Poznáme menoslov Slovákov cestujúcich do Bergenu, sedem z nich zažije premiéru

11.9.2017, 12:00 | Slovensko a Slováci | Redakcia, SZC
Po dvoch exotických šampionátoch mimo Európy sa o dúhové dresy bude bojovať v Nórsku a počet nominovaných Slovákov aj preto stúpol. V Bergene ich uvidíme trinásť. Viac sme mali na trati iba vo Florencii pred štyrmi rokmi. Vôbec prvý raz v histórii budeme mať zastúpenie vo všetkých piatich kategóriách.
 
Elitná zostava na nedeľu 24. septembra nikoho neprekvapila a každému bola jasná už hádam na jar. Našťastie sa nikto zo šestice Sagan, Sagan, Kolář, Baška, Tybor, Čanecký nezranil a nehlási ani chorobu, takže mali by byť všetci na sto percent pripravení. Poslední dvaja kontinentálni jazdci ešte budú cez víkend štartovať na jednorazovkách V4 v Česku a Poľsku, Kolářa s Baškom čakajú v stredu a štvrtok talianske jednorazovky.
 
Dlhoročný juniorský reprezentačný tréner Milan Novosad sa rozhodol nominovať troch svojich chalanov zo Žiliny, teda Štočeka, Blaška a Meriača, ku ktorým sa pridá Foltán. Pretekať budú v sobotu dopolunia. Vo zvyšných kategóriách nastúpia jednotlivci. V piatok 22. septembra juniorka Petra Machálková a dvadsať trojkár Ján Andrej Cully. V ženskom pelotóne budeme mať Alžbetu Pavlendovú. U týchto mien bude hlavným cieľom preteky dokončiť. Všetci okrem Petra Sagana boli na ME v Herningu, teda vo všetkých kategóriách sa de facto iba zúžil výber.
 
Väčšina nášho tímu zažije na svetovom šampionáte premiéru. Zatiaľ čo z elitných mužov nikdy na štarte MS nestál iba Marek Čanecký, z ostatných kategórií nás naopak reprezentoval iba Matúš Štoček. Sedem pretekárov bude mať z tejto veľkolepej akcie prvú skúsenosť a pozitívom je, že všetci môžu v daných kategóriách štartovať aj o rok v Rakúsku, kde bude ale veľmi ťažká trať.
 
 
ME elite 08
Slováci na tohtoročných ME (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
"Nominačné kritériá boli našim jazdcom známe od začiatku sezóny. Komisia cestnej cyklistiky rozhodla, že Slováci budú štartovať len v pretekoch s hromadným štartom, na časovky nepostavíme nikoho. V súčasnosti nemáme takých pretekárov, u ktorých by bola v časovke šanca na lepší výsledok. V pretekoch však budeme mať dve veľmi silné zostavy. Tou druhou budú juniori, ktorí tvoria celkom zohratú partiu. Aj títo chalani majú šancu na dobrý výsledok. Matúš Štoček sa už viackrát ukázal na svetovom podujatí, tento rok sa to podarilo aj prvoročákovi Matejovi Blaškovi," priblížil rozhodnutie cestnej komisie v tlačovej správe SZC Martin Riška.
 
K elitnej kategórii sa rozhovoril prezident SZC Peter Privara: "Hlavným cieľom je samozrejme obhajoba titulu Petrom Saganom, ktorá by bola prepisom histórie cestnej cyklistiky. Peťo aj ostatní naši pretekári však budú mať veľmi ťažkú pozíciu v balíku, určite budú najsledovanejšími jedincami v pelotóne. Už viackrát sme sa ale mohli presvedčiť o Petrovej genialite na vystihnutie tej správnej chvíle v boji o výsledok. Vynikajúcu formu ukázal aj na posledných pretekoch. Veľmi mu želám, aby mu to po tohtoročnom nespravodlivom predčasnom ukončení Tour de France vyšlo pri ďalšej obhajobe dúhového dresu."
 
 
Nominácia Slovenska na MS:
 
Piatok 22.9. od 10:05 do 12:00 - preteky junioriek
Petra Machálková (2000, CyS - Akadémia Petra Sagana)
 
Piatok 22.9. od 13:15 do 17:30 - preteky mužov U23
Ján Andrej Cully (1995, Dukla Banská Bystrica)
 
Sobota 23.9. od 09:30 do 12:45 - preteky juniorov
Matúš Štoček (1999, CyS - Akadémia Petra Sagana)
Matej Blaško (2000, CyS - Akadémia Petra Sagana)
Adam Foltán (2000, MŠK Žiar nad Hronom - CK)
Tomáš Meriač (2000, CyS - Akadémia Petra Sagana)
 
Sobota 23.9. od 13:15 do 16:00 - preteky žien Elite
Alžbeta Pavlendová (1990, Dukla Bratislava)
 
Nedeľa 24.9. od 10:05 do 16:50 - preteky mužov Elite
Patrik Tybor (1987, Dukla Banská Bystrica)
Marek Čanecký (1988, Amplatz-BMC)
Juraj Sagan (1988, Bora-Hansgrohe)
Peter Sagan (1990, Bora-Hansgrohe)
Michael Kolář (1992, Bora-Hansgrohe)
Erik Baška (1994, Bora-Hansgrohe)
 
 

 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop