MSR: Novým kráľom juniorov je Blaško, Foltán s Bugárom špurtovali o striebro + video

23.6.2018, 15:50 | Slovensko a Slováci | J. Janoťák, L. Timko
mcr sr 2018 banner
 
so 23.6. rovinata etapa 15:00   Plzeň > Plzeň (8 okruhov) 128 km Blaško
 
 
V sobotu sa o jednotlivé tituly a cenné kovy pobili ešte aj juniori. Tiež v tejto vekovej kategórii sme sledovali menší pokles záujemcov, keďže na štart sa postavilo 37 mladých Slovákov, čo je o šesť pretekárov menej ako vlani. Posledné dva juniorské tituly MSR získal pre seba Matúš Štoček. Ten však už súťaží v kategórii do 23 rokov. Boj o honor najlepšieho juniora bol preto otvorený, čakal sa súboj CTMiek - Žiliny, Trenčína aj Žiaru.
 
 
F04 3744
Neutrálny štart (© Ján Melicher)
 
 
Cyklistické nádeje museli absolvovať o tri kolá viac ako ženy. Celkovo tak na nich čakalo 128 náročných kilometrov. Podobne ako dievčatám, aj mladým chlapcom neprialo počasie. Síce oproti ránu sa v Plzni v poobedných hodinách trošku oteplilo, teplota vzduchu však stále bola veľmi nízka. Počas pretekov juniorov bolo len štrnásť stupňov. Zosilnel aj vietor, takže talentovaní cyklisti dnes mali naozaj čo robiť.
 
Ženy svoju bitku začali opatrne, to juniori na nič nečakali a už od úvodu sa do toho poriadne vložili. Prvé ataky prišli okamžite po zahájení pretekov, pričom jeden z nich bol úspešný. Ujsť sa podarilo až ôsmym cyklistom, ktorí si skoro okamžite vybudovali sľubný náskok. Boli v ňom aj štyria Slováci. Menovite Matúš Baniar z MŠK Žiar nad Hronom - Cyklistický klub, Richard Coma z CyS - Akadémia Petra Sagana, Pavol Rovder z tímu CYKLO SPIŠ a Simon Nagy z TJ SLÁVIA Športové gymnázium Trenčín.    
 
 
F04 3757
Pokusy o únik (© Ján Melicher)
 
 
Vpredu tak mali zastúpenie všetky silné slovenské tímy. Do čela sa snažil dostať aj ďalší člen z CyS - Akadémia Petra Sagana, ale Matúšovi Foltánovi sa zámer nepodaril, keďže zostal visieť medzi vedúcou osmičkou a pelotónom. Matúš sa chvíľku trápil sám, no potom sa rozhodol vrátiť do hlavného balíka. Odstup medzi vedúcou osmičkou a pelotónom sa neustále zväčšoval. Náskok utečencov po prvýkrát prekonal hranicu dvoch minút.  
 
Potom sa situácia upokojila. Slovenská a česká štvorka v čele ukážkovo spolupracovala a pri druhom prejazde na kopci Kyšice na nich hlavný balík strácal už takmer tri minúty. Najväčší favoriti spomedzi Slovákov zatiaľ nehlásili žiadne problémy a boli súčasťou pelotónu. To neplatilo o jednom z dvoch zástupcov tímu ŠK Železiarne Podbrezová, a.s. Viktorovi Jaromírovi Slezákovi, ktorý sa už v tomto okamihu nachádzal v kolóne. Okrem neho kontakt s pelotónom stratili aj dvaja českí borci. 
 
 
F04 3789
Únik (© Ján Melicher)
 
 
Medzi vedúcou osmičkou a hlavným balíkom sa nachádzali traja cyklisti, ktorí nezachytili rozhodujúci atak. Svoju stíhaciu jazdu začali takmer okamžite, ale ich strata na čelo sa meter od metra neustále zväčšovala. Pred pelotónom, v ktorom bol stále veľký pokoj, si však udržovali k dobru dve minúty. 
 
Preteky a poriadna bitka o titul začala až vtedy, keď sa náskok vedúcej skupiny pred pelotónom prehupol cez päť minút. Bolo to presne na méte 70 kilometrov pred páskou, kedy sa do pedálov oprel Karel Vacek z tímu Team Giorgi A.S.D. Vďaka jeho zvýšenej aktivite sa pelotón potrhal na niekoľko častí. Adam Foltán z MŠK Žiar nad Hronom - Cyklistický klub, Matej Blaško z CyS - Akadémia Petra Sagana a Marek Bugár z TJ SLÁVIA Športové gymnázium Trenčín zostali v prvej skupinke, krok s nimi však stratil Marek Gajdula z CyS - Akadémia Petra Sagana.  
 
 
F04 3843
Pelotón v zjazde (© Ján Melicher)
 
 
Skupina, v ktorej sa nachádzali aj traja najväčší slovenskí adepti na titul, sa celkovo skladala z jedenástich cyklistov, ktorí raketovým tempom začali stíhať vedúcu osmičku. Za desať kilometrov stiahli svoj odstup o celé dve minúty. Za nimi sa ale vyprofiloval silný pelotón, do ktorého vkladal nádeje Gajdula (CyS - Akadémia Petra Sagana). Práve jeho tím to mal po polovici pretekov najlepšie rozbehnuté, keďže zastúpenie mal vo všetkých troch čelných skupinách.  
 
Piate stúpanie na Kyšice opäť inak rozdalo karty. V tomto kopčeku sa v čele osamostatnil Antonín Kostiha z celku Mapei Merida Kaňkovský. Ostatní siedmi členovia celodenného úniku počkali skupinu prenasledovateľov a zaradili sa do nej. Ich strata na konci stúpania bola štyridsať sekúnd. Nie príliš dobré správy dostávali pretekári s víťaznými ambíciami, ktorí zostali v pelotóne. Ich odstup od osemnástky sa stále zväčšoval. 
 
 
juniori preteky live
Matúš Foltán už má odrobené (© Ján Melicher)
 
 
Preteky s blížiacim sa záverom naberali na grádoch. Ďalšiu zmenu v popredí sme sledovali v závere piateho kola v náročnom kopčeku v dedine Božkov, kde z osemnásťčlennej skupiny prenasledovateľov zostala len desaťčlenná. Adam Foltán (MŠK Žiar nad Hronom - Cyklistický klub), Matej Blaško (CyS - Akadémia Petra Sagana) a Marek Bugár (TJ SLÁVIA Športové gymnázium Trenčín) sa v nej dokázali udržať. Ostatní Slováci pomaly začali strácať krok. Dobrou správou pre slovenské trio vpredu bolo, že aj pelotón sa na vetre roztrhal.
 
Púť osamoteného pretekára v čele sa skončila v polovici šiesteho kola. Vtedy ho zozadu dobehla osmička prenasledovateľov, súčasťou ktorej boli aj traja Slováci. Tí si už išli vlastné preteky a snažili sa navzájom kontrolovať si jeden druhého. V tomto okamihu bolo jasné, že práve jeden z tria Foltán, Blaško a Bugár sa stane juniorským majstrom Slovenska. Totiž ďalší slovenskí pretekári boli už v pelotóne, ktorý strácal na vedúcu skupinu dve minúty.
 
 
preteky live juniori
Saganovci sú dnes aktívni (© Ján Melicher)
 
 
Reprezentant CyS - Akadémia Petra Sagana Matej Blaško si dnes veril. Bol to práve on, kto opäť skúšal pozornosť súperov a v šiestom stúpaní v dedine Božkov sa pokúsil nastúpiť. Jeho zámer sa mu podaril dokonale, keďže jeho zadného kolesa sa chytili traja cyklisti, ale všetci traja boli z Česka. Ani Adam Foltán ani Marek Bugár na jeho útok nestačili zareagovať a skomplikovali si tak cestu za zlatom.
 
Všetci štyria pretekári v čele ukážkovo spolupracovali. O motiváciu mali postarané, veď ak by došli do cieľa v tomto zložení, každému z nich by sa niečo ušlo. Najlepšiu náladu však musel mať Matej Blaško, ktorý v čele skupinky pracoval snáď najtvrdšie. Totiž nemusel šetriť žiadne sily do záveru, šprint o titul ho totiž nečakal. Ale ani české trio silami nešetrilo, čo sa odrazilo na náskoku. Po 100 odjazdených kilometroch mala štvorka vpredu dve minúty k dobru pred päticou prenasledovateľov.  Pelotón strácal už päť minút.
 
V poslednom kole už bolo rozhodnuté o držiteľovi honoru juniorského majstra Slovenska za rok 2018. Matej Blaško (CyS - Akadémia Petra Sagana) už o titul nemohol prísť. Z vedúcej skupiny sa stiahol pár metrov pred cieľom, aby si mohol titul vychutnať a mať krajšiu cieľovú fotku. Schyľovalo sa však k veľkej bitke o striebro. Naň si robil zálusk ako Adam Foltán (MŠK Žiar nad Hronom - Cyklistický klub), tak aj Marek Bugár (TJ SLÁVIA Športové gymnázium Trenčín). Po stúpaní na Kyšice bolo jasné, že túto tajničku rozlúšti až záverečný kopec a následná veterná rovinka. Nakoniec musel rozhodnúť šprint, v ktorom Foltán tesne pokoril Bugára.
 
 
juniori preteky víťaz
Matej Blaško je nový juniorský šampión (© Ján Melicher)
 
 
To na českej strane sme sledovali bitku o titul do posledných metrov. Nového juniorského majstra Česka sme spoznali v šprinte. V ňom si to rozdali Karel Vacek z Team Giorgi A.S.D., Petr Kelemen z Dukly Prahy a Vojtěch Řepa z celku TJ Favorit Brno. Najrýchlejšie nohy v špurte ukázal Kelemen, ktorý na cieľovej páske pokoril Vaceka. Najväčšiemu českému talentu tak zostalo len striebro, rovnako ako na slovenskej strane. 
 
Preteky juniorov si pre cyklistických divákov pripravili snáď všetko, čo len mohli. Rýchle tempo, poriadna zápletka a veľké vyvrcholenie. Blaško svojich súperov pokoril cyklistickými zbraňami, dnes bol jednoducho nechytateľný. Svoj útok načasoval v správny moment a titul vyhral viac než zaslúžene. Smutný nemusí byť ani Foltán. Adam by možno vyhral, keby došlo na záverečný šprint, no správnu chvíľu pri nástupe Mateja preváhal. Marek je zasa prvým rokom junior, a tak ešte má čas na ďalší progres. Vidieť bolo aj ďalších našich chlapcov. O štvrtú pozíciu si zašpurtovali kolegovia z CySu Štefan Michalička s Tomášom Meriačom a v Top 10 sa udržali aj viacerí členovia pôvodného úniku.
 
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Mateja Blaška (juniorský majster SR)
{play}images/music/2018/blasko-18-majstrak.mp3|zdroj: Cycling-Info.sk{/play}
 
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Adama Foltána (strieborná medaila)
{play}images/music/2018/foltan-18-majstrak.mp3|zdroj: Cycling-Info.sk{/play}
 
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Mareka Bugára (bronzová medaila)
{play}images/music/2018/bugar-18-majstrak.mp3|zdroj: Cycling-Info.sk{/play}
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideoreportáž z pretekov juniorov
 
 
Výsledky
1. BLAŠKO Matej CyS - Akadémia Petra Sagana 3:28:02
2. FOLTÁN Adam MŠK Žiar nad Hronom - CK 04:26
3. BUGÁR Marek TJ SLÁVIA ŠG Trenčín 04:26
4. MICHALIČKA Štefan
CyS - Akadémia Petra Sagana 07:10
5. MERIAČ Tomáš CyS - Akadémia Petra Sagana 07:12
6. ZELINA Andrej MŠK Žiar nad Hronom - CK 07:57
7. NAGY Simon TJ SLÁVIA ŠG Trenčín 07:57
8. GAJDULA Marek CyS - Akadémia Petra Sagana 08:06
9. ROVDER Pavol Cyklo Spiš 08:18
10. COMA Richard CyS - Akadémia Petra Sagana 10:26
 
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria z pretekov (© Ján Melicher, jmphoto / SZC / Cycling-Info.sk)
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
 

 
 
Slováci na štarte:
BLAŠKO Matej (CyS - Akadémia Petra Sagana)
COMA Richard (CyS - Akadémia Petra Sagana)
FOLTÁN Matúš (CyS - Akadémia Petra Sagana)
GAJDULA Marek (CyS - Akadémia Petra Sagana)
HODÁS Jakub (CyS - Akadémia Petra Sagana)
KURNICKÝ Roman (CyS - Akadémia Petra Sagana)
MERIAČ Tomáš (CyS - Akadémia Petra Sagana)
MICHALIČKA Štefan (CyS - Akadémia Petra Sagana)
SIKORA Dávid (CyS - Akadémia Petra Sagana)
SLADKOVSKÝ Tomáš (CyS - Akadémia Petra Sagana)
VOJT Dávid (CyS - Akadémia Petra Sagana)
BANIAR Matúš (MŠK Žiar nad Hronom - Cyklistický klub)
ČERNEK Matúš (MŠK Žiar nad Hronom - Cyklistický klub)
FOLTÁN Adam (MŠK Žiar nad Hronom - Cyklistický klub)
KAMENSKÝ Tomáš (MŠK Žiar nad Hronom - Cyklistický klub)
ZELINA Andrej (MŠK Žiar nad Hronom - Cyklistický klub)
ANTAL Andrej (TJ SLÁVIA Športové gymnázium Trenčín)
BAŽÍK Tomáš (TJ SLÁVIA Športové gymnázium Trenčín)
BUGÁR Marek (TJ SLÁVIA Športové gymnázium Trenčín)
GAVENDA Martin (TJ SLÁVIA Športové gymnázium Trenčín)
KRAMARČÍK Pavol (TJ SLÁVIA Športové gymnázium Trenčín)
LÍŠKA Andrej (TJ SLÁVIA Športové gymnázium Trenčín)
NAGY Simon (TJ SLÁVIA Športové gymnázium Trenčín)
ONDRAŠEK Šimon (TJ SLÁVIA Športové gymnázium Trenčín)
VRABEL Radovan (TJ SLÁVIA Športové gymnázium Trenčín)
HORŇÁK Jakub (ŠKC Dubnica n. Váhom)
JANÍČEK Michal (ŠKC Dubnica n. Váhom)
KOMORA Andrej (ŠKC Dubnica n. Váhom)
VAVRINEC Vladimír (ŠKC Dubnica n. Váhom)
KUBIŠ Lukáš (ŠK Železiarne Podbrezová, a.s.)
SLEZÁK Viktor Jaromír (ŠK Železiarne Podbrezová, a.s.)
MIČIAN Samuel (Športový klub VELODROM Prešov)
ŠTEIN Adrián (Športový klub VELODROM Prešov)
KRÁLOVIČ Tomáš (Mládežnicky cyklistický klub - NITRA)
MALÍŠEK Miroslav (PROefekt team)
HAVRAN Ivan (Cyklistický klub SPARTAK TLMAČE)
ROVDER Pavol (CYKLO SPIŠ)
 
 
 

 
 
mapa plzen
mapa trate pretekov (© silnice2018.cz)
 
 
profil plzen
profil okruhu - spolu 8 okruhov a 2080 nastúpaných metrov (© silnice2018.cz)
 
 

 
 
kratka sprava ikonkaNaše spravodajstvo z MČR a SR 2018
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop