Po MS: Prečo ťahala česká zostava, čo sa stalo na trati, keď vypadli TV zábery

25.9.2017, 12:30 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Svetový šampionát okorenil v závere výpadok televízneho signálu, čo majstrovsky vystupňovalo situáciu, a až po skončení pretekov sme sa dozvedeli, ako to vo finále vlastne prebiehalo. A kto bude v cieli oslavovať. 
 
 
Hra nervov neponúkla víťazný sólový atak
 
Televízne zábery nás opustili vo chvíli, keď na čele pretekov zostával osamotený Julian Alaphilippe, ktorý sa zbavil Gianni Moscona, a v skupine favoritov si vybudovali menší náskok aj Kirijenka a Pöstlberger. A potom sme sa vrátili do situácie, ako Magnusa Corta z Dánska chytili favoriti za hranicou flamme rouge.
 
Po perfektnom útoku Alaphilippa na Salmom Hill zostávali adepti na titul pomerne pokojní, taktickú hru nechcel nikto prehrať zbytočnou chybou. Ale keď mal francúzsky jazdec pekný náskok aj päť kilometrov pred cieľom, situácia dostala grády a jazdci v hlavnej skupine si nastupovali aj na rovine a z posledných zvyškov síl. Skúšal to Swift, potom chcel súperov zaskočiť Gilbert, ale na jeho pohyb zareagoval Gaviria a aj Peter Sagan. Kolumbijský jazdec bol v závere veľmi vytrvalý a niekoľkokrát sa pokúšal nastúpiť. Sagan bol s ním chvíľu v kontakte, ale dlho sa vpredu nevybíjal a počkal si na skupinu.
 
Práve Fernando Gaviria chytil vedúcu dvojicu Alaphilippe - Moscon, ktorí sa opäť spojili, ale jeho snaha priviedla na čelo pretekov aj ostatných favoritov. Následne to ešte vyskúšal Magnus Cort, ale talianska reprezentácia už pripravovala záverečný špurt. Michael Matthews sa priznal, že práve v týchto vypätých momentoch mohol menej míňať energiu a neskákať po mnohých útokoch. A na prílišnú horlivosť doplatil aj Gaviria: "V závere som urobil niekoľko chýb, lebo som chcel veľmi vyhrať. Za tieto chyby som draho zaplatil. Na posledných kilometroch som sa snažil atakovať, ale skupina favoritov bola veľmi silná. Potom som už šprintoval úplne vyčerpaný."           
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo posledných kilometrov z helikoptéry
 
 
Mimoriadne silný Alaphilippe, odvaha českých pretekárov
 
Posledný prejazd cez Salmon Hill využil najmä Julian Alaphilippe. Francúzska zostava tu mala pripravenú dobrú taktiku, keď najskôr vyrazil dopredu Tony Gallopin, ktorý navnadil niektorých ďalších útočníkov, a až potom spoza nich predviedol skvelý atak Alaphilippe, ktorý bol najrýchlejším prejazdom cez Salmon Hill v priebehu celých pretekov. Počas úvodných okruhov, keď balík ťahal Vermote, pelotón prebehol cez toto stúpanie približne za štyri minúty. Útok Tima Wellensa rapídne stiahol čas prejazdu na 3:03, ale Alaphilippe dokázal preskočiť Salmon Hill za 2:42. O tri sekundy neskôr sa objavil na vrchole Gianni Moscon a skupina favoritov dosiahla čas 2:58, takže francúzsky borec tu získal k dobru šestnásť sekúnd. Ale ani to mu nestačilo, aby dotiahol svoj atak do úspešného konca.
 
Francúzsky tréner Cyril Gumard po pretekoch povedal, že Alaphilippe bol najsilnejší a zaslúžil by si dúhový dres viac ako Sagan. Francúzsky cyklista s tým však nesúhlasí. "Chcel som byť najsilnejší, ale nebol som, lebo som nevyhral. Na záverečnom kopci som sa zbavil každého, ale mal som smolu, že finiš nebol na vrchole. Mal som dobré nohy, skúsil som to dotiahnuť až do cieľa, ale skupina favoritov bola príliš silná. Nič neľutujem, viac som nemohol urobiť. Ale som sklamaný, že mi to nevyšlo." 
 
Jedným z cyklistov, ktorí mohli niečo vymyslieť na Salmon Hill, bol Greg van Avermaet. Belgický jazdec skutočne sondoval situáciu pri poslednom prejazde cez rozhodujúci kopec, ale v cieli priznal, že nedokázal zachytiť Alaphilippov útok. "Pri takomto vývoji sme sa všetci sústredili na posledný prechod cez Salmon Hill. Cítil som sa dobre, preto som išiel za Valgrenom, ktorý tu zrýchlil, ale keď na chvíľu prestal, spoza nás vyletel veľmi rýchlo Alaphilippe a nemal som šancu ísť za ním. Potom to vyzeralo na šprint, ale odohralo sa veľa ďalších útokov, takže to bolo nevyspytateľné. Na konci som jazdil za Petrom Saganom, ale v poslednej zákrute som stratil jeho koleso, preto som nemohol bojovať o víťazstvo. Čakal som viac. Na trati som nechal všetko, ale nestačilo to. Sagan je znovu svetovým šampiónom, musím mu len zablahoželať. On vie, aké je byť náročné majstrom sveta, teraz sa ním stal tretíkrát za sebou. Je jedným z najsilnejších cyklistov tejto generácie."      
 
Sympatickým výkonom sa prezentovala česká reprezentácia, ktorá našla odvahu, aby jazdila dlhý čas na čele balíka a kontrolovala utečencov. Zdeněk Štybar sa dlho pripravoval na svetový šampionát, podľa vlastných slov už od Tour de France, a veľmi chcel uspieť v Bergene. Roman Kreuziger veril, že môžu mať medailové ambície, preto česká zostava využila služby Josefa Černého a Jiřího Polnického, aby sledovali únik, a pri tom hlavné postavy Štybar, Vakoč a Kreuziger mohli stále šetriť energiu.
 
Najlepší výsledok dosiahol Zdeněk Štybar, ale nebolo z toho miesto v najlepšej desiatke, no jazdec tímu Quick-Step Floors bol spokojný, ako sa prezentovala celá zostava. "V pretekoch sme odviedli maximum, čo sme mohli. Od začiatku sme prevzali iniciatívu, boli sme vidieť. Ukázali sme, že sa toho nebojíme. Na konci som zostal vo finále s Romanom, ktorý išiel výborne. Vedel som, že ak chcem uspieť v záverečnom špurte, musím sa dostať pred páskou na tretie alebo štvrté miesto. Na túto pozíciu som sa aj prepracoval, ale už som nemal energiu, aby som poriadne zašpurtoval."        
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop