Na Valónskom šípe sa musia favoriti veľmi snažiť, aby odstavili Valverdeho

16.4.2018, 22:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Dokáže niekto zastaviť Alejandra Valverdeho na Mur de Huy? Takto vyzerá hlavný motív Valónskeho šípu už niekoľko rokov. Kandidátov je dostatok, ale španielsky jazdec nechce pustiť z ruky patent na majstrovský špurt do kopca.
 
Druhá z ardenských klasík sa odohráva na špecifickom profile. Obsahuje síce len jedenásť stúpaní, ale tú najväčšiu parádu obstará strmý finiš, ktorý nemá obdobu v cyklistickej sezóne. La Fleche Wallone nie je také náročné z lezeckej stránky ako L-B-L, všetko dôležité sa odohrá na záverečných dvoch stúpaniach. Ale práve vypäté finále kladie dôraz na favoritov, aby rozhodujúce momenty zvládli bez zaváhaní, pretože každá chybička môže byť osudná. Kľúčom pre úspech sú pozičná jazda a správne načasovanie záverečného šprintu. A samozrejmosťou sú silné nohy na Mur de Huy.
 
 
valverde 2017 valonsky trofej 5x movf
Alejandro Valverde s piatimi triumfami na Mur de Huy (© Movistar Team)
 
 
Finále má jasné určené špecifiká
 
Oproti predchádzajúcej edícii pribudli na trati dva kopce, ale celková dĺžka pretekov sa skrátila o niekoľko kilometrov. Štartovať sa bude v Seraingu a práve v tomto meste v roku 2012 vyhral Peter Sagan svoju premiérovú etapu na Tour de France. Kým v minulosti sa prechádzalo v prvej časti po jednoduchej trase, tentoraz prebehne pelotón cez vyzývavejší zvlnený terén, kde pribudli tri zaujímavé stúpania, takže cyklisti prídu na kľúčové úseky viac vyčerpaní.
 
Rozhodujúca fáza pretekov začne pri úvodnom prejazde cez Mur de Huy, ktorý je naplánovaný 58 kilometrov pred páskou. Od tohto momentu sa pelotón dostane na 29- kilometrový okruh, cez ktorý sa prebehne dvakrát. Okrem cieľového stúpania sa tu nachádzajú aj Côte d'Ereffe (2,1 km; 5 %) a  Côte de Cherafe (1,3 km; 8,1 %). Zaujímavá akcia sa môže rozohrať pri druhom prechode cez Mur de Huy, kde niektorí jazdci budú chcieť dostať favoritov pod tlak a zaútočia. V záverečnom kole tak dostanú preteky poriadny šmrnc.
 
Vo finále bude veľmi dôležitým momentom Côte de Cherafe, ktoré je dostatočne strmé, aby sme tu uvideli silné útoky, a pre kandidátov na titul aj nebezpečné, pretože na vrchole zostáva do cieľa už iba 5500 metrov. Hektická fáza vyvrcholí na Mur de Huy (1,3 km; 9,6 %), kde už musia ukázať svoje majstrovstvo najsilnejší jazdci. A tí musia zvládnuť pozičnú jazdu, správne načasovať útok a ukázať kvalitný špurt do kopca.
 
 
valonsky sip 18
profil pretekov, 3257 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
 
 
Výber sveta proti niekoľkonásobnému obhajcovi prvenstva
 
Hlavnou persónou bude bezpochyby Alejandro Valverde, ktorý si podmanil posledné štyri ročníky a celkovo tu triumfoval päťkrát. Španielsky cyklista znovu jazdí vo výbornej forme a nevidí dôvod, prečo by mal prenechať súperom slávu Valónskeho šípu. Víťaziť ho neomrzelo. Za tie roky vynašiel presný postup, ako triumfovať na tomto podujatí, a svoju úspešnú stratégiu nemá dôvod meniť.
 
"Mur de Huy vyhovuje dokonale mojim charakteristikám. Vo finále sa snažím striehnuť na to, aby nikto nevyštartoval dopredu príliš skoro, potom pozorne sledujem vzdialenosť do cieľa a následne udriem. Ak si vytvorím náskok dvesto - dvestopäťdesiat metrov pred páskou, je skutočne ťažké poraziť ma. Je to presne tá dĺžka, kde môžem predviesť svoje kvality a ísť úplne na hranu," hovorí jazdec tímu Movistar, ktorý pôjde chladnokrvne za ďalším triumfom na ardenských poliach.
 
 
video v clanku ikonka ciernaValverde vyhral Valónsky šíp už v roku 2006
 
 
Dve porážky od Valverdeho musel prijať Daniel Martin, tretíkrát sa už nebude chcieť pozerať na jeho chrbát na vrchole Mur de Huy. V minulom roku doplatil na zlú pozičnú jazdu na cieľovom kopci, čo muselo byť pre neho mementom, že vo finále týchto pretekov nemôže nič podceniť ani jazdec jeho rangu. Martin je výbušným typom cyklistu a jeho kvality v špurte do kopca sú známe, preto nepochybujeme, že bude mimoriadne motivovaný, aby konečne porazil Valverdeho. Nič na tom nemení ani skutočnosť, že v nedeľu nedokončil Amstel. Na holandskom podujatí neprišiel do cieľa ani v minulom roku a na Mur de Huy bral druhé miesto.
 
Dve porážky od Valverdeho musel prijať aj Julian Alaphilippe. Cieľavedomý francúzsky jazdec sa takisto náramne hodí na pripravenú koncovku, jeho výkony na prudkom cieľovom kopci v rokoch 2015 a 2016 zniesli tie najvyššie kritériá, a teraz je jeho forma ešte na vyššej úrovni. Potvrdil to v úvodných dvoch etapách v Baskicku, na strmých záverečných stúpaniach predviedol výborné akcelerácie, čo mu určite zdvihlo sebavedomie pred ardenskými klasikami. Alaphilippe bude mať guráž, aby na Mur de Huy zabojoval o titul, lenže vo finále si potrebuje udržať nervy na uzde a na milimetre presne načasovať útok. Niekedy totiž pôsobí v rozhodujúcich okamihoch prchkým dojmom.
 
 
alaphilippe 18 baskicko triumf v zltom qstf
Julian Alaphilippe v Baskicku (© Quick-Step Floors Cycling Team / Getty Images)
 
 
V tíme Sky je špecialistom na výbušné koncovky Sergio Henao a na tomto podujatí sa mu väčšinou darí. V poslednom čase však nedosahoval dobré výsledky, ale snaživý výkon na Amstli mohol byť signálom, že sa dostáva do formy. Naopak, jeho kolega Michal Kwiatkowski neodštartoval ardenský týždeň najlepším spôsobom a bude mať čo robiť, aby na Mur de Huy v silnej konkurencii nadviazal na svoje tretie miesto z roku 2014.
 
Na poslednú edíciu má dobré spomienky Dylan Teuns, tretia priečka v takejto sledovanej koncovke predstavovala parádny výkon. V predchádzajúcich pretekoch ponúkol niekoľko pekných predstavení na Paríž - Nice a v Baskicku, preto si bude trúfať, že môže obhájiť minuloročnú pozíciu. Zaujímavým pretekárom môže byť aj Tiesj Benoot, ak sa mu podarí zopakovať svoje vrchárske výkony z Tirrena, a v drese Lotto - Soudal nemusí byť bez šance ani Tim Wellens, ktorý bol veľmi silný na prudkých kopcoch na Ruta del Sol.   
 
 
wellens 18 na kockach andaluciaf
Tim Wellens (© 65ª Ruta del Sol, Vuelta Andalucia / By Karlis Medrano)
 
 
Na štarte sa objaví aj silná francúzska úderka. V predchádzajúcej sezóne tu vybojoval výborné šieste miesto Warren Barguil a nepochybujeme, že zástupca Fortuneo - Samsic by podobný výsledok bral všetkými desiatimi, keďže v tomto ročníku sa mu veľmi nedarí. Pred rokom predviedol na Mur de Huy svoje nesporné vrchárske kvality David Gaudu prienikom do Top 10. Uvidíme, či sa to tentoraz podarí Romainovi Bardetovi, ktorý sa tu v elitnej spoločnosti ešte neukázal. Bardet prežíva veľmi dobrý čas na jarných jednorazovkách, naposledy zaujal druhým miesto na Tour di Finistére. O prekvapenie sa môže postarať Guillaume Martin, pretekár tímu Wanty - Groupe má výborný špurt do kopca a bude to chcieť predviesť aj v mimoriadnej konkurencii.      
 
Až osemkrát finišoval na Mur de Huy v najlepšej desiatke Michael Albasini, nechajme sa prekvapiť, ako ďaleko zájde na takýchto sklonoch ako 37-ročný. V prudkom finále sa môže presadiť Woods, s veľkou chuťou jazdí Valgren, a budeme zvedaví, ktorí z výborných vrchárov ako Nibali, Urán, Majka, Izagirreovci, Fuglsang, Zakarin či Mollema budú mať potrebné nohy, aby finišovali na popredných miestach.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop