Quick-Step opäť príde na Slovensko s hviezdnym tímom, prispôsobil sa ľahšej trase

18.7.2019, 09:00 | Aktuality zo sveta | Lukáš Timko
Preteky Okolo Slovenska úžasne napredujú a po dvoch celkoch World Tour k nám v septembri zavíta opäť. Vlaňajší ročník ale bol v znamení neuveriteľnej zostavy Quick-Stepu rovnocennej Tour de France, a preto vznikla oprávnená obava, či sa vôbec tento rok posunie kvalita štartovej listiny, ak by sem Belgičania poslali slabší výber. Vyzerá to ale tak, že sa to nestane.
 
 
qst zltak
Julian Alaphilippe so žltým dresom na Okolo Slovenska (© Ján Melicher)
 
 
V stredu večer v Toulouse športový riaditeľ pretekov Okolo Slovenska Ľudovít Lučanič dostal do rúk sedemčlennú zostavu Deceuninck - Quick-Step na 63. ročník Okolo Slovenska. Z nej je jasné, že manažér tímu Patrick Lefevere a hlavný športový riaditeľ Tom Steels reagovali na jednoduchší charakter pretekov a poslali sem zostavu bez jediného vrchára, no s najlepším šprintérskym vláčikom sveta.
 
Jeho lídrom bude držiteľ 74 profesionálnych víťazstiev vrátane etapy na tohtoročnej Tour de France Elia Viviani. O jeho ideálne špurty sa budú starať Fabio Sabatini, Michael Morkov a multitalentovaný Yves Lampaert. Je to takmer rovnaký vlak, aký má Talian na Tour, no tam je jeho posledným rozbiehačom Maximiliano Richeze. U nás sa bude spoliehať na Sabatiniho, ktorý Vivianimu pripravoval koncovky na Tour Down Under, UAE Tour a Giro d'Italia.
 
 
viviani 19 detail asofab
Elia Viviani (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Vzhľadom na rovinatý charakter pretekov by mohol byť Viviani aj vďaka bonifikáciám hlavným kandidátom na žltý dres. Ak by ale nevydržal kopcovitú etapu cez Tatry do Ružomberka, vzhľadom na skvelú časovku a prípadné delenia na vetre by mohol byť favoritom spomínaný Yves Lampaert, ale aj víťaz vlaňajšieho prológu v Poprade Bob Jungels, ktorému bude iste sedieť aj krátke cieľové stúpanie na Hlohovecký zámok. Klasickými domestikmi, ktorí budú musieť odtiahnuť celé etapy, budú Iljo Keisse a Rémi Cavagna.
 
Lampaert, Jungels a Keisse u nás štartovali už vlani. Vtedy tu boli aj klasikári Zdeněk Štybar a Niki Terpstra, šprintér Fabio Jakobsen a hlavná hviezda i víťaz pretekov Julian Alaphilippe. Vtedy však museli ťahať aj hviezdy a ostatní pretekári vypadli z celkového poradia. Tento rok to môže byť iné. Rozhodovať budú určite iba sekundy. Úplne rovnaká zostava ako vlani neprichádzala do úvahy aj preto, že Terpstra už v tíme nepôsobí a Štybar s Jakobsenom by mali štartovať na Vuelte. Pre Holanďana to bude premiéra na GT. Vivianiho vlak je ale iste silnejší. Zaujímavosťou je, že Viviani tento rok súťaží iba na pretekoch World Tour. Naposledy nastúpil na 2.1 vlani v júni, keď vyhral štyri z piatich etáp nového Adriatica Ionica Race.
 
 
TDSvyberfotografa105 sta
Vlaňajšie pódium (© Igor Stančík, Cycling-Info.sk)
 
 
Podľa našich informácií opäť na naše preteky zavíta aj generálny manažér tímu Patrick Lefevere. O vyjadrenie k zostave sme požiadali Jána Miškovského zo spoločnosti janom, slovenského sponzora celku: "Tak ako aj vedenie pretekov, tiež som sa včera večer dozvedel o zostave tímu na preteky a som s ňou spokojný. Zjavne sa prispôsobili charakteru pretekov a postavia veľmi silné mená. Viviani a jeho partia bojuje v špurtoch na Tour de France. Lampaert a Jungels sú skvelými klasikármi. Ja verím, že opäť vyhráme čo najviac etáp a aj celý ročník."
 
Pýtali sme sa ho aj na to, či nejakým spôsobom zasahoval do zostavy. "Nie, v žiadnom prípade. V Quick-Stepe dobre vedia, že máme záujem, aby prišli na Slovensko, ale to je celé. Nikdy som nežiadal a ani nebudem žiadať Patrika o "silnú zostavu" alebo konkrétne meno. Určite by som si to mohol dovoliť, ale plne rešpektujem tímový kalendár a odborníkov, akými sú tréneri a športoví riaditelia, ktorí v prvom rade vedia, ako riadiť tím i to, ktorý pretekár sa na čo, ako a kde pripravuje. Pred pár týždňami som sa rozpravál s Julianom Alaphilippom a sám mi vravel, že sa poteší, ak príde k nám aj tento rok. Ale vidíte, že vzhľadom na profily etáp ho tím nenominoval. Plne to rešpektujem. Príde k nám špičková zostava, s ktorou môžeme byť na pretekoch 2.1 určite spokojní."
 
 
qst miskovsky
Ján Miškovský na pódiu s Lampaertom a Jungelsom (© Ján Melicher)
 
 
Okrem tímu s najväčším počtom víťazstiev sa k nám z najvyššej ligy chystajú aj Bora - hansgrohe, CCC Team, Groupama - FDJ a UAE Team Emirates. Zostavy už síce poslali Bora s UAE, ale ešte nereflektovali profily etáp. Nemci plánujú poslať Emanuela Buchmanna či Lukasa Pöstlbergera. Predpokladáme však, že zostavy sa ešte budú meniť. Ľudovít Lučanič sa na Tour snaží získať aj zostavy CCC a FDJ, no tí sa plne sústredia na najslávnejšie preteky. Piotr Wadecki z CCC ho iba ubezpečil, že "będzie silna grupa".
 
 
TÍMY NA OKOLO SLOVENSKA 2019
 
World Tour tímy
vlajka BORA - HANSGROHE
vlajka CCC TEAM
albansko DECEUNINCK - QUICK-STEP
vlajka GROUPAMA - FDJ
vlajka UAE TEAM EMIRATES
 
Prokontinentálne tímy
vlajka ANDRONI GIOCATTOLI - SIDERMEC
vlajka DELKO MARSEILLE PROVENCE
vlajka GAZPROM - RUSVELO
vlajka ISRAEL CYCLING ACADEMY
vlajka RIWAL READYNEZ TEAM
vlajka ROOMPOT - CHARLES
vlajka TEAM NOVO NORDISK
albansko WALLONIE - BRUXELLES
 
Kontinentálne tímy
vlajka ADRIA MOBIL
vlajka DEVELOPMENT TEAM SUNWEB
vlajka DUKLA BANSKÁ BYSTRICA
vlajka ELKOV - AUTHOR
vlajka FELBERMAYR SIMPLON WELS
vlajka PANNON CYCLING TEAM
vlajka UNO-X NORWEGIAN DEVELOPMENT TEAM
vlajka VOSTER ATS TEAM
 
Národný výber
vlajka SLOVENSKÁ REPREZENTÁCIA
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria máp a profilov etáp (© okoloslovenska.com)
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
 
Súvisiaci článok:
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop