Na Liége-Bastogne-Liége sa črtá otvorená edícia, hlavní favoriti nemajú nič isté

19.4.2018, 22:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Jarnú klasikársku kampaň zakončí monument pre vrchárov, o prestížnom titule sa bude rozhodovať v okolí mesta Liége. Obhajca prvenstva Alejandro Valverde sa musí po Valónskom šípe pripraviť na ďalšiu útočnú jazdu.
 
Populárna, ale veľmi ťažká La Doyenne je najstaršou spomedzi hlavných klasík, prvá edícia sa uskutočnila už v roku 1892.  Ťažký profil vyhovuje kvalitným vrchárom s agresívnym štýlom, pretože sa bude prechádzať po najťažších kopcoch tohto regiónu. Pripravené stúpania sú síce relatívne krátke, ale v mnohých prípadoch dosahujú sklony cez desať percent. Náročnosť pretekov odráža skutočnosť, že na jazdcov čaká vyše 4000 výškových metrov, a to už je zaujímavá porcia, ktorá sama o sebe zaručí prirodzenú selekciu a vytvorí skupinu najsilnejších jazdcov. Na úspech je potrebná lezecká vytrvalosť, bez ktorej sa nikto neudrží vpredu v náročnom finále, a aj majstrovsky zvládnutá koncovka, pretože v závere už budú všetci jazdiť na hranici fyzických možností.
 
 
liege lbl 2017 podium movf
Vlaňajšie pódium Martin - Valverde - Kwiatkowski (© Movistar Team)
 
 
Bude sa znovu čakať len na koncovku v Ans?
 
Charakter pretekov zostáva dlhú dobu nezmenený a cyklisti majú pred sebou osvedčenú trasu so známym finále, ktoré všetci dobre poznajú, a vedia, čo môžu od neho čakať. Po štarte v meste Liége sa vydá pelotón smerom na juh a na prvý kopec si bude musieť počkať sedemdesiat kilometrov. Côte de Bonnerue len osvieži prvú polovicu pretekov. Pretekári prebehnú pokojne aj cez Côte de Saint-Roc, hoci sa tu nachádzajú sklony jedenásť percent. Potom sa dostal do programu Côte de Mont-Le-Soie, ktorý sme nevideli na trati v minulej sezóne, ale rozhodujúca časť pretekov zostala nezmenená.
 
Zvýšenú pozornosť si zaslúži zvyšných osem stúpaní, ktoré budú natlačené do záverečných deväťdesiatich kilometrov. Pozičná bitka najsilnejších tímov odštartuje na Côte de Pont (1 km; 10,5 %), po ktorom nasledujú v rýchlom slede Côte de Bellevaux (1,1 km; 6,8 %) a Côte de la Ferme Libert (1,2 km; 12,1 %). Kandidáti na titul potrebujú prebehnúť cez tieto stúpania bez komplikácii, čo bude úloha pre ich spolujazdcov. Nasledujúcich štyridsať kilometrov bude miernejších, kde sa im postavia do cesty nie veľmi náročné kopce Col du Rosier (4,4 km; 5,9 %) a Col du Maquisard (2,5 km; 5 %). Ak bude chcieť niektorý celok rozohrať strategickú hru ešte pred samotným finále, tieto dve stúpania poskytnú dobrú príležitosť.
 
 
liege bastogne liege 2018
profil pretekov, 4029 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
 
 
Najslávnejší moment pretekov La Redoute (2 km; 8,9 %) príde na rad 35 kilometrov pred páskou. Aj keď neplní takú rozhodujúcu úlohu ako v minulosti, jeho strmé úseky na úzkej ceste môžu využiť niektorí favoriti na útok zdiaľky, aby dostali konkurentov pod tlak. Všetko ale ovplyvní zloženie hlavnej skupiny, pretože na nasledujúci kopec si budú musieť počkať až sedemnásť kilometrov, a uvidíme, či niektorí z kandidátov dostane chuť míňať energiu takto ďaleko pred cieľom.
 
Ďalšou zložitou previerkou bude Côte de La Roche-aux-Faucons (1,3 km; 11 %), ktorý je pripravený devätnásť kilometrov pred páskou. Je strmý a nachádza sa v prijateľnej vzdialenosti od cieľa, preto bude kľúčovým momentom pretekov, ale nemusí sa tu odohrať rozhodujúci pohyb, keďže favoriti dostanú ešte jednu príležitosť.
 
Tesne pred páskou stojí Côte de Saint-Nicolas (1,2 km; 8,6 %), ktorý bude motivovať k mnohým atakom na čele pretekov, a práve tu uvidíme aktivitu zo strany tých borcov, ktorí sa nebudú chcieť spoliehať na záverečný špurt. Ten nebýva na L-B-L jednoduchou záležitosťou, pretože posledných 1500 metrov sa zdvihne na necelých päť percent a na konci náročných pretekov to bude pre každého veľmi ťažký a nekonečný finiš. V ostatných edíciách sa rozhodovalo len na cieľovej čiare v Ans, všetky útočné pokusy vyšli nazmar, pretože vo finále sme videli výbornú obrannú jazdu zo strany najsilnejších borcov, ktorí disponujú kvalitným špurtom do kopca.
 
 
martin d valverde 2017 lbl suboj movf
Vlaňajší súboj Alejandra Valverdeho s Danielom Martinom (© Movistar Team)
 
 
Favoritom môže priniesť úspech aktívny prístup
 
Alejandro Valverde sa presvedčil na Valónskom šípe, že na ardenských klasikách mu súperi nič nedarujú a nevydláždia cestu za ďalšími titulmi. Očakávame, že konkurencia sa bude snažiť otvoriť preteky skoro, aby dostala pod tlak Movistar a Valverdeho kľúčových pomocníkov vyčerpala ešte pred príchodom na záverečné kopce. V tomto smere sa musia pripraviť na tvrdú prácu najmä Landa so Solerom. Ak sa aj nepodarí dostať do úzkych španielsku enklávu, pre ostatných favoritov bude úspechom aj to, ak Valverde dorazí do finále v nepohodlnej pozícii, ako sme to videli na Mur de Huy.
 
Líder tímu Movistar býva na tomto podujatí úspešný preto, lebo mu náramne sedí koncovka v Ans. Na konci ťažkých pretekov je jeho špurt do kopca takmer neprekonateľnou prekážkou, a keďže má stále vynikajúcu výkonnosť, na takomto kopcovitom profile je takmer nemožné zbaviť sa ho. Valverde má stále všetky tromfy vo svojich rukách, aby pridal aj piaty titul na LBL, ale jeho slabšia chvíľka na Mur de Huy musí pre ostatných pôsobiť ako červené súkno na býka.
 
Do perfektnej formy sa dostal najmä Julian Alaphilippe a jeho vždy vysoké sebavedomie muselo ešte narásť po úspechu na Valónskom šípe. Na cieľovom kopci ukázal svoju silu a mimoriadnu akceleráciu a všetky tieto atribúty sa mu budú hodiť aj na LBL, keď príde k rozhodujúcemu stretu favoritov na miernom cieľovom stúpaní. Francúzsky jazdec je dostatočne pripravený, aby absolvoval všetky stúpania vo vedúcej skupine a za pomoci kvalitných kolegov (Jungels, Mas, Serry, Gilbert) nedovolil odskočiť ďalším favoritom ďaleko pred cieľom. Bude pripravený aj na otvorený súboj najsilnejších jazdcov na finálnych kopcoch, ako tomu bolo na Amstli, a v takomto prípade nepochybujeme, že si bude počínať múdrejšie ako na holandskom podujatí, kde sa snažil pokrývať takmer všetky ataky.
 
 
alaphilippe 2017 vuelta triumf qstf
Julian Alaphilippe (© Quick-Step Floors Cycling Team / Tim de Waele)
 
 
Daniel Martin prežil tradičnú dávku smoly na Valónskom šípe, kvôli pádu sa nedostal do koncovky na svojich obľúbených pretekoch. Bola to škoda, lebo sme nemohli vidieť, v akej forme jazdí v porovnaní s Valverdem a Alaphilippom. Írsky jazdec je však bojovník a na La Doyenne vybehne s víťaznými ambíciami. Po triumfe v roku 2013 ho na tomto podujatí väčšinou zastavili nešťastné momenty a v minulej sezóne sa musel skloniť pred Valverdeho finišom, preto bude veľmi nabudený, aby sa revanšoval. Aj Martin má rád tvrdé preteky a na ich konci špurt do kopca, ale dokáže sa správať aj agresívne a pri všetkej smole, ktorá ho postretla, sa možno nebude spoliehať len na koncovku v meste Ans.
 
 
video v clanku ikonka ciernaŠprint favoritov v Ans v roku 2015
 
 
Na premiérový titul na LBL si brúsi zuby Michal Kwiatkowski, ale ten na predchádzajúcich dvoch jednorazovkách nepresvedčil, že má stopercentnú formu, aj keď v stredu ukázal zlepšenie. Poľský jazdec sa typologicky hodí do tohto terénu svojou odolnosťou a výbornou koncovkou do kopca, a keďže dokáže vytiahnuť svoj najlepší výkon práve vtedy, keď sa to od neho neočakáva, nikto nebude chcieť prísť do cieľa v jeho prítomnosti. Na tomto podujatí sa zvykne pohybovať medzi najsilnejšími aj jeho tímový kolega Sergio Henao a  zostave tímu Sky sa objaví aj víťaz LBL z roku 2016 Wout Poels, no toho zastavila zlomená kľúčna kosť na Paríž - Nice a po krátkom čase sa nestihol dostať do maximálnej formy.
 
Valónsky šíp ukázal v odhodlanom prevedení Vincenza Nibaliho a z jeho strany to nebol pred tretím monumentom sezóny prívetivý pozdrav konkurencii. Taliansky jazdec sa netají tým, že jeho prvým hlavným cieľom v tomto roku je úspech v Liége, preto budeme zvedaví, akým spôsobom bude bojovať na trati. Nedisponuje takou akceleráciou ako Valverde, Alaphilippe či Martin, aby mohol čakať len na záverečný špurt, preto vo finále potrebuje nabúrať stereotyp ostatných edícii. V tomto pláne mu pomôže kvalitná zostava, Ion Izagirre, Pozzovivo, Pellizotti alebo Visconti, ktorí mu dokážu pripraviť pozíciu na útok, a skúsený Nibali na čele pretekov už bude vedieť, čo má robiť.
 
 
nibali 18 zdravi na podiu rcsf
Vincenzo Nibali (© LaPresse/Massimo Paolone)
 
 
V celku Sunweb budú hrať na dve karty. Tom Dumoulin vie pretekať na kopcovitých klasikách a má aj dobrý finiš, ale v jeho neprospech hovorí dlhá súťažná prestávka, naposledy jazdil na MSR. No keďže mieri na Giro, nejakú formu už musí ukázať. Väčším sebavedomím bude disponovať Michael Matthews. V minulom roku tu obsadil štvrté miesto a v stredu na Mur de Huy prišiel do cieľa na skvelej priatej priečke, preto jeho vrchárska odolnosť musí byť na veľkej úrovni. Austrálsky jazdec bude mieriť na záverečný špurt do mierneho kopca a spoliehať sa, že sa udrží na čele pretekov až do samého konca. A v tomto smere mu môže veľmi pomôcť Dumoulinova prítomnosť.
 
Na tímový výkon bude vsádzať Lotto - Soudal, trio Wellens, Benoot a Vanendert môže rozohrať vo finále zaujímavú partiu a do útoku vyraziť ktokoľvek z nich. Nemali by patriť k tým, ktorí budú čakať na posledné stovky metrov. Do formy sa dostala aj Astana. Na Amstli pôsobil veľmi silným dojmom Jakob Fuglsang a na tomto ťažkom profile sa môže prejaviť jeho kvalita ešte výrečnejšie. Nie je dobrým šprintérom, preto by mal vsadiť na aktivitu a spoluprácu s Michaelom Valgrenom.
 
Ako silné individuality sa objavia na trati Bauke Mollema s Romainom Bardetom. Obidvaja sa vedia pohybovať na takomto profile a preukázali sa vo veľmi dobrom svetle na kopci Mur de Huy, ktorý celkom nevyhovuje ich charakteristikám, preto musia mať dobrú formu. Na Valónskom šípe neváhal rozbehnúť preteky tím Mitchelton - Scott a austrálsky celok bude mať aj na LBL snaživú zostavu, aby v tom pokračoval. Jeho hlavným tromfom bude Roman Kreuziger, ktorý sa vytiahol na Mur de Huy štvrtým miestom, a český jazdec je známy tým, že na tomto monumente sa vždy cíti veľmi dobre. Medzi sledovaných jazdcov budú patriť aj Urán, Majka, Barguil, Zakarin, Teuns alebo Caruso, ktorý ešte zvýraznia už aj tak dosť silnú konkurenciu.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop