Tímy na Okolo Slovenska predstavujú dosiaľ nevídanú kvalitu v rozmanitosti

24.4.2018, 22:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Od 12. do 16. septembra uvidíme na našich cestách od Popradu po Galantu pelotón cyklistov 62. ročníka Okolo Slovenska. Od čias, kedy sem jazdili zväčša iba reprezentácie, hoci kvalitné, a kluby z okolitých krajín, sa organizátori cez plejádu kontinentálnych celkov vlani dostali k prokontinentálnym manšaftom a tento rok sem prídu aj dva tímy World Tour.
 
Kvalita štartovej listiny rástla kontinuálne, tak ako aj samotné preteky po organizačnej stránke. Ich rozpočet sa navyšoval a pod skúseným vedením pracoval rozrastajúci sa mladý organizačný tím stále lepšie. To všetko spolu s dodržiavaním pravidiel UCI (nie je to samozrejmosť v strednej a východnej Európe) pomohlo pretekom vybudovať si veľmi dobré meno v európskej cyklistickej komunite. Jasne to ukázal aj náš graf výpočtu kvality štartovej listiny, kde sme zohľadnili dvadsať najlepších tímov (keďže v rokoch 2013, 2014 a 2018 ich štartuje dvadsať) podľa dosiahnutých UCI bodov. Pre rok 2018 sme použili hodnoty z minulej sezóny. Zaujímavé bude aj porovnanie kvality nášho podujatia s inými pretekmi vo svete, to sa však bude dať až podľa definitívnej štartovky s menoslovom pretekárov.
 
 
okolo slovenska startovka
 
 
Z najvyššej ligy sem pricestuje Bora - Hansgrohe ako najobľúbenejší celok slovenských fanúšikov, ktorý v zostave má aj štvoricu našich reprezentantov. Možno dvaja, či aj všetci okrem Petra Sagana by sa tu mohli objaviť. No a musíme si uvedomiť, že Quick-Step Floors je suverénne najlepším tímom sveta v tejto sezóne. Aj keby jedni i druhí k nám prišli s najhoršími pretekármi, budeme sa mať na čo tešiť. Hoci to nebolo žiadnou samozrejmosťou, napokon k nám prišli iba tie dva tímy, ktoré sú spájané so Slovenskom. Žiaden ďalší "úlovok" sa nepodaril. Minulý týždeň to vysvetľoval športový riaditeľ Ľudovít Lučanič na webe pretekov: "Tie najkvalitnejšie vo World Tour však majú preplnený a osvedčený kalendár, ktorý len zriedka menia. V našom termíne je Vuelta, druhá partia sa vráti z Kanady, klasiky sú v Taliansku i Belgicku. Nezabúdajme tiež na našu východnú polohu, ktorá menšou nevýhoodou určite je. Ale vieme, že vo februári či marci, kedy by ešte možno bol priestor, my preteky kvôli vysoko rizikovému počasiu organizovať nemôžeme."
 
 
bora 18 tdu prezentacia bohfb
Bora - Hansgrohe na Tour Down Under (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Ľudovít Lučanič aj v našom rozhovore potvrdil, že rokoval prakticky so všetkými tímami World Tour a opäť to najdlhšie zvažovali v Dimension Data, za ktorý komunikoval Rolf Aldag. Organizátorom sa napríklad snažil pomôcť aj šéf Merida Slovakia Jaroslav Štefánik, ktorý sa rozprával s generálnym manažérom Bahrainu Merida Brentom Copelandom. Ani tím okolo Nibaliho ale na Slovensko nepricestuje, pretože v tom termíne idú okrem Vuelty aj klasiky v Taliansku a v tejto fáze sezóny nebude asi žiadny tím pretekať na tri partie, čo je aj logisticky veľmi náročné. Táto prirodzená evolúcia ale nemôže byť na škodu a bude dôležité, aby nastávajúci ročník dopadol dobre a pozitívna zvesť o našom podujatí sa rozšírila ďalej aj medzi tie najlepšie tímy.
 
Definitívne sa zdá, že dobrým menom, kvalitou podujatia a štandardným štartovným už dokážeme prilákať špičkové prokontinentálne celky, a to sme ešte pred pár rokmi mali problém s kontinentálnymi. Účasť CCC Sprandi Polkowice a Gazpromu - RusVelo zrejme bude dlhoročným štandardom. Poliaci tu už vlani prišli s veľmi silným tímom a to isté sa dá očakávať aj teraz. Rusi vlani sklamali, prišli bez ľudí z Gira a Lučanič s nimi nebol spokojný, no organizátori rozhodne nie sú na tom tak dobre, aby odmietali tímy druhej ligy. Z plejády talianskych zoskupení najväčší záujem pricestovať prejavili v Bardiani CSF. Menšou bombou na pomedzí WT a PCT úrovne je účasť dvojice tímov, ktoré vedia vystužiť kvalitu štartovej listiny aj na podujatiach World Tour. Roompot - Nederlandse Loterij absolvoval väčšinu najslávnejších klasík, Cofidis, Solutions Crédits si preteky doslova vyberá. A.S.O. ich pozve úplne všade, desiatky rokov nechýbali na Tour ani Vuelte. Kvalita ich zostavy ale bude otázna práve kvôli Vuelte a aj dvojici víkendových talianských klasík, kde chcú ísť tiež. Už len ich príchod však je pre preteky dobrou reklamou.
 
 
cofidis 2016 peloton krasna bruno bade
Jazdci Cofidisu vedú pelotón (© Bruno Bade / Tour de Picardie)
 
 
Kontinentálne celky dotvárajú kvalitu v rozmanitosti. Ešte nedávno sem zo západu nechcel nikto cestovať, teraz už privítame napríklad britský ONE Pro Cycling alebo Riwal Ceramicspeed, ktorý vedie bývalý jazdec CSC a niekoľkonásobný dánsky majster Michael Blaudzun či nórsky UNO-X Development, ktorý zhodou okolností buduje jeho niekdajší kolega a víťaz E3 Harelbeke či viacerých etáp na Grand Tours Kurt-Asle Arvesen, ktorý potom v pozícii športového riaditeľa v Sky štyrikrát vyhral Tour de France, až kým sa nevrátil domov hľadať nové talenty.
 
Tretinu zúčastnených tímov tvoria tie, ktoré vídame na našich cestách pravidelne, resp. majú svoj domov v okolitých krajinách. Adria Mobil a Elkov Author vďaka svojim vysokým rozpočtom a veľmi skúseným kádrom dokážu bežne zbierať stovky UCI bodov aj na pretekoch 1. kategórie. Z Poľska sa organizátori rozhodli pre Hurom, ktorý sa posilnil o najlepších pretekárov rozpadnutého Kolssu a z Rakúska dostali prednosť pred MyBike (bývalým Amplatzom) i Felbermyerom WSA Pushbikers, s ktorými má Lučanič najlepšie ľudské skúsenosti. Z Maďarska logicky dostal priestor nový projekt Pannon Cycling, v ktorom pôsobia bratia Saboóvci, hoci maďarská federácia nie je spokojná a chce na štarte iný tím alebo reprezentáciu s vyhrážkami, že vylúči Duklu z Okolo Maďarska, ktoré sa tiež posunuli do 1. kategórie, no kvalitou štartovky sa dostanú niekde zhruba na úroveň našich pretekov z roku 2016. Z plejády reprezentačných výberov U23, ktoré sa hlásili a budú sa v tom čase pripravovať na rakúske MS, si vybrali Belgičanov. Samozrejmosťou je účasť Dukly Banská Bystrica a regionálneho výberu, ktorý povedie buď reprezentačný tréner U23 Radoslav Csuka alebo Matej Vyšňa z CyS Akadémie. Dvadsaťtrojkári dostanú obrovskú školu a určite tam bude množstvo DNF.
 
 
adria mobil 18 peloton crofstiehl
Jazdci Adria Mobil na Okolo Chorvátska (© Tour of Croatia / Stiehl Photography)
 
 
Jediným kontinentálnym tímom na východ od nás bude Synergy Baku, ktorý dlhé roky pozývame v rámci barteru s Azerbajdžanskou federáciou za účasť na ich podujatí 1. kategórie. To sa ale tento rok neuskutoční kvôli finančným problémom organizátora, no naši ich už džentlmensky nechceli škrtať. No a dvadsiatym tímom na štarte bude chorvátsky Meridiana Kamen Team, na ktorom sa dá pekne ilustrovať stúpajúca kvalita podujatia. V roku 2012 vyhrali tri etapy, tímovú súťaž a Enrico Rossi celý ročník. O šesť rokov neskôr nad nimi Lučanič privrel obe oči a boli posledným tímom, ktorým potvrdil účasť až v posledných dňoch.
 
Suma-sumárum, na našich cestách by sme mali vidieť 140 pretekárov z dvadsiatich tímov. Prvý raz budú zostavy sedemčlenné. Všetky tímy prídu z Európy (patrí tam podľa UCI aj Azerbajdžan), ale až sedemnástich krajín. Dva celky budú iba z Belgicka, Poľska a Slovenska. Dôležité ale je, z akých krajín. Zatiaľ čo v minulosti k nám chodili tímy z Lotyšska, Litvy, Ukrajiny či Bieloruska, tentoraz budú z tých najlepších krajín. Z Top 15 krajín oboch rebríčkov (svetový aj Europe Tour) chýba iba zastúpenie zo Španielska a Švajčiarska. Je nutné si však uvedomiť, že všetky tri španielske prokonti celky budú na Vuelte a kontinentálne vychádzajú za hranice iba zriedka, maximálne na dohľad Pyrenejí. No a Švajčiari zasa majú iba jediný konti tím. Chceli prísť s reprezentáciou U23, ale Belgičania sľubovali kvalitnejšiu zostavu.
 
 
tratnik 2017 okolo slovenska podium sampanske
Jan Tratnik, vlaňajší víťaz pretekov (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Prípravy na 62. ročník budeme naďalej sledovať. Organizátori ešte stále nezverejnili detailnú trasu pretekov, hoci vedenie ju už pozná a iba dolaďuje detaily. Pripomíname, že sa všetko začne v Poprade prológom, ktorý by vraj mal mať iba 1800 metrov, na čo nie sú jazdci tých najlepších tímov zvyknutí, ale bude divácky atraktívny a vyhovovať našim jazdcom Dukly. Prvá etapa zamieri na Štrbské Pleso, druhá z Ružomberka do Dubnice nad Váhom. Odtiaľ v sobotu do Nitry a záverečný špurt by sme mali vidieť v Galante. Organizátorov sa určite budeme pýtať, či zlepšili viaceré problematické záležitosti z minulosti, a čím posunú aj organizáciu či marketing ako taký. Predpokladáme, že ďalší článok budeme publikovať na prelome júna a júla.
 
 
TÍMY NA OKOLO SLOVENSKA 2018
 
World Tour tímy
vlajka BORA - HANSGROHE
albansko QUICK-STEP FLOORS
 
Prokontinentálne tímy
vlajka BARDIANI CSF
vlajka CCC SPRANDI POLKOWICE
vlajka COFIDIS, SOLUTIONS CREDITS
vlajka GAZPROM - RUSVELO
vlajka ROOMPOT - NEDERLANDSE LOTERIJ
 
Kontinentálne tímy
vlajka ADRIA MOBIL
vlajka DUKLA BANSKÁ BYSTRICA
vlajka ELKOV - AUTHOR
vlajka MERIDIANA KAMEN TEAM
vlajka ONE PRO CYCLING
vlajka PANNON CYCLING TEAM
vlajka RIWAL CERAMICSPEED CYCLING TEAM
albansko SYNERGY BAKU CYCLING PROJECT
vlajka TEAM HUROM
vlajka UNO-X NORWEGIAN DEVELOPMENT TEAM
vlajka WSA PUSHBIKERS
 
Národné výbery
albansko BELGICKÁ REPREZENTÁCIA U23
vlajka SLOVENSKÁ REPREZENTÁCIA
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop