Zvýši Saganova prítomnosť motiváciu mladých Slovákov v Bretónsku? (Preview k ME)

13.9.2016, 11:30 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Slovenská reprezentácia sa v týchto desiatkach hodín postupne stretáva v bretónskom Plumelecu, dejisku Majstrovstiev Európy v cestnej cyklistike. Dvadsaťdva našich pretekárov nastúpi vo všetkých disciplínach okrem časovky elitných mužov. Ambície budú mať rôzne. Niektorí sú na tomto fóre skúsenými matadormi, iní nováčikmi.
 
Organizátori natlačili desať štartov do piatich dní na úplne rovnakej trati, takže zaručili podujatiu jednoduchšiu organzáciu, atraktívnejší program, menšie náklady pre federácie i vyššiu bezpečnosť. Okruh je známy z pretekov 1. kategórie GP Plumelec - Morbihan, ktorý sa na západe Francúzska koná každý rok na konci mája a štartujú tu zvyčajne iba domáce World Tour celky Ag2r a FDJ. Z nich plynie poznatok, že cieľový kopec Côte de Cadoudal, ktorý je dlhý 1 700 metrov a má sklon 6,2 %, by mohol pelotóny jednotlivých kategórií rozdeliť a priniesť triumfy silových pretekárov obľubujúcich stredne náročné klasiky. Prvé a druhé miesto z posledných dvoch edícií tu získal Alexis Vuillermoz (Ag2r), ktorý vlani ovládol aj mimoriadne podobný dojazd ôsmej etapy Tour de France na Mur-de-Bretagne.
 
Stredne náročný okruh nebude vyhovovať šprintérom ani vrchárom, teda vyfiltruje viaceré cyklistické anomálie a ideálne odhalí výkonnosť všetkých zúčastnených vrátane Slovákov, ktorí budú presne vedieť, ako sú na tom v porovnaní s Európou. Vzhľadom na účasť Petra Sagana budú naše ciele v elitnej kategórii jednoznačné, ostatní pretekári sa môžu ukázať či nebodaj prepracovať k lepším kontraktom. Najmladším členom výpravy takéto akcie pomáhajú viac pootvoriť oči a odpovedať na otázku či pokračovať s cyklistikou alebo sa venovať štúdiu alebo inému športu, ak v nejakom ďalšom vynikajú.
 
 
rr profil okruhu
profil okruhu: juniorky 5 kôl, juniori 9 kôl, U23 11 kôl, ženy 8 kôl, muži 17 kôl (© uec.ch)
 
 
Naša superstar s novými pomocníkmi
 
Petrovi Saganovi už lepší okruh azda postaviť nemohli. Bude najväčším favoritom. Tréneri veľkých reprezentácií to, samozrejme, vedia a už dopredu (keďže sa bude pretekať bez vysielačiek) naplánujú viacero taktických variant. Budú mať tiež k dispozícii vyrovnanejšie tímy. Ten náš bude musieť reagovať na situáciu a nie len ostať pri Petrovi čo najdlhšie, ale aj chytať nebezpečné nástupy, prípadne ťahať skupinu, aby sa Petrove šance na titul neznižovali a nebol na všetko sám.
 
Bude to mať na starosti päť pomocníkov, ktorí sa v takejto pozícii stretnú prvý raz. Pre Martina Mahďara s Marekom Čaneckým ide vôbec o prvú reprezentačnú akciu v kategórii Elite. Patrik Tybor štartoval pred troma rokmi na MS vo Florencii. Slovenská cyklistická verejnosť bude veľmi zvedavá aký výkon táto trojica podá a doplní osvedčené podporné duo Juraj Sagan - Michael Kolář. Tybor by mohol mať výbornú formu, prekvapil na OH v Riu. Posledný mesiac však na UCI pretekoch neštartoval, a to je veľmi negatívny fakt. "Pevne verím, že forma ostala, ale strašne ma mrzí, že som si ju nemohol otestovať v ťažšej konkurencii. Na poslednú chvíľu nám vypadli preteky v Čechách a štartovali sme preto iba na slovenských pohároch. Verím, že sa zopakuje situácia ako pred Riom, že budem po pauze veľmi hladný po poriadnych pretekoch a v nedeľňajšom pelotóne ma to motivuje," povedal nám 45. muž z OH.
 
Podľa Milana Dvorščíka nebude mať Peter Sagan v nedeľu oblečený dres majstra sveta a preteky absolvuje v národných farbách tak ako to určujú pravidlá UCI.
 
Na toto miesto by bolo vhodné pridať slová reprezentačného trénera Elite. Pre portál Cycling-Info.sk sa ale v roku 2016, žiaľ, nevyjadruje.
 
 
saganovci juraj peter 2016 msr
bratia Saganovci na MSR a ČR 2016 (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Piati Slováci do 23 rokov bez jasného lídra
 
V ostatných kategóriách sú ciele nižšie, a to ešte môžeme byť radi, že sa menilo dejisko, pretože pôvodný okruh bol mimoriadne ťažký a Slováci by mali problém preteky vôbec dokončiť, čo, samozrejme, pre časť výpravy stále platí.
 
Dvadsať trojkárov bude päť. Napokon bez Erika Bašku, ktorý získal miesto v zostave Tinkoffu na Eneco Tour. Najviac sa čaká od dvojice Ľuboš Malovec - Juraj Bellan. Prvý menovaný končí v kategórii U23 a keďže sa v Dohe jednoznačne pôjde na Bašku, bude mať poslednú šancu ukázať sa zahraničným tímom, ale aj najpravdepodobnejšiemu budúcemu zamestnávateľovi - Dukle. Do Francúzska však cestuje po nevydarenej sezóne s nedostatkom priestoru v izraelskom Cycling Academy. "Pred pár týždňami som bol ešte aj chorý, takže sa pomaly dostávam do formy. Nemal som možnosť v posledných troch týždňoch ísť UCI preteky, takže príprava bola sčasti limitovaná, ale snažil som sa pripraviť čo najlepšie," povedal nám Trnavák, ktorý zvedie pomyselný interný súboj s o dva roky mladším Martinčanom, ktorý absolvuje aj časovku a v pretekoch bude chcieť ukázať, že sa za rok posunul, pretože v Tartu sa v pelotóne neudržal: "V časovke by som sa rád umiestnil v prvej polovici. Nie som špecialista, ale rád súťažím a mám výzvy, tak som sa chcel pripraviť a porovnať s Európou. V pretekoch je mojím osobným cieľom Top 30," vravel nám Bellan.
 
Šancu nazbierať veľmi cenné skúsenosti dostali prvoročáci Kristián Zimány s Pavlom Kvietkom a v súboji vyrovnanej dvojice Juraj Lajcha - Tomáš Harag bol napokon vybraný druhý menovaný o rok mladší pretekár. Všetci traja budú mať o motiváciu postarané, pretože sa vo Francúzsku zároveň pobijú o štvrté miesto na MS, kde sa ráta s Baškom, Malovcom a Bellanom.
 
 
malovec 2016 repre kurieri velka
Ľuboš Malovec na Kuriéroch (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Nadišiel Štočekov čas na vrcholnom podujatí
 
Tradične najvyššia konkurencia je u nás medzi juniormi a jednotliví tréneri Centier talentovanej mládeže chcú mať vo výprave čo najviac svojich pretekárov, takže reprezentačnému trénerovi robia najvýraznejšie vrásky na čele. Napokon to dopadlo absolútnou remízou trojice Hnáth - Novosad - Sitora a Trenčín, Žilina aj Žiar budú mať po dvoch zástupcoch. Všetci chlapci majú za sebou množstvo kilometrov v medzinárodnej konkurencii, no vo Svetových pohároch jazdili tento rok veľmi slabo a výsledok by sa rovnal zázraku. Jedinou výnimkou bol Matúš Štoček. Žilinský dlháň bol v úniku na Paríž - Roubaix, vo Francúzsku vyhral vrchársku súťaž, vo Švajčiarku súťaž U18 a v Nemecku etapu. V lete ho sužovali zdravotné problémy práve počas tréningového kempu v Livignu, ale mal by byť fit a pokúsi sa dosiahnuť výsledok. "Trať je zaujímavá, ten kopec rozhodne, ale kľúčom bude dobrá pozičná jazda a pretekanie, nie vyvážanie sa niekde vzadu. Čiže ak niekde nezaspím, budem môcť riešiť situáciu. Snažili sme sa doma vyhľadať podobný kopec a trénovali sme na ňom, takže som pripravený. Dám do toho všetko a verím, že deň vyjde. Konkrétny cieľ - umiestnenie - hovoriť nechcem, cyklistika je nevyspytateľná."
 
Časovku odjazdí Štoček spolu so Samuelom Orosom, ktorý predviedol bojovný výkon vlani na ME v Tartu. Adrián Foltán si vtedy narazil zápästie a tu bude chcieť ukázať, že sa zvládne udržať v balíku, pretože je vhodným typom na rovinaté MS. Pavol Januš, Alex Zeman a Martin Vlčák zažijú takúto akciu prvý raz.
 
 
stocek profilova box
Matúš Štoček na MSR a ČR 2016 (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Dievčatá a ženy budú menšou neznámou
 
Výprava bude pozostávať až z piatich zástupkýň nežnejšieho pohlavia, čo je za posledné desaťročie rekord. Dokonca aj na najbližších ME vo Frýdku-Místku sme pred troma rokmi mali iba štyri. Pri nominácii toho veľa reprezentačný tréner Daniel Kľúčik riešiť nemusel. Janka Keseg Števková, Lucia Valachová, Lucia Michaličková aj Martina Šefčíková do Francúzska cestujú vďaka svojim titulom majsteriek SR. Doplní ich ostrieľaná a stále mladá Tereza Medveďová, ktorá ako jediná naša pretekárka ženského World Tour tímu nechýbala na ME ani MS za posledné štyri roky ani raz. Až na pekné júlové preteky práve v Bretónsku sa nedá povedať, žeby mala vydarenú sezónu, takže akékoľvek ženské umiestnenie v prvej polovici výsledkovej listiny bude úspechom.
 
Michaličková sa možno rozhoduje, či sa bude naďalej súťažne venovať cyklistke, alebo zimným športom, keďže v minulosti vynikala v bežeckom lyžovaní a je aj aktuálnou bronzovou medailistkou z MS juniorov v zimnom triatlone. Šefčíková sa ju pokúsi poraziť v časovke. Zvedaví budeme tiež na výkon Keseg Števkovej v pretekoch, keďže na ceste často nejazdí a po horšom období vo vzťahu zo SZC bude mať určite vysokú motiváciu. Valachová si trúfla iba na časovku, preteky ako jediná členka výpravy neabsolvuje. Zaujímavosťou je, že do Bretónska necestoval terajší ale bývalý reprezentačný tréner žien Peter Medveď, keďže Kľúčik bol na výjazde pred týždňom a má iné povinnosti.
 
 
stevkova 2016 msr detail
Janka Keseg Števková na MSR a ČR 2016 (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Hlavný tréner nemá veľké ciele, predpokladá férové súboje
 
Vedúci výpravy a tréner U23 aj juniorov Martin Riška cestoval k východným brehom Atlantiku autom jeden a pol dňa, pretože sa za veľkého šéfa nepovažuje. Pýtali sme sa ho na ciele: "Ťažko hovoriť o cieľoch. Stanovili sme také základné realistické, že vo všetkých pretekoch sa umiestniť v prvej tretine výsledkovej listiny, v časovkách v prvej polovici. Všetci ale vieme, že z takých výsledkov jednotliví cyklisti nebudú mať nič. Sami dobre vedia, že ak sa chcú ukázať a ísť za vidinou svojej svetlej budúcnosti, potrebujú výsledok v Top 10, Top 20," vravel nám Riška. "Okruh napovedá, že to bude šampionát na férovku. Výkonnostne najlepší obsadia prvé priečky a každý sa niekam zaradí. Nemalo by to byť ani o tenučkých vrchároch ani čistých špurtéroch, ktorým by vyhovovali iné typy trate. Mňa mrzí, že sa o dejisku ME v obci Plumelec rozhodlo až tak neskoro, pretože na jar sme boli s juniormi v Morbihane, meste, ktoré je odtiaľ vzdialené asi dvadsať kilometrov, ale nikto ani len netušil, žeby to mohli premiestniť tam, takže sme si ten okruh nepozreli," doplnil päťnásobný majster Slovenska na ceste.
 
Všetky časovky (až na Elite) aj preteky s hromadným štartom majú relatívne malú dĺžku či počet okruhov. Najmä ženy by určite zvládli o okruh viac, dvadsať trojkári aj o tri. Najmä ich časovka na 25 400 metrov je najkratšia za posledné roky. Našim by kratšie vzdialenosti mali vyhovovať. Fanúšikom slovenskej cyklistiky ostáva dúfať, že prítomnosť majstra sveta v reprezentačnom kolektíve zdvihne morálku, sebavedomie i motiváciu ostatným pretekárom a keďže sa až do dvadsiatich dvoch vložili financie a nádeje, podajú svoje životné výkony, pretože bez nich to bude pre slovenské farby ďalší z mnohých nevýrazných šampionátov pred Tartu a Richmondom.
 
 
Nominácia Slovenska na ME:
 
Streda 14.09. o 09:30 - Časovka junioriek (12,7 km)
Martina Šefčíková (1999, CK Banská Bystrica) - majsterka SR
Lucia Michaličková (1999, CyS - Akadémia Petra Sagana)
 
Streda 14.09. o 12:30 - Časovka juniorov (25,4 km)
Matúš Štoček (1999, CyS - Akadémia Petra Sagana) - majster SR
Samuel Oros (1998, Slávia ŠG Trenčín)
 
Streda 14.09. o 15:00 - Časovka mužov U23 (25,4 km)
Juraj Bellan (1996, Dukla Banská Bystrica)
 
Štvrtok 15.09. o 10:30 - Časovka žien (25,4 km)
Lucia Valachová (1997, Vitalogic Astrokalb Radunion Nö) - majsterka SR
Tereza Medveďová (1996, Bepink)
 
Štvrtok 15.09. o 14:30 - Časovka mužov Elite (45,5 km)
- bez zastúpenia
 
Piatok 16.09. o 10:00 - Preteky junioriek (68,5 km)
Lucia Michaličková (1999, CyS - Akadémia Petra Sagana) - majsterka SR
Martina Šefčíková (1999, CK Banská Bystrica)
 
Piatok 16.09. o 14:00 - Preteky juniorov (123,3 km)
Matúš Štoček (1999, CyS - Akadémia Petra Sagana) - majster SR
Alex Zeman (1998, Slávia ŠG Trenčín)
Samuel Oros (1998, Slávia ŠG Trenčín)
Pavol Januš (1999, CyS - Akadémia Petra Sagana)
Adrián Foltán (1998, MŠK - CK Žiar nad Hronom)
Martin Vlčák (1998, MŠK - CK Žiar nad Hronom)
 
Sobota 17.09. o 08:45 - Preteky mužov U23 (150,7 km)
Ľuboš Malovec (1994, Cycling Academy Team) - majster SR
Tomáš Harag (1995, Dukla Banská Bystrica)
Pavol Kvietok (1997, Cyklistický tím Firefly)
Kristián Zimány (1997, Dukla Banská Bystrica)
Juraj Bellan (1996, Dukla Banská Bystrica)
 
Sobota 17.09. o 13:45 - Preteky žien (109,6 km)
Janka Keseg Števková (1976, Outsiterz) - majsterka SR
Tereza Medveďová (1996, Bepink)
 
Nedeľa 18.09. o 10:50 - Preteky mužov Elite (232,9 km)
Juraj Sagan (1988, Tinkoff) - majster SR
Peter Sagan (1990, Tinkoff)
Michael Kolář (1992, Tinkoff)
Marek Čanecký (1988, Amplatz-BMC)
Martin Mahďar (1989, Dukla Banská Bystrica)
Patrik Tybor (1987, Dukla Banská Bystrica)
 
- pretekárov sme zoradili podľa výsledku na Majstrovstvách SR 2016...
 
 
Vo všetkých časovkách sme mohli postaviť dvoch pretekárov. Možnosť automaticky dostali majstri SR a tiež pretekári, ktorí boli vybratí do nominácie na preteky a mali záujem špeciálne sa pripraviť aj na časovku. Čanecký s Malovcom sa ako šampióni rozhodli sústrediť na nedeľu a ich miesto ostalo voľné. 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop