Reakcie: Pinot nechce hrať tímovo, Valverde sníva o dúhe, Nibali zostal prekvapený

29.9.2018, 19:20 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák
Zajtrajšie preteky prilákali do Innsbrucku veľkú vrchársku konkurenciu. Všetkých pretekárov desí posledný kopec. Silný tím vyslali do Rakúska Francúzi. Julian Alaphilippe čaká brutálny deň, Thibault Pinot mu nechce pomáhať. Španielske želiezko, Alejandro Valverde, zase hovorí o poslednej šanci. Vincenza Nibaliho vystrašila náročnosť trate, Sergio Henao chce ísť na seba a Primož Roglič sa teší na výzvu.  
 
 
Bardet je ochotný pomôcť, Pinot nie
 
Najviac želiezok v ohni bude mať zajtra francúzska reprezentácia. V ich nominácii nechýba ani správne namotivovaný Julian Alaphilippe, ktorý do Innsbrucku prišiel oddýchnutý a psychicky pripravený. "Som veľmi uvoľnený a nadšený. Teším sa, až sa postavím na štart. V tomto roku to bude iné ako po tie minulé. Nie je tu 50 chlapcov, z ktorých každý môže vyhrať. Takže motivácia mi určite nechýba," vyhlásil celkový víťaz 62. ročníka Okolo Slovenska. Alaphilippe si uvedomuje, aký deň je pred ním, no zajtra sa chce predviesť v plnej svojej kráse. Už nemá na čo šetriť sily. "Chcem zo seba vydať maximum, chcem sa domov vrátiť bez výčitiek, preto sa vôbec nebudem šetriť. Budú to ale ťažké preteky. Vo francúzskom tíme máme skvelých jazdcov do hôr. Trasu vôbec nepoznám. Bol som si ju prejsť len dvakrát, v piatok. Myslím si, že je veľmi, veľmi ťažká. Posledný kopec je náročný, no celý deň bude veľmi ťažký. Bude to brutálny deň," dodal jeden z najväčších adeptov na zisk dúhového dresu.
 
 
Julian Alaphilippe na Okolo Slovenska (© Igor Stančík, Cycling-Info.sk)
 
 
Ani Romain Bardet si nemyslí, že ho v nedeľu čaká prechádzka ružovou záhradou. Pred zajtrajším dňom cíti veľkú šancu. "Nebýva to každý rok, takýto náročný profil, ktorý môže vyhovovať mojim schopnostiam. Je to pre mňa dobrá šanca, vyhrať titul majstra sveta. Rovnakú šancu však budú cítiť všetci ostatní vrchári, a tiež pretekári, ktorým sedia kopcovité jednorazovky," zhodnotil svoje nádeje jeden z najlepších francúzskych cyklistov v súčasnosti. Bardet je pripravený hrať tímovo, je ochotný obetovať sa v prospech silnejšieho pretekára. "Veľmi tvrdo som doma pracoval, pretože na takýto typ pretekov sa nedá počas sezóny ideálne pripraviť. Som presvedčený, že môžem v nedeľu hrať kľúčovú rolu. Áno, máme tu silný tím, a je to dobré. Vždy je dobré mať v rukáve viac es, nikdy neviete čo sa na svetovom šampionáte môže stať. Veľmi bude záležať na našej šikovnosti, musíme hrať správnym spôsobom, aby sme boli úspešní," skonštatoval.
 
Tretím Francúzom, ktorý by v nedeľu mohol vystúpať na najvyšší stupienok je Thibault Pinot. Aj on si uvedomuje, že taká šanca, akú mu ponúka zajtrajšok, sa nenaskytá každý deň. Profil pretekov ho napĺňa presvedčením, že na konci dňa by mohol byť tým najšťastnejším mužom v pelotóne. "Také ťažké majstrovstvá sveta sú jedinečné, zažijete ich len raz za život. Celkovo sa mi trasa a profil pretekov páčia, vyhovujú mi," povedal Pinot, ktorý nebude príliš ochotný pomáhať svojim tímovým kolegom. Vyhrať dúhový dres je jeden z jeho snov. "Už je to len na mne a mojich nohách, či sa mi podarí premeniť túto veľkú príležitosť na dúhový dres. Tvrdím to už roky, že v cyklistike neexistuje krajší dres ako ten dúhový. Dokonca je krajší ako ten žltý," uviedol na správnu mieru jazdec, ktorý sa na domácej Grand Tour v tomto roku nepredstavil. 
 
 
pinot 18 detail rcsf
Thibaut Pinot (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Valverde hovorí o poslednej šanci, Yates o forme
 
Ani Španieli nebudú v Innsbrucku bez šance. Práve naopak, Alejandro Valverde je jedným z najväčších adeptov na víťazstvo v zajtrajších pretekoch. Profil je akoby jemu šitý na mieru, čo si uvedomuje aj samotný pretekár. Španielsky matador si svetový šampionát vytipoval ako jeden zo svojich sezónnych cieľov. "Sám som sa rozhodol, že pôjdem na svetový šampionát, ktorý má v tomto roku viac ako náročný profil. Eusebio mi ešte vlani povedal, že sám si mám urobiť kalendár. Povedal som mu, že chcem ísť na jarné klasiky, Giro, Vueltu a MS," opísala španielska jednotka. Valverde už doma má cenné kovy z majstrovstiev sveta, konkrétne šesť, ale dúhový dres na sebe nikdy nenosil. "Nemám už veľa šancí získať dúhový dres, je to možno moja posledná príležitosť. Zo šampionátov mám šesť medailí, ale žiadne zlato. Tu, v Innsbrucku je trasa náročná, ak všetko pôjde dobre, mohlo by sa to podariť. Uvidíme v nedeľu," dodal.
 
Svoje esá v rukáve budú mať aj Briti. Tým v Rakúsku budú chýbať Chris Froome alebo Geraint Thomas, no napriek tomu v ich zostave nájdeme niekoľko silných mien, najmä do kopcov. "Profil vyhovuje celému britskému tímu. Takú náročnú trať na majstrovstvách sveta si ani nepamätám. Posledný kopec bude brutálny, no rozhodnúť sa môže aj v technickom zjazde. Budú to ťažké preteky," vyjadril sa Adam Yates. Lídrom Britov bude novopečený víťaz Vuelta a Espaňa, Simon Yates, ktorý však cíti neistotu pred štartom pretekov. Od španielskej Grand Tour na iných pretekoch neštartoval, takže nevie ako je na tom jeho forma. "Profil by mi mal vyhovovať, ale od Vuelty som nesúťažil, takže neviem presne povedať, ako je momentálne na tom moja forma. Okruh na tohtoročnom šampionáte je veľmi náročný, ak sa budem cítiť dobre, môžem vyhrať, ale neviem ako telo stihlo zregenerovať," vyhlásil Simon. V prípade, že by sa zajtra na víťazstvo necítil, šancu presadiť sa dostane jeho brat.
 
 
yates 18 vuelta triumf asofv
Simon Yates na Vuelte (© ASO / Unipublic / Luis Ángel Gómez / Gomez Sport)
 
 
Nibaliho desí posledný kopec
 
Zložité obdobie má za sebou Vincenzo Nibali. Pád na Tour de France mu naštrbil plány na druhú polovicu sezónu, ale "Žralok z Mesiny" sa nevzdal a nakoniec sa na štarte majstrovstiev sveta objaví. Nibali pred pretekmi neskrýva obavy, náročnosť trasy ho nemilo prekvapila. Hlavne posledný kopec mu robí veľké vrásky na tvári. "Bude ťažké manažovať tieto preteky. Rozhodnúť môže všetko, prídel energie, technické rozhodnutia a v neposlednom rade jednotlivé nominácie. Keď som videl trasu pretekov na papieri, vedel som, že to bude ťažké. No jedna vec je pozerať sa na papier a predstavovať si danú náročnosť, úplne niečo iné je sadnúť na bicykel a otestovať si všetky prekážky. Som veľmi prekvapený a myslím si, že veľa ďalších pretekárov bude v nedeľu prekvapených. Ten posledný kopec mi pripomína skôr kopce vhodne do súťaží horských bicyklov, je neskutočne ťažký," vyhlásil jeden z lídrov talianskej reprezentácie.
 
Samotný Nibali však na tlačovke priznal, že miešať kartami budú môcť aj iní jeho reprezentační kolegovia. Napríklad Gianni Moscon, ktorý si odpykal trest a nechýba v nominácii, alebo aj Domenico Pozzovivo, ktorý si myslí, že zajtra sa pôjde zbesilo až v druhej časti dňa. "Očakávam, že úvod pretekov bude pomalší, no akonáhle prídeme na okruhy začne sa pretekať. Myslím si však, že v závere nebude chýbať ani jedno veľké meno a posledný kopec rozhodne o víťazovi," uviedol cyklista Bahrainu Merida. Ďalší Talian s možnými ambíciami, Alessandro De Marchi, je rád, že trasu zajtrajších pretekov si bol prejsť už pred niekoľkými mesiacmi. Už vtedy si vedel predstaviť, aký náročný deň bude nedeľa pre všetkých zúčastnených. "Myslím si, že som urobil dobre, keď som si prišiel túto trasu vyskúšať už pred pár mesiacmi. Bol to dobrý nápad, pretože už vtedy som videl a pochopil, aké peklo nás bude v septembri čakať," dodal.
 
 
nibali 18 radost kolega v cieli rcsf
Vincenzo Nibali (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Henao chce ísť na seba, Kwiatkowski tiež
 
Tím nabitý elitnými vrchármi poslali do Innsbrucku aj Kolumbijci. Tí budú zajtra spoliehať predovšetkým na Naira Quintanu a Rigoberta Urána, ktorí však v tejto sezóne nedokázali naplniť veľké očakávania. Ani Quintana, ani Urán nedosiahli výraznejší výsledok na žiadnej z troch Grand Tours a aj preto ich líderské postavenie na šampionáte nie je jednoznačné. "Už sme videli, aký dokáže byť Innsbruck krutý. Je pravda, čo sa o tejto trati hovorilo, je veľmi ťažká. Hlavne druhé stúpanie môže našim pretekárom robiť veľké problémy," opísal trasu svojimi očami Giuseppe Acquadro, tréner kolumbijského výberu. "Myslím si, že preteky sa rozhodnú na poslednom kopci a verím, že Nairo si na Vuelte čo-to natrénoval a zajtra sa predvedie v plnej kráse," dodal Acquadro. Okrem Quintanu a Urána budú môcť o zlato zabojovať aj Miguel Ángel López a Sergio Henao. "My, Kolumbijci, sme si lepší profil ani želať nemohli. Osobne sa naň cítim. Počas roka jazdím za najlepší tím na svete, ale málokedy dostanem šancu ísť na svoje tričko. Zajtra by som pokojne mohol ísť, uvidíme podľa priebehu," vyhlásil pretekár tímu Sky, Henao.  
 
Aj naši severní susedia, Poliaci, veria, že by v Innsbrucku mohol dominovať ich jazdec. Michal Kwiatkowski už vie, ako chutí víťazstvo na svetovom šampionáte a je pripravený zopakovať si rovnaké pocity. Samotný pretekár nevidí žiaden problém v tom, že Poľsko do Rakúska neposlalo tak silný výber ako iné cyklistické veľmoci. "Vždy, keď sa postavím na štart, tak myslím na výhru. Možno nemáme silný tím ako napríklad Francúzsko, ale na konci dňa som si istý, že každý z nášho výberu urobí pre úspech Poľska všetko," zastal sa svojich kolegov Kwiatkowski. Michal verí, že s pomocou Rafala Majku, by mohol vypáliť rybník ambicióznejším cyklistom. "Našou taktikou bude kontrolovať silnejšie tímy a robiť im preteky nepríjemnejšie. O víťazovi rozhodne záver, v ktorom by som nechcel chýbať. Po ruke budem mať Majku, ktorý má za sebou skvelú Vueltu a myslím si, že spoločnými silami sa nám podarí urobiť dobrý výsledok."
 
 
kwiatkowski 18 pologne detail okuliare polf
Michal Kwiatkowski (© Courtesy Tour de Pologne / Szymon Gruchalski)
 
 
Roglič rád prijme výzvu, Dumoulin má čistú myseľ
 
Doslova jedného lídra budú mať Slovinci. Primož Roglič v Bergene veľa vody nenamútil, no profil pretekov v Innsbrucku je úplne odlišný ako ten v Nórsku. Bývalý skokan na lyžiach sa pôvodne mal predstaviť aj v časovke, ale nakoniec sa rozhodol šetriť sily do zajtrajších pretekov. "Vynechal som časovku kvôli môjmu zraneniu ešte z Tour de France, ale zajtra sa na štart postavím," ubezpečil svojich fanúšikov. Roglič patrí medzi vrchárov, ktorí majú v obľube tvrdé stúpania a v nedeľu by mohol byť čiernym koňom. Teda ak dôjde do cieľa. "Trasa pretekov sa mi páči, bude to výzva, ale rád ju prijmem. Bude to veľmi dlhý deň, v ktorom sa stane veľa vecí. Bojím sa posledného kopca, tak drastické stúpanie dať na koniec tak dlhých pretekov, budem rád ak ho ešte vyleziem. Dnes som si ho bol prejsť trikrát a zakaždým som mal dosť," skonštatoval.
 
Ani Tom Dumoulin necestoval do Rakúska len na výlet. Holandského pretekára sklamal súboj s chronometrom, v ktorom nedokázal obhájiť titul majstra sveta, a po ktorom sa cítil totálne sklamaný. V rieke však už pretieklo veľa vody a Dumoulin na svoj skrat zo stredy už zabudol. Vlaňajší celkový víťaz Giro d'Italia si uvedomuje, že v nedeľu bude zápasiť s lepšími vrchármi a sám sa preto do role favorita nepasuje. "Nerobím si z časovky ťažkú hlavu. Ani v Richmonde mi nevyšla podľa predstáv a potom v pretekoch som podal dobrý výkon. Do zajtrajšieho dňa idem s čistou mysľou a so snahou prekvapiť. Musím mať však lepšie nohy ako v časovke. Nepatrím medzi najväčších favoritov," ukončil prehľad reakcii Holanďan.
 
 
 
 

 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop