MS: Sagan pripisuje dôležitosť poslednému kopcu a oznámil pokračovanie v Bore

28.9.2018, 20:00 | Slovensko a Slováci | T. Šandor, L. Timko
Na tlačovej konferencii slovenskej zostavy pred svetovým šampionátom bol v priestoroch Bory predstavený nový dizajn reprezentačných dresov a Peter Sagan uviedol svoje postrehy pred nedeľňajšími pretekmi. A zároveň potvrdil predĺženie zmluvy s tímom Bora - hansgrohe.       
 
Jednou z najsledovanejších postáv šampionátu musí byť Peter Sagan a trojnásobný majster sveta vie, že bude mať pred sebou v Innsbrucku veľmi ťažkú výzvu. "V tomto roku to bude pre mňa komplikovanejšie. Keď sa pozrieme na profil trate, je to veľmi náročné. Uvidíme, čo sa stane v nedeľu. Žiadne zranenie nie je dobré, ale myslím si, že som to dobre predýchal. Malý okruh s dlhým stúpaním som si nepozrel, lebo cez ten sa pôjde viackrát, ale pôjdem si vyskúšať ten úplne posledný kopec. Po ňom nasleduje už len krátky zjazd do cieľa, čo bude dôležité si naštudovať."
 
 
foto 1
Tlačová konferencia reprezentácie v sídle Bory (© Igor Stančík, Cycling-Info.sk)
 
 
Po páde na TdF ladil formu na Vuelte a je pripravený podať svoj maximálny výkon, aby znovu potešil slovenských fanúšikov. "Posledné dni som strávil v Monaku, trošku som si zatrénoval, trošku som si oddýchol. Celý reprezentačný tím ďakujeme za podporu fanúšikov a držte nám palce. Dúfajme, že sa bude na čo pozerať. Som veľmi rád, že každý rok mávame čoraz väčšiu zostavu na šampionáte. Určite nemáme tím, aby sme tvorili preteky, a už vôbec nie na takomto profile. Všetci sa budeme snažiť, aby sme podali čo najlepší výkon," a bude sa to týkať každého člena reprezentačnej zostavy.
 
Slovenskú zostavu bude aj tentoraz viesť Ján Valach a športový riaditeľ Bora - hansgrohe si myslí, že šampionát sa rozhodne len na samom konci. "Na majstrovstvách sveta sa vždy viac-menej preteká rovnako, keď sa dostane dopredu únik, ale vždy záleží od toho, či sa ide rovno na okruhoch, alebo je pripravený aj nájazd na okruh. V tomto prípade by si mali postrážiť únik silné celky pred príchodom na záverečný okruh. Na takomto profile nie je veľká šanca na dlhý únik, posledný kopec je veľmi ťažký a každý favorit sem musí doraziť v čo najväčšej pohode. Myslím si, že sa to rozhodne len v samotnom závere, až do konca to budú nervy," čo znamená, že o výhre sa bude podľa neho rozhodovať na poslednom kopci. 
 
 
foto 2
Haring a Saganovci v nových dresoch (© Santini Media)
 
 
Juraj Sagan bude tradične patriť medzi hlavné opory pre svojho brata a sám sa nechá prekvapiť, ktoré silné vrchárske reprezentácie začnú robiť preteky vo väčšej vzdialenosti pred cieľom. "Kopec na okruhu bude znamenať takú 17-minútovú záťaž a na to posledné kratšie, ale ťažšie stúpanie dorazí približne tridsať, štyridsať jazdcov. My všetci sa budeme snažiť, aby mal Peťo na trati čo najväčšiu pohodu a chceme čo najviac vydržať pri ňom. Keďže nás čaká jednorazové podujatie, klasikári môžu prekvapiť, a sám som zvedavý, či vyhrá klasikár, alebo vrchár. Ja osobne chcem vydržať pri Peťovi tak dlho, ako to bude možné, ale uvidíme, ako skoro pred cieľom sa začne tvrdo pretekať. Mojím problémom môže byť, že dlhé kopce mi nesedia, ale ten na okruhu nie je úplne prudký. Uvidíme, ktoré zostavy to budú chcieť rozprúdiť skoro pred cieľom, a podľa mňa môžeme uvidieť najrýchlejší výstup na kopci Igls pomerne skoro."
 
Na šampionáte sa predstaví aj Martin Haring, jazdca tímu Dukla Banská Bystrica zastihla na konci ročníka veľmi dobrá forma. "Už príchod na cieľový okruh je veľmi náročný, to stúpanie pred okruhom je veľmi prudké, ešte ťažšie ako Igls. Na samotnom okruhu to bude dosť o výkone a v meste budú pripravené technické úseky. Podľa mňa sa nebudú chcieť robiť selekcie príliš skoro, pre všetkých to bude náročné. Ja sa cítim dobre, moja forma ku koncu sezóny gradovala. Uvidíme, ako sa budú preteky vyvíjať najmä z hľadiska Petra a podľa toho budeme reagovať," povedal víťaz bodovacej súťaže na Okolo Slovenska, ktorý si vyskúša v Innsbrucku tú najvyššiu vrchársku konkurenciu.
 
 
foto 3
Tlačová konferencia reprezentácie v sídle Bory (© Igor Stančík, Cycling-Info.sk)
 
 
Po tlačovej konferencii slovenskej reprezentácie sa postavili pred novinárov hlavný predstaviteľ tímu Bora - hansgrohe Ralph Denk s Petrom Saganom a oficiálne potvrdili avizované pokračovanie vzájomnej spolupráce. Denk sa nechcel vzdať mena Petra Sagana. "Dosiahli sme veľa - titul majstra sveta, etapy na Tour de France a triumf na Paríž - Roubaix. Je to pre nás úspešný príbeh a chceme v ňom pokračovať. A navyše, Petrova prítomnosť a jeho výsledky akoby zobrali tlak z našich ďalších cyklistov, ktorí sa potom dokázali presadiť. A platí to aj o mladých jazdcoch, svetlým príkladom je Pascal Ackermann. Zároveň sme sa dohodli, že Peter Sagan v nasledujúcich rokoch určite absolvuje Giro a plánujeme aj útok na L-B-L a Il Lombardiu."
 
Nemecká zostava si musí nesmierne ceniť služby Petra Sagana, lebo nebýva zvykom, aby sa rokovanie o novej zmluve začali tak skoro pred ukončením pôvodného kontraktu. Slovenský jazdec zostane v tíme až do roku 2021 a spolu s ním sa to týka aj Juraja Sagana a Erika Bašku, čo je veľmi dobrá správa pre slovenskú cyklistiku. Bora - hansgrohe okrem už avizovaných prestupov uviedla, že v celku zostanú nasledujúce tri roky aj Bodnar, Oss a Burghardt.  
 
 
fotogaleria ikonkaGaléria z tlačovej konferencie v sídle Bory (© Igor Stančík, Cycling-Info.sk)
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
 
 
fotogaleria ikonkaGaléria z tlačovej konferencie Bory (© Igor Stančík, Cycling-Info.sk)
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
 

 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop