Reakcie po L-B-L: Jungels napodobnil Gilberta, Woods sa konečne cítil ako cyklista

22.4.2018, 20:30 | Aktuality zo sveta |
Už 104. edícia pretekov Liége-Bastogne-Liége bola prvých 238 kilometrov trochu nudná. Záverečných dvadsať ale všetko vynahradilo a predstavilo hneď niekoľko hrdinov. Tým najväčším sa stal Bob Jungels, ktorý napodobnil sedem rokov starý videozáznam, ale aj Michael Woods, ktorý sa konečne cítil ako skutočný cyklista.
 
 
Quick-Step si robí čo chce, Woods má tajný sen
 
Sezóna snov pokračuje. Belgickému projektu dominancia na flámskych klasikách nestačila. Trhací kalendár si robí zo súperov aj v Ardenách. Po Valónskom šípe, kde vyhral Julian Alaphilippe, sa chlapci v modrobielych dresoch tešili aj na kráľovnej takéhoto typu pretekov. Julian navyše pridal aj štvrté miesto. Až neuveriteľné 27. víťazstvo v sezóne je toho krásnym dôkazom. A najlepšie je na tom to, že Bob Jungels vlastne vyhrať ani nemal. "Po posledných pretekoch, ktorými bol Valónsky šíp, bol naším jasným lídrom Julian. Zaútočil som na Roche-aux-Faucons, čím som ho chcel dostať do tej najvýhodnejšej pozície. Žiaľ, nikto ma už nedokázal dobehnúť," povedal tesne po dojazde Luxemburčan. "Sú to tie najkrajšie jednodňové preteky na svete. Sú blízko môjho domova, takže ma prišla podporiť aj moja rodina a veľa priateľov. Na toto víťazstvo nezabudnem do konca života. Úprimne, stále tomu neverím, budem na to potrebovať ešte pár dní," dodal vzápätí.
 
 
jungels 18 liege triumf qstf
Bob Jungels so životným triumfom (© Quick-Step Floors Cycling Team / Getty Images)
 
 
To, že ho nedokázali dobehnúť má svoje opodstatnenie. Stále mladý, 25-ročný jazdec, išiel totiž neuveriteľne. Netrvalo mu to dlho a na skupinu favoritov si vybudoval náskok prevyšujúci tridsať sekúnd. "Je to fantastický pocit, veľmi dlho som čakal na podobné víťazstvo. Neveril som však, že vyhrám. Neveril som tomu až do cieľovej čiary," rozplýval sa ďalej nástupca bratov Schleckovcov. Tak trochu sa tiež zopakoval história. Bob Jungels totiž nastúpil svojim súperom na tom istom kopci, na ktorom v roku 2011 zvyšku sveta odišiel aj Philppe Gilbert. "Ešte včera sme spolu s Julianom pozerali záznam tých pretekov," usmieval sa spomínajúci Jungels. Zaspomínať si mohol aj samotný Gilbert ktorý dnes skončil na 31. priečke. V roku 2011 tieto preteky podobne ako Valónsky šíp a Amstel Gold Race vyhral. Pre veterána Gilberta bola sezóna snov práve tá v roku 2011.
 
S odstupom takmer 40 sekúnd dorazila do cieľa dvojica Woods – Bardet, kde bol o chlp rýchlejší kanadský cyklista. Pre jazdca EF Education First - Drapac bolo toto umiestnenie ako vykúpením zo zlého sna. "Sezónu som odštartoval na Abu Dhabi Tour, kde som bol ale chorý a nedarilo sa mi. Od vtedy sa to so mnou vlieklo. Počas celého doterajšieho priebehu sezóny som neveril v moje schopnosti. Dnes som však zažil prvý deň, kedy som sa opäť cítil ako skutočný cyklista!" radoval sa z prelomenia nešťastného obdobia Michael Woods.
 
Dnešný výsledok si váži a považuje ho za možno najlepší v jeho doterajšej kariére. "Siedme miesto z Vuelty je taktiež dobré, no nebojoval som tam o celkové víťazstvo. Dnes som ale na víťazstvo siahal. Chcel by som aspoň raz vyhrať preteky WT, to je môj cieľ. Dnešný výsledok si ale vážim, porazil ma len fenomenálny pretekár, ktorý bol dnes veľmi silný," pochválil na záver Jungelsa menovec známeho golfistu.
 
 
woods 18 lbl finis efefv
Michael Woods v cieli (© Slipstream Sports / Cor Vos)
 
 
Baví ho bojovať o víťazstvo a dávka smoly
 
Woods porazil v šprinte Romaina Bardeta. Francúzsky cyklista o lepších šprintérskych schopnostiach súpera vedel, vedel tiež o schopnostiach víťaza pretekov,  a tak berie tretie miesto všetkými desiatimi. "Som šťastný a tretie miesto neľutujem. Porazili ma silní pretekári. Pred štartom som chcel nayvše skončiť na pódiu, čo sa mi aj podarilo. Neviem či som bol schopný dnes vyhrať, no baví ma bojovať s najlepšími o víťazstvá. Ak by som to nerobil, nemohol by som byť úspešný. Týmito pretekmi sa skončila prvá polovica sezóny. Na ďalšie ciele ma pripravila dostatočne," vyhlásil jazdec Ag2r, ktorý sa pripravuje na Tour de France.
 
O víťazstvo chcel bojovať aj Daniel Martin. Osud v podobe kamienka či inej nečistoty na ceste stál však proti jeho rozhodnutiu. Írsky pretekár "pichol" asi osem kilometrov pred páskou a všetkým nádejam bol koniec. "Mal som dobré nohy a fantasticky išiel aj náš tím, ktorý mi v závere pripravil fantastickú pozíciu. Bol som pripravený čeliť prichádzajúcim útokom, blížili sa totiž rozhodujúce momenty. Keď som sa pozrel dole a videl som úplne plochú galúzku, neveril som vlastným očiam. Musím sa sústrediť na Tour de Romandie, neurobím s tým už nič," vyhlásil smutný víťaz kategórie najväčší smoliar pretekov. Napokon skončil 18.
 
Okrem Quick-Stepu mal v Top 10 dvojnásobné zastúpenie aj Bahrajn - Merida. Postarali sa o to skúsení Taliani Domenico Pozzovivo a Enrico Gasparotto, ktorí finišovali na piatom, respektíve šiestom mieste. "Boli to eliminačné preteky, no aj po Tour of Alps som podal dobrý výkon. Som za to rád," vyhlásil Pozzovivo, ktorý je i napriek svojim 36 rokom z dvojice mladší. Na bývalom podniku Giro del Trentino skončil druhý, za Thibautom Pinotom zaostal o pätnásť sekúnd. Taliansku dvojicu z Arabského polostrova doplnil na siedmom mieste tretí Talian. Tento raz Davide Formolo z Nemecka. Svojho zástupcu do elitnej desiatky totiž dostala aj Bora - Hansgrohe. "Prežili sme ťažké preteky, ale náš tím ma podporoval. Cítil som sa super, niekoľkokrát som chcel zaútočiť, ale vyšlo z toho len siedme miesto. S výkonom aj výsledkom som však spokojný," prezradil pre oficiálny web tímu pretekár, ktorý mal po pretekoch Okolo Katalánska skoro mesiac voľno.
 
 
martin d 18 lbl stupanie uaefb
Daniel Martin v pelotóne (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)
 
 
Zhoršujúca sa následnosť a psychohygiena pred Girom
 
Najprv druhé miesto z AGR, potom štvrté miesto z Valónskeho šípu a teraz ôsme miesto z L-B-L. Na prvý pohľad skutočne negatívna postupnosť, no na pohľad druhý neuveriteľne vyrovnané výkony. Hovoríme o Romanovi Kreuzigerovi z Mitcheltonu - Scott. Český pretekár je spokojný, posledné dni sa totiž vždy udržal s najväčšími favoritmi až do záveru. "Plán bol taký, že sa budem držal Valverdeho a Alaphilippeho. Možno to vo výsledku nebola tá najlepšia taktika, ale dávala zmysel. Pokiaľ ste v závere pretekov s tými najlepšími, snažíte sa niečo vymyslieť, a to som aj robil. Možno som dnes nemal úplne najlepší deň, ale ôsme miesto je solídny výsledok, podobne ako tie ostatné. Teraz sa už sústredím na etapové preteky," povedal skúsený 31-ročný rodák z Moravy.
 
Je to možno trochu zvláštne, ale aj tak významná klasika akou je L-B-L, môže poslúžiť len ako príprava pred ešte niečím dôležitejším. V prípade deviateho Sergia Henaa pred Girom. "Zažili sme rýchle preteky, ktoré sme si ale ustrážili. Cieľom bolo víťazstvo alebo pódium, no najdôležitejšia je forma, ktorú mám. Pred Girom je to vynikajúce. Nasledujúce dni poslúžia ako psychická príprava pred vrcholom sezóny," povedal jazdec Sky, ktorý akoby na monumentálnu klasiku už ani nemyslí. Elitnú desiatku dnes uzavrel Jakob Fuglsang. Jazdca Astany mrzí jedna vec. "Potom ako nám odišiel Jungels sme všetci vedeli, že bude ťažké dobehnúť ho. Žiaľ, v skupine ani neexistovala o to väčšia snaha. V záverečnom špurte som dal do toho všetko, chcel som pódium, ale absolútne mi to nevyšlo," povedal smutný na záver Dán.
 
Veľa sa očakávalo aj od Alejandra Valverdeho, ktorý tu zvíťazil v rokoch 2006, 2008, 2015 a 2017. Podľa logiky by mal vyhrať opäť v roku 2024 a potom v roku 2026... Dnes to stačilo na "nešťastné" trináste miesto. "Necítil som sa najlepšie, neviem čím to bolo. Možno teplotou alebo vlhkosťou. Odchádzame odtadiaľto ale šťastní, viac sa urobiť nedalo. Prvá polovica sezóny bola fajn, už sa ale pozeráme na leto," povedal skúsený Španiel, ktorý rekord v počte víťazstiev na L-B-L v podaní Eddyho Merckxa zatiaľ neprekonal. Zatiaľ.
 
 
Výsledky
1. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 6:24:44 500
2. WOODS Michael EF Education First - Drapac link ikonka 00:37 400
3. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:37 325
4. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:39 275
5. POZZOVIVO Domenico link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:39 225
6. GASPAROTTO Enrico Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:39 175
7. FORMOLO Davide BORA - hansgrohe link ikonka 00:39 150
8. KREUZIGER Roman link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:39 125
9. HENAO Sergio Team Sky link ikonka 00:39 100
10. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 00:39 85
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop