Juraj Sagan: Štvrtý titul by ma potešil, vo Francúzsku chceme skončiť do 25. miesta

22.8.2020, 05:00 | Slovensko a Slováci | Jakub Hlubek
V Mladej Boleslavi a okolí sa dnes jazdia ďalšie spoločné majstrovstvá Česka a Slovenska. V horúci večerný piatok sa na miestnom magistráte uskutočnila tlačová konferencia, na ktorej boli prítomné najväčšie hviezdy obidvoch krajín. Slovensko zastupoval Juraj Sagan, ktorý odpovedal na otázky novinárov aj za prítomnosti prezidenta SZC Petra Privaru či otca Ľubomíra. S trojnásobným majstrom Slovenska sa o sobotňajších pretekoch mužov aj o tohtoročnej sezóne krátko porozprával redaktor Cycling-Info.sk Jakub Hlubek.
 
 
Juraj, predpokladám že ste si už študovali trať, na ktorej sa bude bojovať o národné tituly. Oproti minulému roku je to zmena, pretože sa vlani v Trnave išlo viac-menej po rovine. Čo hovoríte na tohtoročnú trať?
 
Trať je veľmi pekná a myslím si, že každý, kto si ju prešiel, tak len potvrdí, že v podstate vyhrá niekto, kto na to naozaj má, a preto to víťazstvo bude veľmi zaslúžené. Je to náročná trať.
 
 
msr elite preteky profil
profil pretekov, cca. 2700 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
 
 
Koho zo Slovákov považujete za najväčšieho súpera pred sobotňajším meraním síl?
 
V podstate vieme o tom, že Dukla Banská Bystrica bude mať veľké množstvo jazdcov, čo môže byť ich výhoda a silní budú aj niektorí jednotlivci, napr. Tomáš Višňovský, ktorý je podľa mňa po fyzickej stránke na tom veľmi dobre.
 
 
Kto je podľa vás najväčším favoritom na zisk českého majstrovského titulu?
 
Veľmi by ma potešilo, keby vyhral niekto z World Tour tímov, no presné meno neviem povedať. Je to veľmi otvorené.
 
 
Vy už máte tri tituly majstra Slovenska. Váš kolega Erik Baška ani jeden. Ak by ste mohli prezradiť niečo o taktike, je možné, že aj Erik sa bude snažiť o majstrovský titul napriek trati, ktorá nie je pre čistokrvných šprintérov?
 
Určite. Sme dvaja, ale myslím si, že ak sa Erikovi podarí naskočiť do dobrého úniku, ako sa to mne podarilo vlani v Trnave, kde som to mal podstatne ľahšie, čo sa týka trate. Ale podľa mňa je všetko možné. Uvidíme.  
 
 
sagan j 20 tlacovka mel
Juraj Sagan pred pretekmi (© Ján Melicher)
 
 
Budúci týždeň sa po skončení národného šampionátu predstavíte na majstrovstvách Európy vo Francúzsku. Aké sú vaše osobné ciele a ciele reprezentačného tímu?
 
Myslím si, že ak by sa jednému z nás podarilo skončiť na 20. až 25. priečke, bol by to úspech, aj keď nám chýba Peťo. Ale uvidíme. Trať by nám tam mohla vyhovovať, resp. mne aj Erikovi Baškovi. Možno sa niektorému z chalanov podarí dostať do úniku a mohlo by to dobre dopadnúť.
 
 
Aký bude váš pretekársky program po majstrovstvách Európy až do konca sezóny?
 
Môj program je otázny, pretože v októbri bude pretekať ten, kto bude mať najlepšiu formu alebo výsledky. Momentálne mám v pláne po ME Okolo Slovenska, následne ardénske klasiky a pokiaľ nebudú etapové preteky v Číne, ktoré sú zatiaľ naplánované na november, tak moje posledné preteky by mali byť Paríž - Roubaix.
 
 
Máte aj osobné ambície do konca tohto ročníka, alebo sa chystáte predovšetkým domestifikovať pre iných?
 
Určite by som tu chcel obhájiť titul a ak mi to vyjde, tak ma to veľmi poteší. Čo sa týka tímu, tak chcem podporiť našich lídrov na veľkých pretekoch, kde budem štartovať, aby dosiahli čo najväčšie úspechy.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop