Reakcie: Sagan dosiahol v šprinte maximum, Kittel konečne vyhral v Taliansku

8.3.2018, 19:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Hneď prvý šprintérsky dojazd na T-A ukázal, že na začiatku sezóny nie je žiadna WT etapa jednoduchou záležitosťou. S hektickým finále si najlepšie poradil Marcel Kittel, v pozičnom súboji predviedol svoje majstrovstvo Peter Sagan a z jazdcov na celkové poradie stratil drahocenný čas Adam Yates.   
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo sumár etapy
 
 
Marcel Kittel čakal jeden mesiac, kým potešil víťazstvom svojho nového zamestnávateľa. Jeho lead-out a samotný šprint boli perfektnou ukážkou toho, ako sa má finišovať na cieľovej páske. "Je to pre nás veľká úľava. Tento finiš bol pre mňa ideálny, preto som veľmi chcel vyhrať. Na páske som do toho vložil úplne všetko a som veľmi rád, že to vyšlo. Koncovka nebola úplne jednoduchá, ale záverečné dva kilometre boli snom pre každého šprintéra. Som rád aj za mojich kolegov, ktorí vždy pracovali výborne, že si konečne mohli vychutnať výhru. Už sedem rokov jazdím ako profesionál, ale až doteraz som čakal na moje prvé víťazstvo na talianskom území."
 
Peter Sagan povedal pred štartom podujatia, že jeho sezóna začína práve teraz, a mohli sme to vidieť v koncovke druhej etapy, kde neuhol ani o milimeter, aby vo finále nestratil zadné koleso Marcela Kittela. Aj on musel priznať, že vo finále to bola tvrdá bitka. "Je to dobrý výsledok, druhé miesto je maximum, čo som mohol získať. Marcel začal svoj šprint tristo metrov pred cieľom, potom som sa pokúsil dostať pred neho, ale on následne ešte zrýchlil a bolo po všetkom. Bol jasne najrýchlejší. Som rád, že som nespadol, na konci to bolo nebezpečné a ani kvalita ciest nebola najlepšia. Pred páskou som musel bojovať o pozíciu s Nizzolom a Modolom, ale bola to súčasť šprintu. Išiel som prvý za Marcelovým kolesom, mal som právo obraňovať svoju pozíciu."   
 
 
sagan 18 tirreno usmev rcsf
Peter Sagan (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Spokojný s priebehom etapy bol aj športový riaditeľ Bora - hansgrohe Patxi Vila, všetci jazdci tímu prišli do cieľa bez výraznejších komplikácii. "Etapa prebehla zhruba tak, ako sme očakávali. Bola to prvá klasická etapa na ceste na podujatí, ktorá skrývala niekoľko otáznikov. Všetci naši jazdci išli veľmi dobre, predviedli vynikajúci tímový výkon a Peter Sagan obsadil druhú priečku, hneď za Kittelom. Našťastie, záverečný pád nás neohrozil. Rafal Majka finišoval v hlavnej skupine, nestratil žiadny čas, a Marcus Burghard je v poriadku, nemá žiadne zranenia."
 
Tím BMC mal jediný cieľ, udržať vedúce tričko, a túto úlohu splnil Patrick Bevin, ktorý sa zapojil aj do šprintérskej koncovky, z čoho bol prekvapený aj on sám. "Nemali sme v pláne, že zaútočím na líderský dres. Vo finále som mal vlastne šťastie, lebo sa mi podarilo po kolízii vrátiť sa späť do balíka. Prvýkrát v kariére sa mi stalo, že prišiel za mnou spolujazdec a povedal mi, že to mám skúsiť v záverečnom šprinte. Bol to pekný pocit, lebo som prestúpil do tohto tímu len na začiatku roka a potešilo ma, že moji kolegovia ma okamžite motivovali takýmto spôsobom. Bude to veľmi príjemné postaviť sa na štart v azúrovom drese."    
  
Vo finále si neprišiel na svoje Fernando Gaviria, kolumbijský jazdec si neporadil v pozičnej bitke a zostal zablokovaný. "Bol to šialený finiš, v ktorom bojovalo o pozície veľké množstvo jazdcov, tlačili sme sa lakťami. Ja som bol na konci zavretý z jednej i druhej strany, nemohol som s tým nič urobiť. Na druhej strane, cítil som sa dobre a nohy ma poslúchali. V nasledujúcich etapách, ktoré mi nesadnú, budem pomáhať kolegom za ich dnešnú prácu."
 
 
tirreno 18 etapa 2 spurt bohfb
Špurt druhej etapy (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
V tíme Mitchelton - Scott nemohli byť spokojní s tým, ako sa prezentoval vo finále Caleb Ewan, a starosti im narobil aj Adam Yates, ktorého zastavil pád. Britský jazdec zostal po tejto kolízii vzadu a navyše mal problémy so zadným kolesom, preto sa už nedokázal vrátiť späť do hlavnej skupiny. Jeho šance na úspech v GC padli, preto sa pokúsi zabojovať o etapový triumf.
 
V jednom momente sa zdalo, že Caleb Ewan bude šprintovať o popredné miesta v etape, ale nevyšlo mu to, lebo doplatil na rozhárané posledné kilometre. "Bola to jednoduchá etapa, až kým sme sa nedostali na záverečný okruh. Odvtedy to bolo veľmi hektické. Každý bojoval o to, aby sa dostal na čelo balíka, čo je veľmi nepríjemné z toho hľadiska, aby ste ako tím udržali formáciu pokope. My sme sa vo finále rozsypali, ale podarilo sa mi vrátiť na vedúce priečky. No minul som pri tom veľa energie, takže keď som začal šprintovať, bol som už vyšťavený."
 
 
Výsledky 2. etapy
1. KITTEL Marcel link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 4:12:24 60
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 25
3. NIZZOLO Giacomo Trek - Segafredo link ikonka 00:00 10
4. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 00:00  
5. BEVIN Patrick BMC Racing Team link ikonka 00:00  
6. MARECZKO Jakub Wilier Triestina - Selle Italia 00:00  
7. GAVIRIA Fernando link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:00  
8. VAN POPPEL Danny Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:00  
9. GROSU Eduard Nippo - Vini Fantini - Europa Ovini 00:00  
10. CONSONNI Simone UAE Team Emirates link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. BEVIN Patrick BMC Racing Team link ikonka 4:34:43 10
2. CARUSO Damiano BMC Racing Team link ikonka 00:00  
3. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:00  
4. DENNIS Rohan link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:00  
5. IMPEY Daryl Mitchelton - Scott link ikonka 00:04  
6. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 00:09  
7. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 00:09  
8. PUCCIO Salvatore Team Sky link ikonka 00:09  
9. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:09  
10. CASTROVIEJO Jonathan Team Sky link ikonka 00:09  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop