Po sobote: Pogačara trápila hlava, Lópeza neochota Movistaru, Majka chcel etapu

14.9.2019, 20:00 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, J. Janoťák
Poslednú kľúčovú etapu vyhral Tadej Pogačar a to obdivuhodným spôsobom. Slovinec sa priznal, že dnes veril svojim nohám, ale starosti mu robila hlava. Primož Roglič po etape ešte neskákal od radosti, upozorňoval na zajtrajšok. Miguel Ángel López, Rafal Majka a James Knox boli po dnešku trochu sklamaní, všetci traja čo-to stratili. López sa posťažoval aj na Movistar. S ním sa však nestotožnil Tao Geoghegan Hart.
 
Len vo veku 20 rokov si Tadej Pogačar prišiel už po tretie víťazstvo na Grand Tour. Jeho výkon je o to obdivuhodnejší, že všetky tri zápisy získal na jednom a tom istom podujatí. Pogačar po dnešnej etape prezradil, že fyzicky si veril, ale v hlave pochyboval. "Vybral som si na útok ideálny moment, bol som trpezlivý. Videl som, že všetci majú problém s chladom a dažďom," začal rozprávať pre portál AS.com a pokračoval. "Nohy som mal dobré, ale mentálne som na tom nebol najlepšie. López predviedol veľkú snahu zaútočiť, ja som čakal a vybral som sa vpred v správny čas." Pogačar novinárov hneď ubezpečil, že v závere opticky vyzeral čerstvejšie ako v skutočnosti bol. "Šiel som do cieľa až na doraz." Ku zisku pódia a bieleho dresu nemal veľa slov. "Je to skvelé, nepredstavoval som si to. Potrebujem ešte pár dní, aby som si to všetko uvedomil."
 
 
pogacar 19 vuelta unik asofv
Tadej Pogačar neveril v ďalší úspech (©PHOTOGOMEZSPORT2019)
 
 
Medzi novinárov prišiel aj Primož Roglič, ktorý mal pred dnešným dňom len jednu úlohu, a splnil ju na výbornú. Po etape mu spadol veľký kameň zo srdca. "Odľahlo mi. Toto bol posledný ťažký deň v horách. Opäť vyhral Slovinec, to je pekné. Čím ďalej sa v pretekoch dostávame, tým je to ťažšie. Udržal som si pozíciu a som z toho veľmi šťastný," citovala ho oficiálna stránka pretekov. Roglič si spomenul aj na včerajší pád, venoval sa aj tímu. "Pre nás to bol ťažký deň. Včera som dosť nepríjemne spadol. Ale všetci ukazujeme, že sme silný tím. Dúfam, že budeme mať zajtra o dôvod viac na úsmev. Až doteraz sa usmievam len potajme. Je super, že už sa nebude jazdiť vo v veľhorách, ale aj tak je pred nami ešte jeden deň. Nechcem navzájom porovnávať tímy. My máme silných borcov a vieme bojovať o víťazstvo v skoro každých pretekoch. To je najdôležitejšie. Dúfam, že sa v ďalších rokoch budeme zlepšovať."
 
Svoje si pre tímový web povedal aj Alejandro Valverde, ktorý vraj pred začiatkom pretekov vôbec ani neuvažoval o celkovej klasifikácii. „Som neskutočne spokojný. Pred začiatkom podujatia som sa ani neodvážil snívať o druhom mieste, myslel som len na víťazstvo v etape.“ Vyjadril sa aj k dnešnej skúške. Na konci mal technické problémy. „Bolo to pre mňa ťažké finále kvôli tvrdým stúpaniam, počasiu a tiež preto, že som na konci nedostával žiadne informácie o čase. Voda akoby narušila moje rádio, nerozumel som tomu hlasu, a keď som sa to pokúsil opraviť, možno som zmenil kanál a vôbec nič som nepočul. Takže som ani netušil, koľko strácam.“ Informácie dostával z druhej ruky. „Fanúšikovia pri ceste na mňa kričali, že Pogačar je asi dve minúty predo mnou, a že mám tvrdo tlačiť,“ ďakoval im na diaľku. Valverde sa už chystá na svetový šampionát. „Myslím si, že na svetovom šampionáte budem v dobrom stave. Budú to ale otvorené preteky, moje šance budú menšie ako vlani.“
 
 
pogacar 19 vuelta unik asofv
Alejandro Valverde finišuje (©PHOTOGOMEZSPORT2019)
 
 
Dnes niektorí cyklisti prišli o to, čo tri týždne poctivo budovali. Jedným z nich bol Miguel Ángel López a veľké sklamanie bolo vidieť nielen na jeho tvári, ale bolo prítomné aj v jeho vyjadrení. Povedal aj to, prečo Astana v závere nešla. "Musíte trochu zariskovať. Chcel som, aby si Movistar spravil svoju robotu, lebo pre nich bolo dôležité mať Naira na pódiu. Chcel som vidieť, či sa nejaké rozdiely skrátia, keď si Movistar čo-to odrobí. Ale neťahali dosť húževnato, asi nechceli pódium," skritizoval súperov pre Elpais. "Do tváre nám fúkal prudký protivietor, každý šiel po mne, ale Pogačar sa ich striasol. Movistar tam veľa rozmýšľal, až Nairo stratil pódium. Z pohľadu tímu to bola dobrá Vuelta. Vyhrali sme časovku a ešte jednu etapu. Niekoľko dní sme boli vo vedení," snažil sa skončiť v pozitívnom duchu. 
 
Ani Rafal Majka nezačal svoju reakciu v pozitívnom svetle. Napriek tomu, že predviedol veľmi dobrý výkon, bol smutný, pretože nevyhral etapu. Chcel ju venovať kolegom. "Chcel som dnes vyhrať etapu, aby som oplatil tímu jeho vynikajúcu prácu počas celých troch týždňov. Škoda, že to nevyšlo," pokrčil ramenami. Majka kolegov aj dnes vychválil a rozhodol sa revanšovať tímu tak, že zajtra bude pracovať pre ich šprintéra. "Ale tím bol skvelý. Pawel a Felix pri mne ostali až do finále a boli jednoducho špičkoví. Zajtra pomôžeme Samovi k dobrému výsledku a potom si užijeme čas bez bicyklov," teší sa na zaslúžený oddych poľský vrchár.
 
 
banner kolekciaOS v2
 
 
Ďalším mužom, ktorý dnes musel pustiť pozíciu svojim súperom bol aj James Knox. Brit dnes jazdil s "ozdobami" na rukách a nohách, pretože včera vážne spadol. Nikoho preto neprekvapilo, že už v prvom kopci sa porúčal preč z pelotónu. Neskôr bol schopný do neho sa vrátiť, ale v závere opäť stratil kontakt a do cieľa prišiel o jedenásť minút neskôr ako víťaz. Prepadol sa tak na jedenáste miesto v celkovej klasifikácii. "Cítim úľavu, som rád. Už na prvom stúpaní ma dropli, tak som trpel celý deň, ale ostatní netrpeli až tak, ako mohli. Som vyžmýkaný," bolo všetko, čo z neho dostal novinár z Cycling Pro Net. Knoxovi do reči príliš nebolo.
 
Po sobote neskrýval radosť ani Geoffrey Bouchard, ktorému sa pri premiére na Grand Tour podarilo získať dres pre najlepšieho vrchára. Dnes mu stačilo dôjsť do cieľa. „Únik sa vyformoval ešte na rovine, my sme boli trochu sklamaní, že sme sa doň nedostali. Je umenie ešte niečo vymýšľať na úpätí stúpania. Pokrývanie atakov ma stálo veľa síl. Do cieľa som sa ale zaprel a skončil som obstojne,“ zhodnotil svoj výkon pre Cycling Pro Net. Bouchard pár slovami okomentoval zisk dresu a aj celé podujatie. „Keď som bol na dostrel tohto dresu, stal sa pre mňa cieľom a zmenil som kvôli nemu svoju optiku. Chcel by som však aj vyhrať etapu alebo niečo dosiahnuť v GC. Na to potrebujem konzistentnosť počas celých troch týždňov a až potom niečo riešiť s favoritmi. Tento dres je pre mňa odmenou za prvý rok medzi profesionálmi. Ukazuje, že tu mám svoje miesto a že sa tvrdá práca vypláca. Taktiež viem, že keď mám dobrý deň, viem si to aj užiť a zabávať sa.“
 
 
pogacar 19 vuelta unik asofv
Geoffrey Bouchard (©PHOTOGOMEZSPORT2019)
 
 
Po divokom začiatku si do úniku naskočil aj Tao Geoghegan Hart, ktorý sa do úniku v úvodnom stúpaní nedostal. Po etape sa najskôr obzrel za svojim účinkovaním v Španielsku. „Snažil som sa zo všetkých síl. Určite som spravil niekoľko veľmi veľkých pokrokov. Mám za sebou už dva a pol Grand Tour, takže je príjemné cítiť sa takto v posledný deň a ešte stále mať niečo v zásobe.“  Hart ďalej prezradil, akú taktiku mal v záverečných kilometroch a prečo nie je smutný z toho, že nedostal šancu zabojovať o etapu. Jeho názor sa nestotožňoval s názorom lídra Astany, v jednej veci. „Nemôžem byť príliš sklamaný. Čakali sme na Pogačara, ale keď vystrelil, bol príliš silný. Čakali sme potom aj na vrchole stúpania na skupinu a bolo zrejmé, že idú rýchlo, keďže Movistar na čele ťahal so štyrmi mužmi. Vyzeralo to, že každý jazdí hranu. Asi každý okrem Primoža,“ v závere pochválil celkového víťaza a ukončil tak sériu našich reakcií.
 
 
Výsledky 20. etapy
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 5:16:40 100
2. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 01:32 40
3. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 01:32 20
4. PERNSTEINER Hermann Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:32 12
5. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 01:41 4
6. HIGUITA Sergio EF Education First Pro Team link ikonka 01:49  
7. TEUNS Dylan Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:49  
8. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 01:56  
9. NIEVE Mikel Mitchelton - Scott link ikonka 01:59  
10. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 01:59  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 80:18:54 20
2. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 02:33  
3. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 02:55  
4. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 03:46  
5. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 04:48  
6. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 07:33  
7. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 10:04  
8. HAGEN Carl Fredrik Lotto Soudal link ikonka 12:54  
9. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 22:27  
10. NIEVE Mikel Mitchelton - Scott link ikonka 22:34  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape


Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 155
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 136
3. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 132
 
 
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. BOUCHARD Geoffrey Ag2r La Mondiale link ikonka 76
2. MADRAZO Ángel Burgos - BH 44
3. SAMITIER Sergio Euskadi Basque Country - Murias 42

 
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 80:21:49
2. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 01:53
3. KNOX James Deceuninck - Quick-Step link ikonka 20:00
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop