Tento rok je v zahraničí päť slovenských juniorov, Dunár, Sivok či Gottstein už majú na konte víťazstvá

27.6.2022, 19:00 | Slovensko a Slováci | Jakub Hlubek
V posledných sezónach sa slovenskí juniori čoraz viac rozhodujú pre angažmán v zahraničí. Kým v minulosti sme často nemali "vonku" nikoho, vlani jazdili za hranicami dvaja juniori, v tejto sezóne sa ich počet navýšil na päť. Pozreli sme sa na ich najlepšie výsledky a k tejto téme sme oslovili aj reprezentačného trénera Dávida Hikela. Pýtali sme sa ho na budúcnosť jednotlivých jazdcov či ambície na majstrovstvách Európy a sveta.  
V sezóne 2021 sme v zahraničí mali dvoch slovenských juniorov. Martin Svrček reprezentoval talianský klub Franco Ballerini a o rok mladší Tomáš Sivok pôsobil v holandskom zoskupení Willebrord Wil Vooruit. Štvrtý muž vlaňajších majstrovstiev sveta sa presunul do mužskej cyklistiky a jeho miesto v talianskom tíme zaplnil práve čerstvý majster Slovenska v ITT. Okrem neho sa do zahraničia pobrali ďalší štyria juniori. 
Tomáš Sivok (© Ján Melicher)
Niekdajší pretekár Slávie Trenčín Martin Jurík prestúpil do tímu Adria Mobil U19, čo je farma slovinského kontinentálneho celku s totožným názvom. 10. apríla sa dočkal premiérového triumfu v nových farbách, keď nenašiel premožiteľa na jednorázovke Pokal Kamnika zaradenej do domáceho pohára. Pred niekoľkými dňami bol súčasťou tímu v tímovej časovke na Valli del Soligo v Taliansku, kde v konkurencii tridsiatich tímov dopomohol k šiestej priečke. 
Prečo sa naši juniori čoraz viac presúvajú do zahraničia? Pýtali sme sa ich reprezentačného trénera Dávida Hikela. „Svrček a Sivok nastavili tento trend a ostatní juniori uvideli, že sa dá takýmto spôsobom presadiť v zahraničí. Niektorým to možno nepomôže až tak, ako Martinovi, pretože ten sa dokázal presadiť a vyhrávať aj v obrovskom talianskom pelotóne. Niektorí Slováci majú problémy sa takto presadiť, preto neviem povedať, či mi táto cesta pomôže, alebo nie," hovorí. 
Dominik Dunár (© Ján Melicher)
Tím, kde vlani jazdil Sivok, nezostal bez slovenského zastúpenia, pretože tam pôsobí bývalý zástupca Kaktus Bike Team Bratislava Dominik Dunár. Ako sme už spomínali v preview pred sobotňajšími majstrovstvami Slovenska s hromadným štartom, druhý junior zo štvrtkovej časovky sa iba pred viac ako dvoma týždňami stal celkovým víťazom etapových pretekov Tour de l'Eure vo Francúzsku. Základ úspechu položil v poslednej štvrtej etape, kde bol súčasťou úniku a obsadil piatu priečku. Pelotón stratil viac ako minútu a pol a štvrtý muž vlaňajšieho Slovenského pohára sa tak vyšvihol do absolútneho čela. 
Mimochodom, v úniku sa nachádzal aj Tomáš Sivok, ktorý v obsadil celkovú tretiu priečku a stal sa najlepším vrchárom. Pre druhého muža vlaňajších majstrovstiev Slovenska v pretekoch (na Svrčka stratil iba sedem sekúnd) to nie je jediný úspech v doterajšom priebehu sezónu. V marci na Tour de la Región vyhral prvú etapu a v druhej skončil druhý. Ešte predtým sa postavil na pódium aj na talianskej jednorázovke La Corsa di Sandro, kde taktiež skončil druhý. 
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Aké typy pretekárov vyrastajú z našich zahraničných juniorov? „Zo Sivoka a Samuela Nováka môžu výrasť jazdci na celkové poradie, aj keď Novák na Svetových pohároch dokáže zajazdiť aj časovku a skvelý výkon v nej podal aj vo štvrtok. Od mládežníckych kategórií sa na majstrovstvách Slovenska v ITT pravidelne umiestňuje na pódiu, ale prvýkrát zvíťazil až teraz. Dunár sa profiluje ako čistokrvný časovkár. Zvýšenú pozornosť venuje aerodynamike aj materiálu. Výborne mu idú aj úniky. Uvidíme, aký pretekár sa vyprofiluje zo Simona Gottsteina, ktorého zatiaľ neviem priradiť ku konkrétnemu typu. Martin Jurík má veľmi slušnú výkonnosť, ale o lepšie výsledky ho pripravili pády či technické problémy," odpovedá Hikel. 
Okrem Sivoka a Dunára patrí medzi odchovancov bratislavskej cyklistiky aj Samuel Novák. Podobne, ako Sivok, aj Novák jazdí v Taliansku, ale za tím Borgo Molino Rinascita Ormelle, kde je jediným cudzincom medzi domácimi pretekármi. Prvého mája na jednorázovke Tre Valli Varesine obsadil siedmu priečku. Na svetovom pohári vo Švajčiarsku obsadil 17. miesto v GC a vo štvrtok sa stal majstrom Slovenska v ITT. 
Dunár - Novák - Sivok (© Ján Melicher)
Posledným juniorom, ktorý aktuálne pôsobí v zahraničí, je Simon Gottstein. Bývalý pretekár Cycling Academy Bratislava sa presunul do Švajčiarska pod krídla tímu Humard Velo Passion. Už na konci marca sa radoval z víťazstva, keď v hromadnom šprinte na Grand Prix Crevoisier nenašiel premožiteľa. 2. apríla bol na kritériu VC Eclair Serre tretí a o deň neskôr na Grand Prix L'Echappée uzatváral Top 5, keď vyhral šprint skupiny o piatu priečku. Všetky spomínané preteky sú zaradené do tamojšieho pohára. 
Môže sa niekto zo slovenských juniorov na majstrovstvách Európy a sveta prebojovať aspoň do Top 20? „Samozrejme. Verím, že sa tam aj dostane. Na majstrovstvách Európy môže Samuel Novák dosiahnuť veľmi dobré umiestnenie v časovke, ale môže mu sedieť na trať pripravená na preteky. Majstrovstvá sveta sú ešte ďaleko a pred nami je ešte polovica sezóny. Ale tá reálna šanca tam určite je," uzatvára Hikel. 
 
Náš eshop