O štyri mesiace sa bude súťažiť na MSR a ČR v Trnave, prinášame prvé podrobnosti

25.2.2019, 23:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Spoločné Majstrovstvá Slovenskej a Českej republiky v cestnej cyklistike sú najsledovanejším cyklistickým podujatím v týchto krajinách a aj vďaka účasti profíkov sa tešia veľkému diváckemu záujmu priamo na mieste či televíznych obrazovkách.
 
Dvadsiaty spoločný šampionát sa uskutoční 27. až 30. júna 2019 v Trnave. Tradične budú na programe individuálne časovky a preteky s hromadným štartom. Po perfektne zorganizovaných podujatiach V Žiari nad Hronom (vôbec najlepšie majstráky histórie) a Plzni, kde výrazne do financovania vstúpili súkromní investori a rozpočet bol veľmi veľký, prichádza Trnava, ktorá hlási skromnejšie podmienky. Nájsť organizátora s tučným vreckom je veľmi náročné a neprihlásila sa žiadna súkromná firma, ktorá by mala záujem seba a svoje mesto takýmto spôsobom prezentovať i výrazne vstúpiť do organizácie. Takže zorganizované to bude v skromnejších podmienkach s nadšencami podobne ako v Kyjove pred troma rokmi a hlavnými donormi podujatia budú mesto a VÚC.
 
 
plagat zakladny
Základný plagát šampionátu (© organizačný výbor MSR a ČR)
 
 
Generálnym riaditeľov MSR a ČR 2019 je Stanislav Holec, teda veľmi ostrieľaná persóna, ktorá velila aj šampionátom v Dubnici 2013 a Žiline 2015. Dlhé roky je aj riaditeľom konvoja a zostavuje trať Okolo Slovenska. Pomáha mu dlhoročný tréner Dukly Trenčín Vendelín Kvetan a množstvo dobrovoľníkov či miestnych nadšencov. Svoju pomoc pri technických záležitostiach ponúkol Karol Lipovský, ktorý je zostavovateľom tratí a tiež oslovuje sponzorov. Dôležitú úlohu pri organizácii zohráva mediálna manažérka podujatia i SZC Katarína Ďurková, ktorá je mestskou poslakyňou, komunikuje so samosprávou. O rôzne ekonomické otázky sa stará Anna Habšudová. Okrem toho je v organizačnej štruktúre ešte ďalších sedem ľudí a postupne sa tím zväčšuje.
 
Všetky časovky sa budú konať vo štvrtok 27. júna so štartom aj cieľom pri spoločnosti Samsung blízko Voderadov, teda hneď vedľa dialnice D1. Trasa má úplne rovinatých 20 800 metrov, ide cez Majcichov, Zeleneč a Voderady. Zaujímavá je tým, že má až štyri otočky, päť pravouhlých zákrut a už žiadnu inú. Muži Elite aj U23 pôjdu trasu dvakrát. Súťažiť budú aj juniori, juniorky a ženy. Tie nebudú mať hromadný štart, ale časovky áno.
 
 
casovka mapa
mapa časovky (© organizačný výbor MSR a ČR)
 
 
V piatok bude voľný deň a cez víkend sa odohrajú preteky s hromadným štartom. Najprv si v sobotu sily zmerajú juniori a potom muži U23. Budú oddelení od Eliťákov. V nedeľu sa bude súťažiť iba v kategórii mužov Elite. Štart aj cieľ bude na Hlbokej ulici v centre Trnavy. Okruhy sú dva. Veľký má 64 kilometrov a ide cez Špačince, Dolné Dubové, Horné Dubové až do Dechtíc a cez Kátlovce sa vracia späť. Malý okruh ide iba do Špačiniec a späť, má osemnásť kilometrov. Pôjdu sa rôzne kombinácie okruhov a v meste aj po mačacích hlavách. "Hlboká ulica je široká štvorprúdová cesta priamo pod hradbami Trnavy, ktorá aj s priľahlými plochami poskytne divákom skvelé zázemie a organizátorom dostatočný priestor na zabezpečenie všetkých potrebných plôch. Počnúc parkovaním pre organizátorov, tímy, prenosové vozy RTVS, tribúnu pre VIP hostí, priestory pre občerstvenie i fanúšikov," opisuje priestor štartu a cieľa SZC.
 
 
fotogaleria ikonkaMinifotogaléria okruhu (© organizačný výbor MSR a ČR 2019)
Fotografia 1 z 3
Fotografia 1 z 3
Fotografia 1 z 3
 
Kvôli kolidovaniu Európskych hier sa juniorky a ženy v pretekoch s hromadným štartom nepredstavia. Svoje MSR budú mať nasledujúci týždeň 7. júla vo Vidnave.
 
Organizátori avizujú spustenie webovej stránky podujatia a medializáciu cez sociálne siete v najbližších dňoch. Postupne budú pribúdať aj ďalšie informácie.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop