Matúš Štoček ukázal skvelú formu a na pretekoch Solidarnosc vybojoval pódium v GC

3.7.2022, 09:00 | Slovensko a Slováci | Peter Matis
Všetky oči cyklistického sveta sa už tradične začiatkom júla upierajú na začínajúcu Tour de France. V tieni mýtického podujatia sa však stále organizujú menšie podniky a jedným z nich boli aj poľské štvordňové preteky Course Cycliste de Solidarnosc et des Champions Olympiques (2.2). Na štarte sa objavilo až 26 kontinentálnych a klubových celkov, ktoré dostali možnosť si zapretekať na rovinatých a zvlnených terénoch. Štartoval tu aj Slovák Matúš Štoček v drese českého kontinentálneho tímu ATT Investments. A v konkurencii európskej kontinentálnej špičky sa ani náhodou nestratil, práve naopak patril k najlepším a v celkovom poradí sa umiestnil na výbornom treťom mieste. Slovensko okrem neho reprezentoval aj Denis Hoza z českého klubového celku Cyklo Tým Havířov. 
Preteky sa jazdili od štvrtka do nedele, keď v prvý deň boli na programe dve krátke rovinaté previerky a v ďalších dňoch sme už videli tri klasické etapy. V úvodný deň sme podľa očakávania tak boli svedkami dvoch hromadných dojazdov, ktoré si pre seba uchmatli šprintéri z Beneluxu. Najskôr v prvej poletape triumfoval veterán Coen Vermeltfoort z tímu VolkerWessels, ktorý už dlhé roky vymetá kontinentálnu scénu a pred desiatimi rokmi jazdil aj vo World Tour v drese Rabobanku. V druhej poletape potom triumfoval belgický šprintérsky talent z Alpecinu, Simon Dehairs, ktorého naopak môžeme v blízkej budúcnosti očakávať v najvyššej lige. Matúš v prvý deň pracoval pre tím a aj jeho prácu odmenil tretím miestom v poobednej poletape jeho český kolega Tomáš Bárta, z ktorého sa pomaly ale isto stáva konzistentný šprintér.
Druhá etapa bola najťažšia a aj najdôležitejšia z hľadiska GC. 35 kilometrov pred cieľom vrcholil kopec Slopnice (3,5 km; 6,8 %), na ktorom sa mohli preteky rozhodnúť. Do úniku dňa sa tu dostal aj Matúš Štoček, ktorý pôvodne len cielil len na bonusové sekundy na prémiách, no keď sa z pelotónu utrhla ďalšia silná skupina a doplnila únik, rázom dostali jazdci vpredu veľkú šancu na úspech. Tak sa aj stalo, na kopci a v následnom zjazde sa vyslektovala šestica najlepších, v ktorej bol aj Matúš, a tá to už dotiahla až do cieľa. Z víťazstva sa tešil ďalší veľký belgický talent z Alpecinu Timo Kielich, ktorý už má za sebou aj výsledky v ProSeries. Na druhom mieste sa umiestnil Tomasz Budzinski z Mazowsze a na výbornom treťom mieste došprintoval brozový muž z minulotýždňových MSR. Totožné poradie bolo aj v GC. 
Zvyšné dve etapy prebehli na rovine a pre Matúša to bolo už skôr o kontrolovaní pozície v celkovom poradí. V treťej etape ušiel únik mimo poradia a z triumfu sa tešil Tim Bierkmens z Allinq Continental Cycling Team. Poslednú etapu výrazne ovplyvnili terezíny a špurt redukovaného balíka, v ktorom sa opäť skvele udržal aj Matúš Štoček, vyhral Patryk Stosz z Vosteru, ktorý je taktiež na kontinentálnej úrovni už dlhé roky známou špritérskou firmou. V etapách sa tak prekvapivo nepresadili najsilnejší kontinentálny tím súčasnosti Mazowsze, ani estónsky supertalent Madis Mihkels z tímu Ampier-Tartu. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Poradie v GC sa už nemenilo a celkovo triumfoval Timo Kielich z Alpecinu Development, pred Tomaszom Budzinskim z Mazowsze. Matúš Štoček dokončil na výbornom treťom mieste a zakončil tak skvelý mesiac, počas ktorého sa umiestnil na pódiu aj Majstrovstiev Slovenska či belgickej jednorazovky Memorial Philippe Van Coningsloo (1.2). Spolu v týchto pretekoch získal vyše 100 UCI bodov. V svetovom rebríčku tak už útočí na Top 500 a momentálne sa nachádza zo Slovákov na jasnom treťom mieste za Petrom Saganom a Lukášom Kubišom. Skvelú formu sa bude nepochybne pokúšať udržať aj v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch, keď ho čakajú najbližšie preteky série V4. Preteky Solidarnosc dokončil aj náš druhý zástupca, 19-ročný Denis Hoza, ktorý sa umiestnil v druhej polovici konečných výsledkov. 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Matúša Štočeka (3. miesto v GC)
"Pochopiteľne som rád za tento výsledok. Prvé tri dni boli naozaj vo veľkých horúčavách tesne pod 40 stupňov. Vedeli sme, že celkové poradie pravdepodobne zamieša druhá etapa, kde bol po 170 kilometroch v členitom teréne celkom ťažký kopec a odtiaľ už len zjazd do cieľa. Vstupoval som do nej s tým, že chcem ísť do úniku, lebo som chcel získať bonusové sekundy kvôli celkovému poradiu. Po desiatich kilometroch som sa dostal do úniku piatich ľudí a vedel som, že už to vyjde aj na prvú šprintérsku, ktorú som vyhral. Po nej nás došlo ešte sedem ľudí, takže zrazu sa z toho vyvinula dobrá situácia aj na etapový výsledok. Celý čas to bolo hore dole a v tom teple to bolo ešte horšie, postupne nás tam ostalo iba šesť.
Pod posledným kopcom prišla motorka a povedala, že máme päť minút, takže už som vedel, že tam musím vydržať s nimi a že to dôjde do cieľa. Utrhli ma kilák pod vrcholom, ale našťastie s 80 kg to na rovine šlo zas lepšie mne ako vrchárom, a tak som si to došiel asi po piatich kilometroch. Špurt sa začal dosť skoro, takže to bolo čisto na výkon... vyhral ten, kto bol najmenej mŕtvy. Ja som bral tesne tretie miesto, ale spokojnosť bola na mieste, keďže pozícia na celkové umiestnenie bola dobrá.
Štvrtá etapa bol oddych. Piata, teda dnešná etapa, už bola konečne v normálnom počasí - 25 stupňov a trošku popŕchalo, takže pre každého to bolo vykúpenie. 50 km do cieľa za to zobrali dva tímy na bočnom vetre a začalo sa zrazu robiť niekoľko skupín... Ako posledný som sa dostal do prvej skupiny za čo môžem len ďakovať spolujazdcom. Ďalšie plány ešte úplne neviem ale pravdepodobne pôjdem V4ky budúci víkend a potom etapák v Maďarsku."
Konečné poradie pretekov
1. KIELICH Timo Alpecin-Deceuninck Development Team 17:49:22
2. BUDZINSKI Tomasz HRE Mazowsze Serce Polski 00:03
3. ŠTOČEK Matúš ATT Investments 00:07
4. CHRISTENSEN Ryan Bolton Equities Black Spoke 00:16
5. DE LANGE Thijs Metec-Solarwatt p/b Mantel 00:30
6. VANDEBOSCH Toon Alpecin-Deceuninck Development Team 00:48
90. HOZA Denis Cyklo Tym Havirov 17:25
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop