Aj FDJ si Okolo Slovenska pomýlilo s Tour de France, možno prídu Démare či Pinot

20.7.2019, 09:00 | Aktuality zo sveta | Lukáš Timko
Vo štvrtok dopoludnia sme Vás informovali o zostave Deceunincku - Quick-Step, ktorá sa chystá zavítať na 63. ročník Okolo Slovenska. Dominuje jej Vivianiho vlak i pár skvelých časovkárov. Jedným z prekvapení bolo, že sa organizátorom podarilo dohodnúť aj na príchode tímu Groupama - FDJ, ktorý sa dlho rozhodoval a až na konci mája padla pozitívna definitíva. Najväčším prekvapením ale je, že podobne ako Quick-Step už druhý rok po sebe, aj oni si naše preteky akoby pomýlili s Tour de France, ak by sme to mali odľahčiť.
 
Francúzsky celok ale predsa nechal vedenie pretekov i slovenských fanúšikov v napätí, pretože neaktualizoval svoj už skôr poslaný prázdny enrolment, kde sa vypisuje sedem pretekárov a traja náhradníci. Situáciu nám vysvetlil športový riaditeľ pretekov Ľudovít Lučanič: "Vedenie tímu som prosil o zaslanie zostavy, koniec koncov, prikazdujú im to aj pravidlá UCI, preteky sú tu o dva mesiace. No urobili to trochu šalamúnskym spôsobom, že nám poslali desať mien v abecednom poradí s prísľubom, že o finálnej sedmičke sa rozhodnú po Tour de France, teda ešte máme asi dva týždne počkať." Súvisí to určite aj s presnejším rozdelením kalendára a celého podporného tímu na záverečnú časť sezóny. Teda v oficiálne vyplnenom enrolmente už vedenie dostane presné počty ľudí, mená športových riaditeľov atď.
 
 
demare 19 triumf ilustrak rcsff
Triumf Arnauda Démara na Gire (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Ako teda vyzerá predbežná nominácia Groupamy - FDJ na naše preteky od 18. do 21. septembra? Je to veľká všehochuť - vrchári, šprintéri, časovkár i domestici, no prekvapujúco to vyzerá na veľmi silný tím A-čkového charakteru. Vivianimu by v šprintoch mohol konkurovať Arnaud Démare a jeho vláčik Jacopo Guarnieri, William Bonnet a Ramon Sinkeldam. Vo vrchárskej družine žiarivo svieti Thibaut Pinot a pomocníci Sébastien Reichenbach so Stevom Morabitom. V bardejovskej časovke by sa mal presadiť špecialista Stefan Küng a desiatku uzatvárajú Matthieu Ladagnous a vychádzajúca luxemburská hviezdička Kevin Geniets.
 
Aj keď si budeme musieť tri mená škrtnúť, neodškriepiteľným faktom je, že Marc Madiot našim pretekom záhadne dôveruje, pretože ak si na ProCyclingStats zoradíte pretekárov FDJ podľa ich bodov, uvidíte, že z najlepšej desiatky pretekárov svojho celku napísali do širšieho výberu pre Okolo Slovenska osem ľudí. Päť z nich aktuálne štartuje na Tour de France a dokonca ich zostava na Gire bola možno slabšia, ako pošlú k nám. Ľudovít Lučanič ale brzdí prílišný optimizmus: "Aj keď nás menoslov FDJ príjemne prekvapil, chceme to brať s pokorou a radšej si z tej širšej nominácie v mysli škrtnúť tých najlepších. Takéto mená nás ale len utvrdzujú v tom, že náš progres má význam a zaväzuje nás k tvrdej práci." Definitívne sa však ukazuje, že kým vlani robil hviezdnu konkurenciu iba Quick-Step (Bora tu mala C-tím), tento rok by to už mohlo byť oveľa rozmanitejšie a fanúšikovia sa budú mať pred autobusmi na čo pozerať.
 
 
pinot 19 na podiu mava rcsfg
Thibaut Pinot (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Špekuluje sa, že dobré meno našim pretekom vo Francúzsku urobil Julian Alaphilippe, ktorého sa na ne pýtali ľudia z A.S.O. a kontaktovali organizátorov, že im pomôžu s televíznymi záležitosťami. Aj keď sa na ne tento rok nepodarí zohnať astronomické peniaze, výborná zostava FDJ by mohla pretekom aspoň otvoriť dvere k ďalším a ďalším tímom. Faktom je, že organizátori už aj bez televízneho vysielania musia vykryť vyššie náklady. Päť WT a osem PCT družstiev spotrebuje zhruba o 80 000 eur (štartovné + ubytovanie) viac ako vlani.
 
Ešte na jar poslali svoje zostavy Bora - hansgrohe a UAE Team Emirates. Vzhľadom na to, že ich zaslali bez informácií o trase pretekov s veľkou možnosťou korektúr, nie sú príliš relevantné. Všetky tímy budú postupne svoje výbery aktualizovať a približne mesiac pred pretekmi organizátor zverejní kompletnú predbežnú štartovú listinu. Bez jediného mena spomedzi tímov World Tour ostal už len tím CCC.
 
 
polanc 19 giro ruzovy kopec 2 rcsfa
V predbežnej zostave UAE figuruje Jan Polanc (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
TÍMY NA OKOLO SLOVENSKA 2019
 
World Tour tímy
vlajka BORA - HANSGROHE
vlajka CCC TEAM
albansko DECEUNINCK - QUICK-STEP
vlajka GROUPAMA - FDJ
vlajka UAE TEAM EMIRATES
 
Prokontinentálne tímy
vlajka ANDRONI GIOCATTOLI - SIDERMEC
vlajka DELKO MARSEILLE PROVENCE
vlajka GAZPROM - RUSVELO
vlajka ISRAEL CYCLING ACADEMY
vlajka RIWAL READYNEZ TEAM
vlajka ROOMPOT - CHARLES
vlajka TEAM NOVO NORDISK
albansko WALLONIE - BRUXELLES
 
Kontinentálne tímy
vlajka ADRIA MOBIL
vlajka DEVELOPMENT TEAM SUNWEB
vlajka DUKLA BANSKÁ BYSTRICA
vlajka ELKOV - AUTHOR
vlajka FELBERMAYR SIMPLON WELS
vlajka PANNON CYCLING TEAM
vlajka UNO-X NORWEGIAN DEVELOPMENT TEAM
vlajka VOSTER ATS TEAM
 
Národný výber
vlajka SLOVENSKÁ REPREZENTÁCIA
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria máp a profilov etáp (© okoloslovenska.com)
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
 
Súvisiace články:
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop