Na Okolo Romandie sme videli prvé útoky GC jazdcov, etapu aj žltý dres uchmatol Ineos a Ethan Hayter

27.4.2023, 16:00 | Preteky vo svete | Peter Matis
2. 27.4. rovinata etapa ciel rovina Morteau > Chaux-de-Fonds 163 km Hayter
Etapy tohto ročníka pretekov:
P12345
profil etapy, 2650 nastúpaných metrov (© tourderomandie.ch)
Tretí deň na Okolo Romandie bol zaujímavo zvlnený a bolo vpostate nemožné odhadnúť, ako sa etapa skončí. Za normálnych okolností by to bola ideálna trasa pre únik, no rozdiely boli zatiaľ iba minimálne, takže silné tímy zrejme mali v pláne doviezť balík na záverečné dve stúpania Col de la Tourne (4,6 km; 7,1 %) a Le Communal (1,6 km; 7,6 %) pokope.
Vrchol druhého menovaného bol neďaleko od cieľa a tak bolo takmer isté, že tam uvidíme útoky puncherov a možno aj výbušných GC jazdcov, čo sľubovalo atraktívne finále. V prípade špurtu okresaného balíka zas mali hrať prvé husle líder pretekov Ethan Vernon (Soudal), Ethan Hayter (Ineos) či Magnus Cort (EF). 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Do etapy už nenastúpili James Knox (Soudal) a Sean Quinn (EF). Pretekalo sa za príjemnej teploty v okolí 14 stupňov, no vo vzduchu akoby visel dážď. Klasický denný únik vytvorilo trio Julian Bernard (Trek), Gleb Brussenskiy (Astana) a Tom Bohli (Tudor). Podľa očakávania teda silné tímy nepustili žiadnu nebezpečnú skupinu a aj tento brejk kontrolovali, dovolili mu iba tri minúty náskoku.
Počas celej etapy viedlo pelotón Jumbo, čo predznamenávalo, že partia okolo Tobiasa Fossa niečo chystá na kopcoch pred cieľom. Najlepším typom pre nich na túto etapu bol zrejme výbušný Thomas Gloag. Najzaujímavejšími momentami v prvých troch hodinách etapy boli pád Giacoma Nizzola (Israel) v hlavnom poli a postupné navyšovanie náskoku na čele horského poradia v podaní Bernarda.
Hneď na začiatku Col de la Tourne si vystúpil z balíka Ethan Vernon, s ktorým prekvapivo odpadol aj Sergio Higuita (Bora). Únik bol na tomto kopci dobehnutí a Jumbo a UAE začali diktovať pomerne ostré tempo. Medzi jeho zaujímavé obete sa zaradil okrem mnohých šprintérov aj minuloročný bronzový muž tohto podujatia, Simon Geschke (Cofidis).
Na vrchole predposledného stúpania sme videli kompaktný, asi 60-členný pelotón. Z rýchlych mužov tu stále zostávali Ethan Hayter i ďalší skvelý cyklokrosár prechádzajúci na cestu, Thibau Nys (Trek). Následovalo však ešte kratšie, ale za to prudšie stúpanie Le Communal na ktorom Jumbo pokračovalo v zničujúcom tempe.
12 kilometrov pred cieľom na najprudších pasážach zaútočil Michael Woods (Israel), ale Thomas Gloag ho nikam nepustil. Balík sa preriedil ešte viac, na približne 40 ľudí. Na vrchole boli ale pokope. V zjazde z posledného kopca to skúsil Matteo Sobrero (Jayco), následne aj Gino Mäder (Bahrain Victorious), no neboli úspešní a na rovine pred cieľom sa tempa už ujal Jonathan Narváez pre Haytera. Čakal nás šprint veľmi zredukovaného balíka.
Ten podľa očakávania úplne ovládol Ineos a Ethan Hayter z úplného čela pohodlne došprintoval pre víťazstvo a do žltého dresu. Druhý skončil a dôležité bonusy získal Juan Ayuso (UAE), tretí bol Romain Bardet (DSM). Gloag a Foss nevyťažili zo skvelej práce svojich domestikov absolútne nič. Najmä Brit pôsobil na poslednom kopci jasne najsilnejšie, ale neskúsil nič.
V celkovom poradí sa do čela posunul dnešný víťaz, no dôležitejšie sú bonusy pre Ayusa a Bardeta. Obaja sú kandidátmi na titul a pred zajtrajšou časovkou sa im zídu, keďže zrejme budú rátať straty na Jumbo. V bodovacej klasifikácii vedie ponovom Hayter, horské poradie pevne drží Julian Bernard. Juan Ayuso sa posunul na celkové štvrté miesto a do bieleho dresu.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Ethana Haytera (víťaz)
"Najťažšia časť nebolo ani tak vyhrať šprint, ako skôr sa udržať v balíku na kopcoch. Išlo sa tvrdo a aj sa dosť útočilo. Tieto šprinty sú dosť chaotické a aby nás nezavreli tak sme išli na čelo dosť skoro, no Johny ukázal výborný dlhý leadout. Musel som ísť zo špice ale vyšlo to. Zajtra sa pokúsim žltý dres udržať, no možno to bude priťažká časovka, je tam dlhý kopec."
Výsledky etapy
1. HAYTER Ethan INEOS Grenadiers 03:55:20
2. AYUSO Juan UAE Team Emirates 00:00
3. BARDET Romain Team DSM 00:00
4. SOBRERO Matteo Team Jayco-AlUla 00:00
5. ONLEY Oscar Team DSM 00:00
6. SWEENY Harry Lotto Dstny 00:00
7. GOOSSENS Kobe Intermarché-Circus-Wanty 00:00
8. CORT Magnus EF Education-EasyPost 00:00
9. FISHER-BLACK Finn UAE Team Emirates 00:00
10. SCHULTZ Nick Israel - Premier Tech 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. HAYTER Ethan INEOS Grenadiers 08:08:14
2. FOSS Tobias Jumbo-Visma 00:06
3. CAVAGNA Remi Soudal Quick-Step 00:06
4. AYUSO Juan UAE Team Emirates 00:11
5. SOBRERO Matteo Team Jayco-AlUla 00:14
6. OLIVEIRA Nelson Movistar Team 00:15
7. BARDET Romain Team DSM 00:17
8. CASTROVIEJO Jonathan INEOS Grenadiers 00:17
9. FISHER-BLACK Finn UAE Team Emirates 00:17
10. KEPPLINGER Rainer Bahrain Victorious 00:18
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
2 20 zelene 80,9 km - Basset: dĺžka 7,6 km; sklon 7,6 % 
3 20 zelene 63,7 km - Le Communal: dĺžka 1,6 km; sklon 7,6 % 
2 20 zelene 45,3 km - Col de la Vue des Alpes: dĺžka 5,4 km; sklon 4,6 % 
2 20 zelene 25 km - Col de la Tourne: dĺžka 4,6 km; sklon 7,1 %
3 20 zelene 10,7 km - Le Communal: dĺžka 1,6 km; sklon 7,6 %
 
Náš eshop