Jakub Kratochvíla v našom rozhovore predstavuje a vysvetľuje záležitosti MČR a SR

22.6.2016, 11:00 | Rozhovory | Lukáš Timko
Pred šiestimi rokmi na okruhu v Kyjove Jakub Kratochvíla získal český titul do 23 rokov. Potom jazdil v silnom rakúskom celku Arbö Gebrüder Weiss a na konci roka 2014 ukončil kontinentálnu kariéru. Ostal pracovať s mládežou v Kyjove a je manažérom šampionátu, ktorý organizuje miestny klub. Ako býva zvykom pred každým MČR a SR, prinášame rozhovor s organizátormi.
 
 
Na úvod nám, prosím, predstavte Váš klub. Ľudia zo Slovenska, ktorí nie sú roky blízko zainteresovaní cyklistike, ho nepoznajú.
 
CK Dacom Pharma Kyjov je na českom cyklistickom poli tradičný klub, ktorý sa venuje najmä mládeži a každý rok organizuje rôzne preteky. Náš klub vychováva české nádeje a najväčším pretekárom od nás je určite Jan Bárta. V tomto klube som cyklisticky vyrastal a keď som pred dvomi rokmi ukončil kariéru, rozhodol som sa pomáhať pánovi Hušekovi (riaditeľ šampionátu, pozn. red.) s organizovaním pretekov. Každý rok tu máme Český pohár a na tomto okruhu sme organizovali už MČR a SR v roku 2010.
 
 
Dejisko šampionátu vybral Český svaz cyklistiky, takže to je skôr otázka na nich, ale prečo ste teda dostali organizáciu do svojich rúk? Bolo nejaké výberové konanie? Vieme, že Slavkov pred dvoma rokmi organizoval pán Vašíček, ktorý robí Czech Tour, tento rok už majstrovstvá nedostal.
 
My sme mali pôvodne organizovať časovku. Taká bola dohoda zo strany ČSC. Napokon ale prišla ponuka, aby sme zogranizovali celý šampionát aj s pretekmi, tak sme sa toho chopili. Presné okolnosti a dôvody mi, bohužiaľ, nie sú známe. Určite je jednoduchšie, ak má jeden organizátor pod palcom všetko.
 
 
krfatochvila 2010 mcr
Jakub Kratochvíla na tejto trati získal titul U23 (© DENÍK/Libir Kopl)
 
 
Každý organizátor najskôr vyberá trať, na ktorej sa pôjde. Má nejaké predstavy, ktoré sa cez obrovskú byrokraciu snaží zrealizovať. Takže dopadlo to u Vás podľa predstáv? Disciplíny nebudú na jednom mieste, vybrali ste Hodonín s Kyjovom.
 
My sme stavili na odskúšané. Časovka sa šla na podobnej trati aj v roku 2010, rovnako ako preteky. Časovka je v peknej scenérii na relatívne dobrej ceste cez maličké dedinky, ktorých uzavretie nevyvolalo až také obrovské problémy alebo nevôľu. Je to majstrák oboch krajín, tak sme chceli mať trasu aj na slovenskom území a sme radi, že nám aj všetky úrady, polícia, hasiči u Vás vyšli v ústrety, správali sa príkladne, takže za to sme radi.
 
 
Bývajú polemiky, či okruh počas pretekov úplne uzavrieť, alebo púšťať autá či hobby cyklistov v smere jazdy. V Slavkove bolo všetko uzavreté, vlani v Žiline nie. Ako to bude u Vás? Je tam viacero dedín po trase.
 
Počas konania pretekov bude úplná uzávierka. Nechceli sme riskovať nepríjemnosti a keďže preteky na tomto mieste neorganizujeme prvý raz, obyvatelia nás už poznajú, a preto dúfam, že nenastanú nejaké problémy. Vo výnimočných prípadoch, ak bude miestny občan veľmi súrne musieť niekam ísť, tak ho pustíme.
 
 
V sobotu ste sa rozhodli preteky juniorov a žien dať takmer dokopy. Ženy odštartujú o päť minút za juniormi. Na okruh sa dostanú dva pelotóny (vieme, že sa budú deliť hneď od prvého kopca) s množstvom mechaničákov. My nebudeme vedieť, čomu sa skôr venovať, kam poslať našu motorku s fotografom. Nevieme ako vyriešite Radio Tour atď. Neobávate sa chaosu a ovplyvnenia pretekov, po ktorých sa bude rozdávať 18 medailí?
 
Neobávame. Takto sa to šlo už pred šiestimi rokmi a ako som to niekoľkokrát počítal a modeloval, nepredpokladám, žeby sa oba preteky spojili, ich čelo. 
 
 
kratochvila 2010 mcr 2
Jakub Kratochvíla na pretekoch (© innvideo.at)
 
 
Okruh dokonale poznáte, na ňom ste aj vyhrávali, takže skúste nám aspoň stručne predpovedať priebeh pretekov. Očakávate aj Vy veľké selekcie?
 
Myslím si, že od roku 2010 sa cyklistika posunula, no hlavne vtedy neboli preteky tak obsadené ako dnes. Štartovať tu bude kompletná špička oboch krajín a ako dobre vieme, niektorí pretekári patria aj do svetovej špičky, veď tu bude aktuálny majster sveta. Veľké mená budú chcieť poraziť silné a hlavne početné kontinentálne zoskupenia, takže máme sa na čo tešiť. Okruh je naozaj náročný, aj ja očakávam, že v poslednom okruhu ostanu vpredu iba tí najlepší, ale nie je vylúčené, že mnoho pretekárov bude mať veľké problémy už v prvej polovici.
 
 
Poškuľovali ste po myšlienke oddeliť kategórie U23 a Elite, napokon sa pôjdu ako vždy spolu, navyše, hlavný rozhodca Milan Dvorščík tlačí na to, aby sa podľa pravidiel UCI už oficiálne tieto kategórie nedelili, takže ako sa vyvíjala táto záležitosť?
 
To je skôr otázka na ČSC, ktorý rozhoduje o takýchto veciach. Rozhodne by bola ťažšia organizácia, pretože by sme museli jedni preteky pridať, odrezať ľudí od sveta na dlhšiu dobu. Tiež si nemyslím, žeby štartové pole U23 malo takú obrovskú kvalitu a počet, aby nutne potrebovalo svoje preteky. Pelotón Elite + U23 čítajuci skoro dvesto cyklistov vyzerá lepšie ako dva polovičné. Navyše, na tomto okruhu sa to naozaj rozdelí.
 
 
Asi nenájdeme zainteresovaného človeka, ktorému by vyhovoval štart nedeľňajších pretekov o 8:00. Môže to v konečnom dôsledku znamenať aj menej divákov. Ani samotní cyklisti nie sú zvyknutí na takýto režim. 
 
Bohužiaľ, s tým sme nedokázali nič urobiť. Dostali sme od Českej televízie príkaz, že ak chceme, aby preteky odvysielali, zhruba vtedy a vtedy musia ukončiť prenos. Preto sme museli k tomu vypočítať štart a vyšlo nám to už na ôsmu.
 
 
mcr sr 2016 medaily
O tieto medaily budú bojovať Slováci na MČR a SR (© Katarína Jakubová, SZC)
 
 
Aký kultúrny a sprievodný program čaká divákov?
 
Vo štvrtok máme nachystaný koncert skupiny IMT Smile, ktorý, veríme, že ocenia hlavne slovenskí fanúšikovia, ale kapela je veľmi populárna aj v Čechách. Začínať bude po vyhlásení víťazov, teda okolo 19:30 - 20:00. V sobotu už v Kyjove o 20:00 vystúpi roková skupina K2 a v nedeľu o 14:00 to bude koncert kapely Argema, čo poteší najmä mladých. Všetko bude zadarmo. Okrem toho pripravujeme pre deti na každý deň rôzne preliezačky, skákací hrad a neviem ani ako sa volá to všetko. Radi by sme chceli prilákať aj ľudí, ktorí nie sú tradiční cyklistickí fanúšikovia, ale aby prišli stráviť pekný deň alebo dni k nám a videli, že cyklistika je pekný šport a možno ich to chytí a deti začnú bicyklovať.
 
 
Na záver sa každého organizátora pýtame na odhadovaný počet divákov, ktorých očakáva. Prípadne ak by ste chceli ľuďom odkázať nejaké inštrukcie, môžete touto cestou.
 
Verím, že sme pripravení na veľký počet divákov. Máme pripravené záchytné parkoviská, ku ktorým bude navádzať dopravné značenie a z ktorých budú divákov zadarmo odvážať autobusy do fan zóny na Strážovský kopec, o ktorú, predpokladáme, bude najväčší záujem. Máme na našich stránkach vysvetlené aj presné postupy, tak veríme, že ľudia budú všetko rešpektovať. Snažili sme sa to vymyslieť najlepšie možne pre nich. Budú sa tam môcť dostať aj na bicykloch atď. Nechcel by som odhadovať celkové číslo, ale veríme, že na Strážovskom kopci bude okolo päťtisíc divákov. Dúfame, že si diváci prídu na svoje a zažijú krásne cyklistické predstavenie.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop