ME mužov do 23 rokov: Po úspešnom úniku vyhral Engelhardt, Kubiš získal UCI body za 20. miesto

10.7.2022, 13:50 | Slovensko a Slováci | Jakub Hlubek
ne 10.7. zvlnena etapa 14:00 Anadia > Anadia 126 km Christen
profil pretekov, 1840 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Vysoké teploty presahujúce štyridsať stupňov prinútili organizátorov k skráteniu trate o jeden okruh. Slovensko reprezentovali Tomáš Sivok (Franco Ballerini Juniors), Christian Haas (CKM Poprad), Samuel Novák (Borgo Molino Rinascita Ormelle) a Juraj Vrbík (Cycling Academy Bratislava). Po prvom kole boli v balíku všetci Slováci napriek pádu, do ktorého sa zamotal Vrbík. 
V kolóne mechanických vozidiel sa však vrátil späť. Vysoké teploty sa podpísali po skolabovanie niekoľkých pretekárov v druhom kole a pelotónu sa nevyhli ani pády. Medzi pretekármi, ktorí v druhom kole odstúpili, bol aj Haas. Na konci druhého kola sa utrhli traja pretekári, ktorí si vybudovali náskok dvadsiatich sekúnd. SivokNovák Vrbík boli súčasťou pelotónu aj po treťom okruhu. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Na začiatku štvrtého kola sa na čele osamostatnili Jan Christen (Švajčiarsko), Jorgen Nordhagen (Nórsko) a Léo Bisiaux (Francúzsko). Preteky sa skončili aj pre Sivoka, ktorý skolaboval. Desať kilometrov pred páskou odpadol z čela Bisiaux a päťtisíc metrov pred cieľom zaútočil Christen, čo mu prinieslo titul majstra Európy. Druhý skončil Nordhagen, pódium doplnil Bisiaux. 
Ďalšia skupina prišla do cieľa s mankom dvoch minút a tridsiatich sekúnd. Štvrtý skončil Belgičan Robbe Ghondt, elitnú päticu uzavrel Max Van der Meulen (Holandsko). Víťaz pretekov bude od budúcej sezóny súčasťou UAE Team Emirates. Najlepším Slovákom bol Samuel Novák, ktorý prišiel do cieľa na 26. mieste so šesťminútovým mankom. Juraj Vrbík obsadil 37. miesto. Najlepší Čech Pavel Novák skončil štrnásty.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Samuela Nováka (26. miesto)
"Boli to naozaj náročné preteky s extrémnym teplom - priemerná teplota bola 42 stupňov. Išlo sa mi výborne celý čas, škoda tej veľkej skupiny, ktorá odišla na začiatku… V poslednom okruhu som niekoľkokrát nastúpil, až som sa konečne vzdialil. Do cieľa som prišiel z úniku druhý."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Dávida Hikela (reprezentačný tréner)
"Juniori nastúpili na štart v čase, keď sa teplota pohybovala okolo 41 stupňov Celzia. Teplo a rýchle tempo vyradili z bojov Haasa. Následne sa Vrbík ocitol v páde, ale v konvoji sa mu podarilo dobehnúť hlavnú skupinu. Z nej následne vypadol Sivok, ktorého sme vyčerpaného našli ležať na krajnici a preteky nedokončil. V tom sa v hlavnej skupine začalo nastupovať a celá sa rozdelila na viacero menších.
Výsledky
1. vlajka CHRISTEN Jan Švajčiarsko 2:42:10
2. vlajka NORDHAGEN Jørgen Nórsko 00:19
3. vlajka BISIAUX Leo Francúzsko 02:02
4. albansko DHONDT Robbe Belgicko 02:30
5. vlajka VAN DER MEULEN Max Holandsko 02:30
6. vlajka PAJUR Romet Estónsko 02:33
7. vlajka BELLETTA Dario Taliansko 02:33
8. vlajka ISIDORE Noa Francúzsko 02:33
9. vlajka ERZEN Zak Slovinsko 02:33
10. vlajka ECKERSTORFER Benjamin Rakúsko 02:33
Zobraziť kompletné poradie
Slováci na štarte:
Tomáš Sivok (2004, Franco Ballerini Juniors)
Christian Haas (2004, CKM Poprad)
Samuel Novák (2005, Borgo Molino Rinascita Ormelle)
Juraj Vrbík (2005, Cycling Academy Bratislava)
ne 10.7. zvlnena etapa 14:00 Anadia > Anadia 147 km Engelhardt
profil pretekov, 2150 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Pôvodne mali v pretekoch s hromadným štartom štartovať piati Slováci, ale Filip Lohinský (Dukla Banská Bystrica) si na štvrtkovej časovke zlomil kľúčnu kosť a preto dnes nenastúpil. Slovensko tak reprezentovali Lukáš KubišPavol RovderSamuel Tuka (3x Dukla) a Samuel Kováč (Cycling Academy Trenčín). Čakalo ich sedem kôl so stúpaním Junqueira (1,7 km; 5,8 %). 
Už v neutrálnej zóne dostal defekt Kacper Gieryk (Mazowsze Serci Poland/Poľsko). S totožným problémom sa musel vysporiadať aj Arthur Kluckers (Leopard Pro Cycling/Luxembursko). Prvý únik vytvorili José Marín (Telcom-On Clima Osés Const/Španielsko), Gal Glivar (Adria Mobil/Slovinsko) a Joonas Kurits (Team Ampler - Tartu 2024/Estónsko). Po niekoľkých kilometroch sa vybral za nimi Valentin Götzinger (WSA KTM Graz/Rakúsko). 
Defekt dostal aj Matias Malmberg (ColoQuick/Dánsko) a už po druhýkrát aj Kluckers. Rakúšan bol rýchlo dostihnutý pelotónom. V druhom kole mal trojčlenný únik takmer trojminútový náskok na balík, kde sa nachádzali aj Slováci. Pred prejazdom do tretieho okruhu malo vedúce trio už viac ako štvorminútový náskok. Mechanické problémy musel riešiť víťaz GP Jeseníky Lennert Van Eetvelt (Lotto Soudal U23/Belgicko). 
Do udávania tempa sa pustili holandskí reprezentanti. V ich tíme bol aj Casper van Uden, ktorý sa od prvého augusta stane jazdcom World Tour stajne DSM. Doposiaľ pôsobil v ich kontinentálnom tíme. Defekt predného kolesa pred tretím prejazdom cez Junqueiru dostal domáci jazdec Afonso Silva (Kelly/Simoldes/UNO). V hlavnej skupine sa padalo, na zemi skončili Estónec a Dán. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Meniť bicykel musel aj účastník Gira Erik Fetter (EOLO-Kometa/Maďarsko). Deväťdesiat kilometrov pred páskou boli súčasťou pelotónu všetci slovenskí reprezentanti. Unikajúca trojica disponala náskokom troch minút a 55 sekúnd, ktorý postupne klesal. Ďalším pretekárom s defektom bol Poliak Mateusz Gajdulewicz (Mazowsze Serci Poland). V ďalšom páde skončil na zemi už spomínaný Silva
Defekt dostal aj majster Európy v ITT Alec Sergaert (Lotto Soudal U23/Belgicko). Celý bicykel vymenil niekdajší spolujazdec Martina Svrčka Anders Foldager (Biesse -  Carrera/Dánsko). Balík naďalej viedli Holanďania. Pred piatym kolom bol náskok vedúcej trojice dve minúty a štyridsať sekúnd a naďalej klesal. Pod stúpaním na Junqueiru vypadol z úniku Kurits a do udávania tempa sa pustil aj jeden zo švajčiarských reprezentantov. 
Päťdesiat kilometrov pred páskou mali Marín Glivar už len 25 sekúnd k dispozícii. O dva kilometre neskôr sa únik stal minulosťou. Dnes sa nedarilo poľským reprezentantom, ktorí riešili množstvo technických problémov a z pelotónu vypadávali medzi prvými. O nový únik sa snažilo sedem pretekárov, ale balík ich nikam nepustil. O chvíľu neskôr sa utrhli Fetter Felix Engelhardt (Tirol KTM Cycling Team/Nemecko). Pridali sa k ním Mathias Vacek (CK Příbram Fany Gastro/Česká republika) a Davide De Pretto (Zalf Euromobil Fior/Taliansko). 
Prenasledovať sa ich vydal Ewen Costiou (Côtes d'Armor-Marie Morin/Francúzsko). Ten sa ale dopredu nedostal a 32 kilometrov pred páskou mal únik štyridsať sekúnd k dobru na balík, kde sa stále nachádzali všetci Slováci. Pred prejazdom do posledného kola malo vedúce kvarteto štyridsaťsekundový náskok. Ako prvý zo Slovákov nevydržal tempo pelotónu Rovder, ktorý navyše zlomil rám a musel meniť bicykel. 
Do ďalšieho pádu sa zamotali reprezentanti Belgicka Gil Gelders (Bingoal Pauwels Sauces Development Team), Alec SegaertKarel Vacek (Tirol KTM Cycling Team/Česká republika) a ďalší pretekári, ktorí doplatili na štrk na ceste. Na poslednom prejazde cez Junqueiru klesol náskok unikajúcej skupiny na polminútu a z balíka si začalo vystupovať množstvo jazdcov. TukaKubiš ani Kováč ale medzi nimi neboli a v pelotóne boli aj desať kilometrov pred cieľom.
Vedúca skupina mala tritisíc metrov pred páskou 25 sekúnd k dobru. Tesne pred cieľom vypadol z balíka Kováč. Do posledného kilometra si únik priniesol dvadsať sekúnd a majstrom Európy sa stal Felix Engelhardt. Striebro vzal Mathias Vacek a na pódium sa postavil aj Davide De Pretto. Bez medaily ostal Erik Fetter, ktorý obsadil rovnakú priečku ako v Trente.  
V pelotóne šprintoval aj Lukáš Kubiš, ale päťdesiat metrov pred páskou mu došli sily. Top 5 uzavrel Matevž Govekar (Adria Mobil/Slovinsko). Felix Engelhardt sa stal prvým nemeckým víťazom po jedenástich rokoch, keď v talianskom meste Offida triumfoval niekdajší jazdec AG2R La Mondiale Julian Kern. Mathias Vacek po etape na UAE Tour a treťom mieste na Závodoch míru v Jeseníkoch dosiahol ďalší veľký úspech vo svojej rozbiehajúcej sa kariére. Spokojný so svojim výkonom musí byť aj Davide De Pretto. Talian už dosiahol viacero výborných výsledkov na jednorázovkách pre jazdcov do 23 rokov. 
Lukáš Kubiš napokon obsadil 20. priečku a získal tri UCI body. Samuel Tuka dostal 21 sekúnd a skončil na 53. mieste. Samuel Kováč obsadil 58. miesto a do cieľa prišiel aj Pavol Rovder, ktorému pripadla 87. priečka. Kubiš tak vylepšil svoje maximum z majstrovstiev Európy, keď pred dvoma rokmi v Plouay obsadil 25. priečku. Takto vysoko sa Slovák na ME v pretekoch mužov do 23 rokov neumiestnil od roku 2015 a víťazstva Erika Bašku v Tartu.
vyjadrenie ikonky ciernaLukáš Kubiš (20. miesto)
"Dnešné majstrovstvá Európy boli od štartu veľmi nervózne. Pomerne rýchlo odišiel trojčlenný únik, ale v balíku sa každý tlačil, čo malo za následok množstvo pádov. Celý deň som jazdil v prednej časti pelotónu, takže som sa našťastie vyhol všetkým pádom. Cítil som sa veľmi dobre a snažil som sa čo najviac našetriť na záver. Bolo dosť teplo, tak som sa snažil piť veľa vody a chladiť telo. Únik sme došli asi päťdesiat kilometrov pred cieľom a začalo sa nastupovať.
Tridsať kilometrov pred cieľom odišlo kvarteto. Rozmýšľal som nad tým, že pôjdem po nich, ale zdalo sa mi to ešte veľmi ďaleko. Nakoniec im to vyšlo o tri sekundy. Do záveru som si hovoril, že presné načasovanie bude dôležité, pretože to bolo do kopca. Napriek tomu som sa splašil, začal som skoro, pred páskou som vytuhol a preskočilo ma dosť ľudí. Veľmi ma to mrzí, pretože viem, že som mal na viac. Zrejme som si príliš veril skrz to, že som mal perfektné nohy celý deň."
vyjadrenie ikonky ciernaJakub Vančo (reprezentačný tréner)
"Dnes sme všetko vsadili na Kubiša. Bolo to jeho posledné predstavenie na majstrovstvách Európy do 23 rokov a trať mu mala vyhovovať, čo sa potvrdilo. Preteky boli kontrolované najmä Holanďanmi. Počas priebehu sa dalo šetrit so silami, čo bolo našim zámerom. Žiadne selekcie sa nekonali. Iba slabí jednotlivci nezvládali tempo. Dve kolá pred cieľom odišli pretekári, ktorí patrili medzi najsilnejších v balíku a tesne to zvládli až do cieľa. Samozrejme, posledné dve kolá už musel tlačiť na pílu aj balík.
Rovder smolne zlikvidoval bicykel, takže ako jediný z tejto skupiny vypadol. Je dobré, že všetci dokončili a nemali problém ani s väčšinou selekcií. Je dobré, že sa Kubišovi podarilo načasovať formu. 20. miesto ale nie je úplne to, čo sme z nej chceli vyťažiť. Vylepšil si najlepšie umiestnenie z ME. Máme pred sebou ešte dve veľké výzvy, ktorým teraz všetko podriadíme - Tour de l'Avenir a majstrovstvá sveta v Austrálii."
Výsledky
1. ENGELHARDT Felix Nemecko 03:37:27 125
2. VACEK Mathias Česko 00:00 85
3. DE PRETTO Davide Taliansko 00:00 70
4. FETTER Erik Maďarsko 00:00 60
5. GOVEKAR Matevz Slovinsko 00:03 50
6. PARISINI Nicolo Taliansko 00:03 40
7. BURATTI Nicolo Taliansko 00:03 35
8. BITTNER Pavel Česko 00:03 30
9. BALLERSTEDT Maurice Nemecko 00:03 25
10. PENHOET Paul Francúzsko 00:03 20
20. KUBIŠ Lukáš Slovensko 00:03 3
53. TUKA Samuel Slovensko 00:21
58. KOVÁČ Samuel Slovensko 01:34
87. ROVDER Pavol Slovensko 10:04
DNS LOHINSKÝ Filip Slovensko neštartoval
Zobraziť kompletné poradie
Slováci na štarte:
Lukáš Kubiš (2000, Dukla Banská Bystrica)
Pavol Rovder (2001, Dukla Banská Bystrica)
Filip Lohinský (2002, Dukla Banská Bystrica)
Samuel Tuka (2003, Dukla Banská Bystrica)
Samuel Kováč (2003, Cycling Academy Trenčín)
 
Náš eshop