Reakcie pred Tour: Pogačar očakáva tvrdú cyklistiku od začiatku, Bardet chce získať etapu

1.7.2022, 12:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Hlubek
tdf2020 banner update
Pred Tour de France odpovedali cyklisti na otázky novinárskej obce. Tadej Pogačar očakáva tvrdú cyklistiku už od začiatku. Geraint Thomas si chce preteky najmä užiť a Romain Bardet chce v prvom rade ukoristiť etapový triumf. Ralph Denk chce vidieť Aleksandra Vlasova na pódiu. Peter Sagan dúfa, že má rovnakú kondíciu, ako súperi a Wout Van Aert si chce obliecť žltý dres už po časovke. 
Jumbo na prezentácii (© A.S.O / Jonathan Biche)
Celkový titul bude obhajovať Tadej Pogačar, ktorý bude útočiť na víťazný hetrik. „Neviem sa dočkať štartu. Som nadšený, že opäť štartujem na Tour de France. Sú to najväčšie preteky v kalendári, takže som rád, že som na štarte a môžem bojovať o titul. Myslím si, že táto Tour bude úžasná pre nás jazdcov, ľudí na ceste aj divákov, ktorí to budú sledovať v televízii. Pre nás bude Tour niektoré dni brutálna, inokedy zas zábavná, ale určite bude tvrdá už od začiatku," prognózoval tohtoročný víťaz UAE Tour, Tirreno - Adriatico aj Okolo Slovinska na tlačovej konferencii vo štvrtok. „Myslím si, že moja forma je v porovnaní s minulým rokom dobrá, nie je príliš odlišná a možno aj preto som sebavedomejší. Každým rokom sa cítim o niečo lepšie, ale čoskoro zistím, či je to pravda, alebo nie," dodal. 
V dobrej forme prichádza na Tour jej víťaz z roku 2018 a čerstvý víťaz Okolo Švajčiarska Geraint Thomas. Pre Walesana to bude už dvanásty štart na Starej dáme. „Tieto preteky som už vyhral. Teraz si ich chcem užiť. Od novembra sú lídrami tímu pre Tour Adam Yates a Daniel Martínez. Chcem im pomôcť a využiť príležitosť, ak príde. Osobne dúfam, že v kľúčovým momentoch budem môcť byť medzi najlepšími, aby som pozitívne ovplyvnil preteky. Oproti minuloročným edíciám je hlavným rozdielom fakt, že tu nemáme topfavorita. V minulosti to boli Froome, Wiggins, Bernal alebo ja. Teraz sú tu Pogačar a Roglič. Už nemôžeme jazdiť rovnako, ako v minulosti. Ak celý deň udávame tempo a potom príde rad na vzájomné súboje topfavoritov, je ťažké ich poraziť," povedal víťaz troch etáp na Starej dáme na tlačovej konferencii, ktorý bude v Ineose pôsobiť aj v nasledujúcej sezóne. 
- reklama -
- reklama -
Po predčasnom odstúpení z Gira sa na štart postaví aj druhý muž z roku 2017 Romain Bardet. Pre lídra tímu DSM pôjde o deviatu účasť na Starej dáme. „Predvčerom sme mali skvelú prezentáciu. Bolo to veľmi pekné. Aby som bol úprimný, atmosféra Tour mi minulý rok chýbala. Uvedomujeme si, že je to hlavná udalosť roka. Na tréningu sme urobili všetko, čo sme mohli. Sústredíme sa na etapy. Náš prístup sa nezmenil, najmä preto, pretože nie som si istý svojou úrovňou. Budem jazdiť bez toho, aby som premýšľal o ďalšom dni. Budeme jazdiť ofenzívne, podobne, ako vlani na Vuelte. Každý deň budeme pracovať jeden pre druhého. V prvých dňoch budem mať úlohu tímového kolegu. Spoločne chceme zajazdiť pekné preteky. Svoju šancu budem mať v horách," povedal víťaz Tour of the Alps pre Cyclismactu
S vysokými ambíciami prichádza na Tour aj Bora - hansgrohe. Aleksandr Vlasov tento rok ovládol Okolo Valencie aj Okolo Romandie a výborne mal rozbehnuté aj Okolo Švajčiarska. Tam ho ale zastavil pozitívny test na koronavírus. K nachádzajúcemu cyklistickému sviatku sa vyjadril tímový manažér Ralph Denk. „Za posledné roky sme na Tour dosiahli tri výsledky v Top 10 a teraz sa budeme usilovať o pódium. Samozrejme, je to ťažký cieľ, ale s výkonom, ktorý sme videli od Aleksandra Vlasova v tejto sezóne, je to reálny cieľ a máme silný tím s podporou v každom teréne. Chceme ukázať aktívny a útočný štýl pretekov, zamerať sa na GC a možno aj vyhrať etapu. Bol by som veľmi šťastný, ak by sme dosiahli tieto ciele," povedal pre oficiálnu stránku tímu.
Alexander Vlasov na Tour de Suisse (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
Ani opätovná nákaza koronavírusom nezastavila Petra Sagana pred ďalším štartom na Tour. Sedemnásobný víťaz bodovačky prichádza na Starú dámu s dvoma triumfami v doterajšom priebehu sezóny. Po piatich rokoch v Bore ho tentoraz uvidíme v drese tímu TotalEnergies. „V máji som sa dobre pripravil a v júni sa to potvrdilo dobrými výsledkami, preto dúfam, že môžem mať rovnakú fyzickú kondíciu, ako ostatní. Na začiatku máme dobrý tím a urobíme všetko preto, aby sme splnili tímové ciele. Našim cieľom je dosahovať dobré výkony. Pôjdeme etapu za etapou v nádejí, že zajazdíme čo najlepšie a potom sa uvidí," povedal osemnásobný slovenský šampión pre Cyclismactu
Jedným z najvážnejších adeptov na zelený dres je Wout Van Aert. Víťaz šiestich etáp z posledných troch ročníkov nenastúpil na belgický šampionát pre zranenie kolena, ale na Tour by mal byť pripravený. „Teším sa na štart v Dánsku. Úvodná časovka je jedným z mojich hlavných cieľov. Je to technická trať s niekoľkými zákrutami, najmä na konci. Malo by mi to vyhovovať. Okrem prvého zeleného dresu v Paríži chcem zabojovať aj o žltý dres. V prvom týždni vidím viacero príležitostí, ako vyhrať etapy a zbierať body. Za posledné roky som dokázal, že viem podať dobrý výkon vo viacerých disciplínach," vyhlásil Belgičan pre oficiálnu stránku tímu Jumbo - Visma. 
 
Náš eshop