Sagan si do Bergenu vybojoval päť pomocníkov, pelotón bude menší a profesionálnejší

17.8.2017, 08:00 | Aktuality zo sveta | Lukáš Timko
15. augusta sa každý rok uzatvárajú boje o miestenky na nadchádzajúci svetový šampionát v cestnej cyklistike. Po vlaňajšom chaose, nestihnutí tohto termínu a kvalifikačného paškvilu, ktorý UCI použila, prešiel model kvalifikácie konečne želanou reformou a všetky miestenky sa rozdali už iba podľa jednoduchého kľúča cez nový svetový rebríček (body za posledných 52 týždňov), ktorý tak konečne dostal svoj význam a do koša sa hodil menej spravodlivý systém kontinentálnych rebríčkov.
 
Podľa nového kľúča získalo deväť miesteniek prvých desať krajín v rebríčku národov UCI World Rankingu, ďalších desať šesť, nasledujúcich desať tri a krajiny od 31. po 50. miesto jedného pretekára. Spolu teda dvesto pretekárov. Pripomíname, že rátali sa body prvých ôsmich pretekárov z každej krajiny. Už pred pár mesiacmi sme pri avíze nového systému vyjadrili menšiu kritiku so zbytočne veľkými medzerami medzi krajinami na rozhraní desiatok. Keďže už rozhodujú o nominácii obrovské počty bodov, podľa nás by bolo oveľa spravodlivejšie pretekárov postupne odratávať od deviatich, osem, sedem... k jednému.
 
Slovensku nový systém výrazne pomohol a zásluhou bodov Petra Sagana budeme môcť postaviť šesť pretekárov. Z 4505 našich bodov získal dvojnásobný svetový šampión až 4020 bodov, no nutné je poznamenať, že pred dvoma týždňami nám UCI odobrala 233 bodov za šampionát v Žiari nad Hronom. Túto situáciu náš zväz ešte s UCI rieši a je spôsobená zvláštnosťou nášho spoločného šampionátu s Čechmi. Vlani tento problém nenastal a všetky body nám patrili. Obaja prezidenti SZC aj ČSC by mali priznaním plných bodov obom krajinám podmieniť aj voľbu daného kandidáta na prezidenta UCI na septembrovom kongrese v Bergene. Tejto téme sa pravdepodobne budeme venovať neskôr. V každom prípade nám chýbajú body, ktoré má pripísaná každá jedna krajina, keďže nikde vo svete sa spoločný šampionát nekoná.
 
 
sagan 2016 ms 2016 spurt tnkf
Peter Sagan s obhajobou titulu (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
Zoznam nominovaných krajín:
1. Belgicko (9 pretekárov)
2. Kolumbia (9 pretekárov)
3. Španielsko (9 pretekárov)
4. Francúzsko (9 pretekárov)
5. Taliansko (9 pretekárov)
6. Austrália (9 pretekárov)
7. Holandsko (9 pretekárov)
8. Veľká Británia (9 pretekárov)
9. Nemecko (9 pretekárov)
10. Nórsko (9 pretekárov)
11. Poľsko (6 pretekárov)
12. Slovensko (6 pretekárov)
13. Írsko (6 pretekárov)
14. Slovinsko (6 pretekárov)
15. Dánsko (6 pretekárov)
16. USA (6 pretekárov)
17. Švajčiarsko (6 pretekárov)
18. Česko (6 pretekárov)
19. Portugalsko (6 pretekárov)
20. Rusko (6 pretekárov)
21. Luxembursko (3 pretekári)
22. Rakúsko (3 pretekári)
23. Južná Afrika (3 pretekári)
24. Nový Zéland (3 pretekári)
25. Kanada (3 pretekári)
26. Bielorusko (3 pretekári)
27. Ukrajina (3 pretekári)
28. Kazachstan (3 pretekári)
29. Eritrea (3 pretekári)
30. Estónsko (3 pretekári)
31. Lotyšsko (1 pretekár)
32. Irán (1 pretekár)
33. Maroko (1 pretekár)
34. Rumunsko (1 pretekár)
35. Litva (1 pretekár)
36. Venezuela (1 pretekár)
37. Argentína (1 pretekár)
38. Turecko (1 pretekár)
39. Kostarika (1 pretekár)
40. Japonsko (1 pretekár)
41. Ekvádor (1 pretekár)
42. Chorvátsko (1 pretekár)
43. Rwanda (1 pretekár)
44. Brazília (1 pretekár)
45. Švédsko (1 pretekár)
46. Južná Kórea (1 pretekár)
47. Alžírsko (1 pretekár)
48. Tunisko (1 pretekár)
49. Čína (1 pretekár)
50. Azerbajdžan (1 pretekár)
spolu: 200 pretekárov
 
Existujú ešte aj ďalšie kritériá, cez ktoré sa môžu kvalifikovať jednotliví pretekári, ale sú to kritéria, ktoré postrádajú zmysel a nikto sa vďaka nim nekvalifikoval. Spomína sa, že ak miestenku nezíska krajina aktuálneho majstra sveta alebo olympijského víťaza, on sa šampionátu môže zúčastniť. To je ale nanajvýš úsmevné, pretože prvá nekvalifikovaná krajina získala iba 413 bodov a za titul sa získava šesťsto, teda situácia, žeby sa jeho krajina nekvalifikovala, sa nemôže stať. Ďalším úsmevným kritériom je nominácia jednotlivca cez Top 200 rebríčka, kde sa taktiež pretekár mimo najlepších päťdesiatich krajín nemá takmer žiadnu šancu dostať. Nekvalifikované krajiny tesne pod čiarou ešte nemusia zúfať, pretože každá krajina musí potvrdiť, či miestenky využije a ak sa tak nestane, dostanú sa do hry náhradníci.
 
 
Rozdiely oproti minulosti a ďalší Slováci v Bergene
 
Nový systém pochopiteľne vyvoláva otázky, ktoré krajiny si oproti minulosti polepšili a ktoré zasa pohoršili. Jasnú výhodu majú štáty s malým počtom veľkých hviezd, ktoré pretlačili priemernú kvantitu. To je práve Slovensko, ale aj Írsko, ktoré získali o tri miesta viac ako v posledných rokoch. Takmer sa to podarilo aj Luxembursku. Naopak, výrazne si pohoršili exotické krajiny, ktoré ťažili z kontinentálnych rebríčkov. Africké štáty Eritrea, Alžírsko a Maroko spolu prišli o sedem pretekárov. Rekordný pád zaznamenal Irán, ktorý zo šiestich pretekárov padol na jedného, ale spokojní nemôžu byť ani v Kórejčania a Japonci. Pelotón bude menší a profesionálnejší. Celkovo počet kvalifikovaných národov klesol z 58 na 50. Bez zástupcu ostanú štáty ako Fínsko, Bulharsko, Maďarsko, Srbsko či Izrael.
 
Krátko si zrekapitulujeme aj ostatné kategórie zo slovenského pohľadu. Dvadsať trojkári do Bergenu cestovať nebudú. Nemali dostatok UCI bodov a chýbali by im aj v tom prípade, ak by nám UCI body za Žiar ponechala. Potrebovali sme 122 bodov a získali 56 bez škrtu, 48 po škrte. Pre porovnanie, Češi sa vyšplhali na 139 bodov. Automatickú účasť ale mali krajiny bodujúce v Nations Cupoch. Tam sa ale dlhodobo nevieme presadiť. O niečo lepšie to dopadlo u juniorov, kde sme vo svetovom rebríčku obsadili 19. miesto a budeme môcť postaviť štyri nádeje. V ženskej cyklistike je systém kvalifikácie otvorenejší. Komisia cestnej cyklistiky SZC rozhodne, či a ktoré pretekárky doplnia desať krajanov.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop