MSR 2022: Peter Sagan získal ôsmy titul majstra Slovenska, Lukáša Kubiša zničil v poslednom stúpaní + fotogaléria

26.6.2022, 10:20 | Slovensko a Slováci | J. Janoťák, J. Hlubek
MSR 2022: Peter Sagan získal ôsmy titul majstra Slovenska, Lukáša Kubiša zničil v poslednom stúpaní + fotogaléria
(© Ján Melicher)

ne 26.6. preteky 2016 10:30   Mladá Vožice 197 km P. Sagan
profil pretekov, 3570 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Vrcholom programu spoločných Majstrovstiev Česka a Slovenska v cestnej cyklistike boli nedeľňajšie preteky mužov a pretekárov do 23 rokov. Organizátori pre nich pripravili desať kôl na okruhu v okolí mesta Mladá Vožice. Celkovo tak preteky merali skoro dvesto kilometrov. Súčasťou okruhu bol už tradičný kopec Rodná (5,1 km – 4,4 %), ktorý už v predchádzajúcich kategóriách zohral kľúčovú úlohu v boji o tituly. Muži naň vyliezli desaťkrát a celkovo tak absolvovali viac ako 3500 výškových metrov.
Jazdci Dukly Banská Bystrica smerujú na štart (© Ján Melicher)

Na štart pretekov mužov a jazdcov do 23 rokov sa prihlásilo 36 slovenských zástupcov. Nechýbal medzi nimi ani Peter Sagan. Pretekár tímu TotalEnergies bol 18. júna pozitívne testovaný na koronavírus na Okolo Švajčiarska, na pretekoch predčasne skončil pred záverečnou etapou. O niekoľko dní neskôr mu vyšiel negatívny test, takže sa mohol zúčastniť národného šampionátu. Peter Sagan bol pred štartom nedeľňajších pretekov osemnásobný majster Slovenska. Štartoval aj jeho brat Juraj Sagan
video v clanku ikonka ciernaVideo Peter Sagan pred začiatkom národného šampionátu
Slávnostný štart pretekov prebehol v Mladej Vožici o pol jedenástej doobeda. Krátko na to sa odmával aj ostrý štart. Počas nedele panovalo v oblasti pretekov úplne iné počasie ako deň predtým. Ženám a juniorkám počas pretekov pršalo, a preto boli ich preteky skrátené o jedno kolo. Juniori tiež mali mokrú cestu, čo bolo nebezpečné hlavne v technickom zjazde. Muži si v nedeľu užívali slnečné počasie, na oblohe nebolo veľa mrakov. 
V pretekoch nechýbali ani reprezentanti tímu CAT Trenčín (© Ján Melicher)
Pri prvom výstupe na kopec Rodná sa vytvoril prvý únik. Dostal sa do neho jeden český pretekár, ktorý vyšiel na vrchol o 21 sekúnd pred pelotónom. V ňom sa nachádzali Peter a Juraj Saganovci, a spolu s nimi skoro všetci Slováci. Chýbali tam iba Greg Bruynseels, ktorý vyšiel na Rodnú so stratou minútu a pol na balík, a Adam Peciar s Jurajom Karasom, pretože oni do pretekov nakoniec nenastúpili.
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Český pretekár postupom času získal k dobru až 55 sekúnd, lenže v klesaní o celý svoj náskok prišiel. Viacerí cyklisti si zjazd užívali a hlavná skupina bola poriadne natiahnutá. Do cieľa prvého kola tak prišiel na prvom mieste pelotón a už v tom čase ho ťahal Peter Sagan. Trojnásobný majster sveta tak mal preteky pod svojou kontrolou a už tak skoro ukazoval, že dnes sa cíti dobre. Tesne za ním sa nachádzali Martin SvrčekLukáš Kubiš, Juraj Sagan, Simon Nagy alebo Matúš Štoček.  
Matúš Štoček pred začiatkom pretekov (© Ján Melicher)
Vrchol spoločného šampionátu nevynechal ani Roman Kreuziger, ktorý ukončil profesionálnu kariéru na konci minulého roka. Dnes však pôsobil ako vodič jedného neutrálneho auta. Počas druhého výstupu na Rodnú sa utrhol ďalší český cyklista, Slováci zatiaľ neútočili. V hlavnej skupine ich bolo ešte 30, už medzi nimi neboli Dries Bruynseels, Matúš Lávečka a Tomáš Valíček. Všetkým trom sa stal osudným druhý výjazd na Rodnú. 
Peter Sagan jazdil v čele pelotónu (© Ján Melicher)
Únik českého pretekára nebol úspešný, rovnako ako ďalšie pokusy v druhom kole. Na jeho konci bol vpredu pelotón. Zostalo v ňom 25 slovenských účastníkov. Podľa dostupných informácii už nebol súčasťou hlavnej skupiny Erik Baška, čo bolo veľké prekvapenie. Ďalšími Slovákmi mimo hru v boji o titul národného šampióna boli Marek Čontofalský, Jakub Vlčák, Tomáš Kunic a Adam Gross
Saganovci pred pretekmi mali dobrú náladu (© Ján Melicher)
Adam Gross však predviedol pri treťom výstupe na kopec heroický výkon a podarilo sa mu vrátiť do balíka. V pelotóne tak bolo znovu 26 Slovákov. V prvej polovici tretieho kola sa zmenila aj situácia na ceste. Pred hlavnou skupinou sa pohyboval opäť osamotený český cyklista. Bol ním Tomáš Kalojíros, ktorý vlaňajší ročník jazdil za tím Cycling Academy Trenčín. Ale v druhej polovici kola sa stal súčasťou pelotónu. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Nasledovalo štvrté kolo a divadlo Petra Sagana. Hneď na začiatku kopca trojnásobný majster sveta nakopol vrtule a potrhal hlavné pole. Okolo neho zostalo 16 cyklistov, zo slovenských pretekárov tam zostali už iba Marek ČaneckýLukáš Kubiš. V druhej skupine so stratou 15 sekúnd boli Martin HaringSamuel Kováč, Matúš Štoček mal manko 40 sekúnd a Dávid Kaško 50 sekúnd. Vpredu chýbal Juraj Sagan, ktorý na kopec vyliezol už s minútovou stratou na vedúcu skupinu, v ktorej operoval jeho brat.
Peter Sagan kontroluje situáciu v skupine (© Ján Melicher)
Počas zjazdu sa čelo pretekov rozrástlo. Dostali sa to neho Martin Haring aj Samuel Kováč. Šancu na titul majstra Slovenska tak mali piati cyklisti vrátane Petra Sagana, Lukáša Kubiša a Mareka Čaneckého. Skupina prenasledovateľov mala na konci štvrtého kola stratu minútu a obsahovala 21 pretekárov. Zo Slovákov v nej boli Andrej Líška, Matúš Štoček, Juraj Sagan, Martin Svrček, Filip Lohinský, Stanislav Béreš, David Kaško a Patrik Tybor. Ďalšia skupina strácala už dve minúty. 
Preteky absolvoval aj Juraj Sagan (© Ján Melicher)
Lenže stále bolo treba prejsť do cieľa ešte veľké množstvo kilometrov a pri piatom výjazde na Rodnú sa do hry o titul majstra Slovenska vrátili Matúš Štoček, Stanislav Béreš, Martin Svrček, Andrej Líška, Filip Lohinský, Dávid Kaško a aj Patrik Tybor. Juraj Sagan nebol ďaleko. Šancu získať dres so slovenskou trikolórou tak malo ešte 13 pretekárov. Nasledoval zjazd, v ktorom sa skupina zastavila, a nastúpil z nej Béreš. Skupina nabrala ďalších členov vrátane Samuela Tuku a Martina Hrtánka
Petra Sagana bolo v nedeľu poriadne vidieť (© Ján Melicher)
Stanislav Béreš sa však pred balíkom dlho nevetral, aj keď na svoju stranu získal 37 sekúnd, no už v polovici kopca bol súčasťou pelotónu. V ňom sa nachádzalo už viac ako 50 cyklistov, 15 z nich si robilo chuť na titul majstra Slovenska. Pred pelotónom sa pohybovala dvojčlenná skupina, ale tá slovenských cyklistov vôbec nezaujímala. Jej náskok pred balíkom bol už celé tri minúty. Do cieľa bolo treba prejsť ešte 90 kilometrov. 
Skupina Petra Sagana v šiestom kole (© Ján Melicher)
Nasledujúce minúty sa medzi slovenskými pretekármi nič nezmenilo. V pelotóne boli Peter a Juraj Sagan, Lukáš Kubiš, Patrik Tybor, Martin Haring, Samuel Tuka, Martin Svrček, Marek Čanecký, Matúš Štoček, Samuel Kováč, Andrej Líška, Dávid Kaško, Stanislav Béreš a Martin Hrtánek. Bok po boku vstupovali spoločne do siedmeho kola. Tomáš Nagy vošiel do siedmeho okruhu s trojminútovou stratou, ďalšiu pol minútu strácal Martin Chren. Adam Foltán, Martin Gavenda a Pavol Rovder už mali manko šesť minút.
Vidieť boli aj ďalší slovenskí cyklisti (© Ján Melicher)
Pokoj zbraniam nastal v druhej polovici siedmeho kola. V pelotóne sa útočilo a podarilo sa odtrhnúť piatim cyklistom. Za Petrom Saganom sa zo Slovákov udržal už iba Lukáš Kubiš. Ostatní traja pretekári v skupine boli Česi. Päťka ešte pred koncom kola pohltila jedného z dvoch Čechov vpredu. Za Saganovou partiou bola ďalšia skupina so stratou už cez minútu. V nej boli Matúš Štoček, Martin Svrček a Marek Čanecký. Ďalší slovenskí cyklisti už strácali tri minúty. Na konci siedmeho kola odstúpil Juraj Sagan.
Päťčlenná skupina s Petrom Saganom a Lukášom Kubišom (© Ján Melicher)
Peter Sagan testoval sily Lukáša Kubiša v klesaní do cieľa ôsmeho okruhu. Na malú chvíľku dokázal rozdeliť skupinu na dve časti, pričom jazdec Dukly Banská Bystrica zostal na chvoste druhej skupiny. Ale trojnásobný majster sveta tlačil na pílu iba chvíľku, a po pár sekundách spomalil. Náskok tejto skupiny pred prenasledovateľmi sa každým metrom zväčšoval a misky váh sa pomaly nakláňali na stranu Sagana a Kubiša. 
Peter Sagan pracoval na čele skupiny (© Ján Melicher)
Počas deviateho výstupu na kopec Rudná sa skupina Petra Sagana rozrástla. Zozadu ju doskočilo niekoľko českých cyklistov, no ani jeden slovenský. Pozícia trojnásobného majstra sveta a Lukáša Kubiša sa tak nezmenila. Prakticky bolo jasné, že slovenskú trikolóru získa jeden z nich. Matúš Štoček, Martin Svrček a Marek Čanecký zostávali za nimi o dve minúty a pomaly sa sústredili na bitku o bronzovú priečku. Ďalší Slováci už boli mimo hry.   
Peter Sagan kontroluje prevody Lukáša Kubiša (© Ján Melicher)
Lukáš Kubiš vstúpil do záverečného kola nalepený na Petra Sagana. Pre jazdca Dukly Banská Bystrica bolo dôležité udržať sa za sedemnásobným majstrom Slovenska až na vrchol kopca Rudná, a tiež v klesaní, kde ho Peter už niekoľkokrát testoval. Vedľa seba vkročili do posledného okruhu aj Matúš Štoček, Martin Svrček a Marek Čanecký. Ich manko na Kubiša a Sagana bolo v tomto čase už viac ako dve minúty.  
Skupina prenasledovateľov sa nevzdávala (© Ján Melicher)
Posledné stúpanie priblížilo titul majstra Slovenska k Petrovi Saganovi, pretože sa v ňom zbavil Lukáša Kubiša. Na vrchol vyliezol o 26 sekúnd skôr. Trojnásobný majster sveta bol sám, nemal okolo seba žiadneho českého pomocníka. Rovnaké konštatovanie platilo aj v prípade jazdca Dukly Banská Bystrica. Kubiš ak chcel ešte zamiešať kartami v bitke o slovenskú trikolóru, musel v zjazde riskovať. Matúš Štoček, Marek Čanecký a Martin Svrček sa v poslednom stúpaní nerozišli.  
Peter Sagan v nedeľu hýril aktivitou (© Ján Melicher)
Peter Sagan v zjazde nezaváhal a prišiel si po ôsmy titul majstra Slovenska. Trojnásobný majster sveta predĺžil svoju sériu a sériu jeho brata. Od roku 2011 mal majiteľ slovenskej trikolóry v klasických pretekoch priezvisko Sagan. Peter v nedeľu mal chuť súťažiť, bol to on, kto rozdelil pelotón na viacero skúpin a aktivitou hýril aj v ďalšom priebehu pretekov. V záverečnom stúpaní sa zbavil aj posledného súpera. Na Tour de France sa tak naladil viac ako dobre. 
Peter Sagan oslavuje ôsmy titul (© Ján Melicher)
Druhé miesto v pretekoch Slovákov obsadil Lukáš Kubiš. Jazdec Dukly Banská Bystrica má za sebou dobrý výkon. Spomedzi slovenských cyklistov najdlhšie držal krok s Petrom Saganom, ale v poslednom kopci musel uznať jeho kvalitu. Na tretej priečke skončil Matúš Štoček, ktorý o ňu šprintoval hlavne proti Marekovi Čaneckému. Štoček zvíťazil. Martin Svrček v závere na svojich súperov nestačil a bol piaty. 
Českým majstrom sa stal Matěj Zahálka, ktorý ušiel z pelotónu vo štvrtom kole a nakoniec sa vpredu udržal až do úplného konca. Druhý skončil Jan Bárta, tretí bol Adam Ťoupalík.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (víťaz)
"Bolo to tu veľmi pekne. Ďakujem za podporu. Počasie nám vyšlo, pri ceste bolo veľa divákov, to bola paráda. Čo sa týka pretekov, tak som nemal nič naplánované, a už si preteky ani nepamätám, bolo teplo. Bolo tu dobre. Myslím si, že som späť po covide. Inak by som tu nebol. Všetko by to malo byť okej. Som rád, že som vyhral. S tými ambíciami som tu aj išiel. Keby som ich nemal, tak by som tu nebol. Bol to zároveň dobrý tréning pred prvou etapou na Tour de France. Bolo to ťažké, keby sme boli v konkurencii v etape na World Tour, tak by to nebolo pre mňa. Najskôr som skúsil odtiahnuť celý kopec. Zostalo nás ešte veľa. Človek potom premýšľa nad taktikou. Zostali sme tam dvaja Slováci, ale došli nás zozadu, lebo nikto nechcel spolupracovať. O dve kolá sme to skúsili ešte raz a zas sme zostali dvaja."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Lukáša Kubiša (2. miesto)
"Od štartu to bolo celkom fajn. Všetci sme sa rozjazdili prvé kolá. V treťom alebo štvrtom kole to nakopol Peťo. Následne odišiel jeden z Elkovu. Potom už Česi neťahali. Zozadu nás došla veľká skupina. V šiestom kole to opäť nakopol Peťo. Na vrchol sme prešli 20-členná skupina. Na vrchu bufetu to nakopol Peťo, som ho vyhákoval. Následne si doskočili dvaja Elkováci a Vakoč. Spolu sme spolupracovali, vytvorili sme si náskok. Myslím, že v predposlednom kole nás došla skupina, a nakoniec sa tam taktizovalo, pretože Elkov nechcel ťahal. S Peťom sme to tam ťahali. Potom cez fanzónu zaútočil Vakoč, a skupina sa rozdelila. V poslednom stúpaní si začali nastupovať, ja som už nemal na to s nimi bojovať, tak som uletel. Potom som už išiel len do cieľa. Boli to extrémne ťažké preteky, tak som rád, že to vyšlo."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Matúša Štočka (3. miesto)
"Pocity sú fajn. Škoda, že výsledok tomu neodpovedá. Jasné, Peťo je Peťo. Minimálne druhé miesto mohlo byť. Kopce som vydržal, tých som sa najviac bál. Potom, keď sa prišlo na bufet, som si hovoril, že som v pohode, išiel som si zobrať vodu, bol som vzadu, keď to odišlo. Minulý rok druhý, teraz tretí. Škoda. Som v českom tíme, preto to mrzí viacej. V časovke som mal zdravotné komplikácie."
fotogaleria ikonkaFotogaléria z pretekov (© Ján Melicher pre SZC)
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
fotogaleria ikonkaMapa okruhu (© organizátor)
 
Náš eshop