V Žiari chcú zorganizovať najlepší šampionát, sumarizujeme čo by ste mali o ňom vedieť

19.6.2017, 12:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Pred štartom každého spoločného šampionátu sme publikovali rozhovor s jeho riaditeľom alebo manažérom. Tentoraz to tak nebude, pretože organizátori toho nadchádzajúceho v Žiari nad Hronom už zverejnili toľko informácií, že by rozhovor priniesol iba pár nových tém. Väčšina tých podstatných už bola zodpovedaná. Rozhodli sme sa preto zosumarizovať všetko dôležité, čo by ste o "majstráku" mali vedieť.
 
Šampionát sa bude konať od štvrtka 22. do nedele 25. júna so štartom aj cieľom všetkých disciplín na ulici SNP v Žiari nad Hronom. Časovky sa budú konať v popoludňajších až podvečerných hodinách a preteky cez víkend počas dňa. Počet kategórií ostal rovnaký - súťažiť budú juniorky, juniori, ženy a muži v dvoch kategóriách Elite aj U23. Organizátorom je Občianske združenie Cyklistika 2017 v spolupráci s mestom Žiar nad Hronom, Cyklistickým klubom MŠK a s poverením od Slovenského zväzu cyklistiky. Riaditeľmi podujatia sú Milan Veselý (generálny riaditeľ spoločnosti Slovalco) a Peter Doležal (zástupca spoločnosti Bora na SR a bývalý profesionálny mechanik). Hlavným rozhodcom bude už tradične Milan Dvorščík, ktorý mal v posledných rokoch pod palcom nie len slovenské, ale aj tie české šampionáty. No a na záver ešte doplníme informáciu o ambasádorovi podujatia, ktorým je bývalý skvelý profík a víťaz etapy na Champs-Élysées Ján Svorada, ktorého oslovil práve Doležal.
 
 
ziar msr cr ulica
Ulica SNP, kde bude štart aj cieľ šampionátu (© cyklistika2017.sk)
 
 
Mesto sa pripravuje na najväčšiu akciu v histórii, pretože očakáva viac ako 13 000 fanúšikov, ktorí sa tu zišli v roku 1989 pri sledovaní exhibičného futbalového zápasu medzi výberom ČSSR (majstrami Európy z roku 1976) a výberom Európy, ktorý viedol Eusébio. Tentoraz očakávajú kompetentní niečo vyše dvadsať tisíc divákov. Myšlienka vznikla v hlavách spomínaného Milana Veselého a tiež primátora mesta Petra Antala počas šampionátu v Žiline pred dvoma rokmi, kde sa prišli pozrieť a stretli sa s prezidentom SZC Petrom Privarom. "Pre mesto Žiar nad Hronom je to veľká príležitosť ukázať sa v dobrom svetle. A zároveň možnosť dostať k nám prestížne podujatie, v ktorom sa objaví najpopulárnejší slovenský športovec. S plnou vážnosťou môžeme povedať, že ide nie o udalosť roka, ale o udalosť, ktorá v dejinách Žiaru nad Hronom nemá obdobu. Doteraz sa v našom meste nič väčšie neorganizovalo," povedal pre web pretekov Antal.
 
Že bude táto akcia na slovenské pomery veľkolepá potvrdzujú aj slová Petra Doležala: "Použije sa najviac zábran, ako sa kedy na Slovensku použilo. Hovoríme o tonách železa. Na Slovensku je k dispozícii päť kilometrov zábran, my máme dohromady jedenásť. Požičali sme si ich z Čiech. Firma, ktorá spolupracuje s NDS, nám dodá aj špeciálne tabule, ktoré sa používajú na diaľniciach. Nimi vykryjeme približne ďalších päť kilometrov. Na bezpečnosť cyklistov aj divákov bude dohliadať aj množstvo policajtov a dobrovoľníkov, ktorí nebudú ľudí vpúšťať na trať," povedal pre oficiálnu stránku.
 
 
dolezal sitora msr 2015
František Sitora - Leopold König - Jan Bárta - Karel Hník - Peter Doležal (© J. Maliňák, C-I.sk)
 
 
Šéf marketingu podujatia Martin Baláž písal na webe cyklistika2017.sk aj o ďalších akciách: "Pre návštevníkov budú okrem pretekov pripravené aj iné lákadlá. Fun zóna bude zabezpečovať zábavu a oddych návštevníkov priamo v centre pretekov, samozrejmosťou budú stánky s jedlom a občerstvením, animačné aktivity pre všetky vekové kategórie, predaj suvenírov, televízny prenos pretekov na veľkej LED obrazovke. Zdravotníci, požiarnici a policajní príslušníci budú zabezpečovať e maximálnu bezpečnosť a hladký priebeh pretekov."
 
Novinkou pre hobby pretekárov a nadšencov cyklistiky bude Charity ride, podujatie otvorené pre všetkých fanúšikov cyklistiky, ktoré sa uskutoční v sobotu 24. júna o 13:30. Prihlásiť sa môže doslova každý, bez vekového obmedzenia, na akomkoľvek bicykli. Štartovné je dobrovoľné, výťažok z neho bude použitý na dobrú vec a, okrem toho, podľa výšky príspevku bude účastník pretekov zaradený do žrebovania tomboly o atraktívne ceny. Trasa jazdy povedie po 28-kilometrovom okruhu, ktorý budú vrámci MSR a ČR zdolávať pred tým dopoludnia ženy, popoludní juniori a v nedeľu muži. Na Charity ride sa stále môžete prihlásiť vyplnením formulára TU, prezrieť si tam môžete aj propozície. Ďalšou atrakciou bude cyklistický trenažér Hansgrohe, ktorý si budú môcť fanúšikovia vyskúšať a traja najrýchlejší muži i tri ženy z každého dňa vyhrajú pekné ceny.
 
 
mapa preteky
mapa okruhu MSR a ČR aj Charity ride (© cyklistika2017.sk)
 
 
V priestoroch štartu a cieľa bude tribúna pre sedemsto divákov, k dispozícii budú v nedeľu aj dve LED obrazovky. Dve budú tiež fun zóny. Pripravené budú, pochopiteľne, aj bufety. Z kultúrneho programu spomenieme Hudbu z Marsu, Vidiek či Linu Mayer.
 
Hlavnými moderátormi podujatia budú dlhoročný športový novinár Miroslav Michalech, ktorý túto akciu moderoval aj v Dubnici i Žiline a Roman Barényi, tradičný cyklistický moderátor. Vo funzóne bude Tomáš Ďutka, ktorého zasa fanúšikovia cyklistky poznajú z Okolo Slovenska aj Detskej Tour PS. Ľudí, ktorí sa z rôznych dôvodov nebudú môcť osobne zúčastniť, poteší priamy prenos nedeľňajších pretekov na obrazovkách Dvojky RTVS, ktorý by mal začať o 12:30.
 
Organizátori pre fanúšikov, ale aj miestnych obyvateľov, pripravili celý rad informácií v súvislosti s uzávierkami dopravy aj parkovaním. Nájdete ich na webe podujatia.
 
 
št 22.6. rovinata etapa 15:00   ČASOVKA JUNIORIEK 20 km víťazka ?
št 22.6. rovinata etapa 16:30   ČASOVKA ŽIEN 26 km víťazka ?
št 22.6. rovinata etapa 18:00   ČASOVKA JUNIOROV 26 km víťaz ?
pi 23.6. rovinata etapa 15:00   ČASOVKA MUŽOV U23 40 km víťaz ?
pi 23.6. rovinata etapa 15:00   ČASOVKA MUŽOV 40 km víťaz ?
so 24.6. zvlnena etapa 09:30   PRETEKY ŽIEN (3) 82 km víťazka ?
so 24.6. zvlnena etapa 09:30   PRETEKY JUNIORIEK (3) 82 km víťazka ?
so 24.6. zvlnena etapa 16:00   PRETEKY JUNIOROV (4) 110 km víťaz ?
ne 25.6. zvlnena etapa 10:00   PRETEKY MUŽOV (7) 193 km víťaz ?
ne 25.6. zvlnena etapa 10:00   PRETEKY MUŽOV U23 (7) 193 km víťaz ?
 
 
Súťažné preview MSR a ČR budeme publikovať v stredu popoludní...
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop