Reakcie: Gaviria je šťastný, splnil plán. Froome pád neberie tragicky, Sagan len začína

7.7.2018, 18:50 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, J. Janoťák
Fernando Gaviria prišiel do Francúzska baviť sa cyklistikou a pobiť sa aspoň o jeden etapový vavrín. Cieľ splnil už hneď v úvodný deň. Prvá etapa na najslávnejších cyklistických pretekoch tiež poriadne zamiešala kartami aj v celkovom poradí. Spadli viacerí favoriti. Chris Froome si myslí, že pády k cyklistike patria.
 
Fernando Gaviria si lepší debut na Tour de France nemohol ani želať. Šprintér z Kolumbie si hneď pri svojom premiérovom štarte na Starej dáme dokázal vybojovať žltý dres, no zároveň aj obohatiť svoju zbierku víťazstiev z Grand Tours. Po štyroch víťazných zápisoch z minuloročného Giro d'Italia sa dočkal azda svojho doposiaľ najväčšieho triumfu v kariére. Výrazne mu k tomu dopomohol jeho tím Quick-Step Floors. Ten svojho lídra do hromadných dojazdov dokázal bravúrne previesť cez nástrahy posledných kilometrov a v záverečných metroch pripraviť ideálnu pozíciu na šprint. "Je to neuveriteľný deň pre mňa a celý náš tím. Boli sme pripravení na túto výzvu, boli sme pripravení na dnešný šprint. Každý sníva o žltom drese a je neuveriteľné, že som ho získal hneď na konci svojej prvej etapy na TdF. Budem sa snažiť, aby som ho udržal čo najdlhšie. Záverečné kilometre boli nepríjemné a situácii nepomohlo ani to, že vzadu zostali niekoľkí silní cyklisti. Ale my sme sa pohybovali stále na čele balíka, aby sme sa vyhli problémom. Mali sme plán a splnili sme ho," povedal šťastný Gaviria.
 
 
gaviria 18 tdf podium zlty qstf
Fernando Gaviria so splneným snom (© Quick-Step Floors Cycling Team / Getty Images)
 
 
Ani Peter Sagan nemusí mať hlavu v smútku. Svoju cestu za šiestym zeleným dresom síce slovenský rýchlik nezačal vytúženým víťazstvom, ale v hromadnom dojazde opäť predviedol svoju extratriedu a pripísal si na konto cenné skalpy. Veď dnes prešprintoval čistokrvných špurtérov, akými sú Kittel, Groenewegen alebo Laporte. Druhé miesto je tak preňho veľkým povzbudením do ďalších, náročných, dní. "Tour de France sa dnešnou rýchlou etapou poriadne rozbehla. Bola to rovina, s traťou, ktorá svedčala čistokrvným šprintérom, a ako sa očakávalo, záverečný šprint bol svižný. Chlapci odviedli vynikajúcu prácu počas celej etapy, a v napätých desiatich kilometroch pred cieľom uchránili mňa a Rafała pred problémami. Vyhli sme sa všetkým pádom. Cítil som, že moje nohy sú v dobrej forme a v etape som skončil druhý. Je to len začiatok dlhej Tour de France," skonštatoval Peter Sagan.
 
V celku BORA - Hansgrohe je po prvom dni dobrá nálada. Všetci jazdci nemeckého tímu v prvom dni urobili to, čo mali. Plán splnili do bodky. Vidieť ich bolo hlavne v záverečných kilometroch, kedy sa snažili svojich dvoch lídrov držať v bezpečí. To sa im podarilo, o čom svedčí aj desiate miesto Rafala Majku. "Naši muži dokonale plnili tímový plán. Keď sa udial druhý pád, začali sme ťahať na čele, aby sme sa vyhli problémom, a na druhej strane to znamenalo aj určitú výhodu pre nás. Niektorí GC favoriti zaostali, ale my sme mali všetkých na čele a to bolo dôležité. Rafal skončil desiaty, čo je dobré, lebo každá sekunda sa počíta. Peter predviedol silný šprint, no Fernando bol dnes prosto lepší, a etapa bola na Petra príliš jednoduchá, takže podľa môjho názoru je druhé miesto dnes dobré," zhodnotil vystúpenie svojich zverencov Enrico Poitschke.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
Absolútne mizerný rok zažíva Marcel Kittel, ktorý prestup do Kaťuše – Alpecin možno oplakal už počas chladných jarných nocí. Teraz má ale konečne skutočný dôvod na radosť, aj keď len maličkú. Totiž prvá previerka na Tour de France ukázala, že Nemec dokázal vyladiť formu v správny čas. Kittel mal dnes víťazné ambície, ale po šialenom závere plnom pádov je aj s tretím miestom viac ako spokojný. Nabral správny kurz, ktorý sa v ďalších dňoch pokúsi udržať. "
Dnes to bol extrémne ťažký šprint, ale dobré je, že sme to vedeli uhrať tak, ako sme očakávali. Je to dobrý výsledok – prišli sme vyhrať, ale stále sme schopní víťazstva, takže dnes je to priaznivá situácia," povedal Marcel Kittel. 
 
Len o galúzku prehral boj o tretie miesto Alexander Kristoff. Jazdec UAE Team Emirates pricestoval do Francúzska s veľkými ambíciami, no v prvom dni ich naplniť nedokázal. Nór v cieli prežíval zmiešané pocity a na pády sa v žiadnom prípade nevyhováral. "Bolo to chaotické, ale vďaka kolegom som si udržal dobré postavenie v pelotóne. Nemohol som prešpurtovať Sagana alebo Gaviriu, ale podarilo sa mi finišovať štvrtý. Dúfal som v pódium a bol som blízko. Budem to skúšať v nasledujúcich etapách a snáď svoje štvrté miesto vylepším," dodal Kristoff, ktorý dostane ďalšiu šancu zažiariť už zajtra.
 
 
Výsledky 1. etapy (výber favoritov a ich strát)
1. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors 4:23:32
9. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team 00:00
10. MAJKA Rafal BORA - hansgrohe link ikonka 00:00
11. NIBALI Vincenzo Bahrain-Merida Pro Cycling 00:00
14. THOMAS Geraint Team Sky 00:00
15. JUNGELS Bob Quick-Step Floors 00:00
27. DUMOULIN Tom Team Sunweb 00:00
28. BARGUIL Warren Team Fortuneo-Samsic 00:00
32. LANDA Mikel Movistar Team 00:00
34. BARDET Romain Ag2r La Mondiale 00:00
38. VALVERDE Alejandro Movistar Team 00:00
40. MOLLEMA Bauke Trek-Segafredo 00:00
42. KRUIJSWIJK Steven Team Lotto NL-Jumbo 00:00
43. ZAKARIN Ilnur Team Katusha-Alpecin 00:00
44. URÁN Rigoberto Team EF Education First-Drapac 00:00
50. IZAGIRRE Gorka Bahrain-Merida Pro Cycling 00:00
52. MARTIN Daniel UAE Team Emirates 00:00
54. ROGLIČ Primož link ikonka Team Lotto NL-Jumbo 00:00
55. VAN GARDEREN Tejay BMC Racing Team 00:00
83. PORTE Richie BMC Racing Team 00:51
84. YATES Adam Mitchelton-Scott 00:51
88. IZAGIRRE Ion Bahrain-Merida Pro Cycling 00:51
91. FROOME Christopher Team Sky 00:51
94. POZZOVIVO Domenico Bahrain-Merida Pro Cycling 00:51
97. KANGERT Tanel Astana Pro Team 00:51
103. MARTIN Guillaume Wanty-Groupe Gobert 00:51
112. QUINTANA Nairo Movistar Team 01:15
113. BERNAL Egan Team Sky 01:15
130. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale 02:11
159. CARUSO Damiano BMC Racing Team 03:02
 
 
 
Chris Froome prežíva veľmi hektický týždeň a ťažký začiatok na Tour de France. Po vypískaní od francúzskych fanúšikov pri úvodnej prezentácii tímov prišiel pád už v prvej etape. Brit mal však šťastie v nešťastí a to, že neokúsil chuť chodníka ako jeho mladší kolega Bernal, ale predviedol gymnastický kúsok na tráve. Froome však stále nehádže flintu do žita, je pripravený bojovať. "Dnes som videl množstvo pádov. Patrí to k tomu. Vedeli sme, že prvé dni budú zradné, až priam nekonzistentné. Nanešťastie je to súčasť hry. Boli sme hneď v čelnej časti pelotónu v prvej tretine. U niekoľkých šprintérov sa to schyľovalo k chaosu, ale o tom je cyklistika. Som vďačný, že nie som nijako zranený a do Paríža prebrázdime ešte veľa ciest," povedal tesne po dojazde obhajca celkového prvenstva. 
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo pádu Chrisa Frooma
 
 
Azda jediným cyklistom v tíme Sky, ktorý sa môže po dnešnom dni usmievať, je Geraint Thomas. Walesan prišiel na TdF pripravený zabojovať o žltý dres a tiež o novú zmluvu. Úvodná etapa sa mu nezdala príliš náročná. To, že sa vyhol pádom, ho potešilo. "Nebol to superťažký deň a ani nefúkal citeľný vietor, prvých 180 km bolo ok, no posledných 20 km bolo strelených. Boli sme tam natlačení všetci, tak som trafil obrubník, potom do mňa narazil Bernal a padol, čo nie je dobré. Potom sa stalo niečo Froomovi štyri alebo päť kilometrov pred cieľom. Nie som si stopercentne istý, čo sa stalo, ale niekto doňho v zákrute narazil, Chris vyletel na trávu a spadol. Hovoril som s ním, je v poriadku. Najdôležitejší rivali sú za ním. Ale na podobné veci sa dá zvyknuť, taká je Tour de France. Je vždy príjemné prejsť tým bez ujmy a odškrnúť si zvládnutú etapu. Zostáva ešte dvadsať," opísal svoje dojmy z prvého dňa. 
 
Britské zoskupenie Sky si prišlo na Starú dámu zlepšiť pošramotenú reputáciu a stanovilo si jasný cieľ. Bol ním zisk nielen žltého dresu, ale aj toho bieleho. Prvý deň však pretekári tohto tímu nezvládli vôbec dobre. Je preto pochopiteľné, že v ich tábore zavládlo sklamanie. "Bol to zradný finiš a typická bitka medzi šprintérmi a GC jazdcami. Každý chce byť na čele, hlavne pred značkou troch kilometrov do cieľa. Je to normálne napätie, hoci je trochu intenzívnejšie než na iných Grand Tours," opísal záverečné udalosti tímový riaditeľ Sky Nicolas Portal.
 
Medzi obeťami prvého dňa sa nachádzal tiež Richie Porte. Ten už v minulosti mal na TdF len tie najväčšie ciele, no vo väčšine prípadoch mu ich zhatil pád. Minulý rok po jednom z nich musel odstúpiť. Práve nepríjemným kolíziám sa chcel Austrálčan vyhnúť v tomto ročníku, ale už prvý deň mu ukázal aká krutá je cyklistika. "Bolo to celé nervózne. Nebolo to ideálne, ale zdá sa mi, že Quintana stratil viac než ja, a boli tam Froome aj Yates. To je Tour. Bol som veľmi blízko k pádu. Tak trochu som zhodil svojho kolegu, Damiana Carusa, na zem a to tak trochu zjemnilo pád. Ak mám byť úprimný, vôbec neviem, čo sa stalo. Takéto situácie sa stávajú, všetko vyzerá byť v poriadku a zrazu je na čele pád. Potom bolo ešte pár pádov," skonštatoval Porte, ktorý stále nestráca elán.
 
 
tour 18 etapa 01 ilustrak efefv
Ilustračný záber z 1. etapy (© Slipstream Sports / Cor Vos)
 
 
Rovnako pozitívny sa snaží byť aj jeden z troch lídrov Movistaru Nairo Quintana. Kolumbijčan v prvom dni spomedzi všetkých adeptov na celkové víťazstvo stratil najviac. Nairo však nedoplatil na početné kolízie, ale na defekt, ktorý dostal tesne pred neutralizovanou zónou. "Je to tak, ako to je. Musíme pokračovať. Jediná útecha je, že Chris Froome tiež stratil čas. Musíme sa pokúsiť ostať vpredu a skúsiť znovu nájsť to, čo som dnes stratil," dodal.
 
Zato Mikel Landa zvládol úvodný deň bez akýchkoľvek problémov. Španielsky cyklista sa konečne dočkal vytúženého postu lídra na TdF a svoje nové postavenie si užíva. Landa si však uvedomuje, že dnešok sa môže v ďalších dňoch zopakovať a pokojne môže spadnúť on alebo niekto iný z veľkých favoritov. "Po tom, ako sa kontrolovali tri štvrtiny etapy, to bola katastrofa. Na konci prišli nervy a s nimi aj pády. Bola to prvá etapa a stále tam na konci bolo veľa jazdcov na čele. Dnes to niekoľkých jazdcov postihlo a zajtra to možno postihne ďalších," zhodnotil etapu v krátkosti španielsky matador. 
 
Prvá etapa mala svojich smoliarov, ale aj veľkých hrdinov. Jedným z nich bol Lawson Craddock, ktorý polovicu dňa absolvoval so zakrvavenou tvárou a zlomenou lopatkou. Jazdec tímu EF Education First - Drapac sa len druhýkrát v kariére dostal na Tour de France, kde mal byť najdôležitejším domestikom v horách pre Urána. Craddock však nešťastne spadol pri občerstvovaní a dlho to vyzeralo na jeho definitívny koniec. O jeho osude sa rozhodne až zajtra. "Absolvoval som niekoľko röntgenov a ultrazvuk. Mám malú zlomeninu na lopatke, takže určite to nie je ideálny vstup do Tour. Uvidím, ako sa dnes budem cítiť, a zajtra to ešte na bicyklli vyskúšam. Priveľa som do toho dal..."
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo scenérie 1. etapy
 
 
Už pred začiatkom Starej dámy Michael Matthews vyhlásil, že Sunweb tu prišiel po žltý, nie po zelený dres. Jeho slová sa ešte nenaplnili hneď v úvodnom dejstve, Matthews sa ocitol vpredu, a tak sa zapojil do záverečného šprintu, no už to na lepšie ako siedme miesto nevytiahol. Práca domestika mu išla výborne, on ani Dumoulin v šialenom závere nič nestratili. Austrálčan je preto veľmi spokojný. "Som rád, že som sa s Tomom cez etapu dostal bez ujmy. Nevedel som presne, čo sa udialo za nami, ale počul som od ostatných, že sa udialo niekoľko nehôd, tak som rád, že sme boli na čele a mimo nebezpečenstva. Cítim sa dobre, moje zručnosti pri ovládaní bicykla sú dobré, rovnako tak aj moja pozícia. Tím je tiež vo forme, napĺňa nás to sebavedomím do ďalších dní," povedal po dojazde. 
 
V cieli neskrýval spokojnosť ani Tom Dumoulin, ktorý si uvedomuje, že 51 sekúnd k dobru na Frooma je veľká výhoda. Holandský pretekár si v prvom dni cyklistiku užíval. Pred zajtrajšou etapou má aj jeden sen. "Na prvú etapu bol dnešok v pohode. Vďaka chlapcom sme ostali v bezpečí, takže pre nás je to rozhodne pozitívny deň. Zajtra sa budeme riadiť rovnako, snáď by sme na zajtrajší šprint mohli ísť na Michaela, a tiež ma dostať domov v bezpečí predtým, než budeme riešiť tímovú časovku."
 
 
Naše spravodajstvo vystužíme aj rannými článkami, ktoré budú mapovať dianie na Tour...
 
 
Výsledky 1. etapy
1. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors 4:23:32 120
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 50
3. KITTEL Marcel Team Katusha-Alpecin 00:00 25
4. KRISTOFF Alexander UAE Team Emirates 00:00 15
5. LAPORTE Christophe Cofidis, solutions crédits 00:00 5
6. GROENEWEGEN Dylan Team Lotto NL-Jumbo 00:00  
7. MATTHEWS Michael Team Sunweb 00:00  
8. DEGENKOLB John Trek-Segafredo 00:00  
9. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team 00:00  
10. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
quick step
Priebežné poradie pretekov po etape
1. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors 4:23:22 20
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:04  
3. KITTEL Marcel Team Katusha-Alpecin 00:06  
4. NAESEN Oliver Ag2r La Mondiale 00:09  
5. KRISTOFF Alexander UAE Team Emirates 00:10  
6. LAPORTE Christophe Cofidis, solutions crédits 00:10  
7. GROENEWEGEN Dylan Team Lotto NL-Jumbo 00:10  
8. MATTHEWS Michael Team Sunweb 00:10  
9. DEGENKOLB John Trek-Segafredo 00:10  
10. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team 00:10  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors 63
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 37
3. KITTEL Marcel Team Katusha-Alpecin 24
4. KRISTOFF Alexander UAE Team Emirates 24
5. COUSIN Jérôme Direct Energie 20
6. LEDANOIS Kévin Team Fortuneo-Samsic 17
 
 
z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. LEDANOIS Kévin Team Fortuneo-Samsic 1
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors 4:23:22
2. GROENEWEGEN Dylan Team Lotto NL-Jumbo 00:10
3. BOUDAT Thomas Direct Energie 00:10
4. BENOOT Tiesj Lotto-Soudal 00:10
5. ZABEL Rick Team Katusha-Alpecin 00:10
6. TURGIS Anthony Cofidis, solutions crédits 00:10
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop