Reakcie po P-R: Gilbert neprestal snívať, Vanmarcke plakal, Sagana útok neprekvapil

14.4.2019, 19:30 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák
Paríž - Roubaix napísalo ďalšiu dramatickú kapitolu. V cieli len málokomu bolo do reči. Pretekármi nelomcovali len emócie, ale aj únava. Philippe Gilbert sa nebál zaútočiť ďaleko pred cieľom, Nils Politt musel zmeniť stratégiu. Veľký smútok prežíval Sep Vanmarcke, ktorý prezradil, čo do kamery signalizoval. Ani Greg van Avermaet v cieli neskákal od radosti. Svoje povedal aj Peter Sagan, ktorého neprekvapil útok Politta.
 
Avizoval už dávnejšie, že ešte nie je starý na to, aby vyhral Paríž – Roubaix. Philippe Gilbert neklamal, a dnes to dokázal. Po odvážnom útoku skoro 60 kilometrov pred páskou si pootvoril cestu za jedným z najpamätnejších víťazstiev vo svojej profesionálnej kariére. „Nebojím sa dlhých útokov. Mám ich rád,“ zneli slová dojatého víťaza. Gilbert následne nevyzdvihol iba svoje kvality, ale aj statočnosť jeho súpera. „Takticky som to zvládol perfektne. Všetko som dokázal premeniť na výhodu, aj ten skorý atak. Dôležité bolo, že Politt so mnou spolupracoval, tiež bol dnes dosť odvážnym jazdcom. Byť v jeho spoločnosti bolo pre mňa ideálne. Vo finále sme zviedli veľký súboj, nakoniec ho vyhral ten najsilnejší, som rád, že som to bol ja. Výhru venujem tímu, pretože tu som dostal šancu stať sa tým, čím som teraz. Som rád, že som súčasťou tohto celku,“ povedal jazdec Quick-Stepu, tímu, ktorý dnes oslávil 700. víťazstvo v profi pelotóne.
 
 
gilbert 19 roubaix kocka dqtf
Philippe Gilbert s trofejou (© Deceuninck - Quick-Step Cycling Team / Getty Images)
 
 
Len dva roky, toľko čakali belgickí fanúšikovia na triumf svojho krajana. Majster sveta z roku 2012 sa v nedeľu zaradil k takým velikánom, akými boli Tom Boonen, Johan Museeuw alebo Eddy Merckx, ktorí vo svojich časoch dokázali ovládnuť kráľovnú všetkých klasík. Gilbert okamžite po dojazde prezradil, že stále zostáva bláznom. „Neprestal som snívať sen o výhrach na všetkých piatich monumentoch. Áno, je to asi bláznivé želanie, ale motivovalo ma posledných desať rokov, a postupne sa k nemu približujem. Keď som sa rozhodol prijať túto výzvu, všetci mi hovorili, že kocky nie sú pre mňa. Hľa, vyhral som Okolo Flámska a teraz aj Paríž – Roubaix. Som rád, že sa mi to podarilo,“ uviedol Philippe, ktorý posledný týždeň strávil v Monaku. „Vrátila sa mi tam dôvera v seba samého, bez nej by som to dnes nedokázal.“
 
Pred pretekmi sa netajil tým, že dnes urobí všetko, aby na konci dňa skončil čo najvyššie. Nils Politt plán do bodky splnil, a preto na jeho tvári bola vidieť okrem únavy aj spokojnosť. Druhé miesto bolo maximom, ktoré mohol dnes dosiahnuť. „Vôbec nemôžem byť smutný a sklamaný. Bola to moja štvrtá účasť na tomto podujatí a druhé miesto je viac ako skvelé. Lepší ako ja bol len Gilbert, teda majster sveta a víťaz veľkého množstva pretekov. Takže nie, nie je to žiadna škoda.“ Politt v závere doplatil na Lampaerta. Pôvodne chcel šprintovať z druhej pozície, lenže práve skutočnosť, že sa zozadu blížil Lampaert, ho prinútila, aby bol vpredu. „Philovi do kariet nahrával Lampaert, preto som musel byť pred ním. Najskôr som sa chcel zaradiť za neho, no nebolo to možné. Nemyslím si však, že by to niečo zmenilo. Gilbert bol v šprinte silnejší, to uznávam,“ uznal kvality súpera nemecký pretekár.
 
 
gilbert 19 roubaix triumf dqtf
Philippe Gilbert s triumfom (© Deceuninck - Quick-Step Cycling Team / Getty Images)
 
 
Dokonalý deň pre Deceuninck – Quick-Step podčiarkol Yves Lampaert. Úradujúci belgický šampión tiež žiaril šťastím, tretie miesto je pre neho výborným výsledkom. Lampaert po pretekoch zdôraznil, že Gilbert mu neprikázal obetovať sa pre neho, ale Yves to urobil dobrovoľne. „Nemusel som pracovať pre neho, ale potiahol som špicu, pretože sme dostávali do veľkého tlaku ostatných súperov, najmä tých, ktorí boli za nami,“ vyhlásil muž, podľa ktorého vyhral pretekár, ktorý si to najviac zaslúžil. „Som rád za Phila, je to super chlap. Ak pridá ešte jedno víťazstvo na monumente, bude ich mať všetkých päť, a to by bolo fantastické. Na konci bol veľmi silný. Ohľadom svojho výkonu musím povedať, že som spokojný, skoro stále som bol vpredu. Najskôr s Timom Declercqom, potom s Philom. Stále som bol v dokonalej situácii,“ uzavrel cyklista, ktorý si dnešok užíval.
 
Pyšný na seba môže byť aj ďalší belgicky reprezentant. Sep Vanmarcke aj napriek ešte nie úplne zotavenému kolenu urval pre seba štvrté miesto. Po príchode do cieľa však bolo vidieť na jeho tvári veľké sklamanie a utrpenie, najmä kvôli technickým problémom, ktoré mu zahatili cestu za víťazstvom. Dokonca sa rozplakal. „Mám byť na tento výsledok hrdý? Vôbec ma nezaujíma. Celý deň som išiel dobre, keby som nemal problémy s prehadzovačkou, nikdy by ma nedostali z háku. Bol som veľmi silný,“ skonštatoval Vanmarcke, ktorý dlho bojoval proti osudu. „Zadná prehadzovačka bola zaseknutá, bránila mi v pohybe. Na Carrefour de l'Arbre  som ešte bol schopný udržať sa, ale svoje nohy som úplne vyšťavil. Asi desať kilometrov trvalo, kým som si mohol vymeniť bicykel. Boli to bolestné kilometre, mohol som sa len pozerať, ako odo mňa súperi odchádzajú,“ vydralo sa z hrdla cyklistu, ktorého kamery zachytili, ako zúfalo rozhadzuje rukami.
 
 
vanmarcke 19 flamsko boj efefg
Sep Vanmarcke (© Ashley Gruber, Jered Gruber || GRUBER IMAGES)
 
 
Ďalšie veľké divadlo rozohral na ceste do Roubaix aj Peter Sagan, ktorý na treťom monumente v sezóne vybojoval piatu pozíciu. Samotný Peter svoje dnešné pôsobenie okomentoval v pozitívnom duchu, aj zažartoval na svoju adresu. „Boli to celkom dobré preteky, mal som to celkom dobre nakopnuté, len potom som mal smolu, že som sa ocitol vpredu s dvomi jazdcami Quick-Stepu. Proti Gilbertovi a Lampaertovi to bolo dosť ťažké. Jediný ich cieľ bol vyradiť mňa z hry, nakoniec som im k tomu dopomohol, keď som sa vyradil sám,“ konštatoval s úsmevom pre RTVS jeden z hlavných hrdinov tohtoročnej edície „Pekla severu“. Sagan bojoval až do cieľa, lenže na posledných kilometroch už nemal príliš odkiaľ brať. „Neviem presne, čo sa stalo, ale moje nohy boli na konci prázdne. Keby som mal lepší deň, mohlo to dopadnúť inak. Tak či tak som šťastný, pretože som dnes vydal zo seba maximum.“
 
Počínanie Petra Sagana nenechalo žiadneho slovenského fanúšika chladným. Páčilo sa aj športovému riaditeľovi Bory – hansgrohe. Ján Valach pre RTVS priblížil, prečo Peter zaútočil práve na tomto mieste. „Zhodou okolností tento úsek bol dnes po vetre, takže bol jediný, kde mohol Peter využiť svoju silu. Ostatným sa v háku išlo ťažšie. Využil to a urobil perfektné preteky.“ Sagan sa dostal do ťažkostí po útoku Nilsa Politta, ku ktorému sa vo vyjadrení v krátkosti vrátil aj trojnásobný majster sveta. „Neprekvapil ma útok, ale spôsob, akým štýlom Politt zaútočil. Prekvapilo ma skôr to, koľko sily ešte mal. Zas sa iba potvrdilo, že niekedy je lepšie nestriedať,“ ukončil svoju reakciu muž, ktorý sa za dnešný výkon nemusí vôbec hanbiť. Práve naopak, bol to on, kto dlho určoval smerovanie pretekov.
 
 
sagan 19 roubaix kocky bohfb
Peter Sagan v skupine (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Popol na hlavu si sypal Greg van Avermaet, ktorý nedokázal zužitkovať skvelú tímovú prácu. Van Avermaet podľa vlastných slov doplatil na nepozornosť, v rozhodujúcom momente sa nenachádzal vpredu a nemohol preto promptne reagovať. „Bol to ťažký deň a na chvíľku som zaspal, vtedy, keď ušlo šesť jazdcov. Myslel som si, že je ešte skoro na ataky, tak som sa držal vzadu. Urobil som rozhodujúcu chybu, pretože som sa cítil dobre a aj nohy fungovali na výbornú. Ak by som bol v čele, mohol som vyhrať, určite by ma neodpárali. Preto som veľmi sklamaný, určite som mal na lepší výsledok,“ vyriekol držiteľ dvanásteho miesta. Van Avermaet po Saganovom útoku tušil, že už nebude môcť prehovoriť do boja o najvyššie priečky. „V tom okamihu som vedel, že preteky sa pre mňa asi skončili. Ešte na Carrefour de l'Arbre som skúsil vrátiť sa späť do hry, ale už som nebol schopný doskočiť si do vedúcej skupiny.“
 
Deň ako z hororového sna má za sebou Wout van Aert. Už na Arenbergu musel meniť koleso, stratil kontakt s favoritmi, no dokázal sa k nim ešte vrátiť. Potom sa rozhodol vymeniť celý bicykel, ale pri návrate do balíku upadol. Oba incidenty ho nezlomili, v najdôležitejšom okamihu bol vpredu a mohol sa tak pobiť o víťazstvo. „Mal som dobré nohy,“ rozrozprával sa zadýchaný smoliar a pokračoval vo vyjadrení. „Lenže na posledných 30 kilometroch som bol totálne unavený. Ak boli nohy dovtedy dobré, potom boli prázdne. To je asi všetko, čo vám dokážem teraz povedať. Vôbec nevládzem, dusím sa,“ uzavrel hodnotenie pretekov talentovaný cyklista, ktorý vraj nemal len tieto dva problémy. Dlho sa nevedel dopracovať k jedlu, pretože jedno auto Jumbo – Visma sa zapojilo do nehody, po ktorej musel byť sanitkou transportovaný do nemocnice Tiesj Benoot. Chvíľku trvalo, kým sa auto k nemu dostalo. 
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár pretekov
 
 
Spomedzi top favoritov najhoršie dopadol John Degenkolb. Ani on, podobne ako ostatní adepti na víťazstvo, nezachytil rozhodujúci moment pretekov. Jazdec Treku – Segafredo po pretekoch nemal veľa síl na rozhovor, ale pár reakcií ponúkol. Prezradil napríklad to, že prvá polovica dňa bola z jeho strany, a zo strany jeho tímu, v pohode. Druhá už vôbec. „Boli to šialené preteky, rovnako ako každý rok. Od začiatku sme boli pri chuti, boli sme vpredu, tam, kde sme mali byť. V jednom bode nám všetkým došla šťava, chlapci sa ešte obetovali pre mňa, jeden po druhom, lenže to nestačilo. Svetlo na konci tunela zhaslo, bol som úplne bez energie. Je to hrozná škoda, ale je to tak. Bohužiaľ, cyklistika prináša aj takéto situácie.“ Degenkolb si v tohtoročnej edícii veril, že by mohol zopakovať podobné ťaženie ako pri jeho pamätnom víťazstve. Nepodarilo sa, ale už teraz vie, že ďalšiu šancu dostane o rok. „Samozrejme, že sa vrátim. Tieto preteky stoja za tú bolesť, oplatí sa trpieť. Veď je to kráľovná všetkých klasík,“ ukončil sériu reakcii muž, ktorý prišiel do cieľa na 28. mieste.
 
 
Výsledky Paríž - Roubaix 2019
1. GILBERT Philippe link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 5:58:02 500
2. POLITT Nils Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:00 400
3. LAMPAERT Yves Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:13 325
4. VANMARCKE Sep EF Education First Pro Team link ikonka 00:40 275
5. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:42 225
6. SÉNÉCHAL Florian Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:47 175
7. TEUNISSEN Mike Team Jumbo - Visma link ikonka 00:47 150
8. ŠTYBAR Zdeněk Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:47 125
9. ŠIŠKEVIČIUS Evaldas Delko Marseille Provence 00:47 100
10. LANGEVELD Sebastian EF Education First Pro Team link ikonka 00:47 85
DNF SAGAN Juraj BORA - hansgrohe link ikonka odstúpil  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop