SP: Kritérium v Rajeckých Tepliciach vyhral Áron Kurucz Tóth medzi juniormi, Jakub Záchenský opäť nenašiel premožiteľa medzi mladšími žiakmi

7.7.2022, 09:00 | Slovensko a Slováci | Juraj Janoťák
Počas prvého júlového týždňa sa uskutočnilo ďalšie kolo Slovenského pohára na ceste. Jeho dejiskom boli Rajecké Teplice, kde sa išlo kritérium. Muži v Rajeckých Tepliciach neštartovali. Medzi juniormi zvíťazil Áron Kurucz Tóth u kadetiek triumfovala Anna Ržoncová. 

5. júla – Rajecké Teplice

Juniori

Prvý júlový utorok v Rajeckých Tepliciach pokračoval Slovenský pohár na ceste tretím kritériom v tejto sezóne. Pre neúčasť mužov boli juniori najsledovanejšou kategóriou. V tejto vekovej kategórii sa do pretekov prihlásilo 21 cyklistov zo Slovenska a Česka. Veľký favorit na zisk víťazstva, Christian Haas (CKM Poprad), ale nakoniec na štart nenastúpil. Pretekov sa preto zúčastnilo presne 20 juniorov. 

Kritérium v Rajeckých Tepliciach v juniorskej kategórii bolo vypísané na 21 kôl, pričom za každý prejazd cieľom vedúci pretekár dostal bod. Každý tretí okruh si cyklisti podelili 5, 3, 2 a 1 bod. Pri poslednom prejazde bolo v hre najviac bodov, presnejšie 10 bodov pre víťaza, 6, 4 a 2 body pre ďalších troch. Medzi juniormi preteky nedokončili Samuel Skladan (BRS - KAKTUS BIKE) a Peter Jurík (CyS - Akadémia Petra Sagana).

Hneď od začiatku juniorského kritéria sa vyprofilovala štvorica najaktívnejších cyklistov. Áron Kurucz Tóth (Cyklistický klub SPARTAK TLMAČE), Richard Riška (CK EPIC Dohňany), Róbert Jackuliak (MŠK Žiar nad Hronom - CK) a Matúš Privalinec (Slávia Trenčín) sa pri každom jednom prejazde držali vpredu a bojovali o zisk jednotlivých bodov. Okamžite tak odskočili od ostatných súperov. 

Z vyššie spomenutej štvorice ako prvý z bitky o celkové víťazstvo vypadol Matúš Privalinec (Slávia Trenčín), ktorý pri vstupe do záverečného okruhu už vedel, že svoje bodové manko už dotiahnuť nedokáže. Nakoniec ukončil preteky so 17 bodmi na štvrtom mieste. Tretí bol Róbert Jackuliak (MŠK Žiar nad Hronom - CK) so ziskom 20 bodov. 

O víťazstvo tak bojovali Áron Kurucz Tóth (Cyklistický klub SPARTAK TLMAČE) a Richard Riška (CK EPIC Dohňany). Pri vstupe do posledného kola mal lepšie karty v rukách posledný menovaný, lenže Kurucz Tóth svojho soka v poslednom kole porazil a bodovo sa na neho dotiahol. Obaja mali po kritériu na konte 27 bodov, no v prospech Kurucza Tótha hralo lepšie umiestnenie v záverečnom okruhu. 

Minimálne jeden bod si pripísali ešte traja účastníci juniorských pretekov. Róbert Porubský (Športový klub Topoľčianky) ich pozbieral sedem, Radim Husička (TJ SIGMA HRANICE) tri a Adam Kubíček (BRS - KAKTUS BIKE) jeden. Plný počet kôl dokončilo 12 juniorov

Ženy a juniorky

Do pretekov žien a junioriek sa prihlásilo 13 účastníčok, ani jedna nechýbala na štarte. Okrem desiatich dám zo Slovenska kritérium v Rajeckých Tepliciach absolvovali aj tri ruské cyklistky. A boli to práve ony, ktoré si z pretekov urobili vlastnú exhibíciu. Organizátori pre túto kategóriu pripravili 18 kôl na okruhu dlhom 950 metrov. 

Valeria Valgonenová a Alina Moiseevová (obe BRS KAKTUS BIKE) už od úvodného kola nasadili rýchle tempo a začali sa strácať ostatným účastníčkam pretekov. Krok s nimi dokázala držať ešte Inna Abaidullinová (BRS KAKTUS BIKE). Zo slovenských cyklistiek sa do zbierania bodov zapojili iba Tereza Medveďová (ŠK Železiarne Podbrezová a.s.), Laura Debnárová a Barbora Svrčková (obe BRS - KAKTUS BIKE).

Z víťazstva sa nakoniec tešila Valeria Valgonenová (BRS KAKTUS BIKE), ktoré počas kritéria pozbierala 38 bodov. O 12 bodov menej mala Alina Moiseevová (BRS KAKTUS BIKE), lenže tá bola po pretekoch diskvalifikovaná a na druhú pozíciu sa posunula tretia Ruska v štartovom poli Inna Abaidullinová (BRS KAKTUS BIKE). Tretiu priečku obsadila Tereza Medveďová (ŠK Železiarne Podbrezová a.s.).

Po diskvalifikácii ruskej súperky, ktorá spadala vekom ešte do juniorskej kategórie, sa medzi juniorkami na prvé miesto posunula Ivona Pavlisová (CK EPIC Dohňany). Jej sa počas pretekov nepodarilo získať ani jeden bod a z trate ju rozhodcovia stiahli po 12 kolách. V rovnaký moment sa preteky skončili aj pre Sáru Bilkovičovú (BRS - KAKTUS BIKE), druhú najlepšiu juniorku v kritériu. 

Kadeti

Štartová listina kadetov patrila medzi najnabitejšie. Do Rajeckých Teplíc prišlo celkovo 32 chlapcov zo Slovenska a Českej republiky. Rovnako ako juniori, ženy s juniorkami, aj kadeti krúžili na okruhu dlhom 950 metrov, pričom organizátori pre nich pripravili 18 kôl. Maximálny počet bodov, ktorý mohol získať jeden z 32 účastníkov, tak bol 47 bodov.

Kritérium kadetov v Rajeckých Tepliciach nedopadlo dobre pre jedného z najväčších favoritov. Adam Mrocek (CK EPIC Dohňany) získal jeden bod, no potom z pretekov odstúpil. Víťaz kritéria z Dudiniec si tak trochu skomplikoval cestu za celkovým víťazstvom v Slovenskom pohári. Preteky kadetov nedokončil ešte jeden cyklista, a to Matej Švarc (ŠK Železiarne Podbrezová a.s.).

Úplné iné starosti malo trio Lukáš Vranák (CK EPIC Dohňany), Tomáš Hodulík (CK Olympik Trnava) a Marek Mojto (Cycling Academy Trenčín). Všetci traja pretekári sa od úvodného kola predháňali v zbieraní bodov a ostatných súperov si ani nevšímali. Vyhral Vranák, ktorému na konci pretekov svietilo pri mene 26 bodov. Druhý bol Hodulík a tretí Mojto. 

Do zbierania bodov sa zapojili ešte Martin Hajduch (CyS - Akadémia Petra Sagana), Jakub Sasín (ACK STARÁ VES NAD ONDŘEJNICÍ), Jakub Javor (Slávia Trenčín), Dominik Sochan (MŠK Žiar nad Hronom - CK), Lukáš Panáček (CyS - Akadémia Petra Sagana) a Filip Záhorec (MŠK Žiar nad Hronom - CK). 

Kadetky

Presne o šesť kôl menej absolvovali dievčatá vo vekovej kategórii kadetiek. Do pretekov sa prihlásilo desať cyklistiek, pričom deväť ich bolo zo Slovenska, a do Rajeckých Teplíc prišla aj Adéla Pittnerová (MAPEI MERIDA Kaňkovský), ktorá predchádzajúce kritérium v Dudinciach nedokončila. Tentokrát sa jej podarilo absolvovať plný počet kôl, no nezískala v nich ani bod. 

Počas dvanástich okruhov sa zviditeľnili už známe tváre zo Slovenského pohára na ceste. Do boja o víťazstvo sa v kritériu zapojili Natália Kušnírová (CK MŠK Kežmarok), Anna Ržoncová (CK EPIC Dohňany), Stanislava Sikelová (CyS - Akadémia Petra Sagana) a Hana Ferejová (Športový klub Topoľčianky). Iba tieto štyri dievčatá sa dostali k bodom. 

Najsilnejšou kadetkou bola Anna Ržoncová (CK EPIC Dohňany), ktorá už pri vstupe do záverečného kola vedela, že jej stačí prísť do cieľa a je istou víťazkou. Ržoncová ukončila preteky so ziskom 27 bodov. Druhé miesto obsadila Hana Ferejová (Športový klub Topoľčianky) s 15 bodmi a na stupne víťazov sa dostala ešte Stanislava Sikelová (CyS - Akadémia Petra Sagana) s 11 bodmi. 

Starší žiaci

Úplne najviac účastníkov kritéria v Rajeckých Tepliciach štartovalo v kategórii starších žiakov. Prihlášku do pretekov si podalo 37 chlapcov, a na štart si doviedlo svoje bicykle 36 cyklistov. Matej Riška (CK EPIC Dohňany) neodštartoval. Starší žiaci urobili na okruhu v Rajeckých Tepliciach dvanásť kôl, takže v hre mali rovnaký počet bodov ako kadetky. 

Medzi staršími žiakmi sa poriadne zviditeľnil Jakub Mikuš (Slávia Trenčín), ktorý svojim súperom nedal ani náznak šance pomyslieť na víťazstvo. Po úvodnom výstrele vyrazil dopredu ako šíp a už po polovici kritéria bolo jasné, že ho o víťazstvo môže pripraviť len športová tragédia. Nakoniec ukončil preteky so ziskom 28 bodov a mohol sa potešiť zo zaslúženého víťazstva. 

Na druhom mieste skončil Matej Tomáš (CK EPIC Dohňany), ktorý mal o 16 bodov menej ako víťaz, no stačilo mu to k tomu, aby za sebou nechal ďalších účastníkov pretekov starších žiakov. Zaujímavo vyzeral aspoň súboj o tretie miesto. Vďaka lepšiemu umiestneniu v poslednom kole sa naň dostal Antonín Žufánek (MAPEI MERIDA Kaňkovský), ktorý preto pri zhodnosti bodov zdolal Lukáša Gardiana (CyS - Akadémia Petra Sagana).

Žiačky

Tretie kritérium v tejto sezóne Slovenského pohára na ceste absolvovali aj dievčatá spadajúce do kategórie žiačok. Štartová listina obsahovala 25 mien, a všetky dievčatá sa aj postavili na štart. Organizátori pre túto vekovú kategóriu pripravili šesť kôl, takže podobne ako v kritériách v Trnave a Dudinciach malo veľký vplyv na výsledky pretekov záverečné kolo, v ktorom víťazka získala až desať bodov. 

A práve v ňom o svojom víťazstve definitívne rozhodla Linda Sítková (ACK STARÁ VES NAD ONDŘEJNICÍ). Česká cyklistka vstupovala do finálneho kola ôsmimi bodmi, takže už počas úvodných siedmych kôl bola poriadne aktívna, no bodku za svojou výhrou dala vo veľkom finále. Ďalšie dve miesta na stupni víťazov obsadili Tereza Ďuríková (MŠK Žiar nad Hronom - CK) a Karolína Bortelová (CYKLISTICKÁ TOUR).

Mladší žiaci

Úplne rovnakú porciu kilometrov a okruhov ako žiačky urobili aj mladší žiaci. Výhry z Trnavy a Dudiniec prišiel obhájiť Jakub Záchenský (CyS - Akadémia Petra Sagana), no zvíťaziť chcelo aj ďalších 24 účastníkov pretekov. Najväčším vyzývateľom Záchenského v úvodných dvoch kritériách bol Sebastian Trnka (CYKLISTICKÁ TOUR), ktorý nechýbal na štarte ani v Rajeckých Tepliciach. 

Lenže Jakub Záchenský (CyS - Akadémia Petra Sagana) ani v treťom tohtoročnom kritériu neprišiel o korunu kráľa medzi mladšími žiakmi. Sebastian Trnka (CYKLISTICKÁ TOUR) sa snažil naháňať svojho rivala, lenže Záchenský ho na najvyšší stupienok nepustil. Obhajca víťazstiev z Trnavy a Dudiniec tak zaznamenal víťazný hetrik. Tretie miesto obsadil Kristian Ďurec (CYKLISTICKÁ TOUR). 

Mini chlapci a dievčatá 

Podobne ako v Trnave a Dudinciach, tak aj v Rajeckých Tepliciach organizátori mysleli aj na najmladšie vekové kategórie. Súťažiaci spadajúci do kategórie mini chlapci urobili tri kolá. Vyhral Lukáš Mašura (CYKLISTICKÁ TOUR) pred Nikolajom Galovičom (CyS - Akadémia Petra Sagana) a Matúšom Kadákom (CK EPIC Dohňany). 

Medzi mini dievčatami zvíťazila Petra Brimusová (CK Olympik Trnava), ktorá tak nadviazala na výhru z Dudiniec. Druhá bola Jaroslava Huliyová (VeloUkraine) a na tretie miesto sa dostala Adéla Stančíková (PODJAVORINSKÝ CYKLISTICKÝ KLUB). Preteky mini dievčat celkovo absolvovali štyri pretekárky, Elena Vidovičová (CK Olympik Trnava) neštartovala.
 
Náš eshop