Reakcie po E3: Van Avermaet vie, že vyhral najsilnejší a Sagan sa nevyhovára na pád

23.3.2018, 20:50 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Máme za sebou ďalšiu belgickú klasiku. Podujatie E3 Harelbeke prinieslo strhujúce súboje a nádhernú cyklistiku, kde si to rozdali medzi sebou tí najlepší. Obhajca titulu z vlaňajšej edície Greg Van Avermaet zažil rovnaké problémy ako Sagan, lepenie medzier ho stálo veľa síl. Tretie miesto je preto preňho úspechom, zvlášť pri pohľade na neuveriteľne silného víťaza. Samotný Sagan ubezpečuje, že pád a malé zranenie z neho plynúce ho neovplyvnilo.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo sumár pretekov (amatérsky)
 
 
Obhajoba neúspešná, preteky pasé
 
V roku 2017 patrili tieto preteky jazdcovi BMC. Greg Van Avermaet tento rok pred nimi vypovedal psychologickú vojnu. Vraj celá jarná časť sezóny nie je len medzi ním a Saganom, ale medzi Saganom a ostatnými. Sňal tak zo seba tlak na výsledky, čo mu mohlo pomôcť. Tretie miesto je toho dôkazom. "Problém bol v tom, že som v strede pretekov musel vynaložiť veľa úsilia a následne už bolo náročné oddýchnuť si. Potom ako sa odpútal Terpstra, sme sa snažili spoločne dobehnúť ho, ale bol neuveriteľne silný. Vyhral ten najsilnejší, pretože aj keď bolo naše tempo celkom vysoké, nijako sme sa k nemu nepribližovali," zauvažoval jazdec tímu BMC. "Bol to dnes pre mňa skvelý tréning. Som na pódium, čo je pri takýchto pretekoch veľmi náročné, takže som vlastne celkom spokojný," dodal vzápätí.
 
S výkonom, ale hlavne s výsledkami sú spokojní aj v červenočiernom tíme. "Máme troch pretekárov v Top 12, čo musíme brať všetkými desiatimi. Samozrejme, môžeme si sadnúť a pozrieť sa na to, ako to celé ešte zlepšiť. Mám na mysli komunikáciu v závere," uviedol pre web tímu športový riaditeľ Fabio Baldato. Na desiatej priečke finišoval Stefan Küng, ktorý sa zapojil do pádu. Podľa jeho slov mal šťastie, že sa mu nič nestalo, pretože jeho bicykel vyzeral dosť zle. Dvanásty skončil Jurgen Roelandts.
 
 
van avermaet 18 e3 efefvos
Greg Van Avermaet počas pretekov (© Slipstream Sports / Cor Vos)
 
 
V pozícii najväčšieho favorita ale štartoval náš Peter Sagan. Každý čakal na to, čo vymyslí. Žilinčan však  ukázal, že je len človek a že nešetrenie energiou a dorážanie si medzier sa kdesi ukáže. V tomto prípade v rozhodujúcej chvíli na Paterbergu. "Bola to náročná edícia pretekov. Až do Taaienbergu išlo všetko podľa našich plánov. Potom ale zaútočil Quick-Step a zodpovednosť na reakciu ostala len na mne a Danielovi. Lepenie týchto medzier si vyžiadalo maximálne úsilie. Navyše to bolo celkom ďaleko od cieľa," povedal už v ňom líder Bory - Hansgrohe, ktorý napokon finišoval na 26. pozícii.
 
Chlapsky tak priznal, že na to dnes skrátka nemal. Niekoľko kilometrov po štarte sa zaplietol do pádu, čo ponúklo konšpirácie o možnom zranení, ktoré ho limitovalo. "Pád prišiel asi po 30 kilometroch. Okrem škrabanca na pravom stehne to ale nebolo nič vážne. Ten pád môj výkon neovplyvnil. Už teraz sa teším na ďalšie preteky," odmietol takéto teórie Sagan. Počas pretekov mohol pár slov prehodiť aj po slovensky. Na ceste mu totiž robil spoločnosť Michael Kolář, ktorý skončil 62. Teda len dve priečky od poslednej pozície s poslednými UCI bodmi.
 
Slovenčinu možno počul aj z tímového auta, kde sedel Ján Valach. V pozícii športového manažéra. "Veľmi tvrdé E3 Harelbeke. Naši chlapci ale bojovali a vydali zo seba všetko. Snažili sme sa byť na čele, ale silné tímy ako Quick-Step mali početnú prevahu. Peter a Daniel sa snažili pokryť všetky útoky, čo si vyžiadalo svoju daň. Nemôžete to robiť celých 70 kilometrov. Ale to je sezóna klasík. Už teraz sa musíme sústrediť na nedeľný Gent - Wevelgem," prezradil jediný Slovák v štruktúrach nemeckého tímu.
 
 
sagan 18 e3 kocky bohfb
Peter Sagan počas pretekov (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Úžasné gala predstavenie

Niečo neuveriteľné však predviedol úplne iný tím. Nebola to nemecká stajňa Bora - Hansgrohe ani Avermaetovo BMC, ale domáce zoskupenie Quick-Step. V cieli sa medzi najlepšími desiatimi pohybovali až traja ich pretekári. V ďalšej desiatke navyše ďalší dvaja. Nehovoriac o tom, že dosiahli  na dva najvyššie stupne vôbec. Hrdinom dňa sa stal po dvadsiatich kilometroch sólo úniku Niki Terpstra. Holanďan, ktorý sa pomaly ale isto dostáva do veteránskeho veku, zvíťazil v roku 2018 po druhý raz. Každý si spomína na preteky Le Samyn, kde jeho tím (aj keď v slabšej konkurencii) dokonale vyškolil ostatných. A stalo sa tak aj dnes. "Podlahári" boli všade a vo veľkom počte, čo inak ako takýmto výsledkom dopadnúť ani nemohlo. "Je to jedno z mojich najväčších víťazstiev! Radosť je o to väčšia, pri pohľade na môj výkon. Samozrejme, nebolo by to možné bez nášho skvelého tímu. Všetci jazdili na hrane, toľko energie, čo museli vydať je až absurdné," tešil sa úprimne 33-ročný jazdec.

Už v úvodnej časti tejto sezóny si tak napravil chuť po tej minuloročnej, kedy sa mu nepodarilo vyhrať ani raz. "Už úspech na Le Samyn mi dodal veľkú dôveru. Možno to bolo trochu šialené zaútočiť tak skoro, ale vedeli sme, že dnes to môže vydať. Posledných desať kilometrov bolo náročných, ale povedal som si, že už to musím zvládnuť," rozplýval sa ďalej, pričom nezabudol ani na tých, vďaka ktorým bolo možné postaviť na štart tak silný tím. "Som vďačný aj našim sponzorom, ktorí sú s nami už roky. Ich investície som týmto víťazstvom veľmi rád splatil. Verím, že naša forma bude pokračovať ako počas zvyšku jari, tak aj počas zvyšku celej sezóny," uzavrel Terpstra pre web svojho tímu. Holanďana doplnil druhý Phil Gilbert a deviaty Zdeněk Štybar.


terpstra 18 e3 triumf qstf
Niki Terpstra v cieli (© Quick-Step Floors Cycling Team / Getty Images)


Ak sa pozrieme na národnostné zloženie prvej desiatky, z tej čiernej, žltej a červenej farby sa nám môže zamotať hlava. V tomto ohľade si ešte lepšie ako Quick-Step medzi tímami počínali Belgičania medzi národmi. Z desiatich mužov tam bolo až šesť s belgickým pasom. Okrem Van Avermaeta a Gilberta tiež štvrtý Oliver Naesen. "Umiestnenie je približne rovnaké ako minulý rok, no chceli sme viac. Ako tím sme pracovali dobre, bolo to až bláznivé. Viem, že náš tím je na klasiky jeden z najlepších, čo nás motivuje ísť vpred. Ráno by som bol so štvrtým miestom nespokojný, no po pretekoch som to musel prehodnotiť," uviedol jazdec francúzskeho tímu Ag2r.
 
Ďalší do radu z krajiny čokolády je piaty Tiesj Benoot. "Niekoľko dní som nepretekal, no som spokojný. Cítil som sa silný, žiaľ, skupina prenasledovateľov nebola taká silná, aby sme chlapcov vpredu dokázali dobehnúť. Boli to ťažké preteky, viac mi vyhovujú také, kde sa útočí až v závere. Najbližší týždeň by sme také mohli zažiť. Som na ne pripravený!" zastrájal sa ďalší člen domáceho celku Lotta - Soudal. Belgickú úderku ešte doplnili Jasper Stuyven z Treku - Segafredo a Sep Vanmarcke z EF Education First Drapac p/b Cannondale, ktorí skončili na šiestej, respektíve siedmej priečke.
 
 
Výsledky E3 Harelbeke 2018
1. TERPSTRA Niki Quick-Step Floors link ikonka 5:03:34 400
2. GILBERT Philippe link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:20 320
3. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:20 260
4. NAESEN Oliver Ag2r La Mondiale link ikonka 00:20 220
5. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 00:20 180
6. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:20 140
7. VANMARCKE Sep EF Education First - Drapac link ikonka 00:20 120
8. MOSCON Gianni Team Sky link ikonka 00:20 100
9. ŠTYBAR Zdeněk link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:20 80
10. KÜNG Stefan BMC Racing Team link ikonka 00:20 68
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop