Reakcie na štvrtú etapu Gira: Kämna neveril v dostihnutie Lópeza, Dumoulin nemal nohy

10.5.2022, 20:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Hlubek
Po štvrtej etape sa bude oslavovať v tímoch Bora - hansgrohe a Trek - Segafredo. Lennard Kämna získal nielen etapu, ale aj modrý dres. V rozhovore po etape priznal, že chvíľu už neveril vo víťazstvo. Jeho kolega z úniku Juan Pedro López zas ponesie ružový dres. Priebeh etapy si pochvaľoval aj Richie Porte, Romain Bardet ocenil tímovú prácu a Tom Dumoulin priznal, že dnes nemal nohy. 
Triumf Kämnu (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
Lennard Kämna si po etapovom víťazstve na Tour de France prišiel po triumf aj na Gire. Najprv dobehol Lopéza a záverečnú zákrutu prešiel bez problémov, čo sa o Španielovi nedá povedať. Niekdajší jazdec DSM si tak pripísal tretie víťazstvo v tejto sezóne po etapách na Okolo Andalúzie a Tour of the Alps. „Bol to veľmi náročný deň. Bola to veľmi dlhá etapa. V jednej chvíli som mal pocit, že mám príliš veľkú stratu na Lópeza. Mal som už polminútové manko. Našťastie, mal som dosť síl a potom, ako som ho dobehol, som si trochu oddýchol pred šprintom, ktorý mi dobre vyšiel," povedal debutant na talianskej Grand Tour pre oficiálny kanál pretekov a priznal, že s jazdcom Treku sa rozprávali o závere. „My sme mali tichú dohodu. Samozrejme, som veľmi šťastný, že som vyhral etapu. Je to skvelé aj pre tím, že sme získali víťazstvo tak skoro. Teraz nebudem pod takým tlakom a všetko naviac, čo dosiahnem, bude bonusové, dodal nový držiteľ modrého dresu.
Juan Pedro López predviedol svoje vrchárske kvality už na vlaňajšej Vuelte, kde skončil na 13. priečke v GC. Jeho dnešný útok zlikvidoval náskok Stefana Oldaniho a Španiel sa dlho držal aj pred Kämnom. V poslednej zákrute urobil chybu a aj vďaka tomu prišiel o etapové víťazstvo, ale odmenou za jeho doterajšie výkony je ružový dres. „Tento moment si musím užiť, ale potrebujem to vstrebať. Zatiaľ je to pre mňa niečo neuveriteľné. Snažil som sa zaútočiť na najťažšom úseku, pretože som si chcel urobiť odstup. Lennard Kämna ma dorazil pár kilometrov pred cieľom a v tom šprinte o víťazstvo som skoro spadol. Je mi trochu ľúto, že som nezvíťazil, ale mám ružový dres, takže musím byť spokojný," povedal ďalší debutant na Gire, ktorý zároveň velí súťaži o najlepšieho mladého pretekára pre oficiálny kanál pretekov.
V stúpaní na Etnu udávali tempo hlavnej skupiny jazdci Ineosu Grenadiers a podarilo sa im dostať do problémov Dumoulina, Nibaliho alebo Guillaumeho Martina. Únik nedokázali dostihnúť, ale Richard Carapaz vyhral šprint favoritov a medzi najlepšími sa udržal aj Richie Porte. „Pred dnešnou etapou sme nemali v pláne takto jazdiť. Richard má očividne dobrú formu a je dobré to vidieť. Vedeli sme, že vo finále si môžeme navzájom dôverovať a všetci sme urobili maximum. Je to dobré znamenie," povedal Austrálčan pre VeloNews a pokračoval. „Aby som bol spravodlivý, mali sme trochu smoly, pretože Ben Tulett mal mechanické problémy a v posledných dňoch bol výborný. Bolo by fajn, keby sme ho mali pri sebe. Inak to bol dobrý deň. Carapaz ide naozaj dobre a trochu sme to okresali," dodal deviaty muž v GC.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Spokojní s vývojom pretekom môžu byť aj v tíme DSM. Romain Bardet aj Thyman Arensman bez problémov držali krok s ostatnými favoritmi a Francúz sa posunul na koniec Top 10. Jeho oddielový kolega sa po dnešku vyšvihol na trinástu priečku. „Som naozaj spokojný, pretože nikdy nevieme, ako sa v prvých kopcoch budete cítiť. Ale ja som sa dnes cítil dobre. Etapa ale nebola jednoduchá. Išlo sa jedným tempom. Pre mňa to bola veľmi dôležitá etapa, aby som sa uistil, že som v dobrej forme. Som rád, že som to vydržal. Ako tím sme odviedli dobrú prácu," adresoval pochvalu svojim kolegom víťaz Tour of the Alps pre oficiálny kanál pretekov. 
Pozíciu kandidáta na celkové víťazstvo naďalej potvrdzuje Joao Almeida. Šiesty muž vlaňajšej edície opäť potvrdil svoje kvality a pred zajtrajšou etapou sa posunul už na ôsmu priečku v GC. „Bol to ťažký, ale dobrý deň. Tempo bolo vysoké a najmä v poslednom stúpaní mi tím pomohol, aby som sa udržal na dobrej pozícii. Posúvame sa vyššie v priebežnom poradí a moje pocity sú dobré, takže sa tešíme na ďalšie dobré dni, ktoré prídu," stručne zhodnotil Portugalčan dnešnä etapu pre tímový web.
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Medzi porazené tímy dnešného dňa patrí Jumbo - Visma. Tom Dumoulin ani Tobias Foss nedokázali držať krok so skupinou favoritov a do cieľa prišli so stratami. Celkový víťaz z roku 2017 preťal pásku s takmer siedmimi minútami straty na Carapaza. „Prosto sa necítim dobre. To je všetko. Na preteky som sa pripravil dobre. Prišiel som v najlepšej forme, na akú som mal. Výsledok je taký, aký je. Dnes ráno som sa cítil dobre, ale na trati som nemal nohy," športovo priznal pre oficiálny kanál pretekov. Jeho tímový kolega aj za pomoci Sama Oomena dokázal limitovať stratu na dve minúty a pätnásť sekúnd od skupiny favoritov.  
Výsledky etapy
1. KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 04:32:11 100
2. PEDRO LOPEZ Juan Trek-Segafredo 00:00 40
3. TAARAMÄE Rein Intermarché-Wanty-Gobert 00:34 20
4. MONIQUET Sylvain Lotto Soudal 02:12 12
5. VANSEVENANT Mauri Quick-Step Alpha Vinyl 02:12 4
6. LEEMREIZE Gijs Jumbo-Visma 02:31
7. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 02:37
8. BARDET Romain Team DSM 02:37
9. BILBAO Pello Bahrain Victorious 02:37
10. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 02:37
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. PEDRO LOPEZ Juan Trek-Segafredo 14:17:07
2. KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 00:39
3. TAARAMÄE Rein Intermarché-Wanty-Gobert 00:58
4. YATES Simon BikeExchange-Jayco 01:42
5. VANSEVENANT Mauri Quick-Step Alpha Vinyl 01:47
6. KELDERMAN Wilco BORA-hansgrohe 01:55
7. BILBAO Pello Bahrain Victorious 02:00
8. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 02:00
9. PORTE Richie INEOS Grenadiers 02:04
10. BARDET Romain Team DSM 02:06
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VAN DER POEL Mathieu Alpecin-Fenix 62
2. GIRMAY Biniam Intermarché-Wanty-Gobert 55
3. CAVENDISH Mark Quick-Step Alpha Vinyl 53
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 40
2. PEDRO LOPEZ Juan Trek-Segafredo 18
3. TAARAMÄE Rein Intermarché-Wanty-Gobert 12
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. PEDRO LOPEZ Juan Trek-Segafredo 14:17:07
2. VANSEVENANT Mauri Quick-Step Alpha Vinyl 01:47
3. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 02:00
 
Náš eshop