ME Juniorov a U23: Jenčušová v ITT uzatvorila Top 15, Kubiš obsadil 34. miesto

7.7.2022, 12:50 | Slovensko a Slováci | Jakub Hlubek
št 7.7. rovinata etapa 10:00 Sangalhos > Sangalhos 22 km Czaplová
Spomedzi Sloveniek sa na štart boja proti chronometru napokon postavila iba Klaudia Varšová (CYKLO SPIŠ). Novou majsterkou Európy v ITT sa stala nemecká reprezentantka Justyna Czaplová. Veľmi tesný boj súboj o pódium. Striebornú medailu napokon berie Eglantine Rayerová z Francúzska, ktorá bola na ME aj vlani a v Trente brala šieste miesto. Na víťazku stratila 45 sekúnd. 
O držiteľke bronzu napokon rozhodovali stotiny. Tretia skončila Febe Joorisová z Belgicka, ktorá si oproti vlaňajšiemu roku polepšila o osem priečok. Iba o osemnásť stotín bola pomalšia Federica Venturelliová. Talianka je juniorkou prvým rokom a na budúci rok bude môcť zabojovať o pódium. Elitnú päticu uzavrela Nienke Vinkeová (Holandsko), ktorej na zlato chýbalo 56 sekúnd. Ďalšie pretekárky dostali viac ako minútu. 
Klaudia Varšová sa vybrala na trať ako devätnásta juniorka a 22 kilometrov zvládla za 38 minút a tri sekundy, čo jej stačilo na 30. priečku. Za Slovenskou skončilo ešte päť junioriek. Majsterka Česka Eliška Kvasničková skončila na sedemnástom mieste. V sobotňajších pretekoch by sa ku majsterke Slovenska v časovke mali pridať aj Terézia Ciriaková (CyS - Akadémia Petra Sagana) a národná majsterka Simona Bodoríková (CK Epic Dohňany). 
vyjadrenie ikonky ciernaKlaudia Varšová (30. miesto)
"Do časovky som dala všetko, aj keď si myslím, že som miestami mohla ísť určite lepšie. Ale nevadí. Získala som nové skúsenosti. Určite mi to dalo veľa do budúcna. Trať by mohla byť na lepšej úrovni. Celkovo bola dosť technická, ale zvládla som to bez pádu."
Výsledky
1. vlajka CZAPLA Justyna Nemecko 33:30
2. vlajka RAYER Eglantine Francúzsko 00:45
3. albansko JOORIS Febe Belgicko 00:48
4. vlajka VENTURELLI Federica Taliansko 00:48
5. vlajka VINKE Nienke Holandsko 00:56
6. vlajka AINTILA Wilma Fínsko 01:18
7. albansko VAN SINAEY Xaydee Belgicko 01:22
8. vlajka ZIMMERMAN Fiona Švajčiarsko 01:34
9. vlajka FUCHS Magdalena Nemecko 01:44
10. vlajka MUL Malwina Poľsko 01:45
Zobraziť kompletné poradie
Slovenky na štarte:
Klaudia Varšová (2005, CYKLO SPIŠ)
Terézia Ciriaková (2005, CyS-Akadémia Petra Sagana)
št 7.7. rovinata etapa 11:00 Sangalhos > Sangalhos 22 km Kockelmann
Podobne, ako pri juniorskej časovke, aj v kategórii juniorov nás reprezentoval jeden zástupca. Bol ním Samuel Novák (Borgo Molino Rinascita Ormelle), ktorý štartoval ako 27. junior. Titul majstra Európy putuje do Luxemburska, o čo sa postaral Mathieu Kockelmann. Zástupca tímu Auto Eder, čo je juniorský tím Bory - hansgrohe, prišiel do cieľa za 28 minút a šesť sekúnd. Počas sezóny zaznamenal výkonnostný progres, keďže vlani skončil až na sedemnástom mieste. 
Necelých dvadsať sekúnd stratil druhý junior Jens Verbrugghe z Belgicka, ktoré tak získalo medailu v obidvoch juniorských kategóriach. To isté platí aj pre Nemecko, keďže pódium uzavrel ďalší pretekár Auto Eder a ich reprezentant Emil Herzog. Ten sa zlepšil oproti majstrovstvám v Trente o päť miest. Na pódiu mohol stáť aj ďalší Belgičan z tímu Auto Eder Duarte Marivoet Scholiers, ale na tretiu priečku mu chýbalo sedemdesiat stotín. 
Elitnú päticu iba s necelou sekundou straty na pódium uzavrel Jan Christen zo Švajčiarska. Oproti minulému roku sa v časovke zlepšil o sedem miest. Samuel Novák zdolal 22 kilometrov za 31 minút a 59 sekúnd, čo mu stačilo na 36. miesto. Za majstrom Slovenska skončilo ďalších šestnásť juniorov. Najlepším Čechom bol ich národný majster Pavel Novák, ktorý obsadil ôsmu priečku. 
vyjadrenie ikonky ciernaSamuel Novák (36. miesto)
"S výsledkom nie som spokojný. Neviem presne, čím to je, ale mal som veľmi vysoké tepy. Vďaka tomu mi na časovke veľmi rýchlo došli sily a na posledných piatich kilometroch som sa úplne zastavil. Dnes na časovke som to nebol ja."
Výsledky
1. vlajka KOCKELMANN Mathieu Luxembursko 28:06
2. albansko VERBRUGGHE Jens Belgicko 00:19
3. vlajka HERZOG Emil Nemecko 00:35
4. albansko MARIVOET Duarte Belgicko 00:36
5. vlajka CHRISTEN Jan Švajčiarsko 00:36
6. vlajka MILESI Nicolas Taliansko 00:45
7. vlajka GRUEL Thibaud Francúzsko 01:08
8. vlajka NOVAK Pavel Česko 01:09
9. vlajka MORGADO António Portugalsko 01:14
10. vlajka NORDHAGEN Jørgen Nórsko 01:20
Zobraziť kompletné poradie
Slovák na štarte:
Samuel Novák (2005, Borgo Molino Rinascita Ormelle)
št 7.7. rovinata etapa 15:00 Sangalhos > Sangalhos 22 km Van Anrooijová
Medzi ženami do 23 rokov nás reprezentovala Nora Jenčušová (BePink), ktorá pri vlaňajšej premiére v tejto vekovej kategórii obsadila osemnáste miesto. Majsterkou Európy sa stala Holanďanka Shirin Van Anrooijová. Pretekárka tímu Trek - Segafredo prišla do cieľa za 31 minút a 34 sekúnd a po minuloročnej ôsmej priečke sa prepracovala až ku titulu. Obhajkyňa víťazstva Vittoria Guazziniová (Taliansko) obsadila druhú priečku. 
Zástupkyňa tímu FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope stratila jedenásť sekúnd. Iba o osemnásť stotín bola pomalšia tretia Marie Le Netová z Francúzska, ktorá je zároveň Guazziniovej oddielová kolegyňa. Ďalšie pretekárky už mali viac ako minútovú stratu na víťazsku. Štvrté miesto pri svojej derniére v tejto vekovej kategórii uchmatla Shari Bossuytová (Belgicko), ktorú zamestnáva tím Canyon/SRAM Racing. 
Elitnú päticu uzavrela nemecká cyklistka a spolujazdykňa Bossuytovej Ricarda Bauernfield, ktorá vlani uzatvárala Top 10 a teraz sa posunula o päť miest vyššie. Nora Jenčušová sa pustila na trať ako dvadsiata žena a do cieľa prišla za 35 minút a 33 sekúnd, čo jej stačilo na pätnáste miesto. Podarilo sa jej zdolať českú majsterku Denisu Slámovú o 33 sekúnd. V nedeľu nastúpi Nora na preteky s hromadným štartom, ktoré vlani nedokončila. 
vyjadrenie ikonky ciernaNora Jenčušová (15. miesto)
"Za posledné tri roky, čo som bola na majstrovstvách Európy, to bola najťažšia časovka z pohľadu profilu. Nebola to taká klasická časovka. Prvá polovica bola taká, že človek sa nedokáže dostať do tempa, pretože sa ide hore-dole. Bolo tu množstvo zákrut, kruhových objazdov aj zjazd so štyrmi serpentínami. Cesta bola dosť rozbitá, až som bola prekvapená, že ju dali na Európu. Človek mohol ísť hocikde, ale vždy trafil nejakú dieru alebo kanál.
Predomou štartovala Dánka Auerbach-Lindová, ktorá asi po 1500 metroch nevyrátala pravotočivú zákrutu a musela ju vziať sanitka. V podstate som sa nemala ani na koho doťahovať. Na konci som dobehla Španielku, ktorá štartovala dve minúty predomnou, ale zároveň ma dobehla Švajčiarka Rüeggová, preto som sa potom snažila dotiahnuť na ňu, pretože záver mal klesajúcu tendenciu až na posledný kilometer.
Dúfala som, že by to mohla byť prvá polovica. Papierovo som mala na prvú štrnástku. Keby som bola lepšia ako štrnásta, bolo by to pre mňa prekvapenie. Stále je čo zlepšovať. Mohlo to byť lepšie, ale aj horšie. Som relatívne spokojná. Viem, na čom treba pracovať a zlepšovať sa. Budem sa sústrediť na hromadný štart, ktorý tiež nebude najľahší a urobiť tam nejaký zaujímavý výsledok."
Výsledky
1. VAN ANROOIJ Shirin Holandsko 00:31:34 50
2. GUAZZINI Vittoria Taliansko 00:11 30
3. LE NET Marie Francúzsko 00:12 20
4. BOSSUYT Shari Belgicko 01:03 15
5. BAUERNFEIND Ricarda Nemecko 01:13 10
6. YASHCHENKO Tetiana Ukrajina 01:28 5
7. RÜEGG Noemi Švajčiarsko 01:37 3
8. BARALE Francesca Taliansko 02:03 3
9. RIEDMANN Linda Nemecko 02:12 1
10. VAN DER DUIN Maike Holandsko 02:16 1
15. JENCUSOVA Nora Slovensko 03:59
Zobraziť kompletné poradie
Slovenka na štarte:
Nora Jenčušová (2002, BePink)
št 7.7. rovinata etapa 16:00 Sangalhos > Sangalhos 22 km Segaert
Poslednou kategóriou na štarte v prvý deň európskeho šampionátu boli muži do 23 rokov. Slovensko zastupovali spolujazdci z Dukly Banská Bystrica Lukáš Kubiš Filip Lohinský. S trasou plnou zákrut či s náročným zjazdom si najlepšie poradil Alec Segaert (Belgicko), ktorý jazdí za Lotto Soudal do 23 rokov. Ako jediný prišiel do cieľa za menej ako 28 minút. Trasu prešiel za 27 minút a 25 sekúnd. 
Súboj o striebro bol poriadne vyrovnaný. Na druhej priečke napokon skončil víťaz Karpatských kuriérov Fran Miholjevič (Chorvátsko). Zástupca talianskeho kontinentálneho klubu Cycling Team Friuli ASD stratil na víťaza päťdesiat sekúnd. Iba o sekundu neskôr prišiel do cieľa Eddy Huitoze (Francúzsko), jazdec farmy Groupama - FDJ. Do minútovej straty na víťaza sa zmestil aj štvrtý Fabian Weiss
Švajčiar patrí kontinentálnemu celku Tudor Pro Cycling Team, ktorý sa od budúcej sezóny presúva na prokonti scénu. Minútu a desať sekúnd na víťaza stratil piaty Belgičan Jonathan Vervenne (Team Elevate p/b Home Solution Soenens). Filip Lohinský štartoval ako šiesty pretekár, lenže po štyroch kilometroch v ostrom zjazde nezvládol prejazd zákruty, vyletel z cesty, zlomil si kľúčnu kosť a putoval do nemocnice. 
Lukáš Kubiš pri svojej poslednej časovke na ME v tejto vekovej kategórii stratil na víťaza tri minúty a 28 sekúnd, čo mu stačilo na 34. miesto a svoje umiestnenie z Trenta tak vylepšil o jedno miesto. Český šampión Mathias Vacek obsadil pätnástu priečku. Prvý deň v Portugalsku sa tak najviac darilo Belgičanom, ktorí uchmatli tri medaile a v každej kategórii mali zastúpenie v Top 5. 
vyjadrenie ikonky ciernaLukáš Kubiš (34. miesto)
"Dnešná časovka sa niesla vo vysokých teplotách, ktoré dosahovali až štyridsať stupňov Celzia. Od štartu som sa pomerne rýchlo dostal do tempa. V kopcoch som sa snažil ísť pod prahom, aby som to vedel poriadne roztočiť do zjazdu. V poslednom kopci som mal menšiu krízu, no nejako som to roztočil a šiel maximum až do cieľa."
Výsledky
1. SEGAERT Alec Belgicko 00:27:25 50
2. MIHOLJEVIC Fran Chorvátsko 00:50 30
3. LE HUITOUZE Eddy Francúzsko 00:52 20
4. WEISS Fabian Švajčiarsko 00:58 15
5. VERVENNE Jonathan Belgicko 01:11 10
6. RAFFERTY Darren Írsko 01:11 5
7. MILESI Lorenzo Taliansko 01:13 3
8. ROMEO Ivan Španielsko 01:15 3
9. KLUCKERS Arthur Luxembursko 01:20 1
10. BALLERSTEDT Maurice Nemecko 01:20 1
35. KUBIŠ Lukáš Slovensko 03:29
Zobraziť kompletné poradie
Slováci na štarte:
Lukáš Kubiš (2000, Dukla Banská Bystrica)
Filip Lohinský (2002, Dukla Banská Bystrica)
mapa časovky (© UEC / organizátor)
mapa časovky (© UEC / organizátor)
 
Náš eshop