Reakcie: Valverde nemal slov, Dumoulin sily, Alaphilippe hlavu a Roglič jednu nohu

30.9.2018, 19:20 | Aktuality zo sveta | Grežďová, Janoťák
Máme za sebou profilovo najťažšie majstrovstvá sveta za posledných 22 rokov. Z víťazstva sa tešil Alejandro Valverde, ktorý v cieli hovoril o splnenom sne. Spokojnosť neskrývali ani Romain Bardet, Michael Woods alebo Roman Kreuziger. Zase Vincenzo Nibali, Julian Alaphilippe či Michal Kwiatkowski počas dňa bojovali nielen s nástrahami trate, ale aj s vlastnými hlavami.  
 
 
ms 18 reakcie valverde
Srdečná gratulácia Naira Quintanu (© Innsbruck-Tirol 2018 / BettiniPhoto)
 
 
Dlho, veľmi dlho čakal na dúhový dres Alejandro Valverde. Španielsky matador do dnešného dňa získal šesť medailí, no zlato zo svetových šampionátov mu v zbierke chýbalo. Dočkal sa ho vo veku 38 rokov a splnil si tak jeden zo svojich najväčších snov. Hneď po prechode cez cieľovú pásku v ňom explodovali emócie, pretože samotný pretekár si uvedomoval, že porazil omnoho mladších súperov. "Je to neuveriteľné, nemám slov. Zažívam niečo neuveriteľné, neskutočné emócie. Už nepatrím medzi najmladších, na bicykli jazdím dlhé roky. Toľkokrát som bol blízko k tomu, aby som sa stal majstrom sveta, mám toľko medailí, ale nikdy som nebol zlatý," povedal dojatý Valverde, ktorému na pódium prišiel pogratulovať aj trojnásobný majster sveta, Peter Sagan.  
 
Španielsky cyklista počas celého dňa vyzeral výborne, rovnako dobre si viedli aj jeho reprezentační kolegovia. Ani na nich šťastný Valverde nezabudol. "Chcem sa poďakovať španielskemu tímu, chlapci mi pomáhali počas celých pretekov. Každú medzeru, ktorá v závere vznikla, dokázali zalepiť. Je to skupinové víťazstvo a som zaň rád. Venujem ho všetkým ľuďom, ktorí ma počas celých tých rokov podporovali a fandili mi," pokračoval nový držiteľ dúhového dresu. Alejandro si na konci dňa uvedomoval, že ho čo i len jedna chyba mohla pripraviť o víťazstvo. "V závere som vedel, že je to len na mne. Nemal som priestor na chyby. Skúsil som to na dlhý šprint, začal som špurtovať asi 350 metrov pred cieľom. Vyšlo to, bolo to perfektné," dodal.
 
 
Usmiaty strieborný medailista Romain Bardet (© Innsbruck-Tirol 2018 / BettiniPhoto)
 
 
Na zlato do záverečných metrov myslel aj Romain Bardet. Francúzsky cyklista však veľký súboj s Valverdem prehral, no s výsledkom, ktorý dosiahol, bol nakoniec spokojný. "Boli sme veľmi blízko k víťazstvu, ale na druhej strane, boli by sme veľmi prieberčiví, keby sme neboli spokojní s druhým miestom v tak náročných pretekoch, aké máme za sebou," vyhlásil jeden z troch lídrov francúzskeho celku. Bardet v závere vedel, že sa musí striasť lídra španielskej reprezentácie, ale nepodarilo sa mu to. "Myslím si, že dnes sa nikto z nášho tímu nešetril, mali sme dobrú taktiku, mnohým pretekárom sme deň znepríjemnili. Keď začal mať Julian Alaphilippe problémy, prevzal som na seba pozíciu lídra a bojoval som až do úplného konca. Vedel som, že v šprinte nebudem môcť poraziť Valverdeho, má veľa skúseností a rýchlejšie nohy. Ale nemal som veľa príležitosti ujsť mu, snažil som sa o to, ale ťažko sa mi manévrovalo v zjazde."
 
Svojho reprezentanta na stupne víťazov dostala aj Kanada. Michael Woods si počas roka prešiel osobnou tragédiou, ktorá ho však na zem nepoložila. Práve naopak, kanadský cyklista začal ešte viac trénovať a výsledok sa dostavil na svetovom šampionáte v Innsbrucku. Bronz je istým zadosťučinením pre neho a jeho manželku. "Pred niekoľkými mesiacmi nám umrel syn. Nezlomilo ma to, skôr ma to motivovalo, aby som cez leto trénoval ešte viac. Som v životnej forme vďaka tomu a musím mu poďakovať, rovnako ako aj svojej žene," opísal svoj príbeh tretí muž z dnešných pretekov. Woods si do šprintu veril, hlavne preto sa v záverečnom kopci vôbec nešetril. "Svojmu šprintu som veľmi veril, myslel som si, že budem mať v ňom šancu, tak som na poslednom stúpaní šliapal do pedálov ako šialený. Aj napriek všetkému, čo sa stalo, som nadšený, mám za sebou dobrý rok."
 
 
ms 18 reakcie woods
Michaela Woodsa tretia priečka uspokojila (© Innsbruck-Tirol 2018 / BettiniPhoto)
 
 
Veľmi blízko stupňov víťazov bol Tom Dumoulin. Holanďan, ktorý sa pred štartom nepasoval do role favorita, na posledných kilometroch predviedol famóznu stíhaciu jazdu, ale na viac mu už sily nestačili. "Najlepší traja jazdci boli vpredu, podarilo sa mi ich chytiť, ale príliš neskoro. Už som nemal sily na to, aby som im skúsil ujsť. Snažil som sa zaútočiť v poslednom kilometri, ale Valverde si to všimol a okamžite reagoval. Potom som čakal už len na šprint," načrtol Dumoulin, ktorý už niekoľkokrát v kariére ukázal, že mu ani špurt nie je cudzí, no sám férovo priznal, že dnes na lepšie ako štvrté miesto nemal. "V šprinte vznikla medzi mnou a ostatnými istá medzera, nedokázal som ju zalepiť, pretože som bol už úplne na konci so silami. Nemohol som nič robiť. Cítim sa veľmi zle, nedostal som sa na pódium, ale na druhej strane, urobil som všetko preto, aby som sa tam dostal. Bol som štvrtý na vrchole posledného kopca a tiež v cieli, takže výsledok odráža to, na čo som naozaj mal." 
 
Výborný výsledok dnes dosiahol Roman Kreuziger. Česká jednotka do Innsbrucku cestovala s ambíciou skončiť v najlepšej desiatke. Roman tak svoj cieľ splnil, aj keď počas dňa pomýšľal na lepšie umiestnenie. "Cieľ bola najlepšia desiatka, čo sa podarilo. Ale keď už človek šliapal s najlepšími v závere, pomýšľal na viac. Na druhej strane, keby mi niekto pred štartom povedal, že prídem v Top 10, bol by som rád. Takže musím byť spokojný," zhodnotil deň Kreuziger, ktorý v záverečnom šprinte porazil Alaphilippa, Costu či Pinota. "Vedel som, že v šprinte budem mať šancu, aj keď posledné dve kolá ma brali kŕče. Síce som sa s nimi pobil, ale keď Francúzi nabehli do posledného kopca, už sme nemohol ísť cez fyzickú klapku. Tam sa rozhodli preteky. Budem na ne veľmi dlho spomínať," dodal český pretekár.  
 
 
Alaphilippovi ani Pinotovi dnešný deň nechutil (© Innsbruck-Tirol 2018 / BettiniPhoto)
 
 
Jedným z najväčších favoritov na zisk titulu majstra sveta bol Julian Alaphilippe. Víťaz vrchárskej súťaže na tohtoročnej Tour de France ale dnes nemal svoj deň, a do cieľa prišiel poriadne vyčerpaný a sklamaný. "Moje nohy ma opustili. Dlhá sezóna si vyžiadala svoju daň. Hore kopcom som strečkoval, nemal som na viac. Je to trpké sklamanie," uviedol francúzsky pretekár. Alaphilippe je aj napriek veľkým úspechom stále ešte mladým jazdcom, ktorý má niekedy problémy s tlakom. Aj ten sa podpísal pod dnešné sklamanie. Julianovi jednoducho zviazal ruky. "Cítil som ten tlak na mojich ramenách. Každý odo mňa veľa očakával. Očakával som od seba ešte viac, ale nie som tu na to, aby som sa vyhováral. Romainovi to šlo výborne, ak ste v tak ťažkých pretekoch za Valverdem druhý, dosiahli ste skvelý výsledok. Teším sa aj zaňho. Aspoň nebolo naše úsilie celkom neplodné." poznamenal na koniec víťaz 62. ročníka Okolo Slovenska.
 
Rovnako smutný bude dnes večer zaspávať aj Vincenzo Nibali. "Žralok z Mesiny" už na tlačovke volil defenzívnu stratégiu, vedel prečo. Nibali v nedeľu nemohol konkurovať najlepším a svoj štart na šampionáte trpko oľutoval. "Mám výčitky, aj niektoré veci ľutujem, čakal som trošku viac od týchto pretekov, ale na poslednom okruhu som dostal okno a svetlo zhaslo. Dal som všetko do toho, aby som hral na týchto majstrovstvách hlavnú úlohu, nemohol som urobiť viac," povedal Nibali, ktorého dnes potešila aspoň jedna vec, a to tímový duch talianskej reprezentácie. "Začneme odznova, ale s tým, že sme boli skvelá zostava, držali sme spolu, rozprávali sme jeden s druhým. To je veľmi potrebné pre budúcnosť národného tímu." Najlepším talianskym pretekárom bol Gianni Moscon, ktorý finišoval na piatom mieste a potvrdil tak veľký potenciál, ktorý má. Už len schladiť hlavu. 
 
 
Ani Nibali neprežil vydarený deň (© Innsbruck-Tirol 2018 / BettiniPhoto)
 
 
Podľa svojich predstáv nešli ani ďalší cyklisti, napríklad Simon a Adam Yatesovci. Obaja skončili hlboko v poli porazených, nedávny víťaz Vuelty do cieľa ani nedorazil. Najlepším zo silného britského výberu bol prekvapivo Peter Kennaugh. Kmeňový jazdec Bory - hansgrohe si na náročnej trati v okolí Innsbrucku počínal fantasticky. Pred štartom dnešných pretekov by len málokto veril, že v cieli bude vôbec najvyššie umiestneným britským jazdcom. Kennaugh v závere nevedel, čo má robiť, chýbala mu vysielačka a nejaké pokyny. „Momentálne sa cítim veľmi zle, ale boli to šialené preteky. Nečakal som, že to bude také ťažké od začiatku. Bolo to naozaj divné, ísť bez rádia, takže robiť taktické rozhodnutia bolo veľmi náročné. V jednom momente som sa za seba obzrel a videl som, ako asi 60 alebo 70 chlapcov začalo zaostávať. Nevedel som, čo robiť. Musel som improvizovať. Dnešok mi pripomínal vojnu počas daždivého dňa,“ uviedol veci na správnu mieru tímový spolujazdec Petra Sagana. 
 
Ťažkú nedeľu má za sebou aj líder slovinskej reprezentácie. Primož Roglič v jednom z rozhodujúcich okamihoch spadol a stratil veľa síl pri návrate do pelotónu, v ktorom sa už išlo zbesilé tempo. Slovinec sa v cieli karhal, že zle hospodáril so svojimi silami, ktoré mu v závere dňa nakoniec chýbali. "Na konci som ľutoval, že som predtým premrhal toľko energie. Mal som kŕče, roztrhnuté tretry. Potom som bojoval len s jednou nohou a bál sa, ako to zvládnem. Pri páde si to odniesla len koža a padol som na tašku s občerstvením. Celý slovinský tím vydal zo seba veľa. Ja som tomu dal 130 percent. To je však cyklistika," nevyhováral sa Roglič, ktorý nezabudol okomentovať ani skvelých fanúšikov. "Valverde musel čakať niekoľko rokov, aby tu vyhral. Ja som si aspoň zlepšil priečku z minulého roka. Ak by som si neveril na budúcich majstrovstvách sveta, hneď by som skončil. Musím ešte poďakovať fanúšikom popri trati, cítil som tú neskutočnú atmosféru, v kopcoch som mal až husiu kožu."
 
 
ms 18 reakcie roglic
Primož Roglič počíta odreniny a straty (© Innsbruck-Tirol 2018 / BettiniPhoto)
 
 
Svoje príbehy písali aj poľskí reprezentanti. Michal Kwiatkowski si pred dnešnými pretekmi veril, opäť sa chcel obliecť do dúhového dresu, ale keď prišlo na lámanie chleba, jednoducho precenil svoje sily. "Na tieto preteky musím zabudnúť. Prvých sto kilometrov som sa cítil dobre, ale po ďalších päťdesiatich som už naznačil kolegom, že toto nie je môj najlepší deň. Keď som hovoril s Rafalom, povedal mi to isté. Ani som mu nemohol pomôcť. Keď som si vystúpil z čela, fanúšikovia mi krikom ďakovali za sezónu. Aj vám vďaka," povedal Kwiatkowski, ktorý si predstavoval lepší koniec sezóny. Z Rakúska odchádza rozčarovaný, pretože nesplnil cieľ, s ktorým do Innsbrucku cestoval. "Sezóna neskončila dobre, neodchádzam odtiaľto spokojný, ani nahnevaný. Neprišiel som sem po štvrté miesto v časovke, ale na to, aby som bojoval hneď od začiatku. Je mi ľúto, že som sklamal toľko ľudí. V piatok už prázdninujem, chcem sa odreagovať od všetkého."
 
O svoje dojmy z majstrovstiev sveta a celej sezóny sa podeli aj Rafal Majka, ktorý má podobne ako jeho reprezentačný kolega za sebou náročný rok. "Tour de France, Vuelta ... to bolo príliš. Dnešok bol pre mňa ťažký, bol som akosi bez rytmu. Snažil som sa udržať s najlepšími, ale vážne to bolo len zubami-nechtami. Nepamätám sa, že by som niekedy vyšliapal na kopec tak pomaly ako teraz," krútil hlavou Majka. Rafala ešte čakajú tri preteky, kde však už nemá víťazné ambície. Keby to bolo na ňom, sezóny by ukončil už dnes. "Už chcem ukončiť túto sezónu, som unavený nielen fyzicky, ale aj mentálne. Na posledné tri talianske klasiky pôjdem už len ako domestik pre mojich kolegov," dodal smutný Poliak. 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop