Romandia: Na cieľovom kopci vyhral bitku veteránov Yates pred Pinotom. Ayuso vybuchol, Bernal sa vracia

29.4.2023, 14:30 | Preteky vo svete | Peter Matis
4. 29.4. rovinata etapa ciel rovina Sion > Thyon 2000 161 km A Yates
Etapy tohto ročníka pretekov:
P12345
profil etapy, 4310 nastúpaných metrov (© tourderomandie.ch)
Štvrtá etapa na Okolo Romandie držala titul kráľovská a cieľový mamutí výstup na Thyon 2000 (20,8 km; 7,8 %) mal rozhodnúť o finálnej podobe celkovej klasifikácie. Všetky triumfy držal v rukách tím UAE Emirates. Držiteľ žltého dresu Juan Ayuso je najzaujímavejším a najperspektívnejším jazdcom na štartovke, no Romandia je iba jeho prvý etapák po dlhom laborovaní so zraneným kolenom, ktoré stále nie je úplne vporiadku.
Ak by to však Katalánec dnes nezvládol udržať, jeho tím mal v zálohe pripraveného Adama Yatesa. Brit mal včera v časovke na kopci najlepší čas a je v skvelej forme. Medzi ich najväčších vyzývateľov sa radili Movistar s Matteom Jorgensonom, DSM s Romainom Bardetom či duo z Bahrainu Gino Mäder a Damiano Caruso. Zvyšné silné tímy ako Ineos alebo Jumbo tu nemali svoje najväčšie zbrane, na cieľovom kopci sa dnes mali za nich iba odtestovať Egan Bernal a Thomas Gloag.
Na štart sa dnes už nepostavil Tobias Foss (Jumbo), ktorý sa bil s chorobou a holandská zostava nechcela pred Girom nič riskovať. Rovnako už nepokračoval a na taliansku Grand Tour sa pošetril jeho kolega Gesink. Hneď v úvode etapy sa do čela dostala obrovská 24-členná skupina, v ktorej boli aj ľudia z Top 10 ako Finn Fisher-Black (UAE) alebo Nelson Oliveira (Movistar).
Bahrain a Ineos však uhasili túto situáciu a napokon sa do denného brejku dostala desiatka v zložení Josef Černý (Soudal), Thomas De Gendt (Lotto), Quinten Hermans (Alpecin), Ben Zwiehoff (Bora), Ewan Costiou (Arkéa), Christopher Jull-Jensen a Lawson Craddock (2x Jayco), Gianmarco Garofoli (Astana), Antoine Debons (Švajčiarska repre.) a držiteľ horského dresu Julian Bernard (Trek).
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Pod kontrolou sa ich snažil držať počas celej etapy UAE Emirates. Preteky sa poriadne rozbehli na predposlednom kopci dňa Suen (13,6 km; 6,8 %). Pelotón tu roztrhal tím Groupama-FDJ pre Thibauta Pinota a Lennyho Martineza. Delil sa aj brejk vpredu. Pod finálny kopec klesala na čele už len pätica Černý, Zwiehoff, Craddock, Jull-Jensen a De Gendt.
Zaujímavú taktiku zvolila Astana. Už na predposlednom kopci zaútočil Harold Tejada a Garofoli na neho počkal z úniku a ťahal ho v zjazde. Ťažko povedať čo tým sledovali, no aspoň nemuseli absolvovať nebezpečný mokrý zjazd v balíku. V klesaní totižto začalo na pretekárov pršať. 
- reklama -
- reklama -
Tejadov útok bol rýchlo neutralizovaný Groupamou, ktorej príležitostne vypomáhal aj tím UAE. Všetko podstatné sa dnes malo udiať na cieľovom stúpaní, na ktoré začalo kvinteto na čele stúpať s náskokom 1:40. V poslednej zákrute mokrého zjazdu sa na zem ťažko porúčal jeden z favoritov Michael Woods (Israel), ktorý na Thyon 2000 triumfoval pred dvomi rokmi. Žltý Ayuso sa mu len tesne vyhol.
Na kopci sa ako najsilnejší z úniku ukazoval Christopher Jull-Jensen, zatiaľ čo v balíku sa tempa ujal vlak tímu UAE. Po chvíli Dána na čele doplnili aj kolega Craddock a Zwiehoff, no za nimi sa rýchlo blížil tím UAE. 14 kilometrov pred cieľom následne začala zostava Jayco s Harperom a Dunbarom nepochopiteľne stíhať vlastných ľudí vpredu. Bola to práca pre Filippa Zanu. Únik padol v priebehu pár minút.
Jayco a neskôr aj DSM diktovali dlhé kilometre na stúpaní ostré tempo a triedili skupiny. Osem kilometrov pred cieľom udrel Oscar Onley (DSM), ktorého silné tempo bolo príliš na lídra pretekov Juana Ayusa. Nestačili ani Fisher-Black, Mäder či BernalHayter a Castroviejo (3x Ineos). O dva kilometre neskôr Britova úloha skončila a nastúpil Bardet.
Skupina sa preriedila na osem najlepších, medzi ktorými boli aj niektoré prekvapivé mená z Britských ostrovov ako Simon Carr (EF), Max Poole (DSM) alebo Eddie Dunbar (Jayco). Výborne však pôsobil najväčší favorit Adam Yates, ktorý všetko pohodlne pokrýval. A bol to práve líder tímu UAE, ktorý štyri kilometre pod vrcholom zaradil vyšší rýchlostný stupeň a postupne odpáral zvyšných favoritov.
Pod vrcholom ešte odpálil mohutný protiútok Thibaut Pinot, no a v závere sme videli úžasnú naháňačku medzi dvomi skúsenými GC pretekármi. Adam Yates napokon udržal svoj náskok, vyhral etapu a posunul sa aj do žltého dresu. Druhý Pinot a pomyselné pódium doplnil ďalší veterán Damiano Caruso.
Za skúseným triom doputovali do cieľa po skvelom výkone mladíci Max Poole, Matteo Jorgenson a Cian Uijtdebroecks (Bora). Výborný výkon predviedol Egan Bernal, ktorý si rozložil sily skvele a hoci odpadol asi osem kilometrov pod vrcholom, napokon sa v cieli zjavil hneď za Bardetom na ôsmom mieste. To je veľmi sľubný výsledok do budúcna pre víťaza Tour i Gira, ktorý sa vracia po sérii zranení.
V celkovom poradí po novom vedie Adam Yates o 19 sekúnd pred Matteom Jorgensonom a v zajtrajšej kopcovitej, ale šprintérskej etape by nemal mať problém ho udržať. Zároveň je to po piatom dni v Romandii už piaty odlišný líder, čo je zaujímavá štatistika. Päť ľudí sa v líderskom drese nezvykne vystriedať ani na väčšine Grand Tours.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Adama Yatesa (víťaz)
"Ako tím sme ten kopec odjazdili skvele. Samozrejme, plán A bolo udržať žltý dres s Ayusom, no po jeho komplikovanom zranení sa ešte len vracia do formy. Dostal som tak zelenú skúsiť to sám a vyšlo to. Dôležité je, že žltý dres ostáva v tíme a už zostáva iba ho zajtra udržať. V posledných pretekoch som mal celkom smolu, mal som ťažký pád v Katalánsku, tak som rád že som späť."

 
Výsledky etapy
1. YATES Adam UAE Team Emirates 04:40:41
2. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 00:07
3. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 00:19
4. POOLE Max Team DSM 00:21
5. JORGENSON Matteo Movistar Team 00:21
6. UIJTDEBROEKS Cian BORA-hansgrohe 00:23
7. BARDET Romain Team DSM 00:45
8. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 00:54
9. DUNBAR Edward Team Jayco-AlUla 00:54
10. GLOAG Thomas Jumbo-Visma 00:54
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. YATES Adam UAE Team Emirates 13:14:41
2. JORGENSON Matteo Movistar Team 00:19
3. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 00:27
4. POOLE Max Team DSM 00:38
5. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 00:41
6. UIJTDEBROEKS Cian BORA-hansgrohe 01:21
7. BARDET Romain Team DSM 01:28
8. MAJKA Rafal UAE Team Emirates 01:47
9. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 01:53
10. DUNBAR Edward Team Jayco-AlUla 01:53
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
3 20 zelene 155 km - Chamoson: dĺžka 2 km; sklon 7,3 % 
1 20 zelene 116,5 km - Anzére: dĺžka 14,5 km; sklon 7 % 
3 20 zelene 103,6 km - Lens: dĺžka 3,5 km; sklon 6,5 % 
1 20 zelene 53,4 km - Suen: dĺžka 13,6 km; sklon 6,8 %
1 20 zelene 0,3 km - Thyon 2000: dĺžka 20,8 km; sklon 7,8 %
 
Náš eshop