Okolo Slovenska: Kráľovské mestá, vyššia kategória a päť prokonti tímov + galéria

5.4.2017, 11:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Organizátori našich najvýznamnejších pretekov pokračujú v evolúcii a pripravujú 61. edíciu Okolo Slovenska, ktorú sa ale rozhodli zaujímavo nazvať "60+1. ročník". Termín ostal júnový, preteky sa ale skrátili o jeden deň a budú mať teda prológ + štyri etapy od stredy 7. do nedele 11. júna 2017. V kuloároch sa hovorí, že je to posledný ročník konajúci sa v júni.
 
Preteky budú mať 762 kilometrov so štrnástimi vrchárskymi a jedenástimi rýchlostnými prémiami. Jazci si rozdelia spolu 738 bodov UCI, keďže sa preteky posunuli do kategórie 2.1. Konečne sa vedenie pretekov rozhodlo vrchárske prémie rozdeliť na viac kategórií, "až" dve.
 
 
privara 2017 tlacovka sirotny
Riaditeľ pretekov Peter Privara na tlačovke (© Martin Sirotny / Okolo Slovenska)
 
 
Opis trasy vyberáme z tlačovej správy SZC:
Preteky odštartujú podobne ako minulý rok – slávnostným predstavením tímov a nasledujúcim večerným prológom historickými ulicami mesta Levoča. Ten prinesie prvé časové rozdiely do výsledkovej listiny a určí prvého nositeľa žltého trička i ďalších cenných dresov.. Hneď na druhý deň čaká cyklistov takmer 212 km dlhá a náročná etapa, vedúca cez naše veľhory. Až sedem vrchárskych prémií a dve rýchlostné čakajú na cyklistov na trati medzi Levočou, Štrbským Plesom, Čertovicou, Breznom a cieľom v Banskej Bystrici. V piatok budú preteky pokračovať zvlnenou etapou smerom na juhozápad. Kým cyklisti pretnú cieľovú pásku v Nitre, musia prekonať 172 kilometrov a popasovať sa s tromi horskými a tromi rýchlostnými prémiami. Budú prechádzať Žiarom nad Hronom, dejiskom tohtoročného spoločného šampionátu Čechov a Slovákov na ceste. Zdolajú Salamandru, prejdú Banskou Štiavnicou, až postupne cez Tlmače, Zlaté Moravce do Nitry. Nasledujúci deň povedú preteky z Nitry do Trnavy. Hoci sú obe sobotné etapové mestá zasadené uprostred roviny, aj tu je pre cyklistov prichystaná náročná etapa so štyrmi horskými a troma rýchlostnými prémiami. Kráľovská 222 km dlhá etapa ich prevedie cez horské sedlo Havran, smerom na Čachtice, Štemberg, Poľanu, do Brezovej pod Bradlom, cez Trstín do Trnavy. Preteky vyvrcholia v nedeľu okruhmi cez najstaršie slobodné kráľovské mesto Trnavu.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria mapy a profilov etáp (© okoloslovenska.com)
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
 
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie generálneho riaditeľa pretekov Petra Privaru
{play}images/music/2017/okolo-svk-tlacovka/okolo-svk-tlacovka-privara.mp3|zdroj: Tomáš Šandor, Cycling-Info.sk{/play}
 
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie zostavovateľa trate Stanislava Holeca
{play}images/music/2017/okolo-svk-tlacovka/okolo-svk-tlacovka-holec.mp3|zdroj: Tomáš Šandor, Cycling-Info.sk{/play}
 
 
IMG 3731
Stanislav Holec na tlačovke (© Martin Sirotny / Okolo Slovenska)

 
Športovému riaditeľovi Ľudovítovi Lučaničovi sa podarilo zostaviť najkvalitnejšiu konkurenciu histórie, resp. po zániku éry profesionálnej a amatérskej cyklistiky. Zavíta k nám päť prokontinentálnych tímov, a to veľmi kvalitných. CCC Sprandi aj Gazprom-RusVelo budú mať za sebou Giro d'Italia a cyklisti kolumbijskeho Manzana Postobon budú zasa o miesto v zostave pre Vueltu bojovať. Fanúšikovia Androni Giocattoli si pamätajú štrnásť ročníkov na Gire, no už ich druhý rok na domácu Grand Tour nepozvali. Cyklisti Israel Cycling Academy si zasa mohli vyskúšať prestížne flámske klasiky. Rovnako enkláva sedemnástich kontinentálnych tímov je veľmi kvalitná. Pochádzajú zo štrnástich krajín, väčšinou západnej Európy, a takmer všetky majú skúsenosti aj s HC podujatiami. Na štartovej listine budú aj pretekári troch národných výberov - Slovenska, Maďarska a Ruska. Práve ruskí dráhari sa dostali na štartovú listinu ako poslední, keď sa pred pár dňami vedeniu pretekov nepodarilo dohodnúť s Nippo Vini - Fantini ani Bardiani CSF.
 
Odporúčame si vypočiť nahrávku, v ktorej športový riaditeľ pretekov podrobne predstavuje tímy a vysvetľuje neúčasť celkov World Tour s viacerými informáciami zo zákulisia:
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie športového riaditeľa pretekov Ľudovíta Lučaniča
{play}images/music/2017/okolo-svk-tlacovka/okolo-svk-tlacovka-lucanic.mp3|zdroj: Tomáš Šandor, Cycling-Info.sk{/play}
 
 
Zoznam tímov:
Prokontinentálne
vlajka Androni Giocattoli
vlajka CCC Sprandi Polkowice
vlajka Gazprom - RusVelo
vlajka Israel Cycling Academy
vlajka Manzana Postobon
Kontinentálne
vlajka 0711 | Cycling
vlajka Amplatz-BMC
vlajka Astana City
vlajka Bike Aid
vlajka Dukla Banska Bystrica
vlajka Elkov Author
vlajka FixIt.no
vlajka GM Europa Ovini
vlajka Kolss Cycling Team
albansko Marlux - Napoleon Games
kuwajt Massi - Kuwait Project
vlajka Meridiana Kamen Team
vlajka Monkey Town
vlajka Rietumu Banka - Riga
albansko Synergy Baku Project
vlajka Unieuro Trevigiani
vlajka WSA - Greenlife
Národné výbery
vlajka Maďarská reprezentácia
vlajka Ruská reprezentácia
vlajka Slovenská reprezentácia
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria dresov tímov, ktoré zavítajú na Okolo Slovenska
Fotografia 1 z 25
Fotografia 1 z 25
Fotografia 1 z 25
Fotografia 1 z 25
Fotografia 1 z 25
Fotografia 1 z 25
Fotografia 1 z 25
Fotografia 1 z 25
Fotografia 1 z 25
Fotografia 1 z 25
Fotografia 1 z 25
Fotografia 1 z 25
Fotografia 1 z 25
Fotografia 1 z 25
Fotografia 1 z 25
Fotografia 1 z 25
Fotografia 1 z 25
Fotografia 1 z 25
Fotografia 1 z 25
Fotografia 1 z 25
Fotografia 1 z 25
Fotografia 1 z 25
Fotografia 1 z 25
Fotografia 1 z 25
Fotografia 1 z 25
 
Vyberáme z tlačovej správy:
Podobne ako minulý rok, bude v cieľových mestách preteky sprevádzať aj bohatý program pre širokú verejnosť, predstavujúci aj iné odvetvia cyklistiky. Bronzová medailistka z MS Nicole Frýbortová predvedie ukážky akrobacie na bicykli. Ján Kočiš, majster sveta v cyklotriale, predvedie skoky a ďalšie adrenalínové kúsky, pri ktorých prítomným divákom vyrazí doslova dych. Súčasťou programu bude v každom meste aj koncert skupiny Hudba z Marsu a vystúpenia miestnych súborov.
Dvojdňový program v Trnave obohatia aj ďalšie zaujímavé aktivity. Mestská cyklojazda pre všetkých známa pod názvom Bercajgel, výstava a predvádzanie historických bicyklov v spolupráci s organizáciou Tyrnaviavelo, či sobotné kritérium pre mládež v rámci série pretekov Slovenského pohára. V nedeľu si široké skupiny cyklistických nadšencov môžu prejsť kratší okruh trate v rámci tradičného podujatia pre verejnosť – Energia na kolesách. Celý program v sobotu a nedeľu sa v Trnave bude niesť pod názvom Cajgelvíkend.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria z tlačovej konferencie (© Martin Sirotny / Okolo Slovenska)
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop