Po Amstli: Valgren chválil Astanu, Kreuziger splnil cieľ, Sagan cítil na konci únavu

15.4.2018, 19:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Zmenená koncovka na Amstli aj druhýkrát po sebe vyprovokovala favoritov k útočnej jazde. Valgren ďakoval Fuglsangovi za možnosť víťazného pohybu, Alaphilippe sa na konci vyčerpal, Avermaet ľutoval zle načasovaný útok.
 
Svetový šampión sa dokázal výborne pripraviť na ešte jednu klasiku, a aj keď mal proti sebe o čosi sviežejších protivníkov, špecialistov na ardenské klasiky trápil až do samého konca. V záverečnom súboji muža proti mužovi bral štvrté miesto, po vyčerpávajúcom Pekle severu to bol vynikajúci a najmä sľubný výsledok do budúcnosti. "Boli to ťažké preteky s vysokým tempom od samého začiatku. Brejk si vybudoval veľký náskok, ktorý sa síce podarilo zmazať, ale pelotón to stálo veľa energie. V záverečných dvadsiatich kilometroch sa delil balík, ja som sa stále pohyboval na čele. Cítil som sa dobre, ale účasť na Paríž - Roubaix sa prejavila v samotnom finále. Napriek tomu som skončil štvrtý a myslím si, že klasikársku kampaň môžem označiť za vydarenú."  
 
 
sagan 18 amstel atak bohfb
Peter Sagan v akcii počas pretekov (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Bora - hansgrohe plne dôveroval Petrovi Saganovi, ale nemecká zostava sa vyčerpala príliš skoro, čo potvrdil aj športový riaditeľ celku Jens Zemke. "V prvej časti pretekov sme predviedli ako tím usilovný výkon, čo bolo kľúčové pri eliminácii vysokého náskoku utečencov. Peter bol na trati silný, ale na posledných štyridsiatich kilometroch sme mu už nedokázali veľmi pomôcť, na mnoho nástupov musel reagovať sám. Po kľúčovom ataku zostal v skupine prenasledovateľov, len pár sekúnd za lídrami, ale potom už nemal energiu, aby preklenul túto medzeru."
 
Na klasikársku časť sezóny dorazil vo vynikajúcej forme Michael Valgren, ktorému na Amstli výrazne pomohol aj kvalitný výkon Astany. "Alexander Vinokurov mi zablahoželal a povedal, že videl na trati veľmi silný tím. Musím s ním súhlasiť, jazdili sme veľmi dobre a vo finále mi veľmi pomohol Jakob Fuglsang. Bol veľmi silný a unavil ostatných, aby som mohol zaútočiť. Je to skvelá výhra."
 
Dánsky jazdec vyhral v tomto roku aj Omloop a parádne sa predviedol aj na Ronde, preto musel v cieli odpovedať na otázky, či je špecialistom  na severské, alebo ardenské klasiky. "Nie som presne vyprofilovaný jazdec. Ardény majú špeciálne miesto v mojom srdci, ale v minulom roku som si vyskúšal aj kocky a skončil som jedenásty na Okolo Flámska. Tentoraz som na Ronde získal štvrté miesto, a keďže som dokázal vyhrať Omloop, bol som presvedčený, že sa budem stopercentne zameriavať na dlažobné kocky. No po výhre na Amstli chcem stále pretekať aj na ardenských profiloch. Som rád, že Astana mi dovoľuje jazdiť na obidvoch typoch klasík." Michael Valgren je len druhým mužom histórie, ktorý v jednom roku ovládol Omloop a Amstel. V sezóne 1973 to dokázal iba Eddy Merckx. 
 
 
valgren 18 amstel triumf astfbettini
Michael Valgren s najväčším triumfom kariéry (© Courtesy Astana Pro Team / @BettiniPhoto)

 
Tradične kvalitné predstavenie na holandskej jednorazovke ponúkol Roman Kreuziger. Český jazdec si dobre spočítal, že úspech vedie len cez aktivitu. "Amstel bol jedným z mojich hlavných cieľov v ročníku, som rád, že som odštartoval ardenský týždeň miestom na pódiu. Chceli sme sa dostať na stupne víťazov, preto sme museli jazdiť aktívne. Ak by som sa objavil v záverečnom špurte proti Saganovi a Alaphilippovi, nebolo by to možné. Záverečných štyridsať kilometrov boli veľkou bitkou, ja som minul veľkú časť energie v úniku s Gasparottom, možno preto bol vo finále silnejší Michael Valgren, ale ten dnes len ukázal svoju vysokú kvalitu. Trošku ma to mrzí, že som tu znovu nevyhral, je to predsa veľká klasika, ale dosiahli sme pódium a cieľ sme splnili."
 
Veľkým špecialistom na tieto preteky je Enrico Gasparotto. 36-ročný Talian v celej kariére nedosiahol žiadne iné úspechy, ktoré by sa dali porovnať s tými z týchto pretekov hoci bol aj dvakrát v najlepšej desiatke na Liége-Bastogne-Liége. "V momente ataku Valgrena, a potom Kreuzigera, som sa pozrel na Sagana aj Valverdeho, ale keď mi už bolo jasné, že ich nebudú prenasledovať, pomyslel som si, že to musím skúsiť ja, pretože v špurte určite aj tak nebudem mať šancu, takže nemám čo stratiť. Asi štyristo metrov pred páskou som si myslel, že tú dvojicu dorazím, ale nakoniec sa to nepodarilo. Som šťastný, veď mám už 36 rokov a vždy sa mi tu podaria kvalitné preteky s výsledkom v popredí. Amstel tak pre mňa naďalej predstavuje krásne emócie," vyznal sa na tímovom webe bývalý jazdec Liquigasu či Astany.
 
Na štarte sa objavil s vysokými ambíciami Tim Wellens, no zástupca tímu Lotto - Soudal nedokázal vo finále odskočiť ostatným favoritom. Všetci totiž vedeli, že na trati nemôže dostať kúsok voľného priestoru. "Som spokojný, ako sa preteky vyvíjali a ako som sa cítil, ale som sklamaný, že som z toho nevyťažil lepší výsledok. Dostal som sa do hlavnej skupiny favoritov, keď sa rozohrala medzi nami hra nervov. Takmer všetci sme útočili a v tom momente potrebujete mať aj šťastie, aby práve ten váš pokus bol víťazný. Mne sa to nepodarilo, Valgrenovi s Kreuzigerom áno. Možno si ma Valverde a ostatní viacej strážili. Som sklamaný, že moje pokusy neviedli k úspechu. Čakal som viac." Amstel nevyšiel jeho kolegovi Benootovi, ktorý náhle stratil silu na Eyserboswegu a ani nedošiel do cieľa. Preto bol zákonite nespokojný so svojím výkonom.       
 
 
amstel 18 4
Ilustračný záber z pretekov (© Slipstream Sports / Cor Vos)
 
 
Julian Alaphilippe sa ukázal ako najsilnejší cyklista v tíme Quick-Step Floors, no v samotnom finále aj jeho vyčerpala náročná bitka favoritov, ktorí si nastupovali každú chvíľu. "Tím predviedol vynikajúci výkon, pretože držal pod kontrolou únik dňa a celý čas mi pomáhal. Na konci  som nasledoval aspoň tri ataky, vždy som bol na správnom mieste, ale nebolo možné pokryť všetky pohyby. Cítil som, že náročný priebeh pretekov sa podpísal pod môj výkon v samotnom finále. Som smutný, že som nebojoval o výhru, ale nie som sklamaný, lebo som nechal na trati úplne všetko." 
 
Jarné klasiky napokon nevyniesli triumf pre Grega van Avermaeta, no belgický jazdec cítil, že na Amstli mal minimálne na pódium. "Na konci som sa pohyboval v skupine favoritov, ale nevybral som si dobrý čas na útok. Keď ma chytili, Valverde zaútočil na kopci a nemal som šancu nasledovať týchto jazdcov. Je to škoda, lebo som sa už nedokázal vrátiť do vedúcej skupiny, aj keď som sa snažil a cítil som veľmi dobre. Som sklamaný a frustrovaný, mám pocit, že s dnešnými nohami som mohol dosiahnuť oveľa lepší výsledok. Možno som mohol aj vyhrať."  
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo sumár pretekov
 
 
Výsledky Amstel Gold Race 2018
1. VALGREN Michael Astana Pro Team link ikonka 6:40:07 500
2. KREUZIGER Roman link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:00 400
3. GASPAROTTO Enrico Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:02 325
4. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:19 275
5. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:19 225
6. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 00:19 175
7. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:19 150
8. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 00:23 125
9. CRADDOCK Lawson EF Education First - Drapac link ikonka 00:30 100
10. VANENDERT Jelle Lotto Soudal link ikonka 00:36 85
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Rebríček UCI World Tour 2018 po pretekoch
1. SAGAN Peter BOH 1901
2. VALVERDE Alejandro link ikonka MOV 1304
3. TERPSTRA Niki QST 1297
4. VALGREN Michael AST 1157
5. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC 993
6. BENOOT Tiesj LTS 986
280. SAGAN Juraj BOH 8
 
Zobraziť kompletný rebríček
 
 
Veľký svetový rebríček po pretekoch
1. SAGAN Peter BOH 3800
2. FROOME Christopher link ikonka SKY 3654
3. NIBALI Vincenzo link ikonka TBM 3250
4. VALVERDE Alejandro link ikonka MOV 2956
5. VIVIANI Elia QST 2840
6. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC 2669
 
 
Zobraziť kompletný rebríček
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop