Peter Sagan prišiel do Bergenu bez tlaku a pripravený podať najlepší výkon

23.9.2017, 13:30 | Slovensko a Slováci | Redakcia C-I.sk
Aj keď patrí Peter Sagan na svetovom šampionáte medzi hlavných favoritov a jeho triumf môže zmeniť históriu, slovenský cyklista dorazil do Bergenu presne tak, ako ho poznáme. Trať si pozrieť nebol, žiadny tlak si nepripúšťa a podujatie si chce užiť.
 
Pred vyvrcholením majstrovského týždňa je frekventovanou témou zdravotný stav obhajcu prvenstva, ktorý kvôli menším problémom vynechal TTT, ale Sagan hlási, že v dejisku MS je pripravený predviesť maximum. "Minulý týždeň som bol trochu chorý a necítil som sa dobre, ale teraz by malo byť všetko v poriadku. Tri dni som bol bez bicykla, potom som trošku trénoval, takže som zvedavý, ako to dopadne v nedeľu. Po chorobe nemôžete povedať, že máte stopercentnú formu, ale som pripravený odviesť na trati maximum. Očakávam výbornú atmosféru na trati, ktorú vytvoria fanúšikovia z rôznych krajín." Špeciálne sa teší na slovenských priaznivcov, ktorí mu veľmi pomohli v Katare, a je rád, že na trati by ich malo byť viac ako pred rokom.
 
Slovenský jazdec si myslí, že máme pred sebou typické majstrovské preteky, ktoré sa odohrajú na náročnom profile s množstvom favoritov. "Dôležité bude, aby sme si užili preteky. Veľkými favoritmi budú Boasson Hagen a Kristoff, ktorí jazdia pred domácimi fanúšikmi, a to je vždy veľká motivácia. Ale favoritov bude niekoľko, všetci poznáme tie mená ako Avermaet, Matthews či Kwiatkowski. Všetko bude záležať od toho, ako sa bude komu dariť počas toho jedného najdôležitejšieho dňa. Trať je veľmi dlhá a po siedmich hodinách v sedle sa môže stať čokoľvek. Uvidíme, aké bude počasie, ale je lepšie, ak by svietilo slnko, lebo asi nikto nechce jazdiť 270 kilometrov v daždi. Videl som nejaké videá a fotky z okruhu, ale až zajtra po dvoch kolách zistím, aký je v skutočnosti náročný." A zároveň dodal, že aj keď má tú možnosť, okruh si nepôjde vyskúšať pred podujatím.
 
 
sagan 2017 ms tlacovka
Juraj Sagan, Peter Sagan a Michael Kolář pred novinármi (© Lukáš Timko, Cycling-Info.sk)
 
 
Pred pretekmi nechcel prezradiť, akým spôsobom sa chce presadiť, či bude útočiť, alebo sa bude spoliehať na špurt. "Nerozmýšľam nad tým, ako sa budú vyvíjať preteky. O všetkom sa rozhodne v poslednom či predposlednom kole a bude mať na to vplyv viacero faktorov. Preto nemôžem povedať takto dopredu, čo urobím v nedeľu na trati. Nemám žiadny vysnívaný scenár, budem jazdiť tak, ako si to bude vyžadovať ten konkrétny moment. Nedá sa povedať, čo by bolo pre mňa lepšie. Ak prídeme do šprintu, nikto nevie s istotou, že ho vyhrá. Najdôležitejšie bude, aby sme nemali smolu, defekty alebo pády v zlom momente, a mohli ušetriť čo najviac energie na finále." Ani pri predchádzajúcich triumfoch na MS nemal nachystanú presnú taktiku, ale vždy predviedol to najlepšie riešenie, ktoré si daný vývoj vyžadoval.    
 
Petra Sagana čaká v Bergene jedna z najdôležitejších výziev v kariére, ale na štart sa postaví bez nervozity. A pri tejto misii môže byť pokojný aj preto, lebo nemusí nič dokazovať. "Nepozerám sa na to, že ešte nikto nevyhral trikrát po sebe svetový šampionát. Čo sa má stať, to sa stane. Beriem to rovnako ako pred rokom v Katare. Nemám čo stratiť. Už som bol dvakrát majstrom sveta. Som hrdý na to, čo som dosiahol v uplynulých rokoch, preto si chcem nedeľňajšie preteky užiť. Jednoducho sa teším, že môžem byť opäť na MS a chcem spraviť všetko tak, aby som bol spokojný sám so sebou. Mám okolo seba dobrý tím a na trati necháme všetko. Budem mať viac pomocníkov ako v minulom roku, čo je vždy veľmi prospešné."
 
A čo vraví na neochotu viacerých jeho súperov spolupracovať v skupine napríklad na GP v Montreale? "Neobávam sa toho. Uvidíme, treba si uvedomiť, že MS sú dôležitejšie preteky ako Montreal. Tu sa budeme asi všetci za takých okolností správať inak. Ale konečné slovo budú mať nohy." Nevadí, Petrovi že Edvald Boasson Hagen si bol okruh prejsť tridsaťkrát? "Verte mi, že v pretekoch bude ten okruh vyzerať úplne inak ako počas tréningu osamoteného cyklistu."
 
Športový riaditeľ slovenskej reprezentácie Ján Valach vie, ako sa majú správať cyklisti počas majstrovských pretekov, preto verí, že im všetko klapne na sto percent ako pri predchádzajúcich účastiach. "Musíme byť pripravení na všetko, ako tomu bolo aj v minulých edíciách. Budeme sa snažiť, aby sme nerobili chyby a dostali sa do posledných kôl tam, kde máme byť. A potom sa uvidí. Taktiku neprezradím, my si ju pripravíme večer pred pretekmi. Budeme sa snažiť jazdiť tak, aby sme mali pokryté a boli pripravení na všetky situácie, ktoré môžu na trati vzniknúť."      
 
Okrem svojho úzkeho podporného tímu a fanúšikov vyzdvihol Peter aj veľkú podporu od Bory-Hansgrohe. Majiteľ spoločnosti Bora Willi Bruckbauer a šéf tímu Ralph Denk bývajú priamo s našou výpravou v hoteli.
 
 

 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop