razom vynulovať dovtedajšie vrchárske súboje.
 
Po časovke získajú preteky úplne iný rozmer, ale všetko sa vráti späť do starých koľají, lebo sedemnásta etapa je zakončená brutálnym cieľovým kopcom. Los Machucos si odkrúti premiéru na španielskej GT a všetci budú s napätím sledovať, aký zanechá dojem. Poriadne tvrdé úseky s dvojciferným prevýšením sa objavujú po celej dĺžke, cyklisti sa len výnimočne dostanú na "normálne" sklony. V priebehu piatich dní to bude štvrtá náročná previerka, takže okrem výkonnosti začne zohrávať svoju úlohu aj regenerácia.
 
V tomto ponímaní sa stratí ďalší výbušný finiš, ktorý je naplánovaný v osemnástej etape. Alto de Santo Toribio bude znovu sústom pre explozívnych jazdcov, no predpokladáme, že ich nebudeme hľadať v skupine favoritov, ktorí budú potrebovať načerpať energiu. Pretekári na celkové poradie by prijali pokojný priebeh aj počas nasledujúceho dňa, no organizátori zaradili tesne pred cieľom stúpanie Alto de San Martín, kde môže zostať zaskočený niektorý z favoritov.
 
 
video v clanku ikonka ciernaContador triumfuje na Anglíru v roku 2008
 
 
Ak jazdci na celkové poradie zvolia opatrnejšiu jazdu v ostatných dvoch previerkach, bude to mať na svedomí jeden kopec. Alto de L’Angliru. Dvadsiata etapa bude ozdobou celej edície, pretože na posledných päťdesiatich kilometroch sa rozkrúti vrchársky kolotoč na ťažkých kopcoch Alto de la Cobertoria, Alto del Cordal a spomínanom Anglíru. Posledný kopec pretekov je doslova strašiakom, na konci ťažkého podujatia jeho nemilosrdné sklony môžu zlomiť každého cyklistu, aj toho najlepšieho. Tento obávaný cieľový kopec vyzlečie každého jazdca na GC úplne donaha, pre niektorého z nich môže byť pohľad do zrkadla na vrchole posledného kopca veľmi krutý.
 
Španielska Grand Tour bude postupne naberať na obrátkach, kľúčové etapy pre celkovú klasifikáciu odštartuje stúpanie Sierra de la Pandera na konci druhého týždňa. Preto musia cyklisti načasovať svoju formu tak, aby v priebehu podujatia gradovala a dosiahla špičkové hodnoty len v samotnom závere. Lenže v prvej polovici pretekov sa nachádzajú zaujímavé dynamické koncovky, takže podujatie je určené pre tých jazdcov, ktorí dokážu udržať svoju výkonnosť na vysokej úrovni počas celých troch týždňov. A to môže na konci sezóny spôsobiť nejedno prekvapenie.      
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop