Budúci svetový šampionát mení terén, Innsbruck bude výhradne pre vrchárov

26.9.2017, 09:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Počas svetového šampionátu v Bergene tradične ponúkol svoju prezentáciu hostiteľ budúcoročných majstrovstiev sveta. V nasledujúcej sezóne sa bude bojovať o dúhové dresy v Rakúsku, kde môžeme očakávať jedinečné podujatie v krásnom prostredí a na ťažkých profiloch. 
 
 
Využiť potenciál aj v letnom období
 
Dejiskom nasledujúcich majstrovstiev sveta bude Innsbruck. Mesto ležiace v západnej časti Rakúska v regióne Tirolsko je síce vyhlásenou lokalitou zimných športov, olympijské hry sa tu konali v rokoch 1964 a 1976, ale podľa starostky mesta Christine Oppitz-Plörer chcú veľmi zaujať aj v lete. Preto sa rozhodli zorganizovať svetový šampionát v cyklistike, ktorý bude najväčšou letnou udalosťou nielen v histórii Tirolska, ale celého Rakúska.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPromo video nasledujúceho šampionátu
 
 
Usporiadatelia očakávajú veľkú propagáciu prostredníctvom televíznych prenosov, tie najsledovanejšie preteky pozerá až dvesto miliónov divákov, ale sľubujú si aj početnú účasť priamo v dejisku šampionátu. Innsbruck patrí k najprominentnejším a najnavštevovanejším strediskám zimných športov na svete, v jeho bezprostrednom okolí sa nachádza až 340 000 lôžok v ubytovacích zariadeniach, preto organizátori veria, že do dejiska MS dorazí vyše stotisíc fanúšikov.
 
Počas cestných pretekov, ktoré sa budú odohrávať od štvrtka do nedele, bude o cyklistických priaznivcov výborne postarané. Všetky kategórie štartujú v mestečku Kufstein a finišujú v Innsbrucku, ale fanúšikovia dostanú taký komfort, že môžu sledovať štart aj cieľ podujatia, pretože medzi týmito mestami budú premávať vlaky a cesta bude trvať len trinásť minút.     
 
 
innsbruck 2018 TTT muzi
profil tímovej časovky mužov - 427 nastúpaných metrov (© innsbruck-tirol2018.com)
 
 
Majstrovská cyklistika v krásnom prostredí
 
Innsbruck sa nachádza na rieke Inn, v samotnom srdci Álp, preto bude heslom nasledujúceho šampionátu "Riding the Heart of the Alps". A túto vymoženosť chcú organizátori náležite využiť, preto sa odohrajú všetky súťaže v údolí medzi Alpami a riekou, čo vytvorí jedinečnú scenériu. A keďže sa nachádzame v kopcovitom regióne, stúpania nemôžu chýbať ani v jednej disciplíne.
 
Mužská a ženská tímová časovka budú začínať v údolí Ötztal, ktoré je úzko prepojené so športovými aktivitami, a bude sa štartovať v blízkosti strediska adrenalínových športov Area 47. Mužská TTT bude merať 62 kilometrov a v druhej časti obsahovať stúpanie Axams (4,6 km; 5,7 %).
 
Všetky časovky jednotlivcov budú štartovať v Hall-Wattens a to rovno v blízkosti jedinečnej atrakcie Swarovski Crystal Worlds, ktorá bola vybudovaná v roku 1995 spoločnosťou Swarowski a v tomto krásnom objekte sa nachádza osemstotisíc kryštálov. Jedine časovka v mužskej kategórii Elite začne v Rettenbergu, čo je najmenšie mesto v Rakúsku. Najlepší mužskí časovkári budú bojovať na 54-kilometrovej trati a aj tentoraz sa nachádza na trati kopec. Stúpanie Gnadenwald (4,9 km; 7,1 %) príde na rad v druhej polovici a mnohých pretekárov vyhodí z rytmu.
 
 
innsbruck 2018 ITT muzi
profil individuálnej časovky mužov - 654 nastúpaných metrov (© innsbruck-tirol2018.com)
 
 
Jasne najťažší profil za posledné obdobie
 
Čerešničkou na torte budú cestné preteky, ktoré sa uskutočnia na náročnom okruhu v okolí Innsbrucku a ktoré budú výzvou aj pre najlepších vrchárov na svete. Pretekárov najskôr čaká presun z mesta Kufstein do Innsbrucku, čo bude trvať približne osemdesiat kilometrov. Tesne pred vstupom na rozhodujúce okruhy je pripravené stúpanie Gnadenwald, ktoré sa objaví aj v mužskej ITT.
 
Na hlavnú mužskú kategóriu čaká sedem kôl v okolí Innsbrucku a najväčšia pozornosť tu bude smerovať na stúpanie vedúce do dedinky Patsch, ktoré meria necelých šesť kilometrov a dosahuje priemerný sklon šesť percent. Práve tu uvidíme dramatické momenty majstrovských pretekov a tento kopec si užijú aj fanúšikovia, pretože naň vedie široká cesta a zmestí sa sem množstvo priaznivcov.    
 
Organizátori však chceli mať v hlavných pretekoch niečo špeciálne, niečo, kvôli čomu by si ich história zapamätala, preto do úplne posledného okruhu pridali ešte jedno stúpanie. Brutálne. Kopec Gramart (2,8 km; 11,4 %) obsahuje maximum 25 % a takmer na celej dĺžke neklesne jeho sklon pod desať percent. Nikto nepochybuje, že na konci náročných pretekov rozbije hlavnú skupinu, teda to, čo z nej zostalo. Gramart vrcholí len osem kilometrov pred cieľom, takže usporiadatelia skutočne vytvorili jedinečné preteky. 
 
V Innsbrucku nás čaká jednoznačne najťažší profil na MS v tomto miléniu, cyklisti majú pred sebou 4670 výškových metrov. Pre porovnanie, vo Florencii prekonali cez tritisíc výškových metrov a v minulom roku na olympiáde v Riu 3690 metrov. Výnimočný ráz dodá podujatiu aj úplne posledný kopec, ktorý domáci volajú jednoducho Peklo. Organizátori týmto sledujú jasný zámer, aby prilákali tie najväčšie vrchárske hviezdy, ktoré bojujú na Grand Tour, a veľmi sa tešia najmä na Vincenza Nibaliho a Fabia Arua, ktorí by mali nalákať veľké množstvo priaznivcov zo susedného Talianska.
 
Peter Sagan pôvodne v pláne štart v Rakúsku nemal a hovorilo sa o skoršom konci budúcej sezóny, ktorá by končila v Montreale alebo na Vuelte. Po zisku tretieho titulu svetového šampióna a vzhľadom na veľký záujem rakúskej divízie Bory, ktorá sídli päť kilometrov od miesta štartu pretekov Elite, je ale jeho účasť pravdepodobná. Zdroje v tíme hovoria, že sa definitívne rozhodne po jarnej časti sezóny, pretože príprava na takýto náročný profil bude musieť vyzerať inak.
 
 
innsbruck 2018 RR muzi
profil pretekov mužov - 4670 nastúpaných metrov (© innsbruck-tirol2018.com)
 
 
innsbruck 2018 RR muzi kopce
profil kopcov v pretekoch mužov (© innsbruck-tirol2018.com)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop