Quick-Step príde na Slovensko s hviezdnou zostavou, ktorá vyráža dych. Bora s Ossom

26.7.2018, 09:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Na pretekoch Okolo Slovenska (12 - 16. septembra 2018) sa prvý raz predstavia aj tímy World Tour. Informovali sme Vás o tom už na jeseň minulého roka. Pozvanie organizátorov po zaplatení štartovného a všetkých náležitostí prijali Quick-Step Floors a Bora-hansgrohe. Počas Tour de France oba tímy skompletizovali svoje zostavy, ktoré k nám chcú poslať.
 
Quick-Step Floors pricestuje na 62. ročník našich najvýznamnejších pretekov v úžasnej zostave, no kvôli zraneniu z Tour v nej napokon chýba niekdajší majster sveta Philippe Gilbert, ktorý svoju účasť avizoval už skôr. Aj napriek jeho absencii menoslov belgického celku plný klasikárskych hviezd vyráža dych a ak by sme to nemali potvrdené z viacerých zdrojov, asi by sme to považovali za hoax. Nominovaná sedmička má v tomto roku už osemnásť profesionálnych víťazstiev vrátane Tour de France i monumentálnych klasík a pre niektorých z nich budú naše preteky ideálnou prípravou na náročný svetový šampionát.
 
Asi najväčšou hviezdou tímu bude vyhlásený ardénsky klasikár, víťaz Valónskeho šípu, dvoch etáp na tohtoročnej Tour a zrejme už aj vrchárskej súťaže Julian Alaphilippe, ktorý u nás zhodou okolnosti neštartoval počas pôsobenia v českom Etixxe, ale paradoxne sa na štartovej listine objaví až teraz. Spolu s ním bude veľkým kandidátom na víťazstvo v celkovom poradí tohtoročný víťaz monumentu Liége-Bastogne-Liége a aktuálne trinásty muž Tour de France Bob Jungels, z ktorého chce Quick-Step vychovať pretekára so šancou na pódium Grand Tour. Obaja budú dôležitými súčasťami svojich reprezentácií aj na MS v Innsbrucku.
 
 
alaphilippe 18 valonsky sip triumf movfb
Julian Alaphilippe na Valónskom šípe (© SprintCycling / Movistar Team)
 
 
Spomedzi kockových klasikárov k nám Patrick Lefevere posiela tohtoročného šampióna Okolo Flámska aj E3 Harelbeke Nikiho Terpstru. Jemu by mala sedieť druhá, no najmä tretia etapa. Yves Lampaert je zasa belgickým národným šampiónom i pretekárom, ktorý si podmanil Dwars door Vlaanderen. No a triumvirát flámskych klasikárov uzatvára muž, ktorý roky srdnato prenasleduje triumf na Paríž - Roubaix, Zdeněk Štybar.
 
Sedmičku dopĺňa mladá dvojica šprintérov, ktorá sa postará o dva, možno až tri rovinaté dojazdy. Holanďan Fabio Jakobsen je 21-ročnou vychádzajúcou hviezdou s triumfami na Nokere Koerse i Scheldeprijs. Pracovať na čele pelotónu alebo rozbiehať šprinty by mal Talian Davide Martinelli.
 
Ak by niekto z tejto zostavy z rôznych dôvodov vypadol, štatút rezervy majú domestici Eros Capecchi a James Knox, ktorí by určite mali za úlohu potiahnuť pelotón. Zaujímavosťou je, že na Okolo Slovenska predtým súťažil iba Štybar, no ešte počas pôsobenia v Telenet Fidea v rokoch 2009 a 2010. Okrem neho má s našimi pretekmi skúsenosť už iba Knox spred dvoch rokov, ale ten teda figuruje ako náhradník. "Zostava nás veľmi potešila. Mimo iných aj Tom Steels na Tour vravel, že si našu dlhoročnú podporu veľmi vážia a Okolo Slovenska vzali veľmi vážne. Žiadali sme ich o Gilberta so Štybarom. Obaja chalani u nás už boli a táto myšlienka ich nadchla, no zvyšok sme nechali na vedení tímu i samotných pretekároch a napríklad nominácia Alaphilippa či Terpstru ma veľmi príjemne prekvapila. Samozrejme, po tom páde, žiaľ, Phil nepríde," povedal nám Ján Miškovský, ktorého spoločnosť janom podporuje Quick-Step už od roku 2012.
 
 
terpstra 18 flamsko triumf qstf
Niki Terpstra s triumfom vo Flámsku (© Quick-Step Floors Cycling Team / Getty Images)
 
 
Zostava Bory-hansgrohe nemá ani zďaleka parametre Quick-Stepu. V tejto sezóne nikto z predmetnej sedmičky nezvíťazil, no u nás, samozrejme, budú mať šancu. V celkovom poradí však zrejme nie. Najväčším menom nemeckého celku bude veľmi dobrý kamarát a domestik Petra Sagana Daniel Oss, ktorý by u nás mohol dostať štatút lídra, ale v kopcoch asi mať šancu nebude. Do špurtov bude pripravená dvojica Matteo Pelucchi - Erik Baška. Veríme, že Erik sa po zlomenine panvy vráti do súťažného kolotoča a možno dostane priestor zašpurtovať si v niektorej etape. O rozbiehanie špurtov sa bude starať skúsený Rüdiger Selig. Ďalej v zostave Bory figurujú domestici Cesare Benedetti, Felix Großschartner a stážista Johannes Schinnagel, ktorý ešte do júla jazdí za rakúsky Tirol. Ako prvý náhradník je písaný Leopold König, ktorý by sa už mal čoskoro vrátiť do súťažného kolotoča, takže uvidíme, ako to s ním bude vyzerať. Zaujímavé je, že napokon doma nebude štartovať Juraj Sagan, ktorému počas Tour zmenili plán a mal by byť pri Petrovi. Či to bude znamenať aj štart na Vuelte, zatiaľ nie je známe.
 
Prokontinentálne tímy Cofidis, Bardiani, Roompot, CCC ani RusVelo ešte svoje zostavy neposlali. Očakáva sa tak na budúci týždeň, keď uplynie deadline. Už teraz je ale jasné, že prítomnosť na Slovensku zbožňovanej Bory i zostava Quick-Stepu priláka do etapových miest i k trati množstvo slovenských fanúšikov a organizátori majú pred sebou dôležitú výzvu zvládnuť túto razantnú evolúciu podujatia. Zatiaľ čo sem kedysi chodievali tímy s troma podpornými ľuďmi - športový riaditeľ, masér a mechanik, Quick-Step organizátorom nahlásil desať "bafíkov" s dôvetkom, že to číslo sa ešte môže zvýšiť.
 
 
oss 18 tour ilustrak bohf
Daniel Oss počas Tour de France (© BORA - hansgrohe / VeloImages)
 
 
Asi najšťastnejším mužom posledných dní je športový riaditeľ pretekov Ľudovít Lučanič, ktorý roky sníval o takýchto hviezdach na našich pretekoch. "Som rád, že aktuálne evidujeme piatich účastníkov súčasnej edície Tour, ktorí by mali zavítať na naše preteky. Verím, že ešte nejakí pribudnú aj v tíme Cofidis, ktorý ešte zostavu neposlal. Niektoré mená prekvapili veľmi príjemne aj mňa, predovšetkým Julian Alaphilippe, ktorý vedie súťaž vrchárov na Tour de France a je na najlepšej ceste vyhrať ju tento rok. Keď som  priamo v dejisku Tour zisťoval v tíme Quick-Step podrobnosti, ešte predtým, než prišla odpoveď, dostal som informáciu, že preteky Okolo Slovenska berú veľmi vážne aj vzhľadom na to, že majú z našej krajiny partnera, ktorého si veľmi vážia - spoločnosť janom. Spoločne sme očakávali, že pricestuje exmajster sveta Philippe Gilbert, ale jeho pád pri zjazde z Col d'Aspet a po ňom diagnostikované zlomené jabĺčko si vyžadujú najmenej šesťtýždňový oddych, aj preto chýba v nominácii. Rád by som zdôraznil, že do začiatku Okolo Slovenska je prakticky ešte šesť týždňov a tímy ešte môžu urobiť nejaké zmeny, ale v oboch prípadoch World tímov ide o jazdcov, ktorí určite nepôjdu Vueltu a verím, že v týchto zostavách prídu aj k nám. Slovenskí cyklistickí priaznivci sa teda určite majú na čo tešiť..."
 
Oslovili sme aj Jána Miškovského, ktorý dlhodobo sponzoruje Quick-Step a pred štyrmi rokmi stál za etapou Tour de Pologne na Slovensku. Popri rôznej podpore cyklistiky u nás a menších marketingových aktivít s návštevami viacerých členov tímu je toto jeho druhá veľká akcia. "Každá seriózna spoločnosť musí pracovať na svojom marketingu a keďže je naše portfólio v zahraničí, povedomie značky budujeme cez partnerstvo s elitným svetovým tímom v športe, ktorý máme aj úprimne radi a každoročne chodievame na Tour de France vyšliapať si kopce, na ktorých sa súťaží. Quick-Step na Okolo Slovenska je našou pridanou hodnotou, ktorou radi podporíme našu cyklistiku. Chceme, aby slovenské nádejné talenty videli na našich cestách hviezdy svetového pelotónu. Aby ich to motivovalo na sebe pracovať a snívať o tom, že raz budú v takomto pelotóne. Toto je naša cesta. Dúfame, že sa ľudia prídu v septembri pozrieť na preteky v hojnom počte a zaspomíname si na Tour de Pologne. Tento deň s niekoľkými desiatkami tisíc fanúšikov máme dodnes hlboko zarytý v našich srdciach."
 
 
04
Ján Miškovský na tlačovke Okolo Slovenska v apríli (© Tomáš Schiller, Cycling-Info.sk)
 
 
Ján Miškovský nám dnes zároveň prezradil, že v novembri absolvuje kompletne celý tím Quick-Step Floors teambulding vo Vysokých Tatrách tak ako aj po sezóne 2012 na Lešti. Program tejto akcie sa v týchto dňoch dolaďuje. Tím by mal byť nakrátko k dispozícii novinárom, možno aj fanúšikom. Záležať určite bude aj na tom, ako dopadne Okolo Slovenska.
 
62. ročník začína 12. septembra prológom v Poprade. Odtiaľ sa vo štvrtok vyberie náročnou etapou do Vysokých Tatier na Štrbské Pleso. V piatok sa odštartuje v Ružomberku a po zvlnenej etape dorazí pelotón na štadión v Dubnici nad Váhom. Cez víkend sa najprv pôjde z Dubnice do Nitry a špurtovať by sa malo aj v Galante, kde v nedeľu 16. septembra preteky vyvrcholia. Trasu si môžete prezrieť na stránke pretekov okoloslovenska.com, my sa téme Okolo Slovenska budeme prvý raz širšie venovať mesiac pred štartom. RTVS bude naživo vysielať prológ, ostatné etapy s najväčšou pravdepodobnosťou nie.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop