Sagan si dosýta zapretekal na Unbound Gravel v Kansase a dobre sa naladil pred vrcholmi sezóny

4.6.2022, 23:00 | Aktuality zo sveta | Peter Matis
Peter Sagan si v sobotu po dvojmesačnej odmlke pripol opäť štartové číslo a zúčastnil sa najprestížnejších gravel pretekov na svete, Unbound. Predstavil sa v kategórii UNBOUND 100, teda na trase dlhej 160 kilometrov a obklopený svojimi fanúšikmi si dosýta zajazdil po štrkových cestách v Kansase na svojom zbrusu novom Crux Bike, ktorý mu Specialized pripravil špeciálne na túto udalosť. 
Sagan sa aj so svojím kolegom Danielom Ossom v sobotu zúčastnil kategórie UNBOUND 100, ktorá sa prestížou síce nemôže porovnávať s dlhšími traťami, no Peťovým zámerom v Amerike v žiadnom prípade nebolo uchádzať sa o slávne víťazstvo. Už na štarte mal slovenský majster jasne najväčšiu pozornosť a bol doslova zaplavený jeho americkými fanúšikmi, ktorí nemali možnosť ho vidieť naživo v pretekoch dlhé tri roky, od posledného ročníka Okolo Kalifornie. 
Mnohí z nich dokonca sprevádzali Petra v samotných pretekoch, hoci netrvalo dlho a záujem kamier sa sústredil na čelné pozície, kde si to rozdávali muži, ktorí dnes chceli uspieť. Po vyše päťhodinovom boji sa radoval Ethan Overson, ktorý sa v cieli objavil o päť minút skôr ako Canyon Emmott. Čisto americké pódium doplnil Donoven Francis. Peter Sagan preťal pásku po šiestich hodinách v sedle, bok po boku s Danielom Ossom, na 62. mieste so stratou takmer 54 minút. Trasu absolvoval na svojom novučkom stroji Crux Bike, ktorý mu Specialized vyhotovil na tieto preteky. 
Ako sa však Peter už pred pretekmi vyjadril pre Velonews, dnes to bola iba jeho premiéra s disciplínou gravel a prvoradým cieľom bolo zabaviť sa. ,,Keď ma Specialized pozval na tieto preteky, nemusel som rozmýšlať dvakrát. Bohužiaľ, v Amerike už nie je veľa pretekov, kde by som sa mohol predstaviť, takže toto je taktiež veľmi dobrá šanca opäť sa stretnúť s mojou veľkou fanúšikovskou základňou tu v Amerike. Som si istý, že sa spolu s ďalšími tisíckami účastníkov skvele zabavíme a už sa neviem dočkať, kedy budem na štarte v Emporii. Aj keď mi zatiaľ gravel disciplína nie je až tak blízka, vždycky ma fascinovala a mať prvú skúsenosť s ňou tu v Amerike a na jednom z najväčších gravel podujatí je skvelé a som rád, že som si túto príležitosť nenechal ujsť."
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Najprestížnejšiu kategóriu UNBOUND 200, ktorá sa išla na trase s dĺžkou 360 kilometrov, vyhral po špurte trojčlennej skupiny Holanďan Ivar Slik. V závere zdolal Keegana Swensona a obhajcu titulu Iana Boswella. Boswell je bývalým profíkom na ceste a vo svojej kariére jazdil dlhé roky aj za Sky. Tesne za pódiom ostala ďalšia trojica bývalých jazdcov World Tour, konkrétne Laurens Ten Dam, Alexey Vermeulen a Peter Stetina. Najdlhšiu kategóriu UNBOUND XL, ktorá sa jazdí na obludne dlhej trase 560 kilometrov, vyhral William Herrison, o päť minút pred Mariusom Karteuschom a o osemnásť minút pred tretím Erniem Lechugom. Títo chlapíci sú skutočne extrémisti, keďže preteky víťazovi zabrali vyše 20 hodín.
 
Náš eshop