História spoločných MSR a ČR: Dominovali predovšetkým Saganovci či Riška

21.6.2020, 14:00 | Slovensko a Slováci | Jakub Hlubek, lt
Práve dnes sa mali konať preteky elitnej kategórie mužov v Opočne. Lenže vyššia moc zasiahla a vďaka pandémií koronavírusu si na tohtoročné zápolenie o dresy s trikolórou budeme musieť počkať a pravdepodobne sa presunú do Mladej Boleslavi 22. augusta. Preto vám prinášame doterajšiu históriu jednotlivých pretekov a ich víťazov od roku 2000. Žiaľ, prvých desať rokov bolo informácií veľmi málo, a tak sumarizujeme len víťazov. Pripomíname, že až na pár výnimiek sa každý rok Česko a Slovensko v organizácii národných majstrovstiev striedajú. 
 
 
2000, Luhačovice, Róbert Nagy
2001, Trenčín, Ján Valach
2002, Milevsko, Martin Riška
2003, Tvrdošín, Martin Riška
2004, Brno, Martin Riška
2005, Hořice, Martin Prázdnovský
2006, Myjava, Maroš Kováč
2007, Brno, Martin Riška
2008, Jindřichův Hradec, Matej Jurčo
2009, Bánovce nad Bebravou, Martin Velits
2010, Kyjov, Martin Kostelničák
 
 
2011 – Peter Sagan ukázal svoju silu na dlažobných kockách
 
V Olomouci čakalo na cyklistov 161 kilometrov a sedemnásť okruhov, vlaňajší víťaz Novák sa tentoraz na štart nepostavil. Diváci vytvorili skvelú atmosféru, medzi slovenskými pretekármi došlo ku kľúčovému okamihu osemtisíc metrov pred páskou. Dnes už trojnásobný majster sveta na mačacích hlavách vsadil na sólový únik a do cieľa prišiel s náskokom 56 sekúnd na Mateja Jurča (Dukla Trenčín). O bronzovú medailu šprintovali Marek Čanecký (Manisaspor) a Juraj Sagan (Dukla Trenčín), úspešnejší bol prvý menovaný. V časovke sa spomedzi Slovákov najviac presadil Pavol Polievka (Dukla Trenčín), celkovo šiesty.
 
 
banner kolekciaCI
 
 
2012 – Saganov prvý rok v Cannondale okorenený domácim titulom
 
V Púchove sa prvý raz organizovalo veľké podujatie s bohatým sprievodným programom a dokonca sem Omega Pharma - Quick-Step poslala športového riaditeľa s mechanickým vozidlom. Rovnako tak urobil aj Saganov Liquigas. Bol to dovtedy jasne najlepší spoločný šampionát, ktorí organizovali Velitsovci v spolupráci s Dohňanmi. Na štart sa postavil medzi inými aj obhajca prvenstva Peter Sagan, ktorý si užíval prvú sezónu v Liquigas – Cannodale. Preteky sprevádzalo množstvo atakov, zo známych mien sa chcel odtrhnúť Petrov starší brat Juraj, Patrik Tybor, no napokon sa do úniku zo Slovákov dostal len Martin Mahďar (Dukla Trenčín). V siedmom kole bol niekdajší pretekár Dukly dobehnutý, s najlepšími Čechmi sa udržalo len päť Slovákov, spomedzi ktorých vyčnieval Peter Sagan. Ten potvrdil papierové predpoklady a vyhral. Druhý preťal pásku Peter Velits (Omega Pharma – Quick Step), na pódium sa dostal aj Patrik Tybor (Dukla Trenčín), ktorý v závere prešprintoval kolegu Romana Broniša. Peter Velits si vzal zlato z časovky, hoci len o štrnásť sekúnd, ktoré nadelil bratovi Martinovi.
 
 
msr 2013 3 9
Peter Sagan v Púchove (© Jaroslav Maliňák / Cycling-Info.sk)
 
 
2013 – Peter Sagan dokonal hetrik na tartanovej dráhe v Dubnici nad Váhom
 
Keďže Český sväz cyklistiky nenašiel vhodného organizátora, výnimočne sa opäť konal šampionát na Slovensku. Rovnako sa skončilo s formátom 2x šampionát v ČR, raz u nás. Tentoraz sa súťažilo v Dubnici nad Váhom aj so sprievodným vystúpením kapely Desmod v najslávnejšej ére. Šampionát bol pod taktovkou Stanislava Holeca. Špecialitou bol dojazd na miestnej tartanovej dráhe a stúpanie na Hrabovku, ktoré mohlo dostať do problémov šprintérov. Do úniku sa popri kvartetu českých pretekárov dostal Filip Taragel (Dukla Trenčín), ktorý vydržal vpredu do méty osemdesiat kilometrov pred páskou. Napokon prišiel do cieľa na čele poltucet Slovákov, Peter Sagan sa nenechal zahanbiť a pred domácimi priaznivcami spečatil zlatý hetrik. Po striebro si prišiel celkovo šiesty Maroš Kováč (Dukla Trenčín), svoju účasť na pódiu si po roku zopakoval aj jeho kolega Patrik Tybor. V časovke sa prekvapenie nekonalo, Peter Velits (Omega Pharma – Quick Step) si prišiel po prvé miesto s viac ako dvoma minútami náskoku na Kováča.
 
 
msr 2013 3 9
MSR v Dubnici (© Jaroslav Maliňák / Cycling-Info.sk)
 
 
2014 – Silný lejak priniesol Saganovi ďalší titul, Velits v časovke tretíkrát prvý
 
Po dvoch rokoch sa zápolenie o národné tituly presunulo k naším susedom do Slavkova u Brna. Na štarte stálo to najlepšie z obidvoch krajín, v úniku sa tentoraz ukázal Juraj Sagan (Cannondale). Starší z bratov vydržal na čele až do deviateho okruhu. Súboj o slovenský titul medzi Petrom Velitsom a Petrom Saganom rozlúskol až záverečný okruh. V silnom lejaku sa druhý menovaný spojil so Štybarom a obidvaja si suverénne prišli po dresy s národnou trikolórou. Potom finišoval so stratou 51 sekúnd Peter Velits (BMC), ktorý v závere utrhol zvyšok Slovákov a Duklu Trenčín na pódiu tentokrát zastupoval Martin Mahďar. V časovke bolo všetko po starom, Velits si prišiel po tretie zlato v rade. 
 
 
el071
Peter Velits a Peter Sagan (© Jaroslav Maliňák / Cycling-Info.sk)
 
 
2015 – Pred domácim publikom opanoval Peter Sagan časovku aj preteky
 
Slovenská Žilina a ľudia okolo Petra Zánického veľmi chceli organizovať šampionát v Saganovom rodnom kraji. Sídlisko Hájik privítalo už trojnásobného víťaza zeleného dresu na Starej dáme a želalo si pre neho ďalší národný titul. V hlavnom úniku sa zo Slovákov ukázal tentoraz Simon Mičuda (Firefly), ktorý tam vydržal do šiesteho kola. Stúpanie na Ovčiarsko využil Peter Sagan na dotiahnutie sa do vedúcej skupiny, kde už jazdil jeho český kolega Roman Kreuziger. V poslednom kole sa dopredu vydala dvojica Sagan – Vakoč a nebolo pochýb, kto získa titul pred žilinskými priaznivcami. Radosť Saganovcov znásobil druhým miestom Juraj Sagan, ten ošpurtoval Patrika Tybora (Dukla Trenčín). Bratia brali všetko, čo sa dalo, Peter sa iba raz v kariére prihlásil aj na časovku pri žilinskom vodnom diele, kde nadelil druhému Marošovi Kováčovi takmer štyri minúty.
 
 
h09
Peter Sagan a jeho triumf v Žiline (© Jaroslav Maliňák / Cycling-Info.sk)
 
 
2016 – Juraj Sagan sa v Kyjove dočkal svojho prvého titulu
 
V Českej republike padla organizácia národných majstrovstiev na pohraničné mesto Kyjov. V horúcom počasí sa opäť vybláznila partia okolo Petra Sagana. Do hlavného úniku sa zo Slovákov dostali Erik Baška Michael Kolář, ktorí boli dorazení v predposlednom okruhu a potom naplno zapli Saganovci. Pred očami pomerne chudobného publika sa tentoraz presadil Juraj Sagan (Tinkoff), ktorý dostal odmenu za roky domestikovania pre svojho už dúhovým dresom ovenčeného mladšieho brata. Ten si bez problémov prišiel po striebro. Dlho to vyzeralo na bronz pre víťaza časovky Mareka Čaneckého (Amplatz), no v záverečnom zjazde šiel hranu Michael Kolář, ktorý Čaneckého napokon dorazil a v záverečnom šprinte mu ukradol bronz. Tinkoff tak bral úplne všetko, nakoľko aj medzi Čechmi triumfoval ich jazdec Roman Kreuziger.
 
 
elite 140
Juraj Sagan s titulom (© Jaroslav Maliňák / Cycling-Info.sk)
 
 
2017 – Juraj Sagan si s obrovským náskokom prišiel po druhý titul
 
V Žiari nad Hronom vyvrcholilo napredovanie tejto akcie čo do kvality aj fanúšikovskej účasti a trio Veselý - Antal - Doležal urobilo úžasnú robotu. Na pretekárov čakal klasikársky okruh dobre známy mládežníckym kategóriam. V krásnom počasí sa o slovenskom titule medzi mužmi rozhodlo prakticky v prvom kole. V ňom ušlo pätnásť pretekárov, no len jeden jediný Slovák – Juraj Sagan, ktorý spoločne s bratom jazdili prvú sezónu v drese Bory – hansgrohe, nakoľko sa Oleg Tinkov rozhodol odísť z cyklistického kolotoča. Dopredu sa snažil dostať aj Martin Haring (Dukla Banská Bystrica), no nepodarilo sa mu to a starší Sagan napokon získal druhý titul s takmer desaťminútovým náskokom, keďže druhá skupina to vzdala. Po druhé miesto si opäť prišiel jeho brat, tretí skončil Erik Baška (Bora). Aj v časovke sa darilo obhajcovi titulu, hoci Marek Čanecký skončil v porovnaní s Čechmi až na konci Top 10.
 
 
elite 140
Juraj Sagan s titulom (© Jaroslav Maliňák / Cycling-Info.sk)
 
 
2018 – Plzeň priniesla časovkársky hetrik Čaneckého a Saganovo galapredstavenie
 
Partia okolo Michaely Kreuzigerovej si na rok 2018 pripravila pre cyklistov poriadne selektívny okruh. Od začiatku mužských pretekov sa Peter Sagan pohyboval vpredu a už trojnásobný majster sveta sám vyrazil do úniku. Prakticky celé preteky jazdil na čele sám, pričom českých pretekárov nezaujímal a zo zvyšku Slovákov bol na tom najlepšie jeho brat Juraj. Dlhá sólová jazda mu nenarobila žiadne problémy a po dvojročnej prestávke si dres s národnou trikolórou opäť privlastnil mladší zo Saganovcov. S Jurajom Saganom to najskôr nevyzeralo dobre, no napokon sa z najhoršieho dostal a prišiel do cieľa na druhom mieste. Bora po roku opäť obsadila všetky miesta na bedni, Michael Kolář prišiel tretí a krátko po dojazde do cieľa zavesil tretry na klinec. Medzi časovkármi sme napriek biednej forme videli staronového víťaza, zlatý hetrik dosiahol Marek Čanecký
 
 
elite 140
Peter Sagan počas svojho sóla (© Igor Stančík / Cycling-Info.sk)
 
 
2019 – V Trnave oslavoval tretí národný titul Juraj Sagan
 
Trnavské podujatie organizovali ľudia z tímu Okolo Slovenska spolu s miestnymi nadšencami a mestom. Oproti predchádzajúcej Plzni čakal na pretekárov rovinatý okruh s očakávaným šprintérskym dojazdom. Podstatnou zmenou oproti minuloročným pretekom bolo rozdelenie najprestížnejšej kategórie na mužov Elite a mužov do 23 rokov. Od začiatku boli aktívni najmä pretekári Dukly Banská Bystrica, no do úniku sa podarilo naskočiť len Jurajovi Saganovi (Bora) a ten to v spoločnosti českých pretekárov využil na tretí titul národného šampióna. V šprintérskom súboji o striebro jeho brat Peter rozbehol špurt kolegovi Erikovi Baškovi, po tretie miesto si prišiel Patrik Tybor (Dukla Banská Bystrica). Časovku prekvapujúco vyhral jeho mladší kolega a ešte donedávna amatér Ján Andrej Cully.
 
 
MSRCR2019 133
Juraj Sagan po dojazde (© Ján Melicher)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop